שתף קטע נבחר

מסלול ההרס: האיים שבהם חבטה "אירמה" בדרך לפלורידה

90% מהמבנים בברבודה הוחרבו, יותר ממיליון בפוארטו ריקו בלי מים או חשמל ו-22 נהרגו ברחבי הקריביים. הסופה החזקה אי פעם באוקיינוס האטלנטי דוהרת לארה"ב אחרי ביקור הרסני באיים פסטורליים. זהו נתיב הסערה

 

מיליוני תושבי פלורידה נערכים לבואה של הסופה "אירמה", האדירה ביותר שנרשמה באוקיינוס האטלנטי ואחת החזקות שהכו בארצות הברית אי פעם, שגשמיה ורוחותיה יורגשו בפלורידה כבר ביממה הקרובה. הרשויות בפלורידה, שעד כה דחקו בתושבי דרום המדינה להתפנות מיידית מבתיהם, הזהירו כי יותר מ-4.1 מיליון בתים ינותקו מחשמל עם פגיעת הסופה, כך שיותר מ-9 מיליון אזרחים יישארו בעלטה.

 

 

 

במקביל לאירמה משתוללות באזור שתי סופות נוספות – הסופה "חוסה", בדרגה 4, שנמצאת כ-700 קילומטרים דרום-מזרחית לאיי ליוורד שממזרח לפוארטו ריקו עם רוחות של 240 קמ"ש, והסופה "קטיה", בדרגה 2, שנמצאת 255 קילומטרים מזרחית לנמל טמפיקו במפרץ מקסיקו. מקסיקו עצמה התמודדה אתמול (שישי) גם עם נזקיה של רעידת האדמה האדירה שטלטלה את המדינה בבוקר והביאה למותם של עשרות.

 

שלושת ההוריקנים, מבט מהחלל (צילום: AP, NOAA) (צילום: AP, NOAA)
שלושת ההוריקנים, מבט מהחלל(צילום: AP, NOAA)

 

 

בדרכה הלילה לפלורידה חולפת הסופה האימתנית אירמה, שבשלב זה מוגדרת בדרגה 4 מתוך 5, מעל הרפובליקה הדומיניקנית, האיטי וקובה. ביומיים האחרונים התחזקה הסופה האדירה לדרגה 5 וזרעה הרס רב בכל רחבי הקריביים. 22 בני אדם נהרגו עד כה מנזקיה של הסופה: 11 נהרגו סן מרטן וסן ברתלמי, ארבעה באיי הבתולה האמריקניים וארבעה באיי הבתולה הבריטיים. כמו כן נהרגו שלושה בני אדם בברבודה, באנגווילה ובברבדוס.

 

אלו הם חלק מהמוקדים שנאלצו עד כה לספוג את נזקי ההוריקן הענק:

 

אנטיגואה וברבודה

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP, Antigua & Barbuda Broadcasting Services) (צילום: AFP, Antigua & Barbuda Broadcasting Services)
(צילום: AFP, Antigua & Barbuda Broadcasting Services)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ברבודה, האי הראשון שהרגיש את נחת זרועו של הוריקן אירמה נחרב ברוחות העזות. ראש ממשלת אנטיגואה וברבודה, גסטון בראון, אמר כי 90% מהבניינים באי נהרסו ומחצית מתוך 1,000 תושביו נותרו ללא קורת גג. תושב אחד באי, פעוט בן שנתיים, נהרג בסופה. נשיא הצלב האדום באנטיגואה וברבודה, מייקל ג'וזף, אמר כי "ההרס אינו דומה לשום דבר שראינו לפני כן – מדובר על כל המדינה. ברבודה נהרסה באופן משמעותי".

 

אנגווילה

 (צילום: AFP, MOD / CROWN COPYRIGHT 2017) (צילום: AFP, MOD / CROWN COPYRIGHT 2017)
(צילום: AFP, MOD / CROWN COPYRIGHT 2017)

אדם אחד נהרג באי הבריטי אנגווילה. מנהל הסוכנות הקריבית לניהול אסונות ומצבי חירום, רונלד ג'קסון, אמר כי "תחנות משטרה, בתי חולים, בתי ספר, שלושה או ארבעה מקלטי חירום, בית אבות, תחנת כיבוי אש ובתים רבים ניזוקו או נהרסו". סגן שר החוץ הבריטי, אלן דאנקן, אמר כי "ההערכה הראשונית היא שהנזק שנגרם הוא חמור ומקומות קריטיים נפגעו".

 

סנט קיטס ונוויס

ראש הממשלה, טימותי האריס, אמר כי האי חמק מ"עוצמתו המלאה" של ההוריקן, אך הזהיר מ"נזקים משמעותיים" לרכוש ולתשתיות, כמו גם מהפסקות חשמל. שדה התעופה נפתח מחדש שלשום. האזהרות מפני הוריקן ושיטפונות בוטלו, ולתושבים ולתיירים הותר לשוב לשגרה.

