שתף קטע נבחר

לפני הפסגה ההיסטורית: טראמפ וקים בפגישות בסינגפור

נשיא ארה"ב ושליט צפון קוריאה כבר בסינגפור, וכעת נפגש טראמפ עם ראש ממשלת סינגפור. טראמפ, שלא כהרגלו, גזר על עצמו שתיקה. אנשי קים התנפלו על תיירים: "הם צילמו את היו"ר! איך הם מעיזים?". בצפון קוריאה התושבים לא יודעים על הפסגה: הטלוויזיה מדווחת על פירות ים

 

 

מרכז העיר סינגפור נראה אתמול (א') כמו יעד מבוצר. שני המלונות שבהם מתאכסנים דונלד טראמפ וקים ג'ונג און, שייפגשו בלילה שבין שני לשלישי שעון ישראל, רחוקים רק כמה מאות מטרים זה מזה, כך שהמשטרה המקומית הפכה את האזור כולו לשטח סטרילי. מחסומי בטון הוקמו בסמוך למלונות כדי למנוע פיגוע, ותא המטען של כל כלי רכב שהתקרב אליהם נבדק היטב כדי לוודא שאינו נושא פצצה.

 

טראמפ נחת אתמול בסינגפור שעות אחדות אחרי שקים הגיע. עם הגיעו לא סיפק טראמפ הצהרה לכתבים, ומסתמן גם שגזר על עצמו שתיקת ציוצים. במידה מסוימת נראה ששני המנהיגים משחקים ביניהם פוקר, ומחכים לראות מי הראשון שיוציא מילה.

 

היום יקדישו השניים את זמנם להכנות. אמש נפגשה משלחת אמריקנית רשמית עם משלחת צפון קוריאנית במלון ריץ קרלטון כדי לערוך את הסידורים האחרונים לפגישה בין קים לטראמפ. כעת נועד טראמפ עם ראש ממשלת סינגפור, שנפגש כבר עם קים. צפו בשידור החי מהפגישה.

 

 

הנציגים הצפון-קוריאנים באים לפגישה עם האמריקנים (צילום: אורלי אזולאי)
הצפון קוריאנים מגיעים לפגישת תיאום אחרונה עם האמריקנים(צילום: אורלי אזולאי)

נחיתת טראמפ בסינגפור (צילום: רויטרס, ZUMAPRESS.COM/TNS)
קים וטראמפ מגיעים לסינגפור. משחקים פוקר(צילום: רויטרס, ZUMAPRESS.COM/TNS)

אבטחה בסינגפור לרגל הגעת דונלד טראמפ (צילום: Getty Images)
שיירת מאבטחים מלווה את טראמפ למלונו(צילום: Getty Images)

ראש המשלחת הצפון קוריאנית עזבה אחרי שעתיים את חדר הדיונים עם המשלחת האמריקנית ונסעה ככל הנראה לדווח לקים ג'ונג און. עשרות עיתונאים התנפלו עליה ואנשי הביטחון נאלצו להדוף אותם בכוח. חבריה למשלחת נותרו בחדר הדיונים והיא צפויה לשוב מאוחר יותר.

 

בדרך כלל טראמפ אינו מסוג המנהיגים הזקוקים להכנות, אבל הפעם שכנעו אותו יועציו בכל זאת לעיין בדו"חות ולשנן פרטים לקראת הפגישה עם שליט צפון קוריאה. כמה משעות הטיסה הארוכות מוועידת ה-G7 בקנדה לסינגפור הוא הקדיש לכך.

 

הפגישה בין קים לטראמפ תיערך בשעה 4:00 שעון ישראל בלילה שבין יום שני ליום שלישי, וגם כעת איש מאנשי הבית הלבן המעורבים בהכנות אינו מסוגל לומר בוודאות מה יהיו תוצאותיה – לא רק משום שהקצוות עדיין אינם סגורים לגמרי, אלא גם משום שטראמפ וקים שניהם מנהיגים בלתי צפויים. בהתחשב בעברם, לכל אחד מהם שמורה "הזכות להשתגע".

 

נצפתה: אחותו של קים

טראמפ רוצה הישג שיציב אותו על המפה הבינלאומית כמנהיג מוביל, ואילו קים רוצה להביא להסרת הסנקציות המקשות על משטרו. שני המנהיגים רוצים שהפסגה תצליח, אבל יכולת הוויתור של כל אחד מהם מוגבלת: טראמפ אינו יכול להרשות לעצמו להיראות כמי שבלהיטותו לרשום הישג כלשהו, יהיה אשר יהיה, הביא להסכם רע; וקים אינו יכול לנמק לבני עמו ויתור טוטאלי על הנשק הגרעיני, שהוא תעודת הביטוח של צפון קוריאה מול העולם.

 

הפגישה בין טראמפ לקים ג'ונג און תהיה היסטורית, משום ששום נשיא אמריקני מכהן לא נפגש עם שליט כלשהו של צפון קוריאה. ככל הידוע, מעולם לא התקיימה אפילו שיחת טלפון בין נשיא מכהן של ארה"ב לשליט של המדינה הקומוניסטית.

 

קים נחת אתמול בנמל התעופה צ'נגי בסינגפור אחרי הנסיעה הארוכה ביותר שלו לחו"ל מאז התמנה לשליט צפון קוריאה ב-2011. בשנים שעברו מאז, עזב את ארצו רק לסין ולביקור של כמה מטרים בתוך שטח דרום קוריאה. קים, שלצורך הפסגה יצא מאזור הנוחות שלו בבירת הדיקטטורה המסוגרת פיונגיאנג, הביא איתו לסינגפור את שומריו ראשו, והם נראו מלווים בריצה את הלימזונה המשוריינת שבה נסע.

הרכב בסינגפור (צילום: רויטרס)
השיירה מצפון קוריאה בסינגפור. בפיונגיאנג התושבים ניזונים רק משמועות(צילום: רויטרס)

הרכב בסינגפור (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

לסינגפור הגיעו עם קים כמה בכירים רמי דרג, בהם שר החוץ רי יונג הו ועוזרו הבכיר של השליט – קים יונג צ'ול. גם אחותו הצעירה של מנהיג צפון קוריאה, קים יו ג'ונג, נראתה במשלחת. בשנים האחרונות היא הפכה לדמות רבת השפעה בהנהגת צפון קוריאה.

 

עם טראמפ הגיעו לסינגפור מזכיר המדינה מייק פומפאו, היועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון, ראש סגל הבית הלבן ג'ון קלי ודוברת הבית הלבן שרה סנדרס. בולטון הגיע אף שדברים שאמר בחודש שעבר הביאו תחילה לביטול הפגישה, וההחלטה לקיימה בכל זאת התאפשרה רק אחרי שהרוחות נרגעו. בולטון אמר כי יש לפרק את צפון קוריאה מנשק לפי "המודל הלובי" – אמירה שהכעיסה את צפון קוריאה וגרמה לה לשוב ולנקוט טון חריף נגד האמריקנים. לוב הסכימה בתחילת שנות ה-2000 להתפרק מגרעין מרצון, ושנים אחר כך הופל שלטונו של מנהיגה, מועמר קדאפי.

 

 

אינפו גרפיקה סינגפור  ()

ובינתיים בפיונגיאנג: דיווח מהמסעדה

במלונו של קים ג'ונג און הזהירו מאבטחים אורחים אחרים במלון שלא לצלם תמונות כשקים צועד לעבד הלימוזינה שלו. כששני אורחים צילמו תמונה בכל זאת הסתער עליהם נציג צפון קוריאני ודרש לבדוק את הטלפונים שלהם. "ראיתי אותם מצלמים את יושב הראש שלנו! איך הם מעיזים? אסור להם!", אמר אחר כך לסוכנות הידיעות רויטרס. תחת עינו הבוחנת של אותו נציג צפון קוריאני ושל נציג המלון מחק אחד האורחים האלה את התמונות ממכשירו.

 

בכל העולם יש מי שמתרגשים מהפסגה ההיסטורית, אבל יש מקום אחד שבו לא נרשמת שום תכונה מיוחדת – בירת צפון קוריאה, פיונגיאנג: שם רוב נתיניו של קים כלל לא יודעים שהפגישה בינו לבין טראמפ נערכת. בצפון קוריאה אין כמעט שום דרך להתעדכן בנעשה מלבד כלי התקשורת הממלכתיים, והצפון קוריאנים אינם מודעים לעובדה שמדובר בשבוע שאולי ישנה את חייהם.

סנטוסה סינגפור ה אי שבו ייפגשו דונלד טראמפ קים ג'ונג און ארה
"אי המוות" סנטוסה, שבו ייפגשו קים וטראמפ

נחיתת טראמפ בסינגפור (צילום: רויטרס)
מאבטח צפון קוריאני בסינגפור(צילום: רויטרס)

התקשורת הצפון קוריאנית דיווחה בשבועות האחרונים שקים וטראמפ מתכננים להיפגש, אבל סיפקה מעט מאוד פרטים על הפגישה העתידית ולא דיווחה מתי והיכן היא תיערך. כשקים המריא מפיונגיאנג לסינגפור הוא לא מסר שום הצהרה. מערכות הטלוויזיה והעיתונים בצפון קוריאה מעבירות את המסר "עסקים כרגיל": במקום לדווח על הרכבת האווירית לסינגפור – הם מדווחים למשל על טקס החנוכה של מסעדת פירות ים שבה השתתף קים בפיונגיאנג בסוף השבוע.

 

מי מהצפון קוריאנים שבכל זאת מודע לקיומה של הפגישה בין קים לטראמפ – יודע על כך רק משמועות. ניסיון העבר מלמד כי סביר להניח שהתקשורת תמתין עד שוועידת הפסגה תסתיים – ורק אז תדווח עצם קיומה.

 

ניהול טכני וצילום בסינגפור: עידן ארבלי


פורסם לראשונה 10/06/2018 23:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס, ZUMAPRESS.COM/TNS
טראמפ וקים בנחיתתם. כבר בסינגפור
צילום: רויטרס, ZUMAPRESS.COM/TNS
מומלצים