שתף קטע נבחר

חשודה שזייפה סוכרת בילדיה: "הייתה יכולה להרוג את בנה"

מחוות הדעת של פרופסור בהדסה עין כרם עולה כי סביר שגרמה לבנה הפעוט נזק מוחי. במשרד הבריאות מתחו ביקורת על שערי צדק ואמרו: "אם זה היה קורה בילד אחד, מילא, אבל מדובר בחמישה ילדים". רופא המטפל בסוכרת אמר על מעשי האם: "היא הייתה יכולה להרוג את הילד שלה, ובשביל מה? בשביל כסף?"

 

 

 

אם לעשרה ילדים מירושלים חשודה בכך שזייפה מקרי סוכרת בחמישה מילדיה וניסתה לעשות זאת גם בבנה הפעוט. כך הותר מוקדם יותר היום (ה') לפרסום. במקביל, ל-ynet נודע כי המשטרה פנתה לפרופ' דוד צנגן, מנהל היחידה לאנדוקרינולוגיה ילדים וסוכרת נעורים בהדסה עין כרם, בבקשה לבחון את המקרה ולתת חוות דעת האם ששת הילדים אכן סובלים מסוכרת.

 

על פי גורמים המעורים בתיק, פרופ' צנגן קבע באופן נחרץ בדו"ח שחיבר כי הילדים אינם סובלים מסוכרת נעורים, ועל כן אמם היא זו שהורידה את רמות הסוכר בדמם באמצעות הזרקת אינסולין. בין השאר, סביר כי בשל פעולותיה של האם נגרם נזק מוחי לבנה הפעוט, שפונה במצב קשה לבית החולים עקב הזרקת ההורמון.

 

"יש כאן זוג הורים שהגיעו לחדר המיון בשערי צדק פעם אחר פעם, עם חמישה ילדים, במשך כארבע שנים, בטענה שיש להם סוכרת", אומר גורם רפואי שמעורה בפרטי הפרשה. "התברר שהאם ידעה קצת על הנושא דרך מישהו שהכירה בנעוריה. לביקורים שלה בבית החולים היא הביאה מכשיר כלשהו שמראה רמות סוכר גבוהות, וצירפה טענות על שתייה והשתנה מרובה שמתאימות לתמונה הקלינית של סוכרת. בבית החולים האמינו לסיפור, למרות שישנן דרכים להתגבר על שיטות ההטעיה".

 

ההורים החשודים בהתעללות בבנם (צילום: אוהד צויגנברג)
האם החשודה(צילום: אוהד צויגנברג)

ההורים החשודים בהתעללות בבנם (צילום: אוהד צויגנברג)
האב החשוד בהתעללות(צילום: אוהד צויגנברג)

על השאלה האם בכלל יש דרך לדעת שאם ממציאה סוכרת לילדיה, משיב מומחה בתחום: "קיימת בדיקה של המוגלובין מסוכרר (HbA1c) שמראה את ממוצע הסוכר בגוף בשלושת החודשים שקדמו לבדיקה. אם מביאים מכשיר שמראה שהתוצאות הן גבוהות – למשל 300-200 - וההמוגלובין המסוכרר הוא רק 5% (ערך נורמלי) כפי שהיה לכאורה במקרה הזה, כמובן שיש כאן הטעיה. אפשרות נוספת להוכחה של סוכרת נעורים היא בדיקה של נוגדנים למרכיבים של איי הלבלב. בסוכרת נעורים הנוגדנים האלה בדרך כלל חיוביים".

 

בדיעבד, התברר שבחמשת הילדים המדוברים רמת הסוכר שנבדקה במעבדה הייתה נורמלית ולא גבוהה - בניגוד לתוצאות המכשיר שהביאה האם. רק בהמשך, כשבוצעו הבדיקות הנוספות, התברר שההמוגלובין המסוכרר היה נורמלי ולא גבוה, וגם רמות הנוגדנים היו נמוכות. "להוספת אינסולין, שגורמת לירידת רמת הסוכר בדם, עלולות להיות השלכות חמורות על בריאות הילדים, ואם לא די בכך, חיבור למשאבת אינסולין בצורה לא תקינה - כפי שכנראה עשתה האם - יכול לגרום לזיהום. זה מה שקרה לאחד מילדיה", אמר גורם בבית החולים.

 

מזרקי האינסולין (צילום: דוברות משטרה)
(צילום: דוברות משטרה)

מזרקי האינסולין (צילום: דוברות משטרה)
(צילום: דוברות משטרה)

מזרקי האינסולין (צילום: דוברות משטרה)
(צילום: דוברות משטרה)

 

לדברי מעורבים נוספים בפרשה, הסיפור נחשף רק אחרי אשפוזו של הילד הקטן, שנפגע קשות. מדובר בילד שנולד פג, וככזה סבל מסיבוכים אופייניים לפגים. למשל, דימום תוך-חדרי במוח - סיבוך נפוץ שממנו סובלים לעתים פגים. הילד שוחרר הביתה אחרי חודשיים, וסבל מעיכוב התפתחותי בגלל הדימום. כשהגיע לגיל שנה וחצי, אמו התחילה להתלונן על התכווצויות בגופו - שהפכו אינטנסיביות יותר ויותר. לאחר ייעוץ של רופא מומחה, ניתנו לילד כמה תרופות שלא פתרו את הבעיה. מכיוון ששיעור ההתכווצויות גבר, לדברי האם, היא הגיעה איתו לבית החולים שערי צדק.

 

"בבית החולים בדקו את רמת הסוכר והוא היה נמוך, ובהתייעצויות חשבו שזה נגרם מהדימום בהיותו פג ועל כן – ומכיוון שהילד היה ישנוני - הוחלט על הכנסת נקז למוח", אומר גורם בבית החולים. "מכיוון שהיה מאוד קשה לגמול אותו מההרדמה, עשו פתח בצוואר כדי להיות בטוחים בהמשך נשימה תקינה.

 

"סוכר נמוך בדם - סכנה לנזק מוחי קבוע"

בהמשך הילד היה בשיקום, ויום אחרי שהוא שוחרר הוא הגיע שוב לבית החולים במצב אפאטי, עם רמות סוכר נמוכות מאוד. הפעם ערכו לו בדיקות מקיפות, כולל בדיקות לרמות האינסולין, ובמשך כמה ימים ברציפות התברר שרמות האינסולין שלו היו אולי פי מאה ממה שאמור להיות. אלה ערכים אסטרונומיים. כשבדקו האם האינסולין הזה הוא מייצור עצמי או מבחוץ, הוברר באופן חד משמעי שהאינסולין הוזרק מבחוץ. ככזה, הוא גרם לסוכר הנמוך אך ללא תסמינים קליניים נוספים שמאפיינים סוכרת נעורים.

 

"סוכר נמוך בדם מעבר לכמה דקות הוא דבר מסוכן וגורם לנזק מוחי שיכול להיות קבוע, ואף חמור מכך", אומר מומחה בתחום. רופא אחר המטפל בסוכרת, ביקר את פעולת האם בנחרצות, ואמר: "היא הייתה יכולה להרוג את הילד שלה, ובשביל מה? בשביל כסף?"  

מזרק אינסולין. אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מזרק אינסולין. אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

רופאים שמטפלים בסוכרת מספרים שלא פעם ישנם ניסיונות להטעיה של הצוות הרפואי ברמות הסוכר האמיתיות של ילדים, באמצעות מניפולציות שונות. "יש הורים ששואפים להראות שאין לילדים סוכרת, כאילו כך היא תיעלם", אומר בצער רופא המטפל בסוכרת. "הרופאים בדרך כלל ליודעים לזהות את זה, על ידי שימוש בבדיקות יחסית פשוטות, וגם בחושים קליניים מחודדים".

 

במשרד הבריאות וגורמים במערכת מתחו ביקורת על בית החולים שערי צדק ועל הרופאים, שלטענתם התרשלו בכך שלא עלו על התרמית מוקדם יותר. "אם זה היה קורה בילד אחד, מילא", אמר רופא בכיר, "אבל מדובר כאן בחמישה ילדים - ועוד אחד קטן - שקיבלו כולם מכתב מהביטוח הלאומי שהם חולי סוכרת. זה לכל הפחות בעיה חמורה של חוסר תשומת לב. משהו שלא אמור לקרות אצל רופא מנוסה. אולי היה מקום להיות מוטרד מרצף הילדים שהופיעו עם אותה תמונה קלינית, בזמן שהבדיקות בבית החולים מראות תמונה שונה".

 

גורם במערכת הבריאות אמר: "ברור שהאחריות המלאה היא על ההורים, אבל גם בבית החולים יצטרכו לבדוק את עצמם. איך דבר כזה קורה? בעיקר משום שגילוי מוקדם יותר של הזרקת אינסולין, היה יכול אולי למנוע את הפגיעה החמורה בילד הקטן".

 

מהמוסד לביטוח לאומי נמסר כי "חשיפת החשד להונאה נעשתה על ידי המשטרה בשיתוף פעולה עם מחלקת החקירות של הביטוח הלאומי. הביטוח הלאומי מעניק קצבאות לכל הזכאים ופועל למיצוי זכויות מרבי של ילדים עם מוגבלות. עם זאת, כמי שאמונים על כספי הציבור, אנו נדרשים לפעולות שונות למניעת מתן קצבאות למי שאינו זכאי להן.

 

"במקרה זה, אנו מזדהים עם כאבם של הילדים, ומנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר הנחה את צוות עובדי השיקום של סניף ירושלים ליצור קשר עם מחלקת הרווחה של העירייה כדי לסייע בכל מה שנחוץ לילדים בעת הזו. הביטוח הלאומי יעשה כל אשר יידרש על פי החוק".

 

מבית החולים שערי צדק טרם נמסר בתגובה: "בדיקות במרפאות החוץ של בית החולים ועל סמך נתונים אוביקטיבים של רמות סוכר גבוהות בדם בססו את האבחנה של סוכרת. עם קבלת התינוק המדובר בבית החולים במצב מסכן חיים עם רמות סוכר נמוכות בדם, עירנותם של הרופאים היא זו שהובילה לחשד שמדובר בהזרקת אינסולין ובזכות עירנות זו הופסקה ההתעללות בתינוק ונבדקה מחדש האבחנה של אחיו".

 

בבית החולים לא התייחסו לשאלות לגבי האבחנה השגויה של אחיו של התינוק.


פורסם לראשונה 19/07/2018 19:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
האם החשודה
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים