שתף קטע נבחר

צמרת של שחיתות: ראשי הערים שמסובכים בפלילים

פחות מחמישה חודשים לבחירות לרשויות המקומיות, נוסף ראש העיר חדרה לרשימה של רמי דרג במערכת המוניציפלית שהסתבכו בחשדות לפלילים. הבכיר שניהל את מרב הקדנציה כחשוד בשוחד, המושעה שמשפטו מתנהל בעצלתיים וזה שהורחק מהעירייה לחודשיים. רשימת המסובכים המלאה

 

ראש עיר ראשי ערים שחיתות שוחד זינגר שמעוני בן חמו פיירברג שוחט מלכה צור גנדלמן ביג אינפו (צילום: מנחם רייס, מוטי קמחי, עמית שעל, ליאור פז, דוברות המפלגה, אפי שריר, סיון פרג', אלעד גרשגורן,)
(צילום: מנחם רייס, מוטי קמחי, עמית שעל, ליאור פז, דוברות המפלגה, אפי שריר, סיון פרג', אלעד גרשגורן,)

"בתקופה זו לקראת הבחירות המוניציפליות, אנו עושים מאמצים להביא לקו הגמר תיקים שבהם לא התקבלה החלטה כדי למנוע מצב כבעבר, כשתיקים נגררו עד הבחירות". כך ציין בשבוע שעבר פרקליט המדינה שי ניצן בהתייחסו לשורת התיקים שנבחנים בפרקליטות בעניינם של נבחרי ציבור.

 

פחות מחמישה חודשים לבחירות לרשויות המקומיות, נוסף אתמול (יום ב') שמו של ראש העיר חדרה צביקה גנדלמן לרשימה ארוכה של ראשי ערים שמסובכים בחשדות לפלילים ואף בכתבי אישום. פרט לגנדלמן, שנעצר בחשד לשוחד, ממתינים עוד שמונה ראשי ערים בהווה ובעבר להתפתחויות בעניינם. להלן הרשימה המלאה:

 

 

ראש העיר רמת גן ישראל זינגר

את מרב הקדנציה הנוכחית מנהל זינגר במקביל להיותו חשוד בשוחד. המשטרה כבר סיימה את חקירתה בנושא ומצאה תשתית ראייתית להעמידו לדין. התיק בעניינו עבר לבחינת הפרקליטות, ובאוגוסט בשנה שעברה הודיעה פרקליטות מיסוי וכלכלה לזינגר כי נשקלת העמדתו לדין בכפוף לשימוע בעבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים. זינגר כבר עבר שימוע וכעת צריכה הפרקליטות להודיע סופית אם היא מחליטה להגיש נגדו כתב אישום. בכל מקרה, זינגר הודיע שבכוונתו להתמודד בבחירות הקרובות.

ישראל זינגר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ישראל זינגר(צילום: מוטי קמחי)

לפי כתב החשדות שמיוחס לו, במסגרת התמודדותו במערכת הבחירות לעיריית רמת גן בשנת 2013, פנה זינגר לגורמים שונים והבטיח כי יקדם את מינוים למשרות שונות בעירייה, תמורת פעילותם לקדם את בחירתו לראש העירייה.

 

כך למשל, עלה חשד שזינגר הציע לפעיל כי יסייע לו לקבל תפקיד בעירייה תמורת קידום בחירתו כראש העיר. מיד לאחר שנבחר שילב זינגר את אותו פעיל בעבודה בעירייה, ובהמשך אף הורה לאחד הנציגים שישבו בוועדת המכרזים בעניינו להצביע בעדו לתפקיד.

 

ראש העיר אשקלון המושעה איתמר שמעוני

משפטו של שמעוני המושעה מתנהל בבית המשפט המחוזי בתל אביב. הוא מואשם בקבלת שוחד והפרת אמונים ומכחיש את המיוחס לו. המשפט מתנהל בעצלתיים, הדיונים נערכים בו לרוב פעם בשבוע בלבד, וכרגע מתנהל שלב ההוכחות.

איתמר שמעוני (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
איתמר שמעוני(צילום: מוטי קמחי)

האישום, שהוגש נגד שמעוני בפברואר 2017, מייחס לו קבלת שוחד בסך 466 אלף שקל וכן הפרת אמונים על שקיבל סכום נוסף של 575 אלף שקל בשל היותו ראש העיר. רוב הסכום, כך לפי האישום, הגיע ממקורות שאינם ידועים ובדרך נסתרת מעיני הציבור, מבלי ששמעוני בירר את מקור הכספים. במקביל מואשם שמעוני גם בעבירות מס.

 

לפי כתב האישום, במהלך שנת 2014 קיבל שמעוני מכתבי דרישה משתי נשים, שהעלו טענות לפגיעה מינית מצדו. לאחר משא ומתן, חתם שמעוני במועדים שונים על שני הסכמי פיצוי עם אותן נשים, שבמסגרתם נדרש לשלם להן יותר ממיליון שקלים. שמעוני פנה לאחיו עופר ולנאשם נוסף שהיה יד ימינו, וביקש שיסייעו לו בגיוס הכספים כדי להיחלץ ממצוקתו. השניים נענו, וגייסו את הכסף מיזמים וקבלנים שונים הפועלים באשקלון. שמעוני מכחיש את המיוחס לו. בהקשר זה יודגש כי שמעוני לא הואשם בעבירות מין. על אף שטרם הכריז רשמית, שמעוני צפוי להתמודד בבחירות.

 

ראש העיר כפר סבא לשעבר יהודה בן חמו

בפברואר 2018 הגישה פרקליטות מחוז מרכז לבית המשפט המחוזי בלוד כתב אישום נגד בן חמו בגין עבירות מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, גניבה בידי עובד ציבור, הטרדת עד, עבירות מס ועבירות נוספות. באותו יום הודיע בן חמו על התפטרותו והסביר שייאבק על חפותו בבית המשפט. "כך צריך לנהוג נבחר ציבור כלפי בוחריו", הסביר בן חמו עם הגשת האישום. בן חמו לא מתכוון להתמודד בבחירות הקרובות.

יהודה בן חמו (צילום: עמית שעל, "ידיעות אחרונות") (צילום: עמית שעל,
יהודה בן חמו(צילום: עמית שעל, "ידיעות אחרונות")

המשפט של בן חמו נמצא בשלבים ראשוניים בלבד. לפי כתב האישום, במהלך שנות כהונתו כראש העיר כפר סבא הוא יצר מנגנון הונאה, שבמסגרתו קיבל תרומות המיועדות לכאורה לנזקקי העיר ללא שיתוף מחלקת הרווחה או גזבר העירייה. נטען שקיבל תווי קנייה בסך כולל של יותר מ-600 אלף שקל. בחלק מתווי הקנייה עשה בן חמו שימוש לצרכיו האישיים, ואת חלקם חילק לאנשים שונים בהתאם לראות עיניו.

 

בנוסף, במהלך כהונתו כראש העיר כפר סבא קידם בן חמו את עניינו של חברו הקרוב, בעל עסקים בכפר סבא, באופן פעיל מול גורמי טיפול עירוניים, תוך שנמנע מלדווח לחברי הוועדות או רשות הרישוי המקומית בהן שימש כחבר ויו"ר, על קשריו עמו ועל ניגוד העניינים שבו הוא מצוי.

 

ראש העיר נתניה מרים פיירברג

במרץ 2017 הודיעה המשטרה כי נמצאה תשתית ראייתית לעבירת שוחד נגד ראש העיר נתניה פיירברג. המשטרה סבורה כי פיירברג ביצע עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים סביב שבעה פרויקטים של נדל"ן. התיק הועבר לידי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה להחלטה אם להעמידה לדין וכרגע נמצא בבחינה.

מרים פיירברג (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
מרים פיירברג(צילום: אלכס קולומויסקי)

לפי הודעת המשטרה, פיירברג ובני משפחתה חברו באמצעות עורך דין אל יזמים שונים בעלי אינטרסים בנתניה, במישרין בעקיפין, ובאמצעות נאמנות לשם הסתרת זהותם. הם קיבלו מהקבלנים והיזמים בין היתר את הזכות לרכוש חלק בפרויקטים שונים בשותפות, בעלויות פחותות משמעותית - עלויות שלימים הניבו לראש העיר זכות לדירה במחיר מופחת. לפי המשטרה, הדבר שיקף במקרים מסוימים הטבה של מאות אלפי שקלים. ראש העיר סבורה מנגד כי לא נפל רבב במעשיה. פיירברג תמתין להכרעת הפרקליטות כדי להודיע אם היא מתמודדת שוב על התפקיד.

 

ראש העיר ראשון לציון דב צור

צור נמנה עם שורת חשודים שלהם מייחסת המשטרה חשדות לשחיתות בפרשה שבה מעורב גם ח"כ דוד ביטן. המשטרה טענה עם הפיכת החקירה לגלויה, כי צור ניצל את מעמדו כראש העיר כדי לקדם אינטרסים של אחרים תמורת טובות הנאה וייחסה לו עבירות של שוחד והפרת אמונים. אחרי מעצרו הורחק צור מהעירייה למשך חודשיים. צור צפוי להתמודד בבחירות הקרובות על כהונה נוספת.

דב צור (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
דב צור(צילום: יריב כץ)

החקירה בעניינו של ראש העיר ראשון לציון נמצאת בישורת האחרונה. על אף מעצרו המתוקשר, התיק בעניינו גבולי והוא נסוב סביב עבירת הפרת אמונים. צור שהה עם ח"כ ביטן בחנותו של משה יוסף (שנחשב כ"איש הכספים" של ביטן), ושם שוחחו הנוכחים על אפשרות להארכת עבודה ב"פרויקט האלף" בעיר.

 

ראש העיר צפת אילן שוחט

שוחט נעצר בפברואר 2017 על ידי חוקרי להב 433. יחד עמו נעצרו עוזרו, גיל אדלר, קבלן תושב העיר שהיה ראש רשימת ש"ס וכן בעל גלריה מצפת. הם שוחררו לאחר כמה ימי מעצר. חמישה חודשים לאחר מכן, ביולי 2017, העבירה המשטרה את חומרי החקירה לפרקליטות והמליצה להעמיד את שוחט ואדלר לדין בגין שוחד, מרמה והפרת אמונים. בין השאר נטען כי השניים קידמו את ענייניו של קבלן, תמורת הנחות בעת בניית בתיהם. שוחט יתמודד בבחירות הקרובות.

אילן שוחט (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
אילן שוחט(צילום: אלעד גרשגורן)

ניסים מלכה (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
ניסים מלכה(צילום: טל שחר)

 

ראש העיר קריית שמונה ניסים מלכה

מלכה הכיר אף הוא את משרדי יחידת להב 433 מבפנים, אם כי נשלח לאחר חקירתו למעצר בית ולא נעצר מאחורי סורג ובריח. הוא נחקר בפברואר 2016, יחד עם מנכ"ל העירייה אשכול שוקרון, בעבירות של שוחד מקבלנים ואנשי עסקים, בתקופת במערכת הבחירות, תמורת הקלות בענייניהם.

 

גם תיק זה יושב כעת על שולחנה של הפרקליטות. מלכה עשוי להתמודד בבחירות הקרובות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
ראש העיר חדרה גנדלמן
צילום: יריב כץ
מומלצים