שתף קטע נבחר

ארה"ב פרשה ממועצת זכויות האדם של האו"ם: "ביב שופכין"

מזכיר המדינה האמריקני ושגרירת ארה"ב באו"ם הודיעו על הפרישה מהמועצה המקבלת החלטות רבות נגד ישראל. ניקי היילי תקפה: "הגוף צבוע, מועצת זכויות האדם לא ראויה לשמה". בירושלים בירכו

 

ארצות הברית מימשה את איומיה והודיעה הלילה (ד') על פרישתה ממועצת זכויות האדם של האו"ם. את ההודעה מסרו מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו ושגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי.

 

היילי אמרה במסיבת עיתונאים בוושינגטון: "במשך זמן רב מועצת זכויות האדם הגנה על מדינות שמפירות זכויות אדם באופן שיטתי". לדבריה, הארגון הוא "צבוע ושם את נושא זכויות האדם ללעג והוא כמו ביב שופכין". היא מנתה את ההחלטות נגד ישראל ואמרה כי מספר ההחלטות גבוה מזה שהתקבלו נגד איראן, סוריה וצפון קוריאה ביחד. היא הוסיפה כי ארה"ב פורשת כי למועצה נטייה כרונית לפעול נגד ישראל. "ההתמקדות הבלתי-פרופורציונלית והעוינות הבלתי נגמרת של המועצה כלפי ישראל מהווים הוכחה חותכת לכך שהיא פועלת ממניע פוליטי ולא מתוך הגנה על זכויות אדם", אמרה השגרירה היילי.

 

היילי אמרה כי ארה"ב פורשת מהארגון מכיוון שלמדינות נוספות "לא היה את האומץ" לעזור לה ולערוך רפורמה בארגון שאותו כינתה "צבוע". שגרירת ארה"ב באו"ם חידדה את דבריה ואמרה כי למרות פרישת ארה"ב מהארגון, היא אינה פורשת ממחויבותה לזכויות האדם. השגרירה האמריקנית אמרה כי היא מתוסכלת מכך שמדינות בעלות תחושות זהות כלפי המועצה לא היו מוכנות לאתגר את הסטטוס-קוו שלה, או להציג את עמדתן אלא רק מאחורי דלתיים סגורות.

 

בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו בירכו על ההחלטה ומסרו כי "ישראל מודה לנשיא טראמפ, למזכיר המדינה פומפאו ולשגרירה היילי על החלטתם נגד הצביעות והשקרים של מועצת 'זכויות האדם' של האו"ם". עוד נמסר כי "במשך שנים, המועצה הוכיחה שהיא גוף מוטה, עוין ואנטי-ישראלי שבוגד במשימתו להגן על זכויות אדם".

 

"במקום לעסוק במשטרים המפרים באופן סדרתי זכויות אדם, המועצה מתמקדת באובססיביות בישראל, הדמוקרטיה האמיתית היחידה במזרח התיכון. החלטת ארה"ב לפרוש מהגוף המוטה הזה מהווה אמירה חד-משמעית - עד כאן. ישראל מברכת על ההודעה האמריקנית", נמסר בנוסף.

 

שגרירת ארה
"העוינות הבלתי נגמרת כלפי ישראל - הוכחה חותכת לכך שהיא פועלת ממניע פוליטי". השגרירה היילי(צילום: רויטרס)

שגרירת ארה
(צילום: רויטרס)

שגרירת ארה
(צילום: רויטרס)

שגרירת ארה
(צילום: רויטרס)

מועצת זכויות האדם של האו
מועצת זכויות האדם של האו"ם(צילום: AFP)

נציב זכויות האדם של האו"ם, זייד בן ראאד אל-חוסיין, התייחס לפרישת ארה"ב ומסר בחשבון הטוויטר של המועצה: "מדובר בחדשות מאכזבות, אם כי לא מפתיעות. בהתחשב במצב זכויות האדם בעולם כיום ארה"ב הייתה צריכה להגביר את נוכחותה ולא לפרוש".

 

שגריר ישראל לאו"ם, דני דנון, בירך על הודעת ארה"ב: "המועצה לזכויות האדם הפכה כבר מזמן לאויבת זכויות האדם. ארה"ב הוכיחה שוב את המחויבות שלה לאמת ולצדק והבהירה שלא תאפשר לשנאה העיוורת נגד ישראל במוסדות בינלאומיים להיוותר ללא מענה".

 

דרישה לא להיות מוטים נגד ישראל

כבר בשבוע שעבר אמר גורם אמריקני כי הפרישה תוכרז בקרוב, אך לא פירט מעבר לכך. גורמים דיפלומטיים ציינו אז כי פרישתה של ארה"ב מהמועצה כבר אינה בגדר "אם", אלא "מתי".

 

השגרירה היילי איימה עוד בשנה שעברה כי וושינגטון תפרוש מהמועצה אם לא תפסיק להיות מוטה נגד ישראל באופן שיטתי. ארה"ב טוענת כי מאז הקמתה של המועצה ב-2006 היא מעלה באופן קבוע הצעות שיגנו את ישראל על פעילותה ביהודה ושומרון וברצועת עזה.

 

הנשיא ג'ורג' בוש הבן החרים את המועצה במהלך כהונתו וציין כי היא מלאה במדינות עוינות לישראל, אך מחליפו ברק אובמה הורה להשיב אליה את השגריר האמריקני.

 

47 נציגי המועצה הצביעו בחודש שעבר על הקמת ועדת חקירה עצמאית על המהומות ברצועת עזה, שבמהלכן נהרגו עשרות פלסטינים ואלפים נוספים נפצעו. המועצה גינתה את ישראל על שימושה המופרז בכוח. ארה"ב ואוסטרליה היו היחידות שהצביעו נגד ההחלטה, והשגרירה הישראלית בז'נבה אביבה רז-שכטר האשימה את המועצה בהפצת שקרים על ישראל.

תוצאות ההצבעה של מועצת זכויות האדם של האו

לדברי דיפלומטים ופעילים שהשתתפו בשיחות בז'נבה ובניו יורק, האמריקנים לא הצליחו לגבש הסכמות עם נציגי האו"ם בעניין השינויים שוושינגטון מעוניינת לראות במועצה. הדיפלומטים ציינו כי המהלך עלול לפגוע בישראל, להחריף את בידודה במועצת זכויות האדם ולחזק מאידך את קובה, מצרים, פקיסטן ורוסיה שמתנגדות להתערבות בנושאים פנימיים.

 

גם האיחוד האירופי נכשל במציאת מכנה משותף עם האמריקנים, בעיקר לאור ההתעקשות של הבלגים להעלות סעיפים נגד ישראל בכל דיון במועצה, אמרו הדיפלומטים.

 

ארה"ב מנסה להביא גם לסילוקן של מדינות נוספות מהמועצה, בהן ונצואלה, סין וסעודיה שלדבריה מפרות זכויות אדם בעצמן. השגריר השבדי ולנטין זלווגר אמר בשבוע שעבר כי "ההחלטה האמריקנית עלולה להשפיע עמוקות על המועצה. אם הם יפרשו צריך להיערך להשלכות משמעותיות על הארגון". זלווגר הוסיף כי "ארה"ב משמשת כמנהיגה במועצה במשך שנים ארוכות. עם זאת, אני מסכים עם ארה"ב על כך שישנן מדינות שאינן מקיימות את התנאים הנדרשים לחברות במועצה", הוסיף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מועצת זכויות האדם
צילום: AFP
מומלצים