שתף קטע נבחר

מתח שיא בבירה: מתפללים מול שוטרים בכניסה להר הבית

בצהריים נערכו תפילות יום השישי כשברקע חשש גדול מאלימות לאחר סיומן. באזור שער שכם ניסו מתפללים לפרוץ מחסום והשליכו אבנים לעבר שוטרים. בתחילה נטען כי גם גברים מעל גיל 50 לא יוכלו להיכנס להר. דוברת המשטרה: "זה לא נכון". התחממות גם בשטחים: עימותים בקלנדיה בין מתפרעים לכוחות הביטחון

אלפי שוטרים פרוסים בשערים השונים בכניסות להר הבית בירושלים לאחר סיום תפילות יום השישי בצהריים (ו'). המשטרה נערכה בכוננות שיא לסיום התפילות, מחשש שעשויות לפרוץ מהומות אלימות על רקע ההחלטה להותיר את המגנומטרים בכניסות להר הבית. על אף שהמשטרה החליטה כי גברים מעל גיל 50 יוכלו להיכנס להר, נטען כי לא תתאפשר כניסתם מחשש להפרות סדר. דוברת המשטרה, ניצב-משנה מירב לפידות, הבהירה במשדר המיוחד ב-ynet: "זה לא נכון. כל גבר מעל גיל 50 וכל אישה בכל גיל יכולים להיכנס".

 

תפילה המונית, היום בשער האריות (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
תפילה המונית, היום בשער האריות(צילום: אלכס קולומויסקי)

 (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

המתיחות באזור הורגשה היטב לאורך הבוקר ולקראת שעות הצהריים. סמוך לשער יפו פרצו עימותים קלים בין מתפללים לבין כוחות הביטחון, אולם השוטרים פיזרו לאחר זמן קצר את ההתקהלות. בצאלח א-דין שבקרבת שער שכם נוצרה התלהמות בעקבות הגעתם של אישי ציבור אשר שילהבו את המתגודדים במקום, ואלו ניסו לפרוץ את המחסום המשטרתי ויידו אבנים לעבר הכוחות. מהמשטרה נמסר כי הכוח השיב את הסדר על כנו תוך פיזור פורעי החוק. במקביל, בשכונת ואדי ג'וז הסמוכה לשער האריות נאספו כ-3,000 מתפללים והמונים התייצבו גם באזור סולטאן סולימאן, במבואות שער שכם.

 

לצד ההתחממות בירושלים, האווירה התלהטה גם בשטחים כש-400 פלסטינים יידו אבנים במחסום קלנדיה, צפונית לירושלים. לא היו נפגעים במהומות וכוחות הביטחון השתמשו באמצעים לפיזור הפגנות.

 

עימותים בשכונת ראס אל עמוד (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
עימותים בשכונת ראס אל עמוד(צילום: אלכס קולומויסקי)

שוטרים מפזרים התקהלות בראס אל עמוד (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
שוטרים מפזרים התקהלות בראס אל עמוד(צילום: אלכס קולומויסקי)

 (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)
 
העימותים באזור שער יפו ()
העימותים באזור שער יפו

לפני התפילות התכנסו ראשי הווקף ובכירי דת מוסלמים במזרח ירושלים כדי לדון בנעשה. "נמשיך להתפלל מחוץ למסגד אל אקצה כל עוד מוצבים המגנומטרים בשעריו", אמר המופתי של ירושלים, מוחמד חוסיין.

 

במקביל, שרי החוץ של ירדן ואיחוד האמירויות שוחחו בטלפון על המאמצים להביא לסיום המתיחות במסגד אל אקצה והר הבית. בדיווח של סוכנות הידיעות הירדנית "פטרה" נמסר כי השניים הדגישו כי יש לפתוח את מסגד אל אקצה לחלוטין ובמהירות, וכי על ישראל לכבד את הסטטוס-קוו ההיסטורי והמשפטי של המקומות הקדושים. בנוסף לכך, השניים ציינו כי על הקהילה הבינלאומית להשקיע מאמצים שיביאו לפתרון המשבר.

 

המוני מתפללים בראס אל עמוד (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
המוני מתפללים בראס אל עמוד(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

לאחר ההחלטה שהתקבלה אתמול בצה"ל על השארת חמישה גדודים בכוננות מחשש למהומות בשטחים, הבוקר הגיעו לאוגדת איו"ש ארבע פלוגות שישמשו ככוח תגבור מגדס"ר צנחנים ומבסיס האימונים החטיבתי של הנח"ל, שיישארו בסוף השבוע בחטיבות האוגדה כדי לסייע לכוחות הביטחון השוטף.

 

 

מוחמד חוסיין, המופתי של ירושלים, בכניסה לשער האריות (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
מוחמד חוסיין, המופתי של ירושלים, בכניסה לשער האריות(צילום: אלי מנדלבאום)

פגישת אנשי הווקף ובכירי הדת במזרח ירושלים ()
פגישת אנשי הווקף ובכירי הדת במזרח ירושלים

אבטחה כבדה ואנשי דת בכניסה לשער האריות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אבטחה כבדה ואנשי דת בכניסה לשער האריות(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מתפללים בשכונת ואדי ג'וז, הבוקר ()
מתפללים בשכונת ואדי ג'וז, הבוקר
 
נכנסים דרך שער שכם להר הבית ()
נכנסים דרך שער שכם להר הבית
2 מתוך 4 הפלוגות שעלו לאיו"ש הבוקר הן מעתודה מטכ"לית קבועה לאיו"ש בסופי שבוע ו-2 הן מתוך עתודת חמשת גדודי התגבור שלגביהם הוחלט אתמול. הגדודים עדיין נשארים בשלב זה בבסיסי האימונים שלהם והחלטה סופית אם לשחררם לביתם תתקבל בהמשך היום בהתאם להערכת מצב שתתקיים בפיקוד המרכז.
 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

 

לפנות בוקר הוחלט להשאיר את המגנומטרים בהר הבית. ההחלטה התקבלה לאחר דיון לילי בקבינט המדיני-ביטחוני, שהחליט להותיר למשטרה את הבחירה בנוגע להסרתם. עם זאת, במשטרת ירושלים אומרים כי הדרג המדיני יהיה זה שיחליט אם להסיר אותם.

 

 

דוברת המשטרה, ניצב-משנה מירב לפידות, אמרה במשדר המיוחד הבוקר ב-ynet כי "הקבינט החליט שהמגנומטרים יישארו בכניסות להר הבית". במחוז ירושלים אמרו כי החלטת המגנומטרים היא של הדרג המדיני והוא זה שיחליט גם על עניין הסרתם. עוד אמרו במחוז כי מפקד המחוז, ניצב יורם הלוי, החליט החלטות מבצעיות ופריסת הכוחות.

 

"זו החלטה של הקבינט והם השאירו את המגנומטרים", אמרה נצ"מ לפידות. "אם נראה במקומות מסוימים שנוצר לחץ של מתפללים, אנחנו כן רוצים לאפשר להם להגיע להר הבית ואם אפשר להקל בהתאם להערכת מצב בסידורי הביטחון, אז זו סמכות שלנו להקל בכניסה ולהתאים את אמצעי הביטחון בהתאם להערכת מצב".


פורסם לראשונה 21/07/2017 11:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
שוטרים מול מתפללים, הבוקר בירושלים
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים