שתף קטע נבחר

ההורים מהדסה: "יש תקווה, נמשיך במאבק", שערי צדק נגד משרד הבריאות

העתירה לפתוח מחלקה המטו-אונקולוגית נוספת נדחתה, אך משפחות הילדים החולים סבורות שאפשר להגדיל את המרפאה בשערי צדק: "רואים בפסק הדין פתח ותקווה לפתרון אמיתי". רופאה שהתפטרה מהדסה: "תשאלו את עצמכם כמה ילדים משלמים את המחיר"

 

 

חרף החלטת בג"ץ שדחתה אתמול (א') את עתירת המשפחות של הילדים החולים שטופלו במחלקה ההמטו-אונקולוגית בהדסה עין כרם בירושלים, ההורים עדיין סבורים שהשופטים לא סגרו את הגולל על האפשרות להפעיל מחלקה בבית החולים שערי צדק. בתגובה רשמית של נציגות ההורים נמסר כי "פסק הדין מבטיח את המתווה בשערי צדק, ובנוסף מאפשר לבית החולים לפעול מעבר למתווה וללא ההגבלות שבו, בכפוף לרישיונות הקיימים לו כבר כיום".

 

המתווה המוצע אמור היה לתת פתרון למשבר המתגלגל מאז מרס השנה, עם התפטרות תשעה רופאים מהמחלקה בהדסה בשל שינויים שנכפו עליהם על ידי ההנהלה. מאז טוענים ההורים שהטיפול במחלקה אינו מקצועי ומספק, ולא נותן מענה לצרכים של הילדים החולים באזור ירושלים.

הדיון בבג"ץ בתיק רופאי הדסה והילדים חולי הסרטן  (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הדיון בבג"ץ בתיק רופאי הדסה והילדים חולי הסרטן (צילום: אוהד צויגנברג)
 

מנהל הדסה, פרופ' זאב רוטשטיין, בדיון בבג"ץ (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
מנהל הדסה, פרופ' זאב רוטשטיין, בדיון בבג"ץ(צילום: אוהד צויגנברג)

הילדים החולים ומשפחותיהם בדיון. במרכז התמונה: רועי בן-דוד בן ה-14, הנאבק בסרטן (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הילדים החולים ומשפחותיהם בדיון. במרכז התמונה: רועי בן-דוד בן ה-14, הנאבק בסרטן(צילום: אוהד צויגנברג)

עו"ד ארנה לין, שייצגה את הרופאים בבג"ץ  (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
עו"ד ארנה לין, שייצגה את הרופאים בבג"ץ (צילום: אוהד צויגנברג)

על פי המתווה, שהוצע בשלב הגישור בין הרופאים לבין המדינה על ידי השופט בדימוס אליקים רובינשטיין, אמורים היו 3-2 רופאים להצטרף למרפאה (ולא מחלקה) הפועלת כבר שנים ברישיון בשערי צדק. ההבדל בין מרפאה לבין מחלקה הוא באפשרויות הטיפול: בעוד במחלקה ניתן לתת מגוון רחב יותר של טיפולים, הרי שבמרפאה האפשרויות מצומצמות, ובוודאי לא ניתן לבצע השתלות מח עצם. אלא שכל אחד מהצדדים – המדינה וההורים – התנגד בתורו לפתרון.

 

לבסוף פסק אתמול הרכב בג"ץ שכלל את השופטים יורם דנציגר, עוזי פוגלמן ונועם סולברג נגד פתיחת מחלקה בשערי צדק. "לא מצאנו עילה לתת צו על תנאי בעניין פתיחתה של מחלקה המטו-אונקולוגית בבית החולים שערי צדק", כתבו.

 

ההורים, כאמור, רואים זאת אחרת. "אנו רואים בפסק הדין פתח ותקווה לפתרון אמיתי בשערי צדק", אמר אורי יקיר, נציג ההורים. "נמשיך במאבקנו הצודק כדי להבטיח שמשרד הבריאות לא ינקום בבית החולים שערי צדק ואכן יאפשר לו להרחיב את הפתרון עבור כל ילדי ירושלים החולים בסרטן. כל שנותר לנו לקוות הוא ששערי צדק יהיה אמיץ מספיק מחד, ומשרד הבריאות יהיה הוגן מאידך, כך שתיפתח יחידה המטו-אונקולוגית ראויה בירושלים".


הדיון בבג"ץ, היום (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הדיון בבג"ץ, היום(צילום: אוהד צויגנברג)

משערי צדק נמסר בתגובה כי בית החולים מכבד את החלטת השופטים: "עם פרוץ הסכסוך, ומשהסתבר כי אובדן האמון של הרופאים בהנהלת הדסה מוחלט, נענה שערי צדק לפניית הרופאים וביקש בתום לב, ללא כוונה לרווח משני כלשהו ותוך ידוע שר הבריאות, לסייע במציאת פתרון למשבר. לצערנו, עמדת משרד הבריאות כלפי הרופאים, הורי הילדים המוחים ושערי צדק, לוותה ללא כל צורך בכוחנות נטולת חמלה אשר פרטיה הובאו גם בפני שופטי בג"ץ, והביאה לכך שעד היום לא נמצא פתרון למשבר חסר התקדים בתולדות הרפואה בישראל".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה להחלטת השופטים כי הוא "מקבל את הכרעת הדין וימשיך להיות מחויב למתווה שהוצע על ידי בג"ץ. משתם הפרק הכואב הזה במערכת הבריאות, אנו קוראים לכל הצדדים להמשיך לחזק את המחלקה בהדסה כדי שתהיה חזקה, מקצועית ומובילה". שר הבריאות יעקב ליצמן מסר כי הוא "מודה לשופטי בג"ץ שהביאו להכרעה בפרשה הכאובה הזאת. לבי וראשי נתונים לטובת הילדים ובריאותם ונעשה כל מאמץ שיקבלו את הטיפול הטוב ביותר ונמשיך לפעול לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית".

 

"הילדים ייאלצו לקבל טיפול במרכז"

אחת הרופאות שהתפטרו מהמחלקה בהדסה, האונוקלוגית ד"ר איריס פריד, פרסמה מכתב שבו פירטה את מה שלדעתה הן התוצאות של מעורבות משרד הבריאות במשבר: "הרוב המוחלט של ילדי ירושלים ייאלצו להמשיך לנסוע לקבל טיפול בבתי החולים במרכז. תשעה רופאים המטו-אונקולוגים - 15% מהעוסקים במקצוע הנמצא ממילא במצוקה - יעזבו את התחום ויפנו לעבוד ברפואת ילדים בקהילה. רופאים מהמרכז ומחו"ל, בעלות גבוהה להפליא, ימשיכו להתייצב לסירוגין בחודשים הבאים במחלקה בהדסה שאינה מצליחה להתקיים עצמאית.

 

"איך הגענו לכך? משרד הבריאות, ומאחוריו כל העוצמה של המערכת הממשלתית, העמיד בפנינו - תשעה רופאים שעבדו כשכירי המערכת הציבורית ללא כל תקציבים או כוח - את הברירה הבאה: חיזרו להדסה, מוסד שממשיך גם היום לתת טיפול המנוגד לצו מצפונכם לצורך השתלת מח עצם לתיירי מרפא, מוסד שמכנה את החולים שלכם בכינויים כמו ניאו-נאצים, מעוותים וכו', או שתלכו לשערי צדק - שם נוודא כי לא תוכלו לתת שום טיפול כימותרפי, לא תוכלו לטפל בחולים שלכם אם יזדקקו לכם בעוד חצי שנה, ותיאלצו לסרב לטפל בחולים ירושלמים חדשים גם אם יפנו אליכם.

 

"מה אפשר לעשות? אל תוותרו על זכותכם לשאול את משרד הבריאות – שוב ושוב - כמה ילדים נאלצים לשלם את מחיר ההחלטות שנלקחו. אל תוותרו על זכותכם לברר איך ומתי יהיה פיתרון למשבר וכמה הוא יעלה. אל תניחו לאנשי הציבור להתחמק מעיסוק בנושא".

 

ח"כ איילת נחמיאס ורבין מסרה בעקבות החלטת בג"ץ: "בנסיבות העניין הונחה בפני בג"ץ מחלוקת שאינה לגמרי משפטית. אני מקווה שדווקא עתה, ניהול המשבר על כל צלעותיו יתכנס למהלך שבו תהיה בירושלים מחלקה המטו אונקולוגית חזקה לילדים. אסור שמערכת הבריאות תתנהל כאילו הכניעה את הרופאים וההורים. צריך למצוא מנגנון אשר יאפשר חזרת הרופאים לעבודה בתחומי מומחיותם בהקדם, אפילו במחלקות אחרות בארץ, לשקם את המחלקה בהדסה אשר סובלת מחוסר יציבות, לנקז את העומסים שנוצרו במחלקות האחרות בארץ ולקוות שההורים יוכלו לחזור להתמקד בהחלמת הילדים".

פורסם לראשונה 09/07/2017 23:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
מחאת המשפחות
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים