שתף קטע נבחר

"לאיראן מתקן סודי לפיתוח טילים ארוכי טווח"

"ניו יורק טיימס": חוקרים מקליפורניה שבחנו תמונות לוויין משוכנעים שאיראן מפעילה במדבר מתקן סודי, שבו היא מפתחת טילים ארוכי טווח

כשפיצוץ כמעט החריב ב-2011 מתקן מחקר טילים של איראן, והרג את המדען הצבאי שהפעיל אותו, העריכו פרשני מודיעין רבים במערב ששאיפותיה הטכנולוגיות של איראן הסתיימו. מאז היו סימנים מעטים שהצביעו על כך שאיראן בונה טיל שיכול להגיע הרבה מעבר למזרח התיכון. המנהיגים האיראנים אמרו שאין להם כוונה לבנות טיל שכזה.

תיעוד אווירי של מתקני טילים אריאניים (צילום: David Schmerler/Center for Nonproliferation Studies)
מהתמונות שבחנו החוקרים(צילום: David Schmerler/Center for Nonproliferation Studies)

באביב האחרון, כשחוקרי נשק מקליפורניה צפו בתוכניות טלוויזיה באיראן שעסקו במדען הצבאי, הם ציפו שיקבלו שיעור בהיסטוריה. אלא שהממצאים הדהימו אותם, והובילו אותם למסקנה נחרצת: זמן קצר לפני מותו פיקח המדען, הגנרל חסן טהרני-מוקדם, על מתקן שני, וסודי במדבר המרוחק של איראן. לפי החוקרים המתקן עדיין פועל. הסיפור נחשף ב"ניו יורק טיימס".

 

במשך שבועות בחנו החוקרים תמונות לוויין של המתקן. הם מצאו, לדבריהם, שהעבודה באתר מתמקדת כעת במנועים מתקדמים של טילים ובדלק לטילים - עבודה שבדרך כלל מתבצעת בחשאי בלילה. ייתכן שבמתקן מפתחת איראן טילים לטווח בינוני או את תוכנית החלל שלה, אך לפי החוקרים מדובר בפיתוח טכנולוגיה לטילים ארוכי טווח.

תיעוד אווירי של מתקני טילים אריאניים (צילום: David Schmerler/Center for Nonproliferation Studies)
(צילום: David Schmerler/Center for Nonproliferation Studies)
  

תוכנית כזו לא מפרה את ההסכם הבינלאומי שנועד למנוע מאיראן נשק גרעיני, או הסכם רשמי אחר של איראן. עדיין, אם תוכנית הטילים לטווח ארוך תושלם, מדובר באיום על אירופה ואולי גם על ארה"ב. ואם איראן אכן פועלת לבניית טילים ארוכי טווח הדבר יגביר את המתיחות בין טהרן לוושינגטון.

חסן טהרני מוקדם משמרות המהפכה קצין בכיר נהרג פיצוץ איראן ליד טהרן ()
חסן טהרני-מוקדם, שנהרג בפיצוץ ב-2011
 

חמישה מומחים חיצוניים שבחנו את הממצאים הסכימו שיש ראייה משכנעת לכך שאיראן מפתחת טכנולוגיה של טילים ארוכי טווח. אחד מהם, מייקל אלמן, אמר כי מדובר בראייה נסיבתית, אך היא יכולה להראות צעדים ראשוניים לקראת פיתוח של טיל בליסטי בין יבשתי תוך חמש עד עשר שנים.

 

עלירזא מיריוספי, קצין התקשורת של איראן באו"ם, נשאל על הנושא. "אנחנו לא מגיבים על נושאים צבאיים", השיב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: David Schmerler/Center for Nonproliferation Studies
אחת התמונות שבחנו החוקרים
צילום: David Schmerler/Center for Nonproliferation Studies
מומלצים