שתף קטע נבחר

חמאס מגיב להצעה האמריקנית: "דוברי הכיבוש הישראלי"

בארגון ששולט על רצועת עזה מגיבים בחריפות להצעה של שליחיו של הנשיא דונלד טראמפ להתגייס לשיפור המצב הכלכלי בעזה, אם חמאס יזנח את דרך הטרור: "המתקפה המתמשכת נגד ארגון חמאס משקפת את היקף היהירות של הממשל האמריקני"

 

ג'ארד קושנר ויחיא סינוואר (צילום: עמית שאבי, AP)
ג'ארד קושנר ויחיא סינוואר(צילום: עמית שאבי, AP)

 

בחמאס תוקפים בחריפות את שליחיו של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ בעקבות ההצעה שלהם לספק סיוע כלכלי נרחב לרצועת עזה - בתנאי שחמאס יתנער מטרור, יחזיר את השבויים לישראל וימסור את השליטה במעברי הגבול לידי הרשות הפלסטינית. "גרינבלט וקושנר אימצו את העמדה הישראלית. המתקפה המתמשכת שלה נגד ארגון חמאס משקפת את היקף היהירות של הממשל האמריקני, שהופכת את הבכירים בממשל לדוברים של הכיבוש הישראלי בלבד".

 

בטור שפרסמו ב"וושינגטון פוסט" שרטטו יועצו של טראמפ ג'ארד קושנר, שליחו ג'ייסון גרינבלט והשגריר דיוויד פרידמן את המתווה לשיפור החיים ברצועת עזה באמצעות סיוע משמעותי. קובעים כי "חיי הפלסטינים עשויים להשתפר באופן משמעותי תוך זמן קצר אם חמאס ייאפשר זאת". הם קוראים לחמאס לחדול מהתקפות הטרור על ישראל ולהשיב את החיילים והאזרחים הישראלים שמוחזקים ברצועת עזה. לדבריהם, הקהילה הבינלאומית ממתינה שהצעדים הללו ייעשו, כדי להעניק לרצועה סיוע משמעותי.

  

"קיימים גורמים בעלי משאבים המוכנים לפעול. אולם בלי שינוי אמיתי שילווה בביטחון בר-קיימא, לא ניתן להתקדם. אם חמאס יפגין כוונות אמיתיות של שלום - לא רק באמצעות מילים, אלא חשוב יותר במעשים - כל האפשרויות החדשות יהפכו לאפשריות", כתבו.

 

קושנר, גרינבלט ופרידמן קובעים כי "הנהגת חמאס מחזיקה את הפלסטינים בעזה כבני ערובה. יש להכיר בבעיה ולפתור אותה, שאם לא כן - נהיה עדים לעוד סבב הרסני". הם אומרים כי "אין כל סיבה שהפלסטינים (בגדה המערבית ובעזה) לא ייהנו מהצלחה כלכלית ומשילוב בכלכלה האזורית - אם יתנו לנו לעזור. כפי שהנשיא טראמפ אמר פעמים רבות, ביטחון כלכלי הוא ביטחון לאומי. באמצעות עידוד שיקום הכלכלה באזור, נוכל להגביר את מאמצינו להשיג יציבות".

 

עוד כתבו כי בתום ביקור בן שישה ימים שערכו לאחרונה באזור, אמת אחת וכואבת ניצבה באופן ברור: "הסיוט של הנהגת חמאס נמשך וממשיך את סבלם של פלסטינים בעזה שלא לצורך. למרות סיוע של מיליארדי דולרים לפלסטינים בעזה במשך 70 שנה, 53 אחוזים מהם חיים מתחת לקו העוני ושיעור האבטלה חצה את ה-49 אחוזים". עוד כתבו כי הפלסטינים בעזה כלואים במעגל אכזרי שבו הנהגה מושחתת ומלאת שנאה מעודדת עימותים וגורמת לעוני ולהיעדר תקווה.

 

הם העלו גם את הדילמה העומדת בפני המדינות התורמות: "האם עליהם לסייע ישירות לאזרחים, תוך סיכון מסוים שיעשירו את הטרוריסטים, או לבלום את המימון לחמאס ולחזות באזרחים שבהם אמור חמאס לשלוט סובלים? בעבר, השקעות שנועדו לתשתיות הוסטו לכלי נשק ולשימושים זדוניים אחרים. פרויקטים שנבנו, נהרסו לעתים כתוצאה מהנסיבות שיצרה האלימות של חמאס. עד לשינוי ממשל או עד שחמאס יכיר במדינת ישראל, יקבל על עצמו את ההסכמים הדיפלומטיים שנחתמו ויתנער מאלימות - אין אפשרות טובה". 

 

"70 שנה לאחר הקמתה של מדינות ישראל, יהיה נבון מצד חמאס להכיר בקיומה כמציאות תמידית. כמעט בכל המזרח התיכון הכירו בעובדה זו ורבים אפילו אימצו אותה אל חיקם", כתבו השלושה וציינו כי "חמאס ממשיך במשך עשורים במלחמה שבה הפסיד מזמן על חשבון העם הפלסטיני תוך פשיטת רגל מוסרית".

בחמאס לא התרשמו מדברי קושנר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בחמאס לא התרשמו מדברי קושנר(צילום: AFP)

 

בצל הניסיונות האמריקניים להתניע מהלך של סיוע בינלאומי לרצועת עזה בתמורה להתנערות של חמאס להימנע מטרור, שיגר הבוקר שר הביטחון אביגדור ליברמן אזהרה לראשי חמאס: "אנחנו משתדלים להיות שקולים ואחראים, אך ראשי חמאס בכוח מובילים אותנו למצב של אין ברירה, למצב שאנחנו נצטרך לצאת למבצע צבאי רחב וכואב לא למראית עין, אלא מבצע צבאי רחב וכואב".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי, AP
ג'ארד קושנר ויחיא סינוואר
צילום: עמית שאבי, AP
מומלצים