שתף קטע נבחר

360 טונות מזון, 80 טונות בגדים: כך צה"ל מסייע למאות אלפי סורים

צה"ל חשף את היקף הסיוע שמוענק לאזרחי הגולן הסורי. בשנה האחרונה הועברו כחצי מיליון ליטר סולר, עשרות גנרטורים, כלי רכב ופרדות. כ-3,000 פצועים טופלו בישראל ובקרוב תיפתח מרפאה חדשה סמוך לגדר. בסרטוני דובר צה"ל סורים מספרים: "ישראל היחידה שעמדה לצידנו"

 

 

צה"ל חשף היום (ד') את היקף הסיוע ההומניטרי שניתן לנפגעים במלחמת האזרחים בסוריה. בשנה האחרונה העבירה ישראל כחצי מיליון ליטר סולר, 360 טונות מזון, 77 טונות ביגוד ונעליים, עשרות גנרטורים ומערכות להזרמת מים.


הסיוע ההומניטרי ניתן לכ-200 אלף אזרחים סורים שחיים בשמונים כפרים ועיירות בשטח הגולן הסורי ונמצאים בשליטת ארגונים מורדים שאינם קשורים לדאעש. מדובר ברצועת שטח בעומק של 15 ק"מ בצד הסורי ובאורך של כ-40 ק"מ, מהכפר הסורי ג'ובתא אל-חשב בצפון ועד לאזור תל סאקי שבדרום-מרכז הרמה.

 

תרופות וחבילות שמועברות לאזרחים בסוריה (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
תרופות וחבילות שמועברות לאזרחים בסוריה(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

לפני כשנה החליטו באוגדת הבשן בצה"ל, האחראית על גזרת הגולן, למסד את הסיוע ההומניטרי והקימו יחידה חדשה ייעודית למטרה. בראש היחידה עומד סגן אלוף א', שכיהן בתפקידי מודיעין בעברו וכן במינהל האזרחי באוגדת עזה ובאיו"ש.

 

ביחידה משרתים קציני לוגיסטיקה, מבצעים ורפואה, ופעילותה הגיעה לשיא בחודש שעבר בכמות מבצעי הסיוע לסורים, בהיקף של מבצע ביממה, בתחומי הרפואה, התשתיות האזרחיות והחינוך.

"אנו נהיה נכסיים עבור בני המקום הסורים, כך שנבסס את מרחב האחזקה שלנו מול הגבול. אם גורם כלשהו ירצה לפגוע בנו מכפר שאנו עוזרים לו, הוא יסולק משם לכפר אחר", אמר מפקד אוגדת הגולן, תת-אלוף יניב עשור.

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

הוא הוסיף: "כשבכפרים אחרים שמעו על העזרה שאנו מגישים, הם גם רצו להצטרף. באחד הכפרים הסיוע מישראל קיבל אישור הלכתי, כאשר המואזין כרז למתפללים שזקוקים לכך, להגיע לגבול ולקבל את העזרה. זיהינו צורך והזדמנות וזהו חלק משמעותי מהמאמץ המבצעי שלנו להגן בגזרתנו".

 

מהמרכז הלוגיסטי הממוגן לכפרים שבשליטת המורדים

הפריטים מאוחסנים במרכז לוגיסטי ממוגן שהוקם בקרבת הגבול. משם הם מועברים ומונחים בצד המזרחי של גדר המערכת ונאספים משם מאוחר יותר על ידי הסורים.

 

"אנחנו בקשר טלפוני עם אנשים בכפרים הסוריים, בהם רופאים מקומים וראשי הכפרים, אך גם עם כאלה שעוסקים במקצועות מסוימים, למשל חשמל, שלהם אנו מעבירים גנרטורים", הודו היום בצה"ל לראשונה.

 

גנרטור שמועבר לסוריה (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
גנרטור שמועבר לסוריה(צילום: אביהו שפירא)

מיסוד הסיוע בא לידי ביטוי גם במיקוד הצרכים ובתקשורת עם הסורים. למשל, השיח עם מקבלי הסיוע הוא ישיר ולא דרך ארגוני סיוע או האו"ם, חלוקת הקמח היא ישירות למאפיות, ובנוסף לזה ניתן סיוע של כלי רכב ופרדות לצורכי שינוע.

 

"בלימודים שלי בבריטניה, לפני כניסתי לתפקיד, למדתי את עוצמתם הצבאית של 'אמצעים רכים', ובחטיבת המחקר באמ"ן הסבירו לי עד כמה האמריקנים פספסו במלחמה בעיראק כשלא טיפלו באוכלוסייה המקומית", הסביר תא"ל עשור.

 

יום כיף וטיפולי המשך לילדים פצועים סורים (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
יום כיף וטיפולי המשך לילדים פצועים סורים(צילום: דובר צה"ל)

גורמים בצה"ל הוסיפו: "אחד העקרונות שמנחים אותנו הוא שמירת הרציפות כדי ליצר אמינות בצד השני. סיפקנו להם טונות של קמח שהורידו ב-50%, 80% את מחירי הלחם, אחת לשבוע אוטובוס ילדים סורים מגיע לגבול ליום של טיפולים רפואיים בישראל, שכולל גם פעילות כיף לילדים ומתן ביגוד וכן טיפולי המשך".

