שתף קטע נבחר

שרים דורשים לפגוע במפריחי בלונים מעזה, אבל צה"ל לא רוצה לגרום להסלמה

השדות בעוטף עזה בוערים כבר חודשיים וחצי, ושרים בהם בנט וארדן קוראים לתקוף את המבצעים ברצועה. אבל בצבא חוששים שהרוגים בצד הפלסטיני יבעירו מחדש את השטח שנרגע לאחרונה. כשמאחורי הקלעים מתנהלים מאמצים להסדרה עם חמאס, לישראל אין כוונה לאמץ גישה תקיפה

 

 

בניגוד להצהרות לוחמניות שממשיכים לפרסם חברי קבינט כמו גלעד ארדן ונפתלי בנט, הקוראים לפגוע במפריחי עפיפוני ובלוני תבערה או נפץ, בצמרת מערכת הביטחון יש תמימות דעים שלפיה אין לשבור את הכלים מול התופעה ולא לשנות את נוהלי הפתיחה באש נגד המפריחים.

 

בצה"ל בוחרים צעדים מדודים בימים האחרונים, שעשויים להימשך גם הלילה, ולא כרוכים בפגיעה מכוונת בגופם של פעילי חוליות ההפרחה. עד כה הותקפו מכוניות ריקות ועמדות סמוכות למקומות שבהם עמדו המפריחים, בעיקר כדי להזהירם לבל ימשיכו במעשיהם. לא מן הנמנע שמדיניות זו תתרחב קלות, לפגיעה גם בבתי ראשי חוליות ההפרחה, אך לא מעבר.

בלוני התבערה מול תקיפת צה
בלוני התבערה מול תקיפת צה"ל(צילום: דוברות המשטרה, EPA)
 

המדיניות הצה"לית מתייחסת למפריחי עפיפונים כאל פלסטינים שמגיעים לגדר הגבול שהם אינם חמושים ומנסים לפרוץ אותה. המשמעות: נוהל הרחקה שמסתיים בירי לרגליים. מאחר שמרבית הפרחות העפיפונים והבלונים מתבצעות מעומק שטח הרצועה ולא בקו ראייה ישיר מאמצעי האיסוף, מקלעי הטנקים או הצלפים שליד הגבול - לא ניתן לירות בפלג גופם התחתון של המפריחים.

 

החלופה היא פריסה נרחבת של מזל"טים בשמי הרצועה, שמסייעים באיתור חוליות ההפרחה בזמן אמת, שמאחוריהם, לפי צה"ל, עומד חמאס. כאשר הזיהוי מתבצע וההפללה נחתמת, מתחיל הליך מהיר של בחירת טיל קטן שישוגר מכלי טיס זמין או סמוך, לקרבת המפריחים.

שטח חקלאי לאחר שריפה תל גמה  (צילום: בראל אפרים)
שדות חרוכים ליד קיבוץ רעים(צילום: בראל אפרים)

בתוך כך, הקבינט המדיני-ביטחוני התכנס אתמול לדיון שעסק בעיקרו בטרור העפיפונים. גם בדיון הנוכחי לא התקבלו החלטות בנושא המצב ההמוניטרי ברצועת עזה. הדעות בנושא התחלקו לשתי גישות שונות בנוגע ליחס שיש לתת ל משגרי עפיפוני התבערה ובלוני הנפץ.

 

מצד אחד אסכולת מערכת הביטחון, שבה תומכים ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון אביגדור ליברמן, לפיה לא נכון לירות לעבר מי שמשגר עפיפונים ובלונים כי אחר כך יהיה קשה להסביר ירי בעשרות ילדים ונערים.

שריפה ליד קיבוץ ניר עם כתוצאה מעפיפון תבערה (צילום: גל גולצמן)
שריפות בעוטף עזה. מחלקות בקבינט בין שתי אסכולות(צילום: גל גולצמן)

שריפה בנחל עוז בעקבות עפיפוני תבערה (צילום: אבי רוקח)
(צילום: אבי רוקח)
נוסף על כך, מערכת הבטחון מתנגדת לירי בטענה שיוביל להסלמה ולישראל אין עניין בהסלמה והיא מעוניינת לשמר את עזה כזירה משנית. הרמטכ"ל איזנקוט הבהיר שאומנם החמאס הוא זה שאחראי לשיגור העפיפונים ובלוני הנפץ ומכוון אותם - ואולם יש קושי מבצעי לפגוע במשגרים מבלי להבטיח שלא תהיה פגיעה בילדים ונערים. הסיבה לכך היא שאין קשר עין עם הצלפים ויש חשש שירי לעבר המשגרים ממל"טים יפגע בילדים ונערים ואי אפשר להגדיר את כל משגרי העפיפונים והבלונים כמסכני חיים.

 

מנגד, ישנה "אסכולת בנט", שאותה מקדם שר החינוך, שהביע בימים האחרונים עמדה נחרצת לפיה דין משגר עפיפון ובלון תבערה כדין משגר קסאם. בנט סבור כי יש לירות לעברם על מנת להרוג וכי אסור לישראל לקבל את המשוואה החדשה שהחמאס יוצר שלהם מותר לשגר לעברנו עפיפוני תבערה ובלוני נפץ ולנו אסור לפגוע בהם.

 

לדעת בנט, דווקא במדיניות הנוכחית הסלמה היא בלתי נמנעת שכן ישראל לא תוכל להבליג. בנט סבור שישראל צריכה לירות לעבר המשגרים, לא בסמוך, לא ליד ולא לעבר אלא ירי על מנת להרוג. ההיגיון של בנט הוא שאחרי מספר פעמים בודדות שנער עזתי ייפגע כתוצאה מכך ששיגר עפיפון תבעירה או בלון נפץ קטלני - התופעה תיפסק.


עפיפוני התבערה (צילום: AFP)
עפיפוני התבערה. לפי בנט יש לירות בהם כמו במחבלים רגילים(צילום: AFP)

עפיפוני התבערה ()

בצה"ל הקפידו ביממה האחרונה לא להביע צער מפציעה קלה ובינונית אתמול של לפחות שני מפריחים מירי אזהרה כזה, אך כמו שלשום - גם במקרים אתמול צה"ל לא התכוון לחסל מהאוויר את המפריחים.

 

הסיבה היא שעפיפוני התבערה והנפץ לא הוגדרו עדיין כאיום או סכנה מיידית שיש להסירם באמצעות תקיפה מדויקת, כמו מחבל שמגיע חמוש לגדר או חוליה שמזוהה כמשגרת פצצות מרגמה או רקטות.

 

בצה"ל לא מעוניינים שחידוש ההרוגים בצד הפלסטיני יבעיר מחדש את השטח במטחי נקמה שעלולים לזלוג למלחמה, אחרי שבועיים שקטים יחסית מאז יממת ההסלמה וסיומם של ימי האזכור הלאומיים הפלסטינים, שהביאו לדעיכה גדולה בכמות המפגינים העזתים שמגיעים לגדר.

 

למרות חילוקי הדעות בין האסכולות וההתנגדות של הצבא לירי לעבר המשגרים – השרים התרשמו בתום ישיבת הקבינט שמדיניות האש של הצבא משתנה באיטיות והדבר בא לידי ביטוי בירי האזהרה וגם בתקיפות לעבר יעדים של החמאס.

שריפה מכתש בארי (צילום: רועי עידן)
שריפה במכתש בארי(צילום: רועי עידן)

מכונית נפגעה מתקיפת צה
מכונית בעזה נפגעה מתקיפת צה"ל(צילום: EPA)

 

כשברקע מתנהלים מאמצים גדולים מאחורי הקלעים, בעיקר בתיווך מצרי וקטארי, להגיע להסדרה עם חמאס שתבטיח שקט ממושך, אין שום כוונה לישראל לאמץ גישה תקיפה יותר שעליה ממליצים חברי קבינט נגד האיום, שאמנם פוגע כלכלית בחקלאי עוטף עזה, מייצר פחד ועוגמת נפש, אך לא גורם לפגיעות בנפש.

 

במקביל, במערכת הביטחון כולה ממשיכים במאמצים לפתח אמצעי טכנולוגיה שיימגרו את התופעה, וניסויים מתבצעים גם בימים אלה, כולל בשטח ה"אש".

 

טרור העפיפונים מכה ביישובי העוטף כבר יותר מחודשיים וחצי וממשיך לגרום לנזקים כבדים לתושבי האזור. מאות תרנגולי הודו נחנקו בערב למוות בלולים של קיבוץ עין השלושה כתוצאה מעשן השריפות שפרצו עקב בלוני תבערה. אתמול פרצו 17 שריפות בעקבות עפיפונים ובלונים שחוברו לחומרי בעירה.

 

מוקדם יותר הוזעקו חבלני משטרה לטפל בחפץ חשוד שהוצמד לשני בלונים שהופרחו מעזה ונחתו על עץ בחצר בית במושב בית הגדי ליד נתיבות. מבדיקה ראשונית התברר כי המכל שחובר לבלונים הכיל חומר תבערה ולא מטען חבלה. במקביל טיפלו חבלני משטרה בשלושה בלונים שהועפו לפאתי שדרות.

פורסם לראשונה 17/06/2018 23:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קק"ל
שריפה במועצה האזורית אשכול
צילום: קק"ל
מומלצים