שלח להדפסה  
ירושלים והשפלה

לחצו כאן להגדיל הטקסט לחצו כאן להגדיל הטקסט
מזכרת בתיה
סוג הטיול: היסטורי, משפחתי, מתאים לנכים
דרגת קושי: קל
משך הטיול: כמה שעות






המסלול


הווה עם הרבה היסטוריה: בתי הראשונים, הבאר ההיסטורית, מוזיאון לתולדות המושבה ואפילו בית קפה למנוחה





קצת היסטוריה


אחרי הפרעות ברוסיה (1882-1881) הבין הרב שמואל מוהליבר שהתקווה ליהודים היא ארץ ישראל וחשב שגם היהודים יכולים להיות חקלאים טובים. הברון רוטשילד נתן את הבטחתו להקמת מושבה והרב יצא לחפש יהודים חקלאיים. במסעותיו הגיע לעיירה קטנה בפולין, שם בחר עשרה איכרים שעלו (על חשבונם) לארץ ישראל ועברו הכשרה במקווה ישראל.
באוקטובר 1883 קיים הברון את הבטחתו, רכש אדמות מהכפר הערבי עקיר, ועשרת החקלאים ובני משפחותיהם עלו על הקרקע. הם קראו לישוב 'עקרון' כי חשבו, בטעות, שהם מתיישבים במקום בו היתה עיר מקראית בשם זה. לאחר מספר שנים הכירו בטעותם, והעניקו למקום את השם 'מזכרת בתיה' על שם אמו של הברון.
היום מזכרת בתיה היא מושבה פורחת וגאה בעברה. הרחובות והבתים העתיקים זכו לעבור תהליך של שיפוץ ושימור, בעזרת המועצה לשימור מבנים ואתרי התיישבות. במושבה הוקם מוזיאון יפה המספר את סיפור הראשונים, ובו נתחיל את טיולנו.


המבנים הראשונים


במוזיאון יושב בלב הרחוב המרכזי (רחוב רוטשליד כמובן). 'בית הפקידות', כפי שנקרא המקום בעבר, הוא אחד מששת הבתים הראשונים שהוקמו במושבה ויועדו לפקידי הברון. אחד החדרים שימש גן ילדים ואחר כך כיתת לימוד. חזית הבית נשמרה בצורתה המקורית ודקל וושינגטוניה גבוה ניצב בכניסה. בחצר תוכלו לראות את הפעמון, ששלח הברון מצרפת, ובעזרתו קראו לתושבים לאסיפות ואירועים. בשתי קומות המוזיאון מוצגים חפצים ותמונות מאותם הימים. הסברים ניתן לקבל מעובדי המקום.
אם אתם זקוקים להפסקת קפה, אתם מוזמנים להיכנס למבנה הצמוד למוזיאון, שנושא את השם המוזר "קרמזה" (ברוסית, קסרקטין צבאי). למבנה המאורך שתי קומות. בעבר גרו דיירים בקומה העליונה ובהמות בתחתונה. היום, משמש המבנה היפה כבית קפה חמוד ('קרמזה' 9358808 - 08).
האיכר הגאה יוסף צבי מילר פירסם מודעה בעתון היומי 'חירות' ובה בישר לקוראים: "פתחתי בעקרון בית מלון לאכילה לינה ואקוה שאורחי יפיקו רצון על הצד היותר טוב". היום הלשון פחות נמלצת, אבל ב'פינה של מיכל' ממשיכים את מסורת האירוח - בקומה העליונה צימר יפה ומשופץ, בטעם של פעם, ובקומה התחתונה חנות לתכשיטים ומתנות (9340415 - 08), מול המוזיאון.
בין שאר הבתים ברחוב רוטשילד - אפשר למצוא את 'המרפאה' (בית המרקחת). אחת לשבוע היה מגיע לכאן רופא מראשון-לציון. בשאר ימות השבוע גר כאן חובש מוכשר אך נטול תרופות. בצמוד נמצאת 'חצר אשבל' שהיתה ביתו של נפח המושבה. לפני הבית ניצבים פסלי ברזל.


הבאר הראשונה


לפני שתנטשו את רחוב רוטשילד כדאי ללכת עד קצהו. מאחורי הכיכר זוהר בלבן אחד המבנים המזוהים עם היישוב: בית הכנסת. הבית שנבנה בשנת 1927 (בעזרת הברון כמובן), תוכנן על ידי אדריכל תל-אביבי וסגנונו 'אקלקטי' (לקטני) ומזכיר גם מצודות אירופאיות.
ברחוב המייסדים תוכלו לפגוש את בית משק הברון. בנין גדול מידות שנבנה ב-1892 ושימש את צרכי המשק של המושבה. המבנה שופץ תוך הקפדה על שימוש בחומרים מאותה תקופה.
בבאר הראשונה יתעוררו אוהבי הפעילות. 'באר אנטיליה' שוחזרה בדיוק רב ב-1994. בעבר, סוס רתום הפעיל את הגלגל הגדול. עתה, אתם יכולים להירתם לבול העץ (רק לאחר שאיש המוזיאון יפתח את המנעול עבורכם) ולנסות את כוחכם בסיבוב הגלגל. לאחר שלושה סיבובים תגלו שמים עולים מהבאר העמוקה (שלושים מטר) בתיבות עץ, ונשפכים למאגר בבריכה צמודה.
את הטיול נסיים בבית הקברות של המושבה (אליו ניתן להגיע עם הרכב). כדאי לקרוא את הכתובות שעל מציבות ראשוני היישוב. במרכז בולט מבנה אדום עם גג לבן. זה קברו של הרב מוהליבר המשמש גם לתפילה, בקשה והדלקת נרות.


מידע שימושי


מומלץ לקנות את חוברת המוזיאון 'חלון אל מזכרת בתיה' שמאפשר לכם לסייר בקצב שלכם ומוסיף פרטים על כל אתר. כדאי לתאם מראש ביקור במוזיאון וסיור במושבה. 9349525 - 08.
עם הילדים: אחרי הסיור שווה להגיע ליער חולדה הסמוך.
לנכים: רוב הסיור במושבה מתאים גם לנכים.


איך מגיעים


כביש 40, מצומת רמלוד לצומת גדרה, פניה מזרחה לכביש 411 בצומת קרית עקרון, ומשם שתי דקות ואתם במזכרת בתיה.


כתב וצילם: דובי זכאי



חזרה