שתף קטע נבחר

הנתיב הרומני: הדרך החדשה של המסתננים לאירופה

גל ההגירה האדיר של קיץ 2015 גרם למדינות האיחוד האירופי לבצר את גבולותיהן, ונתיבי הסתננות מוכרים דרך הים התיכון ודרך טורקיה נחסמו. הגעתם של 570 מהגרים בתוך חודש דרך הים השחור מעוררת כעת את החשד שהמבריחים מצאו דרך חדשה. תמורת 3,000 אירו כל מהגר יכול לחלום עדיין על ברלין

במדינות הים התיכון רגילים למצוא מהגרים מותשים כורעים על חופיהן, תחנת מעבר ראשית במסע המתיש והבלתי חוקי של המסתננים אל אירופה דרך הגלים. אלא שלאחרונה הולך ומתבסס נתיב חדש של מסתננים אל היבשת – הים השחור, ושם המראה הזה מפתיע רבים. בשבועות האחרונים זוהו כמה קבוצות של מסתננים שהגיעו לרומניה מטורקיה דרך הים השחור, ובבוקרשט חושדים שהם מבשרים על היווצרותו של "הנתיב הרומני" בדרך למערב אירופה.

בנמל ברומניה. "לא סתם קוראים לו הים השחור" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בנמל ברומניה. "לא סתם קוראים לו הים השחור"(צילום: AFP)

חילוץ המסתננים מהים השחור, השבוע (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חילוץ המסתננים מהים השחור, השבוע(צילום: AFP)

ביום רביעי השבוע, מעט לפני הזריחה, חולצו כ-150 בני אדם – כשליש מהם ילדים – מהים השחור. זו הייתה סירת המהגרים החמישית ששלטונות רומניה תפסו בים השחור מאז אמצע אוגוסט. בפרק הזמן הזה הגיעו לרומניה כ-570 מהגרים – מעיראק, מסוריה, מאפגניסטן, מאיראן ומפקיסטן. זהו מספר צנוע יחסית לגלי הפליטים הענקיים ששטפו בשנים האחרונות את מדינות הים התיכון, אבל הוא עשוי ללמד על מגמה הולכת וגוברת. בכל בשנת 2014 לבדה, לשם השוואה, חצו את הים השחור לרומניה 300 מהגרים בלבד.

שליש מהמחולצים במבצע השבוע היו ילדים (צילום: AP) (צילום: AP)
שליש מהמחולצים במבצע השבוע היו ילדים(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

רומניה היא חברה באיחוד האירופי אך אינה חלק מאזור שנגן, שהגבולות בין המדינות החברות בו אמורים להיות פתוחים לתנועה חופשית. עד כה לא צבאו עליה המוני מהגרים, וההתפתחויות האחרונות מעוררות דאגה מסוימת במדינה. "נראה שזה מלמד שמבריחי המהגרים מנסים למצוא נתיב לאירופה דרך הים השחור", אומר כריסטוף בורובסקי, דובר Frontex, משטרת הגבולות של האיחוד האירופי.

 

המבריחים מחפשים כנראה מהגרים במצב כלכלי טוב יחסית, ואותם הם מנסים להבריח דרך הנתיב החדש, שאינו עובר ביוון – שם נמצאים המסתננים בסכנת גירוש בשל ההסכם בין האיחוד האירופי לטורקיה שלפיו טורקיה תמנע יציאת מסתננים לאירופה ותקלוט חלק מהם חזרה.

 

הדרך מטורקיה לרומניה עשויה לעלות לכל מסתנן 3,000-1,000 אירו. עם זאת, מומחים אומרים כי סביר להניח שסירות לא יעשו את הדרך הזו בחודשי החורף, אז קשה יותר לחצות את הים השחור מאשר את הים התיכון: "הים הזה נקרא הים השחור לא בגלל הצבע שלו אלא בגלל הסכנה הנשקפת ממנו בזמן סערה", הסביר מפקד המשטר גבריאל צרצ'ז, שהשתתף במבצע ההצלה באמצע השבוע. "עד שסירה נכנסת לנמל היא עלולה להתהפך בכל רגע".

במשטרת הגבולות ברומניה. דאגה מהמגמה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
במשטרת הגבולות ברומניה. דאגה מהמגמה(צילום: AFP)

מהגרים במרכז למבקשי מקלט בטימישוארה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מהגרים במרכז למבקשי מקלט בטימישוארה(צילום: AFP)
למהגרים הבוחרים בנתיב הרומני מצפים מבחנים נוספים: בשנתיים האחרונות הודקה הביקורת בגבולות ברחבי אירופה וחצייתם נעשתה קשה יותר. בטימישוארה, עיר השוכנת קרוב לגבול עם הונגריה, ממתינים מאות מהגרים להזדמנות לחצות את הגבול. במרכז המהגרים שם מספר טארק, סורי בן 19, כי הרשויות מנעו ממנו להמשיך בדרכו כשניסה להגיע לגבול במכונית. הוא החליט להישאר ברומניה ולהפוך שם למהנדס מחשבים, אבל לדבריו חבריו "מוכנים לעשות הכול" כדי לצאת מהמדינה. "אנשים באים ושואלים: 'אתה רוצה להישאר או ללכת? כי אני מכיר דרך לגרמניה שהיא בטוחה ב-100%'", הוא מספר. לדבריו מתווך מקבל 100 אירו על יצירת הקשר בין מהגר לבין מבריח.

מהגר במחנה מאולתר שהקימו מסתננים בטימישוארה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מהגר במחנה מאולתר שהקימו מסתננים בטימישוארה(צילום: AFP)

שוטרים במפגש הגבולות בין רומניה, סרביה והונגריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שוטרים במפגש הגבולות בין רומניה, סרביה והונגריה(צילום: AFP)

לא הרחק ממרכז העיר מתאספים כ-15 גברים באזור שומם ומקימים מחנה מאולתר בתקווה למצוא מבריח. רפי בן ה-23 מפקיסטן וזקיר מאפגניסטן מספרים כי חצו את הגבול מהונגריה לרומניה ברגל.

 

חצייה ישירה של הגבול במסרביה להונגריה נעשתה כמעט בלתי אפשרית בשנים האחרונות בשל הצבת גדר תיל ביניהן, ואילו הגבול הארוך בין רומניה להונגריה נותר פתוח. לדברי משטרת הגבולות של רומניה יותר מ-1,200 בני אדם שניסו לחצות את הגבול המערבי נעצרו מאז תחילת השנה. בשנת 2016 כולה עמד מספרם של המסתננים שניסו לעשות את אותה הדרך על 900 בלבד. לפי הערכות – 80% מהניסיונות נכשלים.

 

טארק כבר הגיע להשלמה מרירה: "שנה וחצי מהחיים שלי בוזבזו בתקווה להגיע לארץ המובטחת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"אנשים באים ושואלים: אתה רוצה ללכת?"
צילום: AFP
מומלצים