שתף קטע נבחר

בפוארטו ריקו זועקים לעזרה: "אנחנו מתים". טראמפ: "רוצים שהכול ייעשה בשבילם"

ראש העיר סן חואן סיפרה על המצב בעקבות הסופות באי הנתון תחת חסות אמריקנית, ומתחה ביקורת על תגובת הממשל: "ילדים צמאים נאלצים לשתות מים מהנחלים". טראמפ הגיב בחריפות: "הם לא מסוגלים לגרום לעובדים שלהם לעזור. אמרו לראש העיר שצריך להיות נבזיים כלפי טראמפ"

 

ראש העיר סן חואן בפוארטו ריקו, כרמן יולין קרוז, תיארה הלילה (שבת) את המצב הקשה באי בעקבות פגיעתו ההרסנית של הוריקן "מריה", סיפרה כי ילדים צמאים נאלצים לשתות מים מהנחלים, ומתחה ביקורת על תגובת הממשל האמריקני למשבר. הנשיא דונלד טראמפ הגיב לביקורת בסדרה של ציוצים שבהם תקף את הרשויות בפוארטו ריקו, שטח חסות של ארצות הברית, ואת קרוז באופן אישי, ואמר כי "הם רוצים שהכול ייעשה בשבילם".   

 

קרוז ביטאה בקול את תחושות הזעם של רבים מתושבי האי ואמרה "אנחנו מתים. ואתם הורגים אותנו בחוסר היעילות שלכם ובבירוקרטיה". היא ביקרה בחריפות את התבטאויותיה של השרה לביטחון המולדת בפועל, איליין דיוק, שאמרה כי מאמצי הסיוע הפדרליים הם "סיפור של חדשות טובות". "לעזאזל, זה לא סיפור של חדשות טובות", אמרה קרוז ל-CNN. "זה סיפור על אנשים שמתים פה. זה סיפור של חיים או מוות". קרוז לבשה בראיון חולצה שעליה הכיתוב: "עזרו לנו. אנחנו מתים". היא אמרה כי היא מקווה שהמצב ישתפר, אך הוסיפה: "אנשים לא יכולים להבין מה זה כשילדים נאלצים לשתות מהנחל ושדיירי בתי אבות נמצאים ללא מכונות הנשמה".

"עזרו לנו, אנחנו גוססים". ראש העיר סן חואן, בירת פוארטו ריקו ()
"עזרו לנו, אנחנו גוססים". ראש העיר סן חואן, בירת פוארטו ריקו

השרה לביטחון המולדת בפועל, איליין דיוק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השרה לביטחון המולדת בפועל, איליין דיוק(צילום: AFP)

טראמפ הגיב היום לביקורת בחשבון הטוויטר שלו. הוא כתב: "יכולת מנהיגות ירודה שכזו מצידה של ראש העיר סן חואן, ואחרים בפוארטו ריקו, שאינם מסוגלים לגרום לעובדים שלהם לעזור. הם רוצים שהכל ייעשה בשבילם, אבל זה צריך להיות מאמץ קהילתי. עשרת אלפים עובדי ממשל נמצאים עכשיו על האי ועושים עבודה נהדרת".

 

טראמפ הוסיף כי ההוריקן "החריב לחלוטין" את פוארטו ריקו, וכי "הצבא וצוותי החירום, למרות שאין חשמל, כבישים, טלפונים וכו' - עשו עבודה מדהימה". בהתייחס לקרוז, הוא אמר כי "רק לפני כמה ימים היא הייתה שופעת מחמאות" אך "כעת נאמר לה על ידי הדמוקרטים שחייבים להיות נבזיים כלפי טראמפ".

 

דיוק, האחראית בין היתר על הסוכנות הפדרלית לניהול מצבי חירום, אמרה שלשום כי היא מרוצה מתגובת הממשל לאסון עד כה. "אני יודעת שזה באמת סיפור של חדשות טובות בכל הנוגע ליכולת שלנו להגיע לאנשים ולכמות המוגבלת של מקרי המוות כתוצאה מהוריקן כל כך הרסני", אמרה.

 

במקביל, התושבים בפוארטו ריקו ממשיכים לספר על המציאות הקשה שממנה הם סובלים כבר עשרה ימים. אישה שחולה בסוכרת סיפרה כי האינסולין שהיא צורכת התקלקל לאחר שלא הייתה אפשרות לשמור אותו בקירור. שמאי ביטוח אמר כי בחלקים מהאי הכבישים פשוט נמחקו לחלוטין. רבים מ-3.4 מיליוני התושבים בפוארטו ריקו עדיין סובלים מחוסר גישה או גישה מועטה בלבד לצרכים בסיסיים – מחשמל ומים זורמים ונקיים ועד לתקשורת, מזון ותרופות, ונאלצים לאלתר פתרונות בדרכים רבות מספור.

 

במהלך ביקורה אתמול בפוארטו ריקו, שבמסגרתו ערכה סיור אווירי מעל האי ביחד עם המושל ריקי רוסלו, דיוק ריככה את דבריה, ואמרה לכתבים כי היא גאה על מאמצי השיקום, אך הוסיפה כי היא וטראמפ לא יהיו מרוצים עד שהאי יחזור לתפקוד מלא. היא לא ענתה לשאלות העיתונאים ולא התייחסה במפורש להערת ה"חדשות טובות" שלה או לתגובת קרוז. 

 

 

"מריה", הסופה החזקה ביותר שהכתה בפוארטו ריקו ב-90 השנים האחרונות, גרמה למותם של לפחות 16 בני אדם באי, על פי מניין ההרוגים הרשמי. יותר מ-30 מקרי מוות יוחסו לסופה ברחבי הקריביים. כשבוע לפני כן גם סופת ההוריקן "אירמה" היכה באי.

 

המושל רוסלו הגדיר כחסר תקדים את הנזק הכבד והנרחב שנגרם לבתים, לכבישים ולתשתיות של פוארטו ריקו, אך שיבח את מאמצי הסיוע של הממשל האמריקני.

 

ראש העיר סן ז'רמן, עיירה בת כ-35 אלף תושבים בקצה הדרום-מערבי של האי, הצטרף לביקורת. "המושל מעביר מסר שהכל נפתר, וזה לא נכון", כתב בספרדית איסידרו נגרון בחשבון הטוויטר שלו. "אין פה מבנה תפעולי מתפקד, אנחנו לבד".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

טראמפ אמור לבקר באי ביום שלישי, בעוד סגן הנשיא מייק פנס יגיע לקראת סוף השבוע הבא לפוארטו ריקו ולאיי הבתולה של ארה"ב, שגם הם נפגעו בהוריקן. טראמפ התייחס אתמול למצב לפני נאום שנשא בוושינגטון בנוגע לתוכנית המס החדשה שלו. "רשת החשמל ותשתיות אחרות היו כבר במצב מאוד מאוד גרוע. הן היו לקראת סוף חייהן לפני ההוריקנים", אמר. "ועכשיו כמעט הכל נמחק, ואנחנו באמת נצטרך להתחיל מחדש. אנחנו ממש מתחילים מאפס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ההרס בפוארטו ריקו
צילום: רויטרס
מומלצים