שלח להדפסה  
הנגב והערבה

לחצו כאן להגדיל הטקסט לחצו כאן להגדיל הטקסט
מרכז ספיר, נווה מדבר ירוק
סוג הטיול: ילדים, משפחתי, רגלי, רומנטי
דרגת קושי: קל
משך הטיול: כמה שעות






המסלול


באמצע הדרך לאילת יש אגם מים צלול, עצי דקל מצילים, פינות ישיבה עטופות בוגנוויליה, מדשאות ופארק פסלים - והכל בחינם


נוסעים לאילת בכביש הערבה המשמים, נמאס לכם לנהוג? אתם רוצים לתת קצת מנוחה לגוף? לראות ירוק בעיניים? ממש על כביש הערבה הקימו עבורכם מקום מתאים. אחנו בפארק ספיר, בקרבת היישוב ספיר, שהוא מרכז כפרי בצפון הערבה, סמוך למושב עין יהב. היישוב נקרא על שם פנחס ספיר, שהיה שר בממשלות ישראל בשנות ה-60 וה-70. לידו הקימו קרן קיימת לישראל והמועצה האיזורה 'ערבה תיכונה' את הפארק.


איך הוקם הפארק?


עד אמצע שנות ה-80 זרם במקום מעיין קטן, 'עין וויבה', באין מפריע, להנאת תושבי הסביבה. סביב המעיין צמחה צמחיה עבותה, בעיקר קנה וגם כמה עצי דקל סתורי בלורית וקני סוכר. הלך שראה את נווה המדבר הציורי לא יכול היה לשתות את המים, כי הם היו מליחים.
ראו פרנסי האזור את היופי שליד המעיין, והחליטו להפוך את המקום לפינה ירוקה ושלווה, לרווחת תושבי האזור וגם לחולפים בדרך. מה עשו? ביקשו עזרה מקרן קיימת לישראל. הצבעים ששלטו בתוכנית היו ירוק של הדשא והצמחייה וכחול של אגם המים. ראו כי טוב, והחלו בעבודה: הרחיבו את השקע הקטן שאליו זרם המעיין ויצרו אגם מלאכותי גדול. בנו רציף עץ סמוך, קישטו את אפיק הזרימה של המים בחלוקי נחל לבנים, בנו מעל אפיק גשר ציורי מעוגל. נטעו דשאים במדרונות היורדים לאגם והקימו פינות תצפית יפות לפארק. שתלו עצי נוי והוסיפו עוד דקלים. בקיצור, הגשימו את חלומו של כל נווד במדבר: נווה ירוק ופורח, כמו בסרטים.
בא הישראלי המכוער וודהר במכוניתו על המדשאות. בתגובה הקיפו הפרנסים את המקום בגדר גדולה וקבעו בה שער, ועכשיו המכוניות נותרות מעבר לגדר. בסוף הציבו שלט בכניסה 'פארק ספיר' והוסיפו בקטן בקשה גדולה, לשמור על המקום המקסים. הכניסה ללא תשלום.


האווז יקיר השומרים


ציטוט קצר מספרו של מאיר שלו, 'עשו', מלמד על תפקידו החשוב של האווז בשמירה: "כשעברה הגרה (שרה לוי) בסמטאות האבן, מלווה באווז הנאמן והאלים שהביאה איתה מן הגליל...". גם כאן, בערבה התיכונה, יש סיפור על האווז השומר. הוא מסתובב נפוח וכועס, שטח שלטונו מקו המים ועד שולי המדשאות. כל מי שמתקרב לתחומו, זוכה לסדרת נהמות געגוע בשפה אווזית אך מובנת היטב. האווז הזה קיבל את התואר 'יקיר השומרים'. הוא אמנם לא בודק תיקים בכניסה, אבל בהחלט דואג לסדר בפארק.


סיפורו של המפל


כדי להוסיף למקום רחש של מים נופלים, יצרו מתכנניו גם מפל קטן - שוצף, זורם,מתפתל, נשפך בפכפוך עליז ומתלכד עם מי האגם. המפל אמנם מלאכותי, אבל זה לא מפריע ליהנות מהרחש המרגיע של המים.


טיפ קטן


לחובבי השקט (וממש לא חסר כאן שקט) שאוהבים לאכול לבד בלי קהל: תוכלו לעלות אל הגבעה המזרחית שבצפון האגם. מאחורי הצמחיה מסתתרת קרוסלת ישיבה שהובאה מתאילנד. פינת הישיבה העגולה, המוקפת פרחי בוגנוויליה צבעוניים, מתאימה לארוחה פרטית הרחק מעין רואה. בסמוך נטעו עצי באובב אפריקניים רכים. אולי בעוד כמה שנים תוכלו לספר לילדים, שהכרתם את עצי הענק עוד כשהיו קטנים.


פארק הפסלים


במקום הולך ומוקם פרק פיסולי בעקבות סיפורי התנ"ך. פסלי האזור מסיימים בימים אלה את עבודותיהם - פסלים במגוון חומרים, המוצבים לאורך שדרה מרשימה. אל תחמיצו.


שאלות ותהיות


רעבים? אין כאן מה לקנות, ותצטרכו להביא אתכם אוכל.
עם הילדים: אתם תנוחו, והם כבר יסתדרו בעצמם. בצידו המזרחי של הפארק יש מגרש משחקים.


איך מגיעים?


נוסעים בכביש 90 מצומת ערבה לכיוון אילת, אחרי עין יהב ולפני הישוב ספיר יש שלט גדול, 'פארק ספיר', המפנה מערבה. ללא תשלום. מרכז מידע והזמנות מרכז ספיר: 007-225-800-1, קרן קיימת לישראל: 550-350-800-1.


כתב וצילם: דובי זכאי






חזרה