 

הצלב האדום - לא, מימון צבאי - כן

מיזם הסיוע ממומן ברובו מתרומות זרות, אך חלקו מגיע מתקציב צה"ל, בעיקר כל הקשור לרכישת מוצרי יסוד ממרכז המזון הצה"לי ומימון התקנים ליחידה.

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

תא"ל עשור ציין כי ארגוני הסיוע הבינלאומיים, כמו הצלב האדום ו"רופאים ללא גבולות", לא נרתמו לפרויקט, ככל הנראה מחשש שבשל כך תוגבל פעילותם מטורקיה ומירדן.

 

"מצאנו תורמים אזרחים כמו גולה סורי עשיר שחי בשיקגו והעביר תרומות במכולות דרך נמל חיפה. האינטרס שלנו הוא שבני המקום יתחזקו והציר השיעי וגורמי הג'יהאד העולמי ייחלשו", הסביר עשור.

 

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

הוא הוסיף: "התוכנית הזו לא תבטיח מניעת פיגועים מהגבול אך תרסן את השטח. נמשיך במדיניות אי ההתערבות במלחמה. יש כיום שני מחנות עקורים בקרבת הגדר, אך בצידו הסורי של הגבול".

 

3,000 פצועים סורים טופלו עד כה בישראל

גורמי הרפואה הצבאיים אמרו כי הסיוע שניתן לאזרחים הסורים לא בא על חשבון מטופלים ישראלים בבתי החולים בארץ.

 

בצה"ל הוסיפו כי "בסך הכול טופלו עד כה בישראל 3,000 סורים, כ-70% מהם גברים (בגילאי 30-20), בנוסף לאלף ילדים שהוכנסו לטיפול והפוגה בשנה האחרונה. אף אחד מהם לא רצה להישאר בישראל, בגלל הסיוע שאנחנו נותנים לכפרים שלהם. אנחנו מספקים אינסולין למאה חולי סוכרת סורים".

3,000 פצועים טופלו עד כה בישראל (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
3,000 פצועים טופלו עד כה בישראל(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

בנוסף לציוד הרפואי שהועבר מישראל למרכזים הרפואיים שנפגעו באזור קונייטרה, בעוד כשבועיים תושלם הקמת מרפאה חדשה על הגבול, שתמוקם במוצב צה"לי ישן בצד המזרחי של גדר המערכת. צה"ל יספק את התשתיות, אך הרופאים, התפעול והמימון יהיו באחריות האמריקנים.

 

תושבת סוריה: "כשיהיה שלום אגיע לנשק את אדמת ישראל"

הדעות בצה"ל היו חלוקות בשאלה אם לחשוף את היקף הסיוע ופעילות היחידה, אך בעקבות פרסומים חלקיים בתקשורת הזרה הוחלט להציג את הפעילות לכלי התקשורת. לכבוד חשיפת היחידה החדשה הפיקו בצה"ל סרטוני תדמית מושקעים המתארים את היקף הסיוע, מלווים בכתוביות בערבית. באחד הסרטונים נראה פצוע סורי מנשק את ידו של חובש צבאי שטיפל בו באמבולנס.

 

בסרטונים נוספים מוצגים ראיונות עם תושבי סוריה שקיבלו סיוע רפואי בישראל. אחת התושבות אמרה: "לא מצאנו אף מדינה שתעמוד לצידנו חוץ מישראל. החיילים התייחסו אלינו מצוין. הם מסייעים לנו באזור שלנו. לוקחים פצועים, מטפלים בהם, נותנים תרופות. רק העם בישראל עמד לצידנו כשבמדינות אחרות לא מקבלים שום עזרה".

 

ילדה שקיבלה טיפול רפואי בישראל נשאלה אם היא מפחדת להיכנס לישראל וענתה: "לא, הם מטפלים בי". כשנתבקשה לתאר את החיים בסוריה היא הוסיפה: "שם? רע. לא טוב. הקיץ תמיד רע".

 

תושבת סורית נוספת הודתה על העזרה הרבה: "אנחנו מודים לישראל, ובעזרת ה' כשיהיה שלום בסוריה, אני בעצמי חוזרת לכאן כדי לנשק את אדמת ישראל".

 

תא"ל עשור, מפקד אוגדת הבשן, הוסיף כי הסכם ההסדרה בדרום סוריה בין המעצמות אמור להתבטא גם בפריסה של משטרה צבאית רוסית באיזורי התפר שבין המורדים למשטר, מהלך שטרם מומש בשטח: "חיזבאללה והאיראנים נמצאים בדרום סוריה אך לא בקרבת הגבול ופועלים בצורה חשאית".

 

בפיקוד הצפון הדגישו כי בשש שנות מלחמת האזרחים בסוריה כלל הפיגועים שיצאו נגד ישראל מאזור הגבול לא היו באזורים שמקבלים סיוע, אלא באזורים שבשליטת משטר אסד ובשליטת ארגונים המזוהים עם דאעש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
חיילים מארגנים חבילות שיועברו לאזרחי סוריה
צילום: אביהו שפירא
מומלצים