שתף קטע נבחר

גיבוי אמריקני לעמדת ישראל: "כל ממשלה פלסטינית חייבת להתנער מאלימות"

אחרי הודעת הקבינט כי משא ומתן עם הפלסטינים יותנה בפירוק חמאס מנשקו, הממשל האמריקני מיישר קו. שליחו של נשיא ארה"ב למזרח התיכון גיבה את החלטת ישראל להתנות תהליך מדיני בפירוק חמאס מנשקו. חמאס: "התערבות גסה בעניינים פנימיים"

 

נתניהו וגרינבלט בחודש מרס האחרון (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
נתניהו וגרינבלט בחודש מרס האחרון(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

אחרי שתיקה של כמה ימים פרסם הבוקר (יום ה') ג'ייסון גרינבלט, שליחו של נשיא ארה"ב למזרח התיכון, הודעה שבה התייחס לפיוס בין פתח לחמאס ובכך למעשה הגיב להחלטה הישראלית לגבי הפיוס. בהצהרה של גרינבלט נכתב: "חיוני שהרשות הפלסטינית תהיה מסוגלת לקבל אחריות אזרחית וביטחונית מלאה, מיידית ואמיתית בעזה, ושנעבוד יחד כדי לשפר את המצב ההומניטרי עבור הפלסטינים החיים בה".

 

גרינבלט הוסיף: "ארה"ב חוזרת ומבהירה כי כל ממשלה פלסטינית חייבת להתחייב לאי-אלימות, להכיר במדינת ישראל, להכיר בהסכמי עבר ולהתחייב למשא ומתן. אם חמאס יהיה חלק מהממשלה הפלסטינית, עליו לקבל את התנאים הבסיסיים הללו". בכיר בחמאס אמר בתגובה כי "התנאים שהציב השליח האמריקני בנוגע לשיתוף חמאס בממשלת האחדות היא התערבות גסה בעניינים הפלסטיניים הפנימיים".

 

 

הסכם הפיוס הפלסטיני. לא צפוי משא ומתן עם ישראל בקרוב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הסכם הפיוס הפלסטיני. לא צפוי משא ומתן עם ישראל בקרוב(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ההצהרה של גרינבלט התקבלה בישראל באנחת רווחה, שכן היה חשש שהאמריקנים יכעסו על החלטת הקבינט שלמעשה הפכה את המשימה הקשה ממילא של השליח גרינבלט  - להביא לחידוש המשא ומתן בין ישראל והפלסטינים - לכמעט בלתי אפשרית. ההערכה בישראל הייתה שמאחורי מהלך הפיוס שאותו יזמו המצרים עמדו האמריקנים, שניסו להחזיר את אבו מאזן והרשות הפלסטינית לשלוט על עזה לפני תחילת המשא ומתן. היו אף מי שחששו שהאמריקנים ידרשו מנתניהו להתקפל, כשם שלחצו עליו בסוגיית המגנומטרים בהר הבית.

 

גורמי הביטחון הציגו בישיבת הקבינט תרחיש לפיו אבו מאזן יהיה הריבון האזרחי בעזה ואילו חמאס יהיה הריבון הצבאי, מעין מודל חיזבאללה בלבנון. ראש הממשלה נתניהו אמר כי ישראל לא תסכים לקבל מודל כזה בעזה. כזכור, הקבינט המדיני-ביטחוני קבע כי משא ומתן עם ממשלת האחדות הפלסטינית לא יתחדש כל עוד לא יתקבלו שורה של תנאים ובכלל זה: פירוק חמאס מנשקו, החזרת השבויים והנעדרים, הכרה של חמאס בישראל ובהסכמי העבר וניתוק חמאס מאיראן. נתניהו עידכן את שגריר ארה"ב בארץ דיוויד פרידמן בעמדת הקבינט עוד לפני ההחלטה. ישראל הימרה שהאמריקנים לא יוכלו להתנגד להחלטה לאחר שבנאומו ביום שישי האחרון הנשיא דונלד טראמפ חזר על כך שחמאס הוא ארגון טרור.

 

מי שמיהר לברך על הצהרתו של גרינבלט היה שר החינוך נפתלי בנט שאמר: "אני מברך את השליח המיוחד ג'ייסון גרינבלט ואת הממשל האמריקאי על ההודעה הברורה: הממשלה הפלסטינית חייבת לפרק את ארגוני הטרור ולהכיר בישראל. אני מדגיש את עמדת ממשלתנו: מדינת ישראל לא תנהל מו"מ עם ממשלה פלסטינית הנשענת על ארגון טרור עד להתפרקות חמאס מנשקו, הכרה בישראל והשבת האזרחים השבויים וחללי צה"ל לישראל".

 

לאחר הצהרתו של גרינבלט הכדור עובר למגרשו של חמאס. השאלה היא האם מנהיגו החדש ברצועה יחיא סינוואר יסכים למה שלא הסכימו קודמיו: לקבל את תנאי הקוורטט ולהסכים להתפרק מהנשק. ספק רב אם זה מה שיקרה ולכן בזמן הקרוב סביר להניח שהאמריקנים יתמקדו יותר בשיפור מצב החיים ברצועת עזה וימתינו להזדמנות נוחה יותר לשכנע את הצדדים להסכים לחידוש המשא ומתן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן זינדל, AFP
נתנינו ואבו מאזן
צילום: יונתן זינדל, AFP
מומלצים