שתף קטע נבחר

מחאת חוק הלאום: "הקול הערבי נשמע בתל אביב"

בקרב עשרות אלפי המפגינים שהגיעו לכיכר רבין היו מי שהביעו שביעות רצון: "טוב שיצאו לרחובות". אך היה מי שציפה להפגנה גדולה עוד יותר: "לא ייתכן שלא מצליחים להוציא את הציבור הערבי להפגנה כזאת". נתניהו ושריו גינו את הנפת דגלי פלסטין: "מפגן הסתה מכוער"

 

רבים מהמפגינים הערבים שהגיעו אמש (שבת) להפגין נגד חוק הלאום בתל אביב, הביעו אכזבה מכך שעשרות אלפים הפגינו - ולא יותר. אך הם גם הכירו בחשיבותו של הצעד ההיסטורי, "שמוכיח שיש מחנה שפוי של ערבים ויהודים שנאבקים על חיים הוגנים".

 

כמאל אגבריה, תושב יפו, הפגין בכיכר. לדבריו, "ההפגנה הזאת צריכה להיות יריית פתיחה של גל מחאה, גם במישור הפרלמנטרי, גם במישור האזרחי - ציבורי וגם במישור התקשורתי. כל אפיק שיסייע לביטול החוק". הוא משוכנע שההפגנה לבדה לא תועיל. "אין ספק שנצטרך לעשות עוד צעדים רבים, ערבים ויהודים יחד. המאבק פה הוא לא של ערבים נגד יהודים, אלא על שוויון ודמוקרטיה".

אבו סיאח אלטורי ג'מאל מג'אדלה עפיף אבו מוך כמאל אגבריה ()
 

הוא הוסיף: "ההפגנה מוכיחה שעדיין יש מחנה שפוי של ערבים ויהודים, שנאבקים לחיות בצורה הוגנת. החוק הזה מפלה, הוא הופך את הערבים לאזרחים סוג ב' שיהיה חוקי להפלות אותם".

 

ואולם אגבריה הביע אכזבה ממספר המפגינים. אמנם דווח על 25-20 אלף איש, אך לדבריו, "אני מצפה שמתוך מיליון וחצי אזרחים ערבים, יגיעו לפחות 200 אלף. לא ייתכן שאנחנו לא מצליחים להוציא את הציבור הערבי להפגנה כזאת. חברי הכנסת הערבים צריכים להוציא את ההמונים לרחובות. ועדת המעקב, ראשי הערים של הערים המעורבות, ראשי הערים הערביות, כולם צריכים לאחד כוחות". הוא טען כי "רק מספרים גדולים יגרמו לממשלה הזאת להזיז את הכיסא שלה ולהתחיל להבין שהחוק הזה לא יעבור כמו שהיא רוצה".

הפגנה נגד חוק הלאום בכיכר רבין (צילום: שאול גולן)
הפגנה נגד חוק הלאום בכיכר רבין(צילום: שאול גולן)

הפגנה נגד חוק הלאום בכיכר רבין (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הפגנה בכיכר רבין נגד חוק הלאום (צילום: קובי ריכטר/TPS)
הפגנה בכיכר רבין נגד חוק הלאום (קובי ריכטר/TPS)
 

עפיף אבו מוך מבקה אל גרבייה, שמח מאוד על ההפגנה. "סוף סוף אנחנו שומעים את הקול הערבי ברחובות תל אביב. שומעים את קולה של הרשימה המשותפת, ועדת המעקב נגד חוק הלאום. אומנם זה באיחור רב, אבל עדיין עדיף על כלום. חבל שזה קורה רק אחרי שלושה שבועות מאז שעבר החוק.

 

"אנחנו חייבים להמשיך במאבק הזה, עד שנפיל את החוק", אמר. אבו מוך הזהיר מפני פיצול המאבקים: "ההפרדה בין הערבים הדרוזים והלא דרוזים היא טמטום אחד גדול. שתי ההנהגות חייבות לשבת יחד ולשתף פעולה. אבל טוב שהם יצאו לרחובות".

 

הוא פנה לציבור היהודי: "חוק הלאום לא בא לשרת אף יהודי בעולם, אלא נולד כדי לשרת בן אדם אחד, קוראים לו בנימין נתניהו. החוק הזה בא לשרת אותו בקמפיין הבחירות שלו שהתחיל כבר ב-1996 ונמשך עד היום. החוק בא לשרת אותו ביום שיתחיל להסתובב בעפולה או בדימונה, איפה שמצביעים ליכוד, כדי לצעוק לקהל בוחריו, 'תראו מה עשיתי לערבים, תראו איך השפלתי אותם'. מעין תחליף ל'ערבים נוהרים', זו האסטרטגיה של ביבי,

 

ג'מאל מג'אדלה, אף הוא מבקה אל גרבייה, הפנה את דבריו לציבור הישראלי, "שעדיין לא השכיל להבין שיש קומץ בהנהגה הימנית הקיצונית הנבזית שמובילה אותו אל התהום. האנשים האלה בחקיקה גזענית, האנטי יהודית, האנטי הומנית ואנושית - יוצרים קרע בעם. הם מובילים את כל המדינה הזאת אל התהום. הם שכחו לרגע איפה היו בראשית המאה ה-20, במשך מאות בשנים, איך היו נרדפים, איך היו מדוכאים, מושפלים על ידי אחרים, וכאשר עמדו ושתקו מן הצד, אמרו: מדוע שתקו האנשים? היום הם בעצמם שותקים".

 

אבו סיאח אלטורי מהנגב, הצטרף לדברים: "החוקים האלה לא משרתים את העם במדינת ישראל. החוקים כאלה רק מקלקלים יחסים, מחפשים מלחמת אחים. אני נגד גזענות".

 

אמנון בארי-סוליציאנו, מנכ"ל שותף של "יוזמות אברהם", אמר כי "למרות החלטתה החשובה של ועדת המעקב שלא להניף דגלי לאום, הונפו בכל זאת כמה דגלי פלסטין ולצידם מספר דגלי ישראל ולא קרה שום אסון. כמו שדגל ישראל הוא דגלם של יהודים באשר הם והוא מונף בגאון בידי יהודים בצעדות במקומות שונים בעולם, כך אפשר לקבל את הנפת הדגל הלאומי הפלסטיני בידי ערבים פלסטינים אזרחי ישראל, שזהו דגלם. רבבות האזרחים, יהודים וערבים שצעדו היום ברחובות תל אביב נגד חוק הלאום, מוכיחים שיש מוכנות בישראל לאימוץ ערכים ומדיניות של חיים משותפים ושוויוניים לכל האזרחים".

 

נתניהו שיתף סרטון: "בדם, ברוח. נפדה את פלסטין"

בימין גינו את הנפת דגלי פלסטין במהלך ההפגנה. ראש הממשלה בנימין נתניהו אף שיתף סרטון בטוויטר שבו נשמעים חלק מהמפגינים קוראים "בדם, ברוח. נפדה את פלסטין". "אין עדות טובה יותר לנחיצותו של חוק הלאום. אנו נמשיך להניף את דגל ישראל בגאון ולשיר את התקווה בגאווה גדולה", כתב נתניהו.

 

דרוזים בהפגנה בכיכר רבין (צילום: טל שחר)
דגלי פלסטין בהפגנה(צילום: טל שחר)

השרה מירי רגב אמרה: "לא היה לי ספק שדגלי פלסטין יהיו חלק מהתפאורה בהפגנת השמאל שבכיכר רבין. השמאל וערביי ישראל מעדיפים את צבעי האדום שחור וירוק על פני הכחול והלבן". השרה איילת שקד הוסיפה: "אי אפשר שלא לחשוב על דוד בן גוריון, גולדה מאיר, יגאל אלון וישראל גלילי שהובילו פעם שמאל ציוני גאה ולא מתנצל. לראות דגלי אש"ף בכיכר רבין בטח לא היה חלק מחזונם. השמאל הציוני היה צריך לתמוך בחוק הלאום. אבל כנראה שכבר אין כזה".

 

יו"ר הכנסת, יולי (יואל) אדלשטיין, אמר: "הוכח פעם נוספת - המאבק שמנהלים חברי הכנסת הערבים הוא לא נגד חוק הלאום, אלא נגד קיומה של מדינת ישראל. צר לי שהם שוב גוררים את הציבור הערבי ישראלי למפגן הסתה מכוער".

 

השר אופיר אקוניס הוסיף: "אם למישהו עוד היה ספק מדוע הכרחי חוק הלאום, אז התמונות מתל אביב הם ההוכחה הברורה והחד-משמעית שישראל חייבת את חוק הלאום. מול אלה המערערים שישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי, הדגל הכחול-לבן והמנון התקווה חוק יסוד: הלאום, הוא מהחוקים החשובים שחוקקו בישראל בשנים האחרונות".


פורסם לראשונה 11/08/2018 23:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים