שתף קטע נבחר

ליברמן על הכרזת חמינאי: סימן להיסטריה בצמרת איראן

המנהיג העליון הודיע כי הורה לתכנן את הגדלת היקף העשרת האורניום. שר הביטחון ליברמן הגיב לדברים בכנס באילת: "הודעת פיג'ו על נטישת עסקיהם באיראן יחד עם השביתות והמחאות מסמל על אי שקט ופאניקה המונית". השר כץ: "אם איראן תממש את איומיה, הקואליציה הבינ"ל תתקוף אותה"

 

 

"הכרזת המנהיג העליון עלי חמינאי היא סימן להיסטריה ולפאניקה המונית בצמרת האיראנית". כך אמר היום (ג') שר הביטחון אביגדור ליברמן במענה להחלטת איראן ולהוראתו של חמינאי להתחיל לתכנן את הגדלת היקף העשרת האורניום.

 

איתות זהיר לאירופים | רון בן ישי  

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס גם הוא לדברים, ופרסם הודעה לתקשורת: "שלשום הצהיר האייתוללה חמינאי, שליט איראן, שהכוונה שלו היא להשמיד את מדינת ישראל. אתמול הוא הסביר איך הוא יעשה את זה – עם העשרה בלתי מוגבלת של אורניום כדי לייצר ארסנל של פצצות גרעין. אנחנו לא מופתעים. אנחנו לא נאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני".

עלי חמינאי (צילום: EPA)
"הרבה מעבר לישראל". חמינאי(צילום: EPA)
 

ליברמן דיבר בכנס לשכת רואי החשבון באילת ואמר: "זה בא כמענה להודעת קונצרן פיג'ו שהם יוצאים מאיראן. כשקונצרן כזה מודיע שהוא עוזב את איראן בגלל פחד של הסנקציות זה מין איתות לכל הקהילה העסקית, לכל המשקיעים וזה לא איזשוהי חברה צדדית כזו. זו חברה שהיא מעמודי התווך של הכלכלה האירופית ולכן הפחד של איראן שכל המשקיעים האירופים יעזבו את אדמת איראן".

 

ליברמן הצביע גם על האי-שקט באיראן. "מאז עידן חומייני לא היו כאלו שביתות ומחאות כמו שראינו בחודשים האחרונים, בעיקר בחודש האחרון. זאת גם השביתה של נהגי המשאיות, של הבזארים הגדולים. אין ספק שגם הנושא הכלכלי מטריד אותם".

 

שר הביטחון הוסיף כי הנושא האיראני "אינו בעיה ישראלית", אלא בעיה אזורית ועולמית. "אנחנו רואים חתרנות איראנית לא רק מול מדינת ישראל, רואים אותם בתימן, בבחריין, במפרץ, בלבנון ולכן זה איום אזורי. מי שהקשיב בחודשים האחרונים, בחצי שנה האחרונה למנהיגי סעודיה, לשר החוץ, אני לעומתם נשמע ממש יונה של שלום, שלום עכשיו לפחות".

 

לדבריו, "כשאתה שומע את המנהיגים הסועדיים, איך הם מתבטאים, 'הוא היטלר של היום' ו'הוא נאצי' וכל מה שרק אפשר להדביק לכל המשטר האיראני, אז באמת כנראה זה הרבה מעבר לישראל. לכן חשוב כל הזמן לדבר על זה מול הקהילה הבינ"ל, כי גם חלק גדול מפעולות טרור בכל העולם הם במימון ובהדרכה איראנית, בהשראה איראנית. גם כשאתה לוקח בשנים האחרונות דו"ח על מצב הטרור בעולם - שנה אחרי שנה איראן מופיעה שם כספונסרית הגדולה של טרור בכל העולם".

 

שר הביטחון הוסיף כי למרות איומי איראן, האו אינו סבור שהיא תפרוש מהסכם הגרעין. "האיראנים פה הולכים על הגבול הדק ומנסים לאותת, מנסים לסחוט, לאיים, אבל אני מסופק אם הם בסופו של דבר הולכים לפרוש כי הם מבינים שבאותו רגע גם האירופים מחוץ להסכם וזה אומר שאותה זיקה שהייתה לקהילה בינ"ל, אותה תקווה לקבל משהו, איזשהו שיפוי בגלל הסנקציות האמריקניות - גם זה יעלם וזה יכה חזק מאוד גם בשווקים בתוך איראן ובכל הפרמטרים של הכלכלה האיראנית", אמר.

 

על האפשרות של פעולה צבאית נגד איראן אמר: "מעולם לא הורדנו שום אופציה בנוגע לאיראן. כל האופציות על השולחן".

ליברמן ושויגו במפגש ברוסיה (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
"לא בעיה ישראלית". ליברמן ושר ההגנה הרוסי(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

בכנס נשאל ליברמן גם על הריאיון של ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו והדברים שאמר בעקבות הפרסום כי כך שראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש להאזין לו. "התשובה תהיה מאוד ארוכה. הזיה. זה מה שנקרא להתנתק מהעובדות ומהציאות לגמרי", אמר ליברמן. 

 

"יש פה באמת מנגנון משומן וברור לשמירת סודות המדינה והמנגנון הזה פועל כל הזמן. גם ברגע הזה יש לא מעט שותפי סוד במדינת ישראל ומי ששותף סוד גם חותם על כל מיני התחייבויות ומסמכמים ויש באמת דרך מאוד ברורה שעברה את המבחן של פרקליטי מדינה והיועמ"ש, או אפילו גם במבחני בג"ץ", הוסיף. "פשוט אין קשר למציאות. אין ראש ממשלה שיגיד לראש שב"כ 'תאזין לרמטכ"ל ולראש המוסד'. לא היה, לא יהיה. זה פשוט בלתי אפשרי".

תמיר פרדו  (צילום: יאיר שגיא)
"אין קשר למציאות". פרדו (צילום: יאיר שגיא)

בתוך כך, השר לענייני מודיעין ישראל כץ אמר מוקדם יותר כי אם איראן תממש את איומה ותגדיל את היקף העשרת האורניום, הקואליציה הבינלאומית בהובלת ארצות הברית תתקוף אותה. בריאיון לאולפן ynet הוסיף כץ כי "ההצהרה האיראנית על הכוונה לחזור ולהעשיר אורניום למטרות צבאיות מעידה על פאניקה מוחלטת בהנהגה. הסנקציות הכלכליות שעליהן הכריז הנשיא האמריקני דונלד טראמפ מתחילות להשפיע, עוד לפני השלב הפורמלי שיתחיל באוגוסט. חברות בינלאומיות רבות כולל מערב אירופיות, מצרפת, מאנגליה, מגרמניה ואפילו חברות רוסיות, כבר הודיעו על הכוונה שלהן לסגת מפעילות באיראן כי הן לא רוצות להיות חשופות לסנקציות האמריקניות".

 

לדברי כץ, המצב שנוצר משאיר בפני טהרן שתי אפשרויות: לקבל את התנאים שהציבה ארה"ב, "או להתחיל בתהליך של קריסה כלכלית, ואולי אפילו משטרית. אם אכן אנחנו נדע, ואנחנו נדע, או מההודעה שלהם או בדרך אחרת, שהם מתחילים לחזור ולפתח את אותה תכנית גרעין ולקדם אותה, קואליציה בינלאומית בהובלת ארה"ב תאיים ולאחר מכן תכה מכה צבאית את איראן". 

 

 

"דוקטרינת טראמפ היא מאוד ברורה", הוסיף כץ. "הנשיא עומד מאחורי מילותיו. הוא אמר: אני אבטל או אשנה את ההסכם. לא היה שינוי, הוא ביטל. הוא הטיל סנקציות חריפות". לדבריו, "הבהרנו שלעולם לא נאפשר לאיראן לפתח נשק גרעיני, גם אם נצטרך לעמוד מול זה לבד. לשמחתנו אנחנו לא לבד".

 

ד"ר אמילי לנדאו, מומחית להפצת נשק גרעיני, סבורה שהאיום מצד איראן נועד ללחוץ על האירופים ולגרום להם להישאר בהסכם הגרעין הקיים ולהיענות לדרישותיה. "בין היתר הם דורשים שהאירופים לא יציקו להם לגבי הטילים הבליסטיים ולגבי הפעילות האיזורית שלהם. שיבטיחו לקנות נפט מהם, ושלא יעצרו שום עסקאות כלכליות. דרישות שקשה לראות איך האירופים יכולים להיענות להן", הסבירה.

 

לדבריה, איראן מעוניינת לשמור על ההסכם הקיים, "משום שהוא לה הרבה מאוד יתרונות בתמורה למעט מאוד ויתורים. במסגרת הניסיונות של כל הצדדים ללחוץ, אנחנו מקבלים את ההודעה הזאת אבל עדיין זה לא אומר שהם מתקדמים לפעילות הזאת, זה יהיה אקט מאוד קיצוני מבחינתם אם באמת יעשו את זה וסביר להניח שתגובה תהיה גם כן נחוש,ה לפחות מצד ארה"ב".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים