שתף קטע נבחר

מהפכה בצה"ל במעמד הלוחם: אלה ההטבות החדשות

על רקע הירידה במוטיבציה לקרבי צה"ל מגדיר מחדש את מעמד לוחמיו: חיילים שיתמרנו במלחמה, דוגמת גולני ושריון, יוגדרו לוחמי חוד ויזכו למגוון הטבות בהן העלאת שכר, תעודת לוחם אחרי שנה וחצי, לימודי נהיגה על חשבון הצבא ועוד. "מודיעין וסייבר חשובים, אבל הלוחמים הם החשובים ביותר למימוש המשימות", אמר הרמטכ"ל איזנקוט

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

צה"ל יוצא בתוכנית לשיפור מעמד הלוחם, לאור הירידה במוטיבציה לשירות קרבי בשלוש השנים האחרונות. התוכנית תכלול שורת הטבות, מהעלאת השכר ועד לנסיעות בחינם בלבוש אזרחי. ההטבות העתידיות יינתנו רק ללוחמי חוד: לוחמים המשרתים ביחידות שיתמרנו במלחמה, כמו חטיבות החי"ר והשריון, לוחמי ההנדסה הקרבית והתותחנים והיחידות המובחרות בצה"ל.

 

לוחמי החוד יזכו מ-1 בנובמבר להעלאת השכר (דמי הקיום) מ-1,600 ל-2,000 שקל בחודש בשנה השלישית לשירות, כפי שנחשף לפני כשבוע ב"ידיעות אחרונות". בנוסף, כל לוחם חוד יקבל עד סוף השנה האזרחית כרטיס מוטען בשתי פעימות ב-1,000 שקל למימוש במסעדות, בבתי קולנוע, בביגוד ספורט או באטרקציות שונות.

חלק מהשיפורים כבר הוכנסו בחודשים האחרונים, כמו ציוד אישי מתקדם וכרטיס מגנטי מוטען במאות שקלים לרכישת פריטי לבוש. חלק מלוחמי החוד יקבלו שוברים לשיעורי נהיגה (הקצאה ל-500 לוחמים בשנה), ושוברים לקורס פסיכומטרי (לפי קריטריונים שייקבעו בהמשך). לוחמי החוד יוכלו לנסוע באוטובוסים על אזרחי בחינם – גם לאילת. הם יקבלו את תעודת הלוחם בתום 18 חודשי שירות ולא 20 כמקובל כיום.

 

כאמור, התוכנית מגדירה מחדש את מעמד הלוחם, שנפגע מאוד בשנים האחרונות עם סיווגם כלוחמים של בעלי תפקידים אחרים בצה"ל - חיילי כיפת ברזל למשל. הרפורמה הזו נבחנה עוד מתחילת כהונתו של בני גנץ כרמטכ"ל, אך בגלל ויכוחים פנימיים לא נמצא פתרון.

 

לוחם בקטגוריית החוד הוא חייל המאומן לפעול במרחב מבצעי שבא במגע עם אויב כדי לפגוע בו, תוך סיכון חייו. לוחם שאינו לוחם חוד שייך ליחידות בט"ש שאינן מתמרנות בשטח אויב במלחמה, דוגמת הגדודים המעורבים או חלק מגדודי פיקוד העורף.

 

ההגדרה השלישית למערך הלוחם נוגעת לחייל תומך לחימה מבצעי, שפועל במרחב מבצעי תוך סיכון חייו, בתפקידים שונים דוגמת מש"קי מודיעין וחיילי חימוש בגדודים. ההגדרה הבאה נוגעת לתומכי לחימה במערך העורפי – בהם פקידים של קצינים קרביים, טבחים בגדודים וכיו"ב, כלומר חיילים המשרתים ביחידות קרביות אך אינם מסכנים את חייהם ואינם באים במגע עם אויב.

הרמטכ"ל איזנקוט. "לא קונים את הלוחמים בעוד 300 שקל בחודש" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הרמטכ"ל איזנקוט. "לא קונים את הלוחמים בעוד 300 שקל בחודש"(צילום: מוטי קמחי)
  

יתר החיילים בצה"ל יכונו חיילים עורפיים. עדיין לא ברור תחת איזו קטגוריה יכנסו למשל חיילי כיפת ברזל או יתר חיילי ההגנה האווירית, שכן תפקידם אינו בשטח מבצעי ואינו כולל מגע באויב או סיכון חיים. מצה"ל נמסר כי נושא זה עדיין בבחינה.

 

בשנה האחרונה נשחקה המוטיבציה לשרת בקרבי ב-1.8% והגיעה ל-67% מהמתגייסים. הרמטכ"ל גדי איזנקוט אמר אתמול: "אנו עוסקים מזה שנים במעמד הלוחם בצה"ל, מתוך הבנה שיש תהליך רב שנתי של ירידה איטית בנכונות ללחימה. נקטנו בשורה של צעדים שמעבירים את המסר של הוקרת הצבא את לוחמיו. אנחנו לא קונים את הלוחמים בעוד 300 שקל בחודש, ופועלים כדי להביע את הוקרתנו ללוחמים. מודיעין חשוב, סייבר חשוב, והדבר החשוב ביותר למימוש המשימות והייעוד של צה"ל הם הלוחמים".

 

המהלך כולל גם שדרוג לכלל המערך הלוחם במאות מיליוני שקלים לבסיסי יחידתיים מיושנים כמו של חטיבות הנח"ל וגבעתי, ומסלולי שירות חדשים ליחידות העילית. כך למשל לוחמים ביחידות שייטת 13, סיירת מטכ"ל ושלדג יידרשו לשרת 8 שנים, מתוכם שנתיים ושמונה חודשים של שירות החובה, שנתיים לימודים אקדמאיים בכל מקצוע שיבחרו על חשבון הצבא ויתר התקופה ישרתו בקבע בתקופה אחידה, בניגוד לתקופות הקבע המדורגות עליהם הם חותמים היום.

 

המהלך כבר החל השנה בסיירת מטכ"ל, יימשך במחזורים הקרובים בשלדג ובשייטת 13, ובצה"ל צופים שבעקבותיו יגויסו פחות לוחמים ליחידות אלה מאחר שאלה שיגויסו ישרתו לאורך יותר זמן. התוכנית מתייחסת גם למהלך שכבר בוצע: קיצור הפז"ם לקבלת דרגה, כך שכבר קצין קרבי מקבל את דרגת הסגן מיד עם כניסתו לשירות קבע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
לוחמים בצה"ל. שלל הטבות ללוחמי חוד
צילום: דובר צה"ל
מומלצים