שתף קטע נבחר

רצח הסוכן הסמוי: המחדלים שהמשטרה לא רצתה לחשוף

איך הצליחו העבריינים להטעות את המשטרה ולהסיט את כוחותיה לזירה אחרת? מדוע המשיכו להפעיל את הסוכן "בוקסר" למרות החששות שנחשף? מה התרחש בדיון במטה הארצי מעט לפני הירצחו? השאלות הקשות שעולות לאחר הסרת צו איסור הפרסום בפרשת רצח רומן אנטון

רומן אנטון. נחשף ונרצח ()
רומן אנטון. נחשף ונרצח
איסור הפרסום שהיה תקף לחודש ימים לא איפשר עד כה לשפוך אור על מחדלי המשטרה בפרשת רצח הסוכן הסמוי רומן אנטון (43). אתמול (ו') הותרו הפרטים לפרסום, והם מעלים שאלות קשות בדבר מה שהתרחש בזירה ב-24 השעות האחרונות לחייו, וכיצד בעצם נחשף בזמן אמת. אנטון נרצח לפני כחודש במטע סמוך לאזור התעשייה של רחובות. גופתו נמצאה בשטח ללא רוח חיים לאחר שנורה בראשו מטווח קצר.

 

עיקר השאלות שירדפו את המשטרה בקרוב הן מדוע הוחלט להמשיך בפעילותו למרות החששות שכבר נחשף? מה התרחש בדיון בנוגע לסוכן "בוקסר" במטה הארצי זמן קצר לפני הירצחו? מדוע נפגש עמו מפקד הימ"ר שלוש שעות לפני הרצח ושאל אם הוא מרגיש שהוא מפחד? איך הצליחו העבריינים להטעות את המשטרה ולהסיט את כוחותיה לזירה אחרת? ואיך הצליחה מכונית המאזדה שבה נסעו שלושת הנאשמים והסוכן לחמוק מהמשטרה?

 

 
זירת הרצח - המטעים ליד אזור התעשייה ברחובות (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
זירת הרצח - המטעים ליד אזור התעשייה ברחובות(צילום: אבי מועלם)

כתב אישום הוגש נגד רומן אגרונוב (30), עמוס לביא (26) ודודו פילוס (36) המזוהים עם ארגון הפשיעה לביא מרחובות. אבל בימ"ר מרכז לא ממש התמלאו שמחה בתיק החקירה שהסתיים בכתב אישום שכזה. גם בתוך היחידה מדברים בחדרי חדרים על המחדלים שהביאו לרציחתו של הסוכן.

 

אנטון, או בשמו המקצועי "בוקסר", פעל במשך חצי שנה בתוך משפחת לביא. "פיצוחו" כסוכן והפסקת פעילותו הייתה אמורה להתקיים ממש כמה ימים אחרי היום שבו נרצח. על פי גורמים בתוך ימ"ר מרכז, בין מפעיליו עלה החשש כי "הלימון נסחט יותר מדי" ואף נערכה ישיבת סטטוס במטה הארצי על מנת להחליט מתי להפסיק הפעילות.

 

יתרה מזאת, שלוש שעות לפני הרצחו נפגשו מפקד ימ"ר מרכז, נצ"מ דודו בואני, ואנשיו עם הסוכן בדירת מסתור ושאלו אותו אם הוא חושש לחייו או אם הוא מפחד שנחשף. לדבריהם, הסוכן אמר שהוא מוכן להמשך פעילות ולכן שוגר למשימה האחרונה בחייו.

 

בסביבות השעה 18:30, כשעה וחצי לפני הרצח, שוחח "בוקסר" בפעם האחרונה עם מפעיליו ואמר כי בכוונת הארגון לרצוח עבריין אחר ברחובות. רוב כוחות הבילוש באזור נסעו לביתו של העבריין והזהירו אותו לבל ייצא מהבית. צוות מצומצם יותר המשיך לעקוב אחרי הסוכן ושלושת הנאשמים שנסעו במאזדה.

 

השאלה הגדולה היא איך לא עלה החשד של חוקרי המשטרה שמדובר במהלך "כיפה אדומה" שבמבצעים העבריינים? איך לא נדלקה נורה אדומה בקרב הפיקוד הבכיר כאשר התברר שהסוכן נדרש להשאיר את הטלפון שלו בבית?

נאשם ברצח: רומן אגרונוב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
נאשם ברצח: רומן אגרונוב(צילום: מוטי קמחי)

נאשם ברצח: עמוס לביא (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
נאשם ברצח: עמוס לביא(צילום: מוטי קמחי)

נאשם ברצח: דוד פילוס (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
נאשם ברצח: דוד פילוס(צילום: מוטי קמחי)
 

 

אם לא די בכך, גם בהמשך הטיפול עלו לא מעט שאלות שמחייבות תשובה. "בוקסר" ושלושת הנאשמים נסעו במאזדה לכיוון מטעי קבוצת שילר, שם אחסנו את כלי הנשק של הארגון. מסיבה שאינה ברורה, ולמרות האפשרות לעשות זאת, הסוכן לא צויד במכשיר הקלטה שמשדר לאחור את שהתרחש. בנוסף, כוח קטן בלבד של בלשי הסמויה פיקח על המאזדה, במקום שיעשה זאת כוח כגדול שיכול להגיב.

 

כאשר הגיע החבורה לאזור כלי הנשק שהיה מוקף מצלמות, ישבו העוקבים במרחק של 300 מטרים מהמפגש. מהמקום הזה הם לא היו יכולים לראות בדיוק מה מתרחש שם, אבל הם כן שמעו את הירי. רגע אחרי כן נצפתה המאזדה נמלטת מזירת האירוע, אלא שאף אחד בימ"ר לא רדף אחריה.

 

הקצינים היחידים ביחידה הסבירו אחר כך בבדיקה שערך מפקד הימ"ר, כי חשבו "שמדובר בניסוי כלים" ועל כן לא קפצו ישר כששמעו ירי. טענה זאת לא מסתדרת עם מה שקרה בשטח.

 

לדברי גורם בכיר, "אם באמת הם חשבו שמדובר בניסוי כלים, למה לא המשיכו לעקוב אחרי המאזדה? הרי יש להם מידע שהרכב הזה אמור להשתתף עוד מעט ברצח". ואף שכביכול הסבירו שלא ניסו לרדוף אחריה, כשהתברר כי מדובר ברצח כל היחידה הוקפצה והרכב אותר רק למחרת באשקלון, חונה בצורה חריגה. האקדח עצמו לא נמצא.

דודו בואני, מפקד ימ"ר נגב (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
דודו בואני, מפקד ימ"ר נגב(צילום: הרצל יוסף)

"יש חשיבות עצומה בתיק אם הנאשמים נתפסים בזירת הרצח", אמר קצין בכיר. "עכשיו מה שיש למשטרה זה בעיקר עדויות נסיבתיות. אמנם כתב אישום חזק, אבל לא בטוח תהיה פה הרשעה לכולם", סיכם.

 

סיום הסיפור מעורר שאלה קשה. רק לאחר דקות ארוכות הגיעו הבלשים לגופתו של הסוכן, וגם כאן חלה השתהות לא קטנה - ארכה יותר משעה עד שהזעיקו את כוחות מד"א לשם. בזמן הזה הספיקה המשטרה לפתוח הליך של הוצאת צו איסור הפרסום, שעליו חתם שופט מאוחר יותר, ולפיו אסור היה לפרסם את הפרטים עד היום. במשרד לביטחון פנים שוקלים למנות צוות לבדיקת ההחלטות בתיק זה.

 

מדוברות משטרת מחוז מרכז נמסר בתגובה: "המאבק רצוף ההישגים של משטרת ישראל בארגוני הפשיעה מחייב יצירתיות, אומץ ופריצת גבולות חדשים בעולם של מציאות מסוכנת ומשתנה. אנטון, פעיל בארגון הפשיעה המקורב לראשיו, אותר וגויס על ידי המשטרה כסוכן והופעל במשך תקופה בקרב הרובד המשפיע בתוך ארגון הפשיעה וכחלק מובנה ממנו. הפעלתו כסוכן בליבת ארגון הפשיעה הובילה לחשיפה וסיכול של שורת התארגנויות פליליות לצורך פגיעה באחרים, ורבים חבים את חייהם לפעולתו של הסוכן. בשל טובת החקירה.

 

"על כלל תוצרי הפעלת הסוכן, החומרים והראיות שנאספו תוך כדי פעולתו לפני הרצח, הוציא בית המשפט צו איסור פרסום, אך כשיעלה המסך מעל הפעילות ניתן יהיה להציג את גודל ההישגים. ראוי להדגיש כי בהמשך לאירוע הרצח, ממצאי החקירה עד כה לא הניבו כל אינדיקציה אפשרית לפיה הרצח בוצע על רקע היות הקורבן סוכן. כמו בכל אירוע חריג, בתיאום בין המחוז למטה אגף החקירות והמודיעין יתקיים תחקיר מעמיק, כדי לבחון האם ישנם לקחים מהפעלת סוכן מורכבת זאת, על כל שלביה. כנהוג, הלקחים יוצגו לסגל הפיקוד הבכיר הארצי בראשות המפכ"ל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים