שתף קטע נבחר

כל הפרטים על ליקוי הירח הגדול ביום שישי

את הליקוי יהיה ניתן לראות מכל מקום בארץ. הליקוי המלא יחל ב-22:30 ויימשך עד 13 דקות לאחר חצות. ד"ר יגאל פת-אל: "תהיה חגיגה גדולה"

 

 

 

הביטו מחר בערב (יום ו') לשמיים: ליקוי הירח המלא יחל ביום שישי בשעה 22:30 ויימשך עד 13 דקות לאחר חצות. אפשר יהיה לצפות בליקוי, הארוך ביותר מזה עשרות שנים, מכל מקום בישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל מקוסמוס טלסקופים ואוניברסיטת בר-אילן אמר כי זהו הליקוי הארוך ביותר שייראה מישראל ב-200 השנים הקרובות. אז לאיזה כיוון להסתכל השמיים? ד"ר פת-אל הסביר: "הירח יתחיל בצד דרום מזרח ואחר כך ינוע לכיוון דרום. מספיק להרים את הראש, להסתכל, היכן שרואים את הירח יראו את הליקוי. זה יהיה באירופה, אפריקה, אסיה, בקיצור תהיה חגיגה גדולה". 

 

זמני ליקוי הירח ()

ד"ר פת-אל הסביר בכתבה שפורסמה השבוע כיצד נוצר ליקוי. ליקוי ירח מתרחש כאשר הירח, שמקבל את אורו מהשמש, מוסתר ממנה על ידי כדור הארץ. במילים אחרות - כאשר הירח נכנס לצלו של כדור הארץ, מתרחש ליקוי ירח. הירח יכול להיכנס לצלו של כדור הארץ רק כאשר כדור הארץ מצוי בינו לבין השמש. אירוע זה מתרחש רק כאשר הירח מלא - כיוון שרק אז הוא מצוי מול השמש.

ליקוי ירח (איור: ד
(איור: ד"ר יגאל פת-אל)

 

כדי שיתרחש ליקוי צריכים שני תנאים:

1. שהירח יהיה מלא ואז כדור הארץ יהיה בינו לבין השמש

 

2. שהירח יהיה על מישור המילקה או סמוך מאוד אליו, וזאת כיוון שכדור הארץ, הירח והשמש אינם גופים נקודתיים

 

מכיוון שכל הגופים אינם נקודתיים, יש שני סוגי צל שכדור הארץ מטיל: 

חרוט הצל המלא, שבו מי שנמצא מוסתר לגמרי מהשמש

 

הצל החלקי - זה מקיף את חרוט הצל המלא ומי שמצוי בו רואה רק חלק מהשמש מוסתר. ככל שנתקרב לשולי הצל החלקי, יגדל חלק דיסקת השמש נראית ממנו.

ליקוי ירח (איור: ד
(איור: ד"ר יגאל פת-אל)

 

ומדוע הליקוי השנה ארוך?

1. אורכו של הליקוי המלא השנה יהיה שעה ו-43 דקות. הסיבה לכך היא שבעת הליקוי הירח יהיה במרחק הגדול ביותר במסלולו מכדור הארץ. לכן הירח יהיה קטן יותר ביחס לחרוט הצל וגם ינוע לאט יותר על כיפת השמים.

 

2. כמו כן, הירח יהיה מאוד קרוב למישור המילקה. כלומר, ינוע קרוב למרכז הצל ואז משך שהייתו באזור הצל המלא תהיה ארוכה יותר. באיור הנלווה לזמני הליקוי אפשר לראות את תנועת הירח בתוך חתך הצל המלא כאשר העגול האפרפר מציין את איזור הצל החלקי.

 

מידע נוסף על הליקוי ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2018 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל .

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , אוניברסיטת בר-אילן

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים