שתף קטע נבחר

מומחים מסכימים: הטיל ששיגרה צפון קוריאה מסוגל להגיע לארה"ב

צפון קוריאה ביצעה אמש ניסוי מוצלח שני תוך פחות מחודש בטיל בליסטי בין-יבשתי. מומחים מסכימים היום כי הטיל מהדגם הזה מסוגל לפגוע בשטח ארה"ב. קים ג'ונג און: "ארה"ב אינה חסינה מפני הרס". הטלוויזיה הממלכתית הציגה תושבים נרגשים: "עשרות מיליונים כורעים ברך בתודה למנהיג העליון"

 

 

 

הטלוויזיה של צפון קוריאה שידרה היום (שבת) תמונות של אזרחים בפיונגיאנג מריעים למנהיגם קים ג'ונג און בעקבות שיגור הטיל הבליסטי הבין-יבשתי Hwasong-14, שלטענת צפון קוריאה מסוגל לפגוע בכל אתר בארצות הברית. אזרחים נאספו בכיכר וצפו בניסוי הטיל ששודר בטלוויזיה הצפון קוריאנית. הטיל טס במשך 47 דקות ו-12 שניות ועבר 998 קילומטרים והצליח לחדור חזרה את שכבת האטמוספירה.

 

שיגור הטיל הבין-יבשתי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שיגור הטיל הבין-יבשתי(צילום: רויטרס)

 

מגישת הטלוויזיה בצפון קוריאה הודיעה כי "בהוראה ישירה של מנהיגנו העליון, קים ג'ונג און, התבצע ניסוי שני מוצלח בשיגור טיל בליסטי בין-יבשתי Hwasong-14. המנהיג העליון אמר בגאווה בניסוי שמערכת הטילים הוכיחה שוב את יכולתנו לפגוע בכל זמן ומכל מקום. כל שטח ארצות הברית נמצא בטווח הירי". גם מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און אמר כי הניסוי "מוכיח כי כל שטחה של ארצות הברית הוא בטווח הפגיעה". לדבריו, "זו הייתה אזהרה חמורה לארצות הברית שאינה חסינה מפני הרס אם תנסה לתקוף", כך צוטט בסוכנות הידיעות הרשמית.

 

 

כאמור, הטלוויזיה בצפון קוריאה ניסתה לשלהב והציגה תושבים נרגשים לנוכח הניסוי. יאנג סו ג'ונג אמרה בפיונגיאנג כי "עשרות מיליונים כורעים ברך בתודה למנהיג העליון קים ג'ונג און, מתוך תודה על שעורר את רוח הניצחון. אני כמעט יכולה לשמוע את הטיל שלנו, ממריא הרחק בשמיים, מציג את גאוות המדינה בעלת הכוח הגרעיני הגדול בעולם". יוּם יונג איל אמר כי "ארצות הברית צריכה לראות את התוצאה של ההגבלות והסנקציות". צ'ו סונג מי אמרה כי "בכל פעם שאני שומעת חדשות משמחות שכאלו, זה מוביל אותי לשיר את השיר 'איננו מקנאים באיש כי יש לנו מנהיג עליון. איננו חוששים מאיש משום שיש לנו מנהיג עליון. נחיה בכבוש ובאושר, כבודנו רם".  

 

הניסוי הצפון קוריאני הנוכחי התבצע פחות מחודש לאחר ניסוי קודם. בשנה שעבר ביצעה פיונגיאנג את הניסוי הגרעיני הרביעי והחמישי  ומאז - לדעת מומחים - התקדמה באופן משמעותי ביכולת לשגר טילים בליסטיים. לפנות בוקר ביצעו דרום קוריאה וארצות הברית ניסוי שיגור טילים שתועד לנוכח האיום החדש.

אזרחים הריעו לשליט צפון קוריאה בפיונגיאנג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אזרחים הריעו לשליט צפון קוריאה בפיונגיאנג(צילום: AFP)
 

אזרחים בפיונגיאנג צפו בשיגור על מסכי ענק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אזרחים בפיונגיאנג צפו בשיגור על מסכי ענק(צילום: רויטרס)

שליט צפון קוריאה עם מפקדיו לאחר השיגור המוצלח (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שליט צפון קוריאה עם מפקדיו לאחר השיגור המוצלח(צילום: EPA)

לאחר הניסוי המוצלח (צילום: AP) (צילום: AP)
לאחר הניסוי המוצלח(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

דרום קוריאה הודיעה שתמשיך להציב עוד ארבע סוללות THAAD ליירוט טילים. נשיא דרום קוריאה מון ג'אי-אין, שקרא לדיאלוג עם צפון קוריאה ונענה בשיגור טיל בליסטי, הודיע כי גם סיאול תרחיב את יכולותיה בתחום הטילים. הנשיא מון אמר במהלך קמפיין הבחירות שלו בחודשים האחרונים כי סיאול צריכה לשקול מחדש את הצבת הטילים משום שהדבר גורר זעם בסין שהיא השותפה המסחרית הגדולה ביותר של דרום קוריאה, אך נדמה כי ניסוי הטיל אמש עשוי לשנות את דעתו בנושא. בדרום קוריאה היו מחאות של תושבים נגד הצבת עוד סוללות של המערכת ליירוט טילים, בטענה שהמכ"ם מפיץ קרינה מסוכנת.

 

שר ההגנה של דרום קוריאה, סונג יאנג-מו, אמר אמש כי סיאול תכין דרכים עצמאיות להתמודדות עם האיום הגרעיני מצד השכנה מצפון. "יחד עם ארצות הברית אנו נעניש בחוזקה את צפון קוריאה על פרובוקציות הטילים שלה", הוסיף סונג.

 

משרד החוץ בסין הביע דאגה לנוכח ההודעה על פריסת סוללות THAAD נוספות, ואמרה כי צעד זה רק יהפוך את המצב למורכב יותר. בסין טוענים כי המכ"ם של המערכת מסוגל לנטר את הנעשה עמוק בתחום סין. בתגובה לשיגור הטיל בצפון קוריאה אמרה סין כי "לעת עתה, קוראת סין לכל הצדדים לנקוט זהירות ולהימנע ממתיחות ומהמשך הסלמה". עוד קראה סין לצפון קוריאה לכבד את החלטות מועצת הביטחון של האו"ם והפצירה בצדדים "להגן יחד על השלום האזורי והיציבות".

דרום קוריאה וארצות הברית ביצעו ניסוי בשיגור טילים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
דרום קוריאה וארצות הברית ביצעו ניסוי בשיגור טילים(צילום: EPA)

הניסוי בדרום קוריאה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הניסוי בדרום קוריאה(צילום: EPA)

שיגור הטילים בדרום קוריאה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שיגור הטילים בדרום קוריאה(צילום: EPA)
 

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר כי ארצות הברית "תנקוט את כל הצעדים שיידרשו כדי להבטיח את ביטחונם של האמריקנים ולהגן על בנות בריתה באזור". הוא הוסיף כי השיגור הוא "מעשה פזיז ומסוכן של המשטר הצפון קוריאני", וכי צפון קוריאה היא "האיום הדחוף ביותר והמסוכן ביותר לשלום העולם. הנשקים והניסויים מבודדים אותה עוד יותר, מחלישים את כלכלתה ופוגעים באנשיה". הבית הלבן הודיע כי טראמפ מתכוון לחתום על צו אשר מטיל סנקציות חדשות על צפון קוריאה, רוסיה ואיראן.

 

דאגה גם ביפן: "פרובוקציות בלתי נסבלות"

שר החוץ של יפן, פומיו קישידה, אמר כי יעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם מקבילו האמריקני, רקס טילרסון, ועם דרום קוריאה, על החלטה חדשה שתתקבל במועצת הביטחון של האו"ם ותכלול צעדים מחמירים יותר נגד צפון קוריאה. סוכנות הידיעות היפנית "קיודו" דיווחה כי קישידה שוחח טלפונית עם טילרסון כמה שעות לאחר הניסוי. קישידה אמר לאחר שיחת הטלפון כי הוא וטילרסון הסכימו כי "לחלוטין אין לסבול את הפרובוקציות של צפון קוריאה" וכי יפנו בנושא לסין ולרוסיה. 

 

מומחים גורסים כי הטיל הצפון קוריאני מסוגל לפגוע אפילו בדנבר או בשיקגו. דיוויד רייט מארגון "מדענים מודאגים" כתב בבלוג שלו שהטיל יכול היה לטוס 10,400 קילומטרים. מייקל אלמן מהמכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים מעריך כי הטווח מצומצם מעט יותר ועומד על 9,500 קילומטרים. לדבריו, "החלון לפתרון דיפלומטי עם צפון קוריאה נסגר במהירות. העניין המרכזי הוא שצפון קוריאה ביצעה ניסוי שני מוצלח תוך פחות מחודש. אם ימשיכו בתנופה הזו, הם יוכלו לבסס מערכת שיגור בליסטית בין-יבשתית (ICBM) עוד השנה".

 

מליסה מנהאם, מומחית לתוכנית הטילים של צפון קוריאה ממרכז ג'יימס מרטין אמרה כי הניסוי מוכיח ש"אלסקה נמצאת בטווח הטילים". לדבריה, העובדה שהטיל טס במשך 45 דקות מלמדת שהוא מסוגל להגיע לניו יורק. ג'פרי לואיס, מומחה ללימודים בינלאומיים ממכון מידלברי שמושבו בקליפורניה אומר כי השיגור האחרון מוכיח שלוס אנג'לס נמצאת בטווח הטילים, אולם לדבריו - שיקגו, ניו יורק וגם וושינגטון עדיין מחוץ לטווח: "ייתכן שלא הציגו עדיין את היכולת לטווח המלא".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שיגור הטיל בצפון קוריאה
צילום: רויטרס
מומלצים