שתף קטע נבחר

ר"מ פולין: מותר להגיד שהיו פושעים פולנים - וגם יהודים

הצהרה מקוממת של מטאוש מורבייצקי בכנס הביטחון הבינלאומי במינכן: כשכתב "ידיעות אחרונות" רונן ברגמן סיפר על משפחתו ושאל לגבי חוק השואה שהכעיס את ישראל השיב - "כמובן שלא יהיה פלילי לומר שהיו פושעים פולנים, שהיו פושעים יהודים, שהיו פושעים רוסים, שהיו פושעים אוקראינים – לא רק גרמנים. אי אפשר יהיה להעניש על זה"

 

 

ראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי השמיע בצהריים (שבת) עוד הצהרה פולנית שנויה במחלוקת, כשאמר דברים שמהם עשויה להשתמע השוואה בין מעשי יהודים בשואה למעשיהם של פושעים פולנים בשואה. הוא אמר את הדברים בתגובה לשאלת כתב "ידיעות אחרונות" רונן ברגמן, שגם עימת אותו עם סיפור משפחתו.

 

בכנס הביטחון הבינלאומי במינכן התבקש מורבייצקי לדבר על חוק השואה הפולני שעורר משבר דיפלומטי בין ורשה לירושלים, ואמר כי מי שיטען שהיו גם פולנים שחוללו זוועות בשואה לא ייענש על כך. הניסוח שבו בחר - בעייתי משהו: "כמובן שלא יהיה פלילי לומר שהיו פושעים פולנים, שהיו פושעים יהודים, שהיו פושעים רוסים, שהיו פושעים אוקראינים – לא רק גרמנים", אמר מורבייצקי. "אי אפשר יהיה להעניש על זה".

 

מורבייצקי, היום במינכן. "אנחנו וישראל נצטרך לעבוד על זה יחד" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מורבייצקי, היום במינכן. "אנחנו וישראל נצטרך לעבוד על זה יחד"(צילום: AFP)

 

ביום שלישי בשבוע שעבר חתם נשיא פולין אנדז'יי דודה על החוק שאושר בפרלמנט הפולני, ולפיו ניתן לגזור עונש מאסר של עד שלוש שנים על מי שיאשים את פולין או את הפולנים בפשעים שעשו הנאצים על אדמת פולין. ורשה נלחמת זה שנים בנטייה לכנות מחנות השמדה כגון אושוויץ-בירקנאו "מחנות השמדה פולניים", אבל החוק החדש מטיל הגבלות חריפות עוד יותר.

 

החוק הפולני עורר זעם בישראל וגרם למשבר דיפלומטי בין המדינות. בישראל הדגישו כי פולנים רבים מאוד השתתפו ברצון בפשעים האיומים שבוצעו נגד היהודים במהלך השואה. משרד החוץ אמר בעקבות אישור החוק כי מדינת ישראל מתנגדת בתוקף לאישורו: "ישראל רואה בחומרה רבה כל ניסיון לפגוע באמת ההיסטורית. שום חוק לא ישנה את העובדות".

מחנה ההשמדה אושוויץ. אסור לקרוא לו "פולני" (צילום: AP) (צילום: AP)
מחנה ההשמדה אושוויץ. אסור לקרוא לו "פולני"(צילום: AP)

בשבוע שעבר הדהים אנדז'יי זיברטוביץ', אחד מיועציו של נשיא פולין, כשטען כי תגובתה של ישראל על החוק נובעת מ"רגשות אשמה בנוגע לפסיביות של היהודים במהלך השואה".

 

לפני שבועיים, בעקבות הסערה בישראל, אמר ראש הממשלה הפולני מורבייצקי: "הפצת האמת על השואה היא לא רק משימה של ישראל, אלא גם של פולין. אנחנו מבינים את רגשותיה של ישראל ואנו צריכים לעבוד רבות על מנת לספר ביחד את סיפורנו המשותף והמורכב. מדובר במאבק על אמת אוניברסלית שמהווה אזהרה לעולם כולו".

נשיא פולין אנדז'יי דודה. אישר את החוק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא פולין אנדז'יי דודה. אישר את החוק(צילום: רויטרס)

"כיום, כאשר העולם נאבק שוב עם בעיות של אנטישמיות, ממשלת פולין אומרת באופן ברור: אין יותר מקום לשנאה ולעיוות של ההיסטוריה", אמר אז מורבייצקי. "האומה הפולנית סבלה סבל עצום במהלך מלחמת העולם השנייה. כל ארצנו הייתה תחת הכיבוש הגרמני והסובייטי, וכל משפחה פולנית התאבלה על אובדן יקיריה. מוות וסבל במחנות הריכוז הנאציים היו חוויה משותפת של יהודים, פולנים ואומות אחרות".

 

השבוע קרא מנהיג הסנאט בפולין לפולנים החיים בחו"ל לדווח לרשויות על כל התבטאות שנועדה לפגוע "בשם הטוב של פולין". במכתב שנשלח בשבוע שעבר לארגונים פולניים ברחבי העולם קרא סטניסלב קרצ'בסקי למיליוני החברים בארגונים "לתעד ולהגיב" על "דעות והצהרות" אנטי-פולניות שפוגעות בשמה הטוב של המדינה - ולדווח על כך לדיפלומטים פולנים בחו"ל.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מוריבייצקי. "זו הייתה חוויה משותפת"
צילום: AFP
מומלצים