שתף קטע נבחר

בעקבות אסון השיטפון: המלצה לסגור זמנית את מכינת "בני ציון"

מועצת המכינות הקדם-צבאיות הודיעה על המהלך המתוכנן, לאחר האסון שבו נספו 10 מתלמידי המוסד החינוכי בשיטפון בנחל צפית. "הוחלט להציע למכינה שותפות בתהליך בנייתה מחדש", נמסר. אב שבתו אמורה ללמוד ב"בני ציון": "אין שום סיבה להעניש את הילדים"

בני משפחה וחוקרי משטרה במכינה קדם צבאית בני ציון בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
מכינת בני ציון(צילום: מוטי קמחי)
 

 

כחודש וחצי אחרי אסון השיטפון, שבו נספו 10 מתלמידי מכינת "בני ציון" בתל אביב, הודיעה הבוקר (ה') מועצת המכינות הקדם-צבאיות על המלצתה לסגור זמנית את המכינה. "המועצה רואה ערך גדול בהמשך קיומה של מכינת בני ציון כחלק ממפעל המכינות", נמסר.

 

"הוועד המנהל של מועצת המכינות החליט להציע למכינת בני ציון שותפות בתהליך בנייתה מחדש, בתהליך ציבורי שקוף שהמועצה היא חלק ממנו. אנו סבורים כי אין לפתוח את המכינה לפני השלמת התהליך". ממשרד החינוך נמסר כי הם "מכבדים את החלטת מועצת המכינות".

 

 

 

גבי ברשישת, אבא לבוגר המכינה משנה שעברה שבתו אמורה ללמוד במכינה בשנה הבאה, אמר כי "מועצת המכינות היא לא גוף שמחליט אם לסגור את המכינה או לא. לי ברור שהמכינה לא נסגרת. יש שלושים ילדים שנרשמו למכינה הזו עוד לפני האסון. לנסות לסגור את המכינה זו קטסטרופה.

 

"אין שום סיבה לסגור את המכינה ולהעניש את הילדים, שבטח לא אשמים. הם עשו דחיות שירות וויתרו על תפקידים בצבא, חלקם מאוד משמעותיים. אני חושב שאם ההחלטה תצא לפועל, זו החלטה לא חכמה. היא תגרום טראומה לילדים שמרגישים חלק מקבוצה".

 

אילן בר שלום ז
קורבנות אסון השיטפון

הוא הוסיף: "מה הם יעשו עכשיו? מה יקרה איתם? אסון כבד מאוד קרה אבל בטח לא צריך להוסיף להם. אני מרגיש רגוע לפחות לשלוח את בתי למכינה. אם סוגרים את המכינה הזו אז אולי צריך לסגור עוד מכינות. אירועים כאלו יכלו לקרות בעוד מקומות".

 

"האירוע הזה יילמד ויגיע צוות חדש, ואין לי ספק שבמכינה הזו בשנה הבאה יהיה הכי רגוע. לבי קרוע על המשפחות השכולות אבל צריך לזכור שיש פה ילדים שחוו טראומה אבל מדינת ישראל חייבת להם פיתרון הולם לשנה הבאה במכינת בני ציון".

 

הורה לחניך שיסיים את לימודיו במכינה בימים הקרובים אמר: "לי אישית חבל כי זה מקום טוב ומיוחד. עצוב לי. זה מקום חינוכי ואני חושב שזה פספוס וחבל. זה לא מקום רע. ראשי המכינה יעשו מה שהם מבינים אבל ברמה האישית, חבל לי".

אביב ברדיצ'ב ויובל כאהן  ()
המדריך אביב ברדיצ'ב (משמאל) והמנהל יובל כאהן

לפני כחודש וחצי נספו עשרה תלמידי המכינה לאחר שנקלעו לשיטפון בנחל צפית שבערבה. לאחר האסון הוקם צוות חקירה מיוחד שבמסגרתו נחקרו מדריכים מהמכינה ומנהל המכינה יובל כאהן, שנעצר יחד עם מדריך נוסף. מחקירת האסון עולה כי המדריך אביב ברדיצ'ב חשוד בהריגה וכי המנהל חשוד בגרימת מוות ברשלנות.

 

ההבדל בין הסעיפים הוא היסוד הנפשי הנדרש להוכחת העבירה: הריגה מייחסת לחשוד אדישות או פזיזות לתוצאות, בעוד גרימת מוות ברשלנות מיוחסת לחשוד שלא יכול היה לצפות את התוצאות. על פי החשד, המדריך ברדיצ'ב החליט להוציא את הטיול לנחל צפית למרות ההתרעות.

 

במשטרה חושדים שברדיצ'ב הוא זה שארגן בפועל את הטיול. בנוסף עלה חשד לסתירות בין הגרסאות של השניים בנוגע למסלול הטיול שאושר. לאחר איסוף מכלול הראיות על ידי הצוות המיוחד שהוקם במחוז הדרומי, הוחלט בשיתוף עם הפרקליטות לשנות את העבירה המיוחסת למדריך להריגה. 

 

מלבד חקירת המשטרה, גם מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, הורה לאנשי משרדו להיערך לביקורת מערכתית בעקבות אסון השיטפון. את הביקורת יבצע צוות משולב מהחטיבה לביקורת מערכת הביטחון - שמופקדת בין השאר על משרד הביטחון, מהחטיבה לביקורת חינוך ורווחה - שמופקדת בין היתר על מערכת החינוך, וכן מהחטיבה לביקורת משרדי ממשלה ומוסדות שלטון - שמופקדת בין היתר על המשרד לביטחון הפנים וכל הגופים שכפופים לו.

 

ממשרדו של המבקר שפירא נמסר כי "בהתאם לצורך ישולבו בבדיקה עובדי ביקורת מיחידות נוספות במשרד המבקר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מכינת בני ציון
צילום: מוטי קמחי
מומלצים