שתף קטע נבחר

אושר באונסק"ו: מערת המכפלה בחברון - אתר מורשת עולמי פלסטיני

ועידת המורשת של ארגון האו"ם הצביעה בעד ההחלטה הפלסטינית. שגריר ישראל באונסק"ו שאמה הכהן אמר לאחר ההצבעה כי שיחת טלפון שקיבל מהאינסטלטור שלו חשובה יותר מההחלטה, והוסיף: "הפולנים חזרו מהסכמות ברורות איתם ומכרו אותנו לטובת הכנופיה הערבית". לאחר מכן תקף את שגריר גרמניה: "אין הבדל בין אנה פרנק לפלסטינית שדוקרת ישראלים?"

 

 

ועידת המורשת של אונסק"ו (ארגון החינוך, המדע והתרבות של האומות המאוחדות) אישרה בצהריים (יום ו') את ההצעה הפלסטינית להכריז על מערת המכפלה וחברון כאתר מורשת עולמית פלסטיני. ההצעה עברה ברוב של 12 תומכים, לעומת 3 מתנגדים ושישה נמנעים.

 

לאחר ההצבעה שגריר ישראל באונסק"ו כרמל שאמה הכהן נשא דברים שבמהלכם צלצל הטלפון הסלולרי שלו פעמים רבות. הדבר היה מכוון, ושאמה הכהן סיים את נאומו בדברים האלה: "אדוני היו"ר בשל הצורך לענות לאינסטלטור שנמצא אצלי בדירה בפריז לצורך טיפול בבעיה בשירותים, שעם כל הכבוד לאונסק"ו הרבה יותר חשובה ומעניינת מאשר ההחלטה המבישה שקיבלתם כמה דקות לפני, אני נאלץ להפסיק ולעזוב".

מערת המכפלה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מערת המכפלה(צילום: גיל יוחנן)
 

קודם לכן "בירך" שאמה הכהן את ראש עיריית חברון תייסיר אבו סנינה שנמצא באולם והזכיר את העובדה שהוא מחבל שרצח ישראלים בשנות ה-80. השגריר הישראלי אף תקף בחריפות את שגרירת קובה על כך שסירבה לעמוד דקת דומיה לזכר קורבנות השואה וביקשה במקום לעמוד דומיה לזכר הקורבנות הפלסטינים.

 

שאמה הכהן גם תקף בחריפות את שגריר גרמניה שלא גינה את התנהגותה של שגרירת קובה. "האם במעשה המביש שלך אתה מייצג את ממשלת גרמניה?", הטיח בו שאמה הכהן בהתרגשות. "האם אין הבדל בין אנה פרנק לבין פלסטינית שדוקרת ישראלים חפים מפשע בסכין? אני מבקש ממך להבהיר את המעשה המביש שלך ואתה מתעקש לא לעשות את זה". הוא הוסיף ואמר לו: "איך יכולת להרשות את ביזוי השואה".

שגריר ישראל באונסק"ו כרמל שאמה הכהן ()
שגריר ישראל באונסק"ו כרמל שאמה הכהן
  

עוד קודם להצבעה אמר שאמה הכהן כי "בניגוד לסיכום עם היו"ר הפולני, שהבטיח לדאוג שההצבעה החשאית תיערך מאחורי פרגוד, נערכה ההצבעה ה'חשאית' לעיני כל באמצע האולם כשמסביב כל מצביע עשרות עיניים ומעליו עשרות מצלמות. זה סוגר את האפשרות שאותה מדינה ערבית תצביע עבורנו ועכשיו רק נס יכול לעזור אם נקבל קולות מפתיעים". ואכן, כאמור, רוב נציגי המדינות הצביעו בעד ההצעה הפלסטינית.

 

"עשינו כל מה שיכולנו ומעבר לכך", אמר שאמה הכהן, "הפולנים חזרו מהסכמות ברורות איתם ומכרו אותנו לטובת הכנופיה הערבית. התגובה הטובה ביותר הייתה מה שאמרתי בסוף נאומי שאני נאלץ להפסיק אותו וללכת כי הטלפון שצלצל והפריע לי מספר פעמים במהלך נאומי היה מהאינסטלטור".

 

נשיא המדינה ראובן רובי ריבלין אמר: "ההחלטה של אונסק"ו מוכיחה שוב כי מדובר בגוף הנחוש להמשיך ולהפיץ שקרים אנטי-יהודיים בעודו דבק בשתיקתו בשעה שהמורשת האזורית נמחקת על ידי קיצוניים ברוטאליים".

 

הפלסטינים: "כישלון מהדהד לישראל ולבעלות בריתה"

שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מאלכי בירך על החלטת אונסק"ו, ואמר: "ההחלטה הזאת היא הצלחה למערכה הדיפלומטית שניהלנו בכל החזיתות נוכח הלחץ הישראלי והאמריקני על המדינות החברות וניצחון על הפצת השקרים והשמועות. זהו כישלון מהדהד לישראל ולבעלות בריתה וכן למנגנון שלה אל מול ההיסטוריה והאותנטיות של העיר חברון הפלסטינית הנחשבת לאחת הערים העתיקות ביותר בעולם ומאוכלסת על ידי פלסטינים יותר מארבעת אלפים שנה לפני הספירה.

 

"למרות הקמפיין הישראלי הקדחתני והפצת השקרים ועיוות וזיוף העובדות בנוגע לזכות הפלסטינית, הרי שהעולם הכיר בזכותנו לרשום את חברון ואת אל-חרם אל-איבראהימי (מערת המכפלה) תחת ריבונות פלסטינית ורשימת אתרי המורשת העולמיים. הכיבוש הישראלי של מדינתנו לא מעניק לה ריבונות על שום חלק של האדמה שלנו".

 

יו"ר הבית היהודי שר החינוך נפתלי בנט, המשמש גם יו"ר הוועד הישראלי לאונסק"ו, אמר כי "הצבעת אונסק"ו מבישה, הקשר היהודי לחברון חזק מכל הצבעה". בנט הוסיף כי הקשר היהודי לחברון קיים מזה אלפי שנים. "יש לדחות בבוז את ההחלטה", אמר בנט, "ולפעול ביתר שאת לחיזוקה של עיר האבות".

 

הוא הוסיף ואמר כי "מאכזב ומביש לראות איך פעם אחר פעם ארגון אונסק"ו מכחיש את ההיסטוריה ומעוות את המציאות כדי לשרת, בצורה מודעת, את המנסים למחוק את המדינה היהודית מעל המפה. ישראל לא תחזור לשתף פעולה עם אונסק"ו כל עוד הגוף משמש כלי לניגוח פוליטי במקום ארגון מקצועי".

 

שר הביטחון אביגדור ליברמן אמר בתגובה כי "אונסק"ו הוא ארגון מוטה פוליטית, מביש ואנטישמי, שההחלטות המתקבלות בו הן שערורייתיות. שום החלטה של הארגון הלא רלוונטי הזה תפגע בזכותנו ההיסטורית בת אלפי השנים על מערת המכפלה, או בזכותנו על הארץ. אני מקווה שבעזרת ידידתנו הגדולה ארצות הברית, יופסק התקצוב של הארגון הזה. ההחלטה הזו גם מוכיחה, פעם נוספת, כי פניה של הרשות הפלסטינית אינם לשלום, אלא להסתה והכפשה של ישראל בעולם".

 

"צביעות ואנטישמיות" 

אנשי היישוב היהודי בחברון מסרו כי מדובר ב"עוד החלטה הזויה, מגוכחת ואנטישמית, האופיינית לחבורת הבורים אכולי השנאה של אונסק"ו. מערת המכפלה היא יסוד ההיסטוריה היהודית, בה טמון 'ישראל' הראשון בעולם, והמבנה המפואר מעליה נבנה על ידי יהודים לפני 2,000 שנה, מאות שנים לפני הופעת האיסלאם. בניגוד לתקופת הכיבוש המוסלמי, יש כעת חופש גישה ופולחן לבני כל הדתות והמקום שמור ובטוח.

 

"אנו מצפים מממשלת ישראל לתגובה ראויה ומעשית להחלטה הבזויה הזאת: להפסיק את תקצוב אונסק"ו ולהעביר את התקציב לחיזוק חברון, לחדש את טיולי התלמידים למערת המכפלה, להקים מרכז מידע לתיירים במקום, לשפר את התנאים למבקרים על ידי בניית מעלית לנכים וקירוי למתפללים, ולאשר ליהודים בניה ופיתוח היישוב בחברון".

 

השר לביטחון פנים גלעד ארדן מהליכוד אמר כי "אין סוף לצביעות. הפלסטינים ממשיכים בקמפיין ההסתה והשקרים שלהם באמצעות אונסק"ו. אונסק"ו נחשף במערומיו בהחלטה הזאת. בעוד שדאעש מחריב אתרי מורשת היסטוריים בחלב, תדמור, מוצול ואחרות, אונסק"ו בוחר להתרכז בחברון ומערת המכפלה שלא היו, ולא יהיו תחת סכנה כל זמן שמדינת ישראל קיימת. את ההיסטוריה אי אפשר לשכתב ואי אפשר למחוק. אברהם אבינו קנה בכסף מלא את מערת המכפלה בחברון והיא מקום קבורת אבותינו מאז ולתמיד. תגובתנו תהיה לחזק ולהעמיק את החיבור שלנו לעיר היהודית בחברון".

 

יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד אמר כי "החלטת אונסק"ו להכיר במערת המכפלה כאתר מורשת פלסטינית היא בזויה ושיקרית. האם בעיני אונסק"ו התנ"ך אינו מורשת? זאת החלטה שנובעת במקרה הטוב מבורות איומה ובמקרה הרע מתוך צביעות ואנטישמיות".

 

השר לשעבר גדעון סער מסר כי "גם עוד אלף החלטות אונסק"ו לא ישנו את ההיסטוריה של עם ישראל בארצו וגם לא את עתידו בה".

 

בהכנת הידיעה השתתפו מורן אזולאי, אליאור לוי ואלישע בן קימון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מערת המכפלה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים