שתף קטע נבחר

חקירות, השמצות ומתקפות הדדיות: השנה הסוערת בין נתניהו למשטרה

15 חודשים חלפו מאז חקירתו הראשונה של ראש הממשלה בתיקים 1000 ו-2000 ועד פרסום קביעת המשטרה כי נמצאה תשתית ראייתית להעמידו לדין בגין שוחד. בתווך התנהלה סערה שכללה ביקורת חריפה מצד נתניהו על המשטרה והעומד בראשה. אלשיך לא נותר חייב. וגם היה את חוק ההמלצות

"אתה תעשה עבודה גדולה בכל התחומים". הדברים הללו נאמרו ב-3 בדצמבר 2015 ואמר אותם ראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס שבו נכנס רשמית לתפקידו מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך. יותר משנתיים חלפו - ואתמול המשיך נתניהו במתקפה שלו נגד המשטרה, שהמליצה להעמידו לדין על עבירות שוחד בתיקים 1000 ו-2000.

 

בינואר 2017, לפני קצת יותר משנה, נחקר לראשונה נתניהו בתיק המתנות ושיחותיו עם נוני מוזס. אתמול סיימה המשטרה את התיק בהגשת מסקנות החקירה לידי הפרקליטות. בתווך נמשכו המהלומות בין הצדדים וחוקים מעוררי מחלוקת שראו אור בכנסת. להלן סיכום של השנה הסוערת.

 

התאריך - 2 בינואר. חוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה מגיעים למעון ראש הממשלה ברחוב בלפור בירושלים כדי לחקור את ראש הממשלה בחשד לקבלת טובות הנאה. החקירה הראשונה נמשכה כשלוש שעות. עוד לפני שהתיישב מול החוקרים הספיק נתניהו לומר: "אנו שומעים את הרוח החגיגית והרוח המנשבת באולפני הטלוויזיה, במסדרונות האופוזיציה - חכו עם החגיגות, אל תמהרו. אמרתי לכם ואני חוזר ואומר לכם – לא יהיה כלום כי אין כלום".  

 

חוקרי יאח"ה מגיעים בינואר אשתקד לחקירה הראשונה של נתניהו (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
חוקרי יאח"ה מגיעים בינואר אשתקד לחקירה הראשונה של נתניהו(צילום: גיל יוחנן)

שמונה חודשים חלפו ולאוויר העולם הגיחו שני חוקים שעוררו סערה במערכת הפוליטית. האחד היה חוק איסור פרסום המלצות המשטרה שהוביל ח"כ דודי אמסלם, ששימש אז כיו"ר ועדת הפנים של הכנסת, והחוק הצרפתי שנועד לאסור חקירות של ראש ממשלה מכהן.

 

החוק הצרפתי נתקע בשל התנגדותו של שר האוצר ויו"ר כולנו משה כחלון לחקיקה, אך חוק ההמלצות המשיך להתקדם ואושר חודשיים לאחר שנולד בוועדת השרים לחקיקה בתנאי שיקודם בהסכמת השר לביטחון פנים גלעד ארדן. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ופרקליט המדינה שי ניצן התנגדו לא פעם לחוק הזה וטענו כי מדובר בחוק סתימת פיות למשטרה. בדצמבר האחרון הוא אושר סופית בכנסת, לא לפני שהוא עורר סערה בין נתניהו ומקורביו למשטרה. נתניהו לבסוף הורה שהחוק לא יכלול את חקירותיו שלו.

 

"חוק ההמלצות הוא חוק טוב, הוא שומר על כבוד האדם", כתב נתניהו בעמוד הפייסבוק שלו עוד לפני אישורו הסופי של החוק. "הוא מסדיר את ההפרדה הברורה שקיימת בדמוקרטיה בין תפקיד המשטרה לבין תפקיד הדרג המשפטי. בנושאים שנקבעו בחוק, הדרג המשפטי הוא הגוף היחיד שמוסמך להחליט אם להעמיד אדם לדין. החוק נועד למנוע פרסום של המלצות משטרה שמותירות עננה על אנשים חפים מפשע, דבר שקורה חדשות לבקרים".

כך זה התחיל. נתניהו ואלשיך בטקס כניסתו של האחרון לתפקיד המפכ"ל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
כך זה התחיל. נתניהו ואלשיך בטקס כניסתו של האחרון לתפקיד המפכ"ל(צילום: גיל יוחנן)

בין המאבקים על החוק, המשיכו חילופי המהלומות בין ראש הממשלה למשטרה. באמצע חודש אוקטובר תקף נתניהו את התנהלות המשטרה בגלל פרסומים על חידוש החקירות בשני התיקים בעניינו. "כשהמפכ"ל אלשיך נכנס לתפקידו, הוא קיבל שתי החלטות חשובות: שלא יהיו יותר הדלפות מהחקירות ולא יהיו יותר המלצות של המשטרה", אמר נתניהו. "מאז שהיועץ הפוליטי ליאור חורב מונה ליועץ חיצוני של המשטרה בעלות של מיליונים על חשבון משלם המיסים וללא מכרז, ההדלפות הלא חוקיות הפכו לצונאמי וההחלטה להימנע מהמלצות נעלמה כלא הייתה".

 

נתניהו הוסיף: "הציבור כבר מזמן הבין שיש כאן מסע ציד תקשורתי שקוף נגד ראש הממשלה. כפי שקרה תמיד בעבר גם הפעם כל הטענות נגד ראש הממשלה יתבררו כמופרכות, ולכן לא יהיה כלום". באותו ערב הגיבו במשטרה: "משטרת ישראל עושה עבודתה בהתאם לחוק ובממלכתיות. לא ניגרר למתקפות חסרות שחר שנועדו לשבש את עבודת המשטרה ולפגוע בלגיטימיות שלטון החוק".

 

גם המפכ"ל רוני אלשיך התייחס לטענות והגן על אנשיו: "אין לי ספק שההדלפות לא מגיעות מהמשטרה. אנחנו עושים הכל כדי לשמור על טוהר החקירות ועל ידיים נקיות. נעשה את עבודתנו הממלכתית בלי משוא פנים ואני אתן גיבוי למי שעושה את העבודה בשטח".

 

אלשיך לא עצר בזה ובסוף חודש אוקטובר, עוד לפני אישור חוק ההמלצות בכנסת, תקף אותו בחריפות. "ככל שמדובר בהחלטת פרקליטות, המשטרה איננה מעבירה המלצות - אלא סיכום של התיק, על מה יש תשתית ראייתית ועל מה לא", אמר המפכ"ל. "אני לא יודע מה החוק החדש. כאשר אדע מהו, אתייחס. אני רק אומר - אי אפשר לסיים חקירה בלי לסכם אותה. המשמעות היא שהפרקליטות תצטרך לנהל את החקירה. חושבים שהפרקליטות מסוגלת לנהל את החקירות האלו בקאפסיטי שמושקע? לכן אי אפשר לתת משהו שאיננו מוצר. המוצר אומר ככה - אלו המסקנות שהגעתי אליהן".

 

ב-6 בדצמבר 2017 טען אלשיך כי נחקרים מפרסמים מידע לא נכון ואז מאשימים את המשטרה בהדלפות. אלשיך לא ציין באילו נחקרים מדובר. "נחקרים, חשודים ועדים ימשיכו לצערנו לפרסם דיסאינפורמציה וינסו לדחוף את האשמה האחד לכתפי השני. סניגורים ימשיכו לעשות יחסי ציבור לעצמם, לא פעם על חשבון הגנת לקוחותיהם", הוא ציין. 

המפכ"ל אלשיך (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
המפכ"ל אלשיך(צילום: אלכס קולומויסקי)


"מקורבים ומקורבים מטעם עצמם שהם בעלי עניין ימשיכו לפטפט את עצמם לדעת ולעולם", הוסיף המפכ"ל אלשיך. "המשטרה היא זו אשר תואשם בהדלפות. לכל מי שבוחר לנגח אותנו על הדלפות לכאורה, נסביר בקור רוח שאין עוד שום ארגון בקרב גורמי אכיפה ובכלל, שנקט ולו 5% מהצעדים שנקטנו כדי להגיע לאן שהגענו. יש לנו יחידות חקירות ומודיעין שפועלות תחת לחצים".

 

שבועיים מאוחר יותר ורף המתקפות מצד נתניהו עלה מדרגה. "אז יהיו המלצות. אז מה?", תקף נתניהו באירוע הרמת כוסית של הליכוד בחנוכה. "רוב המלצות המשטרה מושלכות לפח. אתם בטח שואלים את עצמכם איך אני יודע את זה. כבר בינואר לפני כמעט שנה הודלף 'המשטרה תמליץ להגיש כתב אישום נגד נתניהו'. יש עיתונות טובה. הם ידעו כבר לפני שנה, רק כמה ימים אחריי שנפתחה החקירה. אז יש לי שאלה, בשביל מה היה צריך עוד חמש חקירות? בשביל מה היה צריך עוד שנה? בזבוז זמן, בזבוז כספי ציבור".

 

נתניהו המשיך ואמר: "הנה עובדה שספק אם אתם או הציבור יודע. רוב רובן של המלצות המשטרה נגמרות בלא כלום. יותר מ-60% מהמלצות המשטרה מושלכות לפח. יותר מ-60% לא מגיעות לכתב אישום. מדובר בהמלצות על אלפי אזרחים מן השורה ובאינספור אנשי ציבור, שרים, חברי כנסת. זה מתחיל בכותרות מפוצצות ורוב הפעמים זה נגמר בלא כלום".

 

יומיים חלפו ותגובת אלשיך לא איחרה לבוא: "המשטרה לא צריכה להיות חלק מהשיח הזה ולא נהיה. אני רואה עסקים כרגיל במשטרה. אני לא מזהה שהשיח הציבורי מפריע למשטרה לעשות את עבודתה ונמשיך לעשות אותה. הדיון הוא דיון ציבורי. כל מי שמגבה את המשטרה ושלטון החוק, אנחנו מברכים על זה. אלה לא ימים קשים. אנחנו עובדים".

 

לפני שבוע, ערב פרסום ההמלצות בתיקי נתניהו, שודר הריאיון של אלשיך בתוכנית "עובדה" ובו הוא ציין כי "גורמים רבי כוח" שלחו חוקרים פרטיים לבצע מעקבים אחר החוקרים שעסקו בתיקי נתניהו. ראש הממשלה עלה למתקפה חזיתית. "מזעזע לגלות שהמפכ"ל חוזר על הרמיזה ההזויה והשקרית כאילו ראש הממשלה שלח חוקרים פרטיים נגד קציני משטרה החוקרים אותו", נכתב בעמוד הפייסבוק של נתניהו.

 

שלשום פורסמו מסקנות חקירת תיקי 1000 ו-2000- ועימן קביעה כי נמצאה תשתית ראייתית להעמדתו לדין של ראש הממשלה בעבירות שוחד. נתניהו נשא הצהרה במעונו בירושלים והמשיך לתקוף: "צל כבד מעל ההמלצות נגדי. "לא פחות מ-15 בדיקות וחקירות נפתחו בשנים האחרונות נגדי, גם הפעם הדברים יסתיימו בלא כלום".

 

בבוקר שאחרי המלצתה של משטרת ישראל להעמיד לדין את ראש הממשלה בנימין נתניהו בעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים בתיקים 1000 ו-2000, משתתף נתניהו בוועידה השנתית של מרכז השלטון המקומי וקק"ל בגני התערוכה. "אחרי שקראתי את דו"ח ההמלצות, אני יכול להגיד שזה מסמך מוטה, קיצוני, מחורר כמו גבינה שווייצרית ולא מחזיק מים", אמר נתניהו בנאום שנשא במליאת הפתיחה.

 

בבוקר שאחרי השתתף נתניהו בוועידה השנתית של מרכז השלטון המקומי וקק"ל בגני התערוכה והמשיך בקו: "אחרי שקראתי את דו"ח ההמלצות, אני יכול להגיד שזה מסמך מוטה, קיצוני, מחורר כמו גבינה שווייצרית ולא מחזיק מים". כעת הכדור עובר למגרשו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט שיחליט האם נתניהו יועמד לדין.  


פורסם לראשונה 14/02/2018 23:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
נתניהו ואלשיך
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים