שתף קטע נבחר

מנדלבליט: תיק 4000 נמצא בשלבים מתקדמים מאוד

בנאומו בכנס עורכי הדין באילת, התייחס היועץ המשפטי לממשלה לתיקי החקירה שבהם מעורב ראש הממשלה. לגבי תיק 4000 (פרשת בזק-וואלה) אמר: "נגבו מאות עדויות, חלקן מעבר לים. נתפסו מסמכים ומוצגים רבים". פרקליט המדינה על אולמרט: "עבריין שמצא לנכון להתראיין ולהשתלח ברשויות החוק עם צאתו מהכלא"

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, התייחס היום (ב') לחקירת תיק 4000 (פרשת בזק-וואלה) שבה נחקר בין היתר ראש הממשלה בנימין נתניהו ואמר: "חקירת תיק זה נמצאת בשלבים מתקדמים ביותר; נגבו מאות עדויות, חלקן מעבר לים; נתפסו מסמכים ומוצגים רבים".

 

בנאומו בכנס עורכי הדין באילת אמר היועץ המשפטי לממשלה כי חוקרי המשטרה מבצעים השלמות חקירה בפרשות 1000 (פרשת המתנות) ו-2000 (פרשת נתניהו-מוזס), שגם בהם מעורב ראש הממשלה. "מדובר בפעולות משמעותיות כדי להגיע לחקר האמת", הוא אמר.

 

"היו מספר חשודים שבחרו לחתום על הסכמי עדי מדינה. אני מבקש שתתנו למשטרה ולתביעה לסיים את עבודתם", הוא הוסיף בנאומו. "עם סיום החקירות נקיים החלטה מושכלת שתובא לידיעת הציבור. נמשיך פעול למען שלטון החוק במדינה".

 

 

קודם לכן ביקש היועץ המשפטי לממשלה להתמקד בנאומו "במהלכים שנועדו, לצערי, לפגוע בגופים שונים במערכת השיפוטית בראשם העליון ומערכת אכיפת החוק ולפגוע בשלטון החוק ובעוצמתו. מערכת אכיפת החוק ניצבת תחת מתקפה".הוא הזהיר מפני הצעות חוק שמגיעות מהקואליציה ואמר כי הן "חוסמות את בירור האמת".

 

ברמזו לחקירות ראש הממשלה בנימין נתניהו, אמר היועמ"ש כי "אנו פועלים ללא לאות לטיפול בתיקי החקירה שעניינם באישי ציבור. אין קיצורי דרך. אנו עוסקים בדיני נפשות. טובת החקירה והחובה להוציא את האמת לאור גוברים על כל שיקול אחר. עם סיום החקירות נקיים החלטה מושכלת שתובא לידיעת הציבור".

 

גם פרקליט המדינה שי ניצן התייחס לנושא בדבריו, וערך השוואה בין היחסה ציבורי לעברייני מין לעומת עברייני שחיתות - בהתייחסו לראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט: "רק לאחרונה, לאחר שחרורו מהכלא, מצא לנכון עבריין להתראיין תוך השתלחות ברשויות החוק. כולם זכו אצלו לכינויים מבישים חוץ מאדם אחד - הוא עצמו. הארץ לא רעשה ולא געשה. עובדה זו מטרידה אותי".

 

היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט התייחס בדבריו גם לפעולות ישראל בעזה והשלכותיהן המשפטיות: "מדינת ישראל ניצבת בפני אתגרים משפטיים כבדי משקל. קיימת לוחמה משפטית נגד ישראל שכוללת הקמת ועדת חקירה על אירועי עזה במועצת זכויות האדם של האו"ם. רשויות התביעה וערכאות שונות במדינות שונות מכבדות את החלטות העליון במדינת ישראל ולכן פגיעה במעמד העליון, מלבד קשים משמעותיים במישור הפנימי, פוגעת גם ביכולת המדינה להגן על עצמה בערכאות בינלאומיות".

 

לדברים הצטרף הפרקליט הצבאי הראשי, תת-אלוף שרון אפק, שאמר: "לפני כעשרה ימים החליטה מועצת זכויות האדם של האו"ם לגנות את מדינת ישראל בשל פעילות צה"ל בגבול רצועת עזה, להטיל דופי במערכת המשפט שלה ולהקים ועדה לחקירת האירועים. ועדה שמצטרפת, באופן כמעט אוטומטי, לוועדות חקירה דומות שהוקמו על ידי אותה מועצת זכויות אדם גם בעקבות מלחמת לבנון השנייה, מבצע "עופרת יצוקה", אירוע המשט ומערכת "צוק איתן". אוי לנו אם נקבל עצות בתחום הצדק והמשפט מצד רבות מהמדינות שיזמו את ההחלטה הזו ותמכו בה".

 

באותו נושא, הוסיף תת-אלוף אפק: "הוועדה היא דוגמה לשימוש לרעה בהליכים ובמוסדות בין-לאומיים, בניסיון לקעקע את הלגיטימציה של הפעלת הכוח על ידי צה"ל, ובראייה רחבה יותר - של מדינת ישראל. מה כבר ניתן לצפות מוועדה שתוצאותיה הוכתבו מראש בהחלטה שהקימה אותה, תחת הכותרת: 'הפרות של המשפט הבין-לאומי בהקשר של המחאות האזרחיות בשטחים הפלסטינים הכבושים'? צה"ל אינו זקוק לעידוד או ללחץ חיצוני כדי לחקור את פעולותיו".

 

ניר חפץ (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ניר חפץ(צילום: רויטרס)

המשטרה ביקשה מחפץ עוד מידע על "הלחץ בבית נתניהו בסוגיות ביטחוניות"

אתמול נחשף ב-ynet כי ניר חפץ, לשעבר יועץ התקשורת של ראש הממשלה בנימין נתניהו, לא הסתפק רק בהעברת מידע בתיקים 1000 (פרשת המתנות), 2000 (פרשת נתניהו-מוזס) ו-4000 (פרשת בזק). ל-ynet נודע כי חוקרי המשטרה ביקשו מעד המדינה חפץ עדות על היכרותו עם פרשות הצבת המגנומטרים בהר הבית והמשבר עם ירדן בעקבות ירי המאבטח, ביצעו פעולות חקירה נוספות וייתכן שאף עירבו גופי חקירה אחרים. חפץ טען כי ראש הממשלה פעל בסוגיות אלה בלחץ בנו ורעייתו, בניגוד לעמדת גורמי ביטחון.

 

אותן טענות פורסמו אחרי חתימת הסכם עד המדינה, לפני כשלושה חודשים. אז, אחרי הפעלת לחץ כבד על מי שהיה איש סודם של בני משפחת נתניהו, פרש חפץ בפני החוקרים את תהליך קבלת ההחלטות שהתקיים לטענתו בבית ראש הממשלה בנוגע לאירועים ביטחוניים. "ההחלטות שמתקבלות בבית ראש הממשלה הן הזויות", צוטט חפץ. "הדרגים הביטחוניים היו מקבלים החלטה, אבל אז יאיר היה צורח עליו ושרה הייתה עושה סצנות והוא היה נכנע".

 

יאיר נתניהו ושרה נתניהו (צילום: מוטי קמחי, MCT)
יאיר נתניהו ושרה נתניהו(צילום: מוטי קמחי, MCT)

אחרי אותן אמירות נוקבות של חפץ, היו שהסבירו כי הפרטים שהעלה לא נוגעים לעניין פלילי ולכן העיסוק בהם לא מעניין כלל את המשטרה. ואולם, כעת מתברר כאמור כי ההתרחשויות במעון ברחוב בלפור בירושלים בהחלט עניינו את החוקרים.

 

במשטרה זימנו את חפץ לפני כמה שבועות למסור עדות מפורטת בנוגע לדברים ששמע לגבי הצבת המגנומטרים בהר הבית אחרי רצח שני שוטרים ביולי 2017, ובנוגע לתקרית בשגרירות ישראל בעמאן באותו החודש, שבמהלכה הרג מאבטח ישראלי שני אזרחי ירדן. בעקבות העדות הזו נגבו עדויות מגורמים נוספים שהיו מעורבים בקבלת ההחלטות, וכן פעלו במשטרה להשיג מסמכים הקשורים לדיונים הרגישים.

 

 

חפץ סיפר בעדותו כי הבן יאיר נתניהו אמר שיש להשאיר את המגנומטרים שהוצבו בהר הבית למשך ימים נוספים, אף על פי שזאת הייתה עמדה מנוגדת לדעת נציגי מערכת הביטחון. בהקשר זה יוזכר כי הצבת המגנומטרים בהר הבית עוררה זעם רב בקרב הפלסטינים ומוסלמים ברחבי העולם.

 

חפץ אף טען בסוגיית פרשת תקרית הירי בירדן כי מי שלחץ על מפגש עם המאבטח בלשכת ראש הממשלה היה הבן יאיר. עד המדינה סיפר לחוקרים בנוגע לעמדת גורמי הביטחון כי "אמרו לו שזאת טעות ושזה עלול ליצור מתיחות עם ירדן, אבל הוא (נתניהו. א"ס) התעקש לצלם ואחרי זה להעלות בפייסבוק ואז התחיל הבלגן".

 

מטעמו של ראש הממשלה נמסר: "לא היה ולא נברא. בניגוד לטענה ההזויה, רק ראש הממשלה הוא זה שמקבל ההחלטות בענייני המדינה ולא איש מבני משפחתו".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט
צילום: יאיר שגיא
מומלצים