שתף קטע נבחר

חשש מעימותים אלימים: "כל מחסום יהפוך למסגד"

בשעות הבוקר נרשמה רגיעה, אך המצב עשוי להשתנות לקראת תפילות יום השישי. חלק מהמתפללים אומרים כי אין ברצונם להתעמת עם השוטרים, אך קוראים להם להישאר מחוץ למסגד אל אקצה: "המשטרה תהיה אחראית לתוצאות"

 

השקט שלפני הסערה? עשרות אלפי מתפללים מכל רחבי הארץ צפויים להגיע בצהריים (ו') לירושלים במסגרת תפילות יום השישי. אתמול נכנסו מתפללים לראשונה להר הבית לאחר הסרת כל אמצעי האבטחה, אך למרות "הניצחון" שהשיגו נרשמו עימותים קשים בינם לבין כוחות המשטרה שהובילו לפציעתם של עשרות משני הצדדים.

 

הבוקר נרשם שקט יחסי ברחבי ירושלים, אך המצב עדיין מאוד מתוח וקיים חשש לעימותים לאחר סיום התפילות בסביבות השעה 13:00. המשטרה הודיעה הבוקר כי יוגבל גיל הכניסה לגברים ורק גברים מעל גיל 50 יוכלו להיכנס. לנשים תותר כניסה בכל גיל. "אנחנו לא רוצים להתעמת עם השוטרים ולא מעוניינים בכל תרחיש חריג", אמר מהדי ממזרח ירושלים. "אבל כוחות השוטרים כל הזמן מחפשים אותנו ומקללים אותנו".

 

מהדי הוסיף כי "אם המשטרה חושבת שהנוכחות שלה באל אקצה יכולה להרגיע את הרוחות אז היא טועה. כדי שלא יהיו עימותים עדיף שיישארו מחוץ למסגד. המשטרה תהיה אחראית על כל תרחיש ועל התוצאות הקשות שעשויות לקרות".

העיר העתיקה, הבוקר (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
העיר העתיקה, הבוקר(צילום: אלכס קולומויסקי)

סמיר מחמיד הגיע מאום אל פחם לירושלים והאשים את המשטרה בהתגרות. "אנחנו לא עשינו כלום לשוטרים. הם אלה שהתחילו לזרוק לעברנו רימוני הלם וגז מדמיע ולכן מאות מתפללים הגיבו בחזרה וזרקו אבנים ובקבוקים", אמר מחמיד.

 

"השוטרים לא אפשרו לנו להתפלל כמו שצריך. כל הזמן צעקו עלינו והפעילו נגדנו אלימות. זה מה שגרם לכעס", הוסיף תושב אום אל פחם. "המשטרה לא צריכה להיות במתחם מסגד אל אקצה וכיפת הסלע והתנהגות זו יכולה להבעיר את האווירה. תנו לנו להתפלל ללא הגבלות ובלי שיהיו כוחות משטרה".

 (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

אישה שהגיעה מיישוב באזור המשולש השמיעה טענות דומות. "השוטרים התחילו לזרוק רימוני הלם ללא סיבה ונשים שהיו עם תינוקות ברחו לתוך המסגד ורדפו אחרינו", היא האשימה. "מסגד אל אקצה זה מקום תפילה, שהחשיבות שלו גדולה יותר ממכה שבסעודיה. אנו מוכנים למות בשביל אל אקצה ולא נוותר על המסגד בשום פנים ואופן".

 

מחסומים הוצבו בכל כמה מאות מטרים בדרכים המובילות מהשכונות והכפרים הערביים למסגד אל-אקצה, וככל שהתושבים מתקרבים להר הבית, הבידוק נעשה קפדני יותר במטרה למנוע מעבר של צעירים. חלקם הצליחו לעקוף חלק מהמחסומים, הסתננו דרך בית העלמין הסמוך וגאיות סמוכים והגיעו למרחק של כ-200 מטר בלבד משער האריות - הכניסה המרכזית של המוסלמים להר הבית. שם, בצומת גת שמנים, נקודת החיכוך העיקרית - וכוחות המשטרה מרוכזים בה וערוכים לעימותים קשים בשעת תפילת יום השישי ולאחריה, כפי שקרה בשבוע שעבר.

 

אחמד הגיע לירושלים במיוחד מעכו וידע כי לא יורשה להיכנס להר. "אם לא נותנים לנו להגיע למסגד, כל מחסום כזה יהפוך למסגד", אמר לעיני השוטרים. "אנחנו נתפלל כאן ואחרים יתפללו ביציאה מהכפר שחסומה להם". הוא הביע תקווה כי השקט המתוח יישמר, אך העריך בצער כי צפויים עימותים קשים היום וגם בתחילת השבוע הבא, לקראת ט' באב - "החג שלכם על בית המקדש".

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)
 

 (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

החלטת המשטרה להגביל את גיל הכניסה לגברים התקבלה בצל הפרות הסדר האלימות שהתרחשו בימים האחרונים וגם אתמול, למרות הסרת כל אמצעי האבטחה שהוקמו בעקבות הפיגוע בהר לפני שבועיים, ולאור מידע שהתקבל במשטרה מצד גורמים קיצוניים להפר את הסר ולסכך את שלום הציבורי. כמו כן, הוחלט על סגירת רחוב סולטאן סולימאן ואגן העיר העתיקה לתנועת כלי רכב.

 

"לא נאפשר לאף גורם קיצוני או מתסיס לפגוע בערכים אלו ובמימושם", אמרו במשטרה. "הר הבית, ככל המקומות הקדושים, פתוח ובטוח בהתאם לסטטוס-קוו במקום. המשטרה מצפה מגורמי הנהגה ואישי ציבור לפנות לאנשיהם ולהוקיע ביטויי ומעשי הסתה ואלימות, ומצפים ביתר שאת בעת הזו, כי יגלו אחריות יתירה ויפעלו להרגעת הרוחות".

 

הצירים המרכזיים סביב העיר העתיקה, כולל בחלקה המערבי, נחסמו משעות הבוקר, שעות לפני תפילת יום השישי. במקביל הורגשה נוכחות ערה מאוד של כוחות משטרה, גם בתוך השכונות הערביות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
רגיעה מסוימת הבוקר בירושלים
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים