שתף קטע נבחר

צילום: AP

מאיר דגן: תקיפה באיראן? ניתן לחכות עוד 3 שנים

ראש המוסד לשעבר הסביר בראיון לתוכנית "60 דקות" של רשת CBS מדוע לא כדאי לתקוף עכשיו את הגרעין, אבל הוסיף כי "רוב הישראלים ייהרגו אם איראן תשתמש בנשק גרעיני"

ראש המוסד לשעבר מזהיר: "אני צריך לקחת בחשבון תסריט שמרבית הישראלים יהרגו, אם איראן תשתמש בנשק גרעיני נגד ישראל", אמר ראש המוסד לשעבר, מאיר דגן, בראיון לרשת CBS ששודר הלילה (ב') בתוכנית "60 דקות". חלקים מהראיון כבר פורסמו, בהם הצהיר דגן שיש להחליף את המשטר באיראן במקום לתקוף את מתקני הגרעין. עם זאת, אמר כי אפשר לחכות עד שלוש שנים.

 

בראיון המלא מצהיר דגן כי להערכתו המשטר באיראן הוא רציונלי. הוא נשאל מדוע לא לאפשר להם אם כך להשיג נשק גרעיני. "כי הם מצהירים שהם רוצים להשמיד את ישראל", השיב.

 

על סף פצצה איראנית - דיווחים אחרונים ב-ynet:

 

דגן, שהתבטא כמה פעמים נגד תקיפה ישראלית באיראן, התראיין לתוכנית "60 דקות" כדי להביע התנגדותו לסוג כזה של תקיפה. לדעתו לתגובה "תהיה השפעה הרסנית על יכולתנו להמשיך בחיי היום-יום. אני חושב שישראל תהיה במצב חמור ביותר למשך זמן לא קצר". דגן אינו מסתיר את חששו מההשלכות של התקפה ישראלית על איראן. "זה יצית מלחמה אזורית. אתה יודע איך אתה מתחיל מלחמה, אבל אף פעם אינך יודע איך היא תסתיים".

 

כמו כן, דגן אינו מסתיר את דאגתו שתקיפה של ישראל תהיה בעייתית. "יש תריסר אתרים. יהיה צורך להתמודד עם מספר רב של אתרים". הוא גם מסכים עם ההערכה שהתקפה ישראלית רק תעכב את תוכנית הגרעין אבל לא תבטל אותה.

 

הוא קרא בראיון לפעול בזמן שעוד נותר בדרכים אחרות, לפני יציאה לפעולה באיראן. הוא העריך בפני המראיינת כי יש פרק זמן של עד שלוש שנים במהלכן "זה לא יהיה נכון לתקוף לפני שבוחנים את כל האופציות האחרות". עם זאת, הוא הבהיר כי "אף פעם לא אמרתי שיש המון זמן אבל אני חושב שיש עוד זמן".

 

דגן הביע גם חשש מהמשא ומתן עם איראן, שכנראה יתחדש בקרוב, עם שש המעצמות. "אני חושב שהאיראנים הם אמני המשא ומתן. הם המציאו את תרבות הבזאר של ניהול משא ומתן". יותר בפירוט, הביע דגן חשש שנציגי אירופה יתפתו להאמין לאיראנים, אולי כדי לשמור על יציבות של מחירי הנפט.

 

"עדיפה תקיפה אמריקנית" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"עדיפה תקיפה אמריקנית"(צילום: EPA)

 

"האם את חושבת שאיראן בעלת יכולת גרעינית תיצור יציבות באזור?", שאל מאיר דגן את המראיינת. "יש להם אינטרס בסיסי להעלות את מחיר הנפט. זהו מקור ההכנסה הגדול ביותר של איראן. אם איראן תתחמש בנשק גרעיני, תגדל יכולתה ליצור חוסר יציבות באזור, ועל ידי זה, באופן עקיף, להעלות את מחיר הדלק. המצב יהיה הרבה יותר גרוע מאשר עכשיו".

 

ראש המוסד לשעבר טען, כמו הרמטכ"ל האמריקני, גנרל דמפסי, ש"המשטר באיראן הוא משטר מאוד רציונלי. אחמדינג'אד הוא רציונלי. לא בדיוק הרציונל שלנו, אבל הוא רציונלי. אין ספק שהמשטר האיראני אינו תואם את ההגיון שאנחנו מכירים בחשיבה המערבית, אבל אין ספק שהם שוקלים את כל ההשלכות של מעשיהם. הם יצטרכו לשלם מחיר יקר מאוד ולשאת בתוצאות. אני חושב שבשלב הזה האיראנים נוהגים בצורה מאוד זהירה. הם לא רצים".

 

מאיר דגן הביע תמיכה בפעולות להפלת המשטר באמצעות הסטודנטים והמיעוטים, המהווים 40 אחוזים מהאוכלוסיה באיראן. "החובה שלנו היא לסייע לכל מי שרוצה להציג אופוזיציה למשטר באיראן". כשנשאל אם ישראל פעלה לסייע לאופוזיציה, אמר דגן: "בואי נתעלם מהשאלה".

  

"הקשבתי בקשב רב למה שהנשיא אובמה אמר,שהאופציה הצבאית על השולחן והוא לא יאפשר לאיראן להפוך למדינה גרעינית. איראן מצויידת ביכולת גרעינית זו לא בעיה רק של ישראל, זוהי בעיה של העולם. אם מישהו צריך לעשות את זה, אני תמיד מעדיף שהאמריקנים יעשו אותה".

 

כשנשאל על חיסול המדענים באיראן סירב דגן לענות על השאלה. על פרשת חיסול אל-מבחוח בדובאי דגן הסכים רק לומר כי "לא שמעתי שאף ישראלי נעצר". לסיכום, הקשתה המראיינת ושאלה האם הוא נכשל מול איראן, השיב מאיר דגן בחיוך: "כשסיימתי את תפקידי במוסד, עדיין לא היתה להם פצצה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"תקיפה תהיה הרסנית". מאיר דגן
צילום: ירון ברנר
רציונלי, אבל לא באופן מערבי. אחמדינג'אד
צילום: MCT
יש אתרים רבים מכדי לתקוף
צילום: AFP
מומלצים