 

סן מרטן וסן ברתלמי

 

 

 

 

 (צילום: AFP, TWITTER / ANNA MAZUR) (צילום: AFP, TWITTER / ANNA MAZUR)
(צילום: AFP, TWITTER / ANNA MAZUR)

 (צילום: AFP, TWITTER / ANNA MAZUR) (צילום: AFP, TWITTER / ANNA MAZUR)
(צילום: AFP, TWITTER / ANNA MAZUR)

9 בני אדם נהרגו, שבעה נעדרים, ו-112 נפצעו בחלק הצרפתי של סן מרטן וסן ברתלמי. דניאל דיב, גורם רשמי מקומי, אמר כי החלק הצרפתי, שבצפון סן מרטן, "נהרס ב-95%". דיב הוסיף: "זה אסון עצום. יש לי חולים לפנות, יש לי אוכלוסייה לפנות ואני לא יודע איפה אני יכול למצוא להם מקלט". ממשלת הולנד העלתה לשניים את אומדן ההרוגים בחלק ההולנדי שבדרום האי, שנקרא סן מארטן. שר הפנים ההולנדי הוסיף כי 43 בני אדם נפצעו, ו-11 מהם במצב אנוש. ראש ממשלת הולנד, מארק רוטה, אמר כי "נגרם נזק עצום" לסן מארטן, והוא שלח לשם ספינות של חיל הים ושתי טיסות סיוע.

 

איי הבתולה

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מושל איי הבתולה הבריטיים, הכריז על מצב חירום ואמר כי הוא "שבור לב" בעקבות הדיווחים על ארבעה הרוגים באיים. המושל הוסיף כי כבישים רבים נחסמו והתקשורת מוגבלת. סגן שר החוץ הבריטי, אלן דאנקן, אמר כי "גם מאיי הבתולה הבריטיים לא נחסכה מלוא עוצמתו של ההוריקן. ההערכה הראשונית שלנו היא שנגרם נזק חמור ואנו מצפים שהאיים יזדקקו לסיוע הומניטרי נרחב, אשר כמובן נספק להם".

 

פוארטו ריקו

 (צילום: מיטל סער) (צילום: מיטל סער)
(צילום: מיטל סער)
 (צילום: מיטל סער) (צילום: מיטל סער)
(צילום: מיטל סער)

 (צילום: מיטל סער) (צילום: מיטל סער)
(צילום: מיטל סער)

רוחות וגשמים עזים הותירו יותר ממיליון בני אדם ללא חשמל ועשרות אלפים ללא מים. בתמונות מהאי נראים שיטפונות, ובתי חולים נאלצו להסתמך על גנרטורים. מניין ההרוגים עומד לפי שעה על שלושה בני אדם, שתי נשים וגבר, והמחלצים מחפשים אחר נעדרים. דווח על גלים שמגיעים לגובה של תשעה מטרים. כמה אלפים עדיין נמצאים במקלטי חירום.

 

הרפובליקה הדומיניקנית

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

תמונות מהרפובליקה הדומיניקנית, שאירמה עברה בצפונה, מציגות הרס נרחב - בניינים ששוטחו, ועצים וקווי חשמל שקרסו. דווח על סופות באתרי הנופש שבחופי קברט וסוסואה, ועל יותר מ-5,000 איש שפונו ברחבי המדינה. מנהל מרכז פעולות החירום, מנואל מנדז, אמר שלשום כי על התושבים "להמשיך לעמוד על המשמר. הגרוע ביותר עדיין לא מאחורינו".

 

האיטי

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אירמה המשיכה בדרכה מצפון להיספניולה, האי המשותף לרפובליקה הדומיניקנית ולהאיטי, וגרם לקריסת גשר מרכזי המחבר בין השתיים. גשמים כבדים הציפו את החוף הצפוני וכמה אזורים נותרו ללא חשמל. דווח על שני פצועים בעיר הנמל הצפונית קאפ-האיטיין, לאחר שעץ קרס לתוך ביתם.

 

איי טרקס וקייקוס

המרכז הלאומי להוריקנים של ארצות הברית מסר כי אירמה הכתה אתמול בערב בטריטוריה הבריטית, עם רוחות במהירות של 280 קמ"ש. המושל ג'ון פרימן אמר כי חלק מהאנשים הועברו למקלטים לפני הגעת ההוריקן, אך הזהיר אחרים: "השתופפו, הישארו היכן שאתם. אף אחד לא יכול להגיע אליכם. התושבים, לפחות לפרק זמן מסוים, תלויים בעצמם".

 

איי בהאמה

שלשום בלילה מוקד הסערה הגיע אל דרום איי בהאמה, וחלף צפונית לאי אינגואה. מרכז ההוריקנים הלאומי של ארה"ב הזהיר כי הסופה עלולה להעלות את מפלס מי הים בדרום-מזרח ומרכז המדינה בארבעה מטרים וחצי עד שישה מטרים מעל לרמתם הנורמלית. ראש הממשלה, הוברט מיניס, אמר כי תושבים פונו משישה איים מדרום לבירה, נסאו, וכי מדובר בפינוי הנרחב ביותר שהיה אי פעם במדינה לקראת סופה. שדות התעופה באיים נסגרו.


פורסם לראשונה 08/09/2017 22:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
האיטי, ממוקדי ההרס של הסופה "אירמה"
צילום: AFP
מומלצים