שתף קטע נבחר

סוריה רוצה להחזיר 5.6 מיליון פליטים, רוסיה רוצה שהעולם ישלם

המשטר הסורי ממשיך להכריז על ניצחונות בדרום סוריה, ונראה כי הלחימה מתקרבת לקיצה - על רקע החלטה ממשלתית להקים "רשות לתיאום השבת הפליטים". רוסיה עומדת מאחורי המהלך - ונמצאת בעיצומו של מסע גיוס כספים לטובת שיקום המדינה ההרוסה. על פי דיווחים, ארה"ב והאיחוד האירופי לא ממהרות לסייע

  

 

ממשלת סוריה אישרה הקמת ועדה שתנהל את שיבתם למדינה של 5.6 מיליון פליטים סורים, לפי ספירת האו"ם, שנמלטו מהמדינה בשל הלחימה הקטלנית הנמשכת זה 7 שנים. "הרשות לתיאום שיבתם של המהגרים מחו"ל" תתאם את שיבתם לערים ולכפרים מהם נמלטו. בסוכנות הידיעות הסורית הרשמית "סאנא" נמסר מממשלתו של הנשיא בשאר אסד כי "יוגבר התיאום עם המדינות הידידות על מנת לאפשר את כל ההקלות ולנקוט בצעדים הנדרשים כדי שהם ישובו ויחיו חיים רגילים - כפי שהיה לפני המלחמה".

 

לפי הממשלה, "מדובר בהוכחה לכך שסוריה ניצחה במלחמה בטרור ושהיא נושאת באחריותה כלפי המהגרים". לפי הממשלה, הוועדה תבטיח את "השבת הביטחון" למדינה. הרשות, שתובל על ידי שר השלטון המקומי ואיכות הסביבה חוסיין מחלוף, תמנה נציגים מכמה משרדי ממשלה וסוכנויות ממשלתיות אחרות. כך דווח ב"סאנא".

 

הוועדה הוקמה ביוזמת רוסיה, לאחר שהנשיא הרוסי ולדימיר פוטין נועד עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בהלסינקי בחודש שעבר, והשניים דנו בסוגיית הפליטים. בכלי תקשורת דווח כי שתי המעצמות מנהלות מגעים למציאת דרכי השבתם לסוריה.

 

פליטים סוריה גבול לבנון (צילום: AP)
פליטים סורים שבים הביתה מלבנון(צילום: AP)
 

פליטים סוריה חזרו מ לבנון לאזור קלמון (צילום: רויטרס)
פליטים חזרו מלבנון לאזור קלמון(צילום: רויטרס)

ילדים פליטים מ סוריה חוזרים מלבנון מעבר גבול ערסל (צילום: AP)
פליטים שבים מלבנון במעבר גבול ערסל(צילום: AP)

 

לפי ה"לוס אנג'לס טיימס", המהלך של פוטין וההצעות הרוסיות נראות כדרכה של הקרמלין לנסות ולהעניק לגיטימציה לנשיא אסד בעיני ארצות הברית ובנות בריתה - כדי שאלה יקלו בסנקציות על סוריה ועל אסד ויעניקו סיוע לשיקום המדינה ההרוסה. השבוע פורסם ברויטרס כי משרד החוץ הרוסי שלח בחודש שעבר מכתב רשמי לגורמי הביטחון בארצות הברית בבקשה לממן את חזרת הפליטים, אך ההצעה על פי הדיווח נדחתה. המכתב עסק ב-55 אלף פליטים סורים שנמצאים כעת במחנה פליטים לא רשמי באזור גבולות עיראק-סוריה-ירדן. הרמטכ"ל הרוסי כתב בהצעה כי מוסקבה מוכנה לדון עם דמשק על הבטחת הביטחון של הפליטים וכן יצירת התנאים לחזרה לביתם. בנוסף הוצע לתאם סיוע הומניטרי.

 

ההצעה מציגה כיצד רוסיה, שגיבתה את הנשיא אסד במהלך הלחימה העקובה מדם, לוחצת כעת על וושינגטון לקבל סיוע לשיקום השטחים שבשליטה סורית. לפי ההצעה נראה שלמשטר חסר ציוד, דלק, כסף ועוד - שנצרכים לטובת קבלה מחודשת של מיליוני הפליטים. כך לפי מזכר של הממשל האמריקני שנחשף ברויטרס. וושינגטון השיבה באדישות להצעה. לפי המזכר, מדיניות ארצות הברית מחייבת אותם להעניק סיוע רק במקרה שנמצא פתרון פוליטי לסיום הלחימה.

 

גם האיחוד האירופי, שהמדינות החברות בה קלטו כמיליון פליטים סורים, מתעקש לא להעניק כספי סיוע לבניין עד שיימצא פתרון פוליטי מספק. שגריר סוריה באו"ם, בשאר ג'עפרי, אמר לעיתונאים בניו יורק כי שיבתם של הפליטים לא תלויה אך ורק בממשלה המקומית אלא גם במדינות רבות אשר כפו על סוריה "צעדים כלכליים חד צדדיים". ג'עפרי הוסיף כי "אם יוסרו הצעדים הללו, הדבר יפחית את הלחץ מהמישורים הכלכלי והחברתי בסוריה".

פליטים סורים חוזרים ל סוריה מ לבנון (צילום: MCT)
פליטים סורים שבים מלבנון(צילום: MCT)

ילדים פליטים מ סוריה חוזרים מלבנון מעבר גבול ערסל (צילום: AP)
(צילום: AP)

ילדים פליטים מ סוריה חוזרים מלבנון מעבר גבול ערסל (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ילדים פליטים מ סוריה חוזרים מלבנון מעבר גבול ערסל (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

חורבן הערים כמו חומס וחלב בסוריה על ידי הפצצות והפגזות הוא מסיבי. הבנק העולמי העריך בשנה שעברה ששיקום הערים יעלה בין 200 ל-350 מיליארד דולר.

 

"אנשים רוצים לשוב לביתם", צוטט השליח המיוחד לסוריה מטעם הקרמלין, אלכסנדר לברנטייב, בסוכנות הידיעות הרוסית "טאס". "וזה משרת גם את האינטרסים של אומות באירופה - אם הם יציעו סיוע להשבת הפליטים לביתם וייצרו תיאום מתמשך למטרה זו".

 

הייקו ווימן, שפועל לניהול משברים בעיראק, לבנון וסוריה מטעם ארגון International Crisis Group, אמר כי "גם הרוסים וגם הסורים מאמינים מאוד שסוגיית הפליטים יכולה לשמש לטובתם. אם מנופפים בפרס - אפילו ם זו רק אשליה - שהפליטים ישובו בכמויות אדירות - זו כמובן תהיה הצעה אטרקטיבית לפוליטיקאים אירופים, הבטחות שהם יכולים למכור לאזרחים שלהם".

 

ולדימיר פוטין פגישה עם נשיא סוריה בשאר אסד ב סוצ'י רוסיה (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה פוטין ונשיא סוריה אסד בפגישה ברוסיה(צילום: רויטרס)
 

ולדימיר פוטין ודונלד טראמפ מסיבת עיתונאים (צילום: AP)
"לוחצים על וושינגטון לקבלת סיוע". הנשיא פוטין והנשיא טראמפ בהלסינקי(צילום: AP)
 

מחנה פליטים מ סוריה ב ירדן מקבלים טיפול רפואי (צילום: EPA)
פליטים סורים במחנה פליטים בירדן (צילום: EPA)

פליטים סוריה גבול לבנון (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

גורמים רוסים אומרים כי אין לפליטים השבים לסוריה סיבה לחשוש ממשטר אסד, אך רבים חולקים על כך. אלה ששבו בשנים האחרונות לאזורים המוחזקים בידי המורדים במדינה לעתים קרובות היו צריכים להתפנות שוב, ובחלק מהמקרים אף נהרגו בתקיפות של הממשל. כך לפי ארגון המעקב אחר זכויות אדם.

 

בשטח, פליטים סורים החלו לשוב מלבנון לביתם, אך עוד מדובר במספרים קטנים ובתושבים ששבו בעיקר ליישובים הסמוכים לגבול. בלבנון נחושים להסדיר את העניין ולאפשר כמה שיותר מהר את חזרתם של הפליטים אשר מכבידים גם כך על הכלכלה המקומית. מי שלקחה על עצמה את האחריות לטפל בבעיה באופן לא מפתיע זו רוסיה, אשר שלחה ללבנון נציגים רשמיים שמתאמים את החזרת הפליטים.

 

גם בירדן, שכנתה מדרום של סוריה, סוגיית הפליטים בוערת, אך לא נראית נהירה של פליטים חזרה למולדתם. בירדן מכחישים שהחלו "לזרז" את חזרתם של הפליטים לסוריה. בכיר ירדני ציין לאחרונה כי הפליטים הסורים שבים למולדתם מרצון, לאחר שנחתם ההסכם להפחתת ההסלמה בדרום המדינה לפני שנה. כמו כן, גם נציבת הפליטים במדינה הכחישה כי בירדן מגרשים את הפליטים.

 


הפצצות צבא אסד כוחות מורדים צבא אסד ב סוריה גבול ישראל עשן פיצוץ (צילום: AFP)
הפצצות צבא אסד בדרום סוריה(צילום: AFP)

דגל סוריה בקוניטרה לאחר כיבוש העיר קוניטרה בידי צבא אסד (צילום: אביהו שפירא)
דגל סוריה בקוניטרה(צילום: אביהו שפירא)

 

המשטר הסורי ממשיך להתבסס בדרום סוריה לאחר שהשתלט על כל המוקדים לאורך גבול הגולן עם ישראל. כעת נותר להשיב את השליטה על האזורים שבידי דאעש במחוז סווידא ובסמוך לגבול עם ירדן. ברשת "סקיי ניוז" בשפה הערבית דווח כי כוחות של ארגוני אופוזיציה סוריים, אשר נכנעו למשטר במסגרת ההסדרים בדרום המדינה, הצטרפו למאמץ המלחמתי נגד דאעש. לפי הדיווח, מדובר בכ-100 לוחמי

אופוזיציה שהצטרפו לחיילי הצבא הסורי והמיליציות השיעיות התומכות בו. כך, מדובר בעניין של זמן עד שדאעש יובס לחלוטין והמשטר הסורי יכבוש שטחים נוספים. 

 

350 אלף בני אדם נהרגו במהלך הלחימה בסוריה מאז 2011, ומיליונים נמלטו והפכו לפליטים. טורקיה קלטה את המספר הגדול ביותר של פליטים - 3.3 מיליון בני אדם, על פי רישומי נציבות האו"ם לפליטים. אחרי טורקיה לבנון קלטה את המספר הגדול ביותר - כמעט מיליון, ואחריה ירדן עם כ-650 אלף. לפי הנציבות, רק 13 אלף פליטים שבו לסוריה מאז תחילת 2018. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הנשיא פוטין והנשיא אסד
צילום: AP
מומלצים