שתף קטע נבחר

בדרך להיסטוריה: הכורדים יצביעו על עצמאות

איראן וטורקיה זועמות, גם ארה"ב מתנגדת - אבל הפרלמנט בכורדיסטן החליט כי בעוד 9 ימים יתקיים משאל העם ההיסטורי על מדינה עצמאית לכורדים בעיראק. ארדואן: "שגיאה קשה". הממשלה בעיראק: "ננקוט בכל הצעדים"

 

 

יותר מ-25 מיליון כורדים חיים בעולם ועוד עשרה ימים הם צפויים לקחת צעד גדול קדימה בדרך לעשות היסטוריה - מדינה עצמאית ראשונה. הפרלמנט הכורדי בעיראק החליט אתמול (ו') לקיים את משאל העם המתוכנן על עצמאות בעוד עשרה ימים - אל מול אופוזיציה כלל-עולמית. הממשלה האזורית של כורדיסטן, שנועדה לראשונה זה שנתיים, החליטה בבירת כורדיסטן ארביל כי המשאל יתקיים כמתוכנן ב-25 בספטמבר.

 

הממשלה העיראקית דחתה את משאל העם וכינתה אותו השבוע "לא חוקתי". ב-BBC נכתב כי בבגדד הסמיכו את ראש ממשלת עיראק "לנקוט בכל הצעדים הדרושים" כדי לשמר את האחדות הלאומית, כדבריהם. גם איראן, טורקיה וארצות הברית מתנגדות לקיומו של משאל העם.

  

נושא את דגל כורדיסטן. עדיין לא עצמאית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נושא את דגל כורדיסטן. עדיין לא עצמאית(צילום: AFP)

הפרלמנט בארביל. הצביע בעד קיום משאל העם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפרלמנט בארביל. הצביע בעד קיום משאל העם(צילום: AFP)

השכנות טורקיה ואיראן, שגם בתחומיהן מיעוט כורדי גדול (כ-15 מיליון בטורקיה ויותר מ-5 מיליון באיראן) חוששות שהצבעת "כן" תוביל לחיזוק תנועות ההיפרדות בשתי המדינות. ארצות הברית, שחוששת כי הצבעה שכזו תפגע ביחסים בין עיראק לכורדים ותזיק גם למאבק מול דאעש, הציעה "אלטרנטיבות" למשאל העם, שאותן לא פרסמה פומבית.  

 

מנהיג הכורדים מסעוד ברזני אמר כי יעניק תשובה מהירה לאותן הצעות, אבל כשנשאל היום לגביהן נראה שהוא שולל אותן: "עדיין לא שמענו הצעה שיכולה להיות אלטרנטיבה לעצמאות של כורדיסטן. ההצבעה לא תידחה". נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן כינה את ההודעה הזו "שגויה לחלוטין". אבל דבריו של ארדואן לא הרתיעו את המחוקקים. 65 מהם הרימו את ידם ותמכו בהצעה. הפרלמנט הכורדי מונה 111 איש, אבל יותר מ-40 חברי פרלמנט לא נכחו בהצבעה.

 

הכורדים הם הקבוצה האתנית הרביעית בגודלה במזרח התיכון, אבל מעולם לא הייתה להם מדינה עצמאית. בעיראק, שם הם מהווים כ-15-20 אחוזים מהאוכלוסייה, הם סבלו מדיכוי ברוטאלי במשך עשורים רבים, לפני שהשיגו אוטונומיה ב-1991, אחרי מלחמת המפרץ הראשונה. בשלוש השנים האחרונות הכורדים באזור מעורבים בלחימה נגד דאעש.

חגיגות בבירה ארביל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חגיגות בבירה ארביל(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

לפני שלושה חודשים, בכירים בממשל בכורדיסטן ומנהיגים פוליטיים הסכימו לערוך משאל עם על עצמאות. הבחירות ייערכו בשלוש המחוזות שמרכיבים את האזור כולו - דאהוק, ארביל וסוליימניה - וכן "באזורים בכורדיסטן מחוץ לתחום האחריות של הממשל", ובהם כירכוכ, סינג'אר ואחרים. בכירים כורדים אמרו כי הצבעת ה"כן" הצפויה לא תוביל להכרזה מיידית על עצמאות, אלא תחזק את ידיהם במשא ומתן הממושך על היפרדות מול הממשלה העיראקית.

 

השבוע אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "ישראל תומכת במאמצים הלגיטימיים של העם הכורדי להשיג מדינה משלו". עם זאת הוא ציין כי ישראל "מתנגדת ל-PKK ורואה בו ארגון הטרור". זאת, לאחר שאלוף יאיר גולן - עד לא מכבר סגן הרמטכ"ל - אמר כי מנקודת המבטו המחתרת הכורדית הנלחמת בטורקים אינה ארגון טרור.


פורסם לראשונה 15/09/2017 23:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים