שתף קטע נבחר

פרשת הצוללות: גנץ יגיע למסור עדות

הרמטכ"ל לשעבר, שכיהן בתפקיד בעת מכירת הצוללות למצרים שלכאורה אושרה על ידי הממשלה ללא ידיעת שר הביטחון דאז יעלון, צפוי להגיע למשרדי להב 433 של המשטרה כדי למסור עדות בפרשה. גנץ אינו חשוד

מצעד העדים נמשך: הרמטכ"ל לשעבר, רא"ל במילואים בני גנץ, צפוי להגיע למשרדי היחידה החוקרת של המשטרה, להב 433, כדי למסור עדות בפרשת הצוללות. גנץ כיהן בתפקיד בעת מכירת הצוללות למצרים, שלכאורה אושרה על ידי ממשלת ישראל ללא ידיעתם של שר הביטחון דאז משה יעלון ושל הגורמים הביטחוניים הרלוונטיים בשנת 2014. גנץ אינו חשוד בפרשה.

 

אתמול התבטא בנושא ראש הממשלה בנימין נתניהו בשיחה עם כתבים בעת ביקורו בבודפשט ואמר כי ההחלטה למכור צוללות למצרים הייתה החלטה גרמנית. "לא החלטנו לאשר או לא לאשר", אמר נתניהו. נתניהו התייחס גם לחקירת הפרשה: "אמרתי לכם שאני לא מעורב בפרשת הצוללות וכלי השיט ועכשיו זה מתברר".

גנץ לצד מפקד חיל הים לשעבר אליעזר מרום (משמאל) שחשוד בפרשה. גנץ אינו חשוד (צילום: אבישג שאר ישוב) (צילום: אבישג שאר ישוב)
גנץ לצד מפקד חיל הים לשעבר אליעזר מרום (משמאל) שחשוד בפרשה. גנץ אינו חשוד(צילום: אבישג שאר ישוב)

על חקירת מקורביו הוא הוסיף כי "אין פה מיליונים. הפרקליט, הגיס, הכיס. זה מת. מי אמר שיש שחיתות? תראו לי אחד שהורשע. בניתם עליי עלילה והיא צוללת למצולות".

 

אלא שבניגוד לדברי נתניהו, מסמך שפורסם הבוקר (ה') ב"ידיעות אחרונות" חושף כי אישורה של ממשלת ישראל היה הכרחי לעסקאות של המספנה הגרמני עם המצרים. המסמך, יש לציין, נוגע לעסקת הצוללות המצרית הראשונה, ב-2009, כאשר מובארק עדיין היה הנשיא וביקש להזמין שתי צוללות מתאגיד טיסנקרופ. באותה תקופה הייתה טיסנקרופ חלק מהיוזמה המשותפת "מרינפורס אינטרנשיונל", שישבה בלונדון ועסקה בשיווק הצוללות המיוצרות בטיסנקרופ.

 

בפרוטוקול של ישיבת החברה בדצמבר 2009 נידונו הפרויקטים השונים העומדים על הפרק. ראש המספנה שבונה את הצוללות, וואלטר פרייטאג, דיווח על מצב הפרויקטים השונים. חודשים ספורים לפני כן חזר פרייטאג מאותו ביקור מפורסם בישראל, שבו נכפה עליו להחליף את נציג טיסנקרופ בישראל. שייקה ברקת, הנציג הישן, הוחלף במיקי גנור. כעת נחקר אם מפקד חיל הים לשעבר, אליעזר צ'ייני מרום, עמד מאחורי החלפת הנציגים. באותו ביקור נפגש פרייטאג עם בכירים במשרד הביטחון ועם שר האוצר דאז יובל שטייניץ.

 

בדיווח ציין פרייטאג כי הלקוח המצרי נוטה לרכוש את הצוללות מהמספנה הגרמנית, דבר שאושר בביקורו של הנספח הצבאי המצרי בקיל זמן קצר לפני כן. אלא שעיקר הדיווח על ייצוא הצוללות למצרים עוסק דווקא בישראל: מנכ"ל המספנה מאמין, כך אמר, שבמפגש הקבינט הגרמני-ישראלי שנקבע לינואר 2010 יוסכם על אישור הייצוא למצרים, שעומד על הפרק".

 

כפי שפורסם השבוע, האישור אכן ניתן לבסוף, ונתניהו ושר הביטחון דאז אהוד ברק התירו את ייצוא הצוללות למצרים ובלבד שיהיו מתקדמות פחות מהצוללות הישראליות. בעקבות הפלתו של מובארק ב-2011 ועלייתו לשלטון של איש "האחים המוסלמים" מורסי, ניסו נתניהו וברק לסגת מן האישור, אלא שבשלב זה הבהירו הגרמנים שלא ניתן עוד לבטל את העסקה. שתי הצוללות הגיעו למצרים ב-2016.

 

קצינים לשעבר מחיל הים שהיו מעורבים בעסקת הצוללות צפויים להתייצב בימים הקרובים לחקירה או למתן עדות בפרשה. הקצינים אף החלו לקיים התייעצויות ראשוניות עם עורכי דין.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים