אוכל  טעם החיים
מי מפחד מאורז מלא?
רון כהן (שפאץ)
פורסם: 28.10.01, 11:32
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 62 תגובות ב-61 דיונים
31. גורם לעצירת
(07.01.03)
32. לכל משמיצי האורז הלבן, וגם החמאה
אפרת ,   ת"א   (07.01.03)
התגובות הן קצת קיצוניות. צודק נמרוד מר"ג שתוהה מדוע במולדת האורז, אסיה, אוכלים אורז לבן - הוא לא כל כך 'מת' ולא בריא כמו שכולם מנסים לומר פה. אין ספק שהוא פחות מזין מהמלא, אבל הוא לא מולבן, כמו קמח לבן, או מזוקק כמו סוכר לבן (שניהם מוצרים הרבה יותר 'מתים', מבחינה תזונתית), ומעולם לא שמעתי על הרעיון שהוא "מצופה בטלק", כפי שטען פה מישהו. האורז הלבן הוא רק חסר, בחומרים המזינים המצפים את הגרגר, אבל הוא עדיין מזין. לפי תורת התזונה האיור-ודית, למשל (רפואה הודית), אורז מלא נועד רק לבריאים ובעלי קיבה חזקה מאד, משום שהוא קשה יותר לעיכול. הוא אפילו עלול לפצוע ולשרוט את המעיים מבפנים, מרוב שהוא מלא. זה לא אומר שהוא לא בריא, אבל קצת פרופורציות, בבקשה. ובקשר לחמאה - שלומית, גם כאן יש הגזמה. זה לא רעל. יש לה חסרונות, אבל גם כמה יתרונות גדולים, במיוחד אם מזקקים אותה ל"גהי" (תהליך שפותר אותה מחלבוני החלב). מגדלי האורז, למשל, בטיבט, נפאל ועוד מקומות רבים, שותים משקה מחמאת יאק כל בוקר (ואוכלים אורז לבן...). ה"גהי" נחשב בעיני המרפאים האיור-ודים לשמן הטוב ביותר, ומשמעו "חיים". וזו תורה רפואית שקיימת 7000 שנה... שנהיה בריאים.
33. שאלה לאפרת מס' 32
איריס   (07.01.03)
איך ניתן לזקק חמאה ל"גהי" או האם ניתן לרכוש חמאה כזו בבתי טבע ? אחרי הזיקוק - מהם יתרונות אותה חמאה ?
34. לאפרת
מ. ,   ת"א   (07.01.03)
איך מזקקים חמאה? מה זה גהי?
35. לדעתי זה הרבה יותר טעים
רותי   (07.01.03)
אורז מלא יש לו טעם עשיר ואחרי שאוכלים רק אותו האורז הלבן ממש חסר טעם.
36. מתכון פשוט וטעים
אחת ,   צפון   (07.01.03)
לי אישית אין כל בעיה עם טעמו של האורז המלא, להיפך. כשפגשתי בו לראשונה התאהבתי ומאז אינני אוכלת אורז לבן. כמו כל אורז, אפשר להעשיר אותו בשקדים, בפירות יבשים, בתבלינים, בעשבי תיבול ובירקות. המתכון האהוב עליי ועל בני ביתי הוא זה: 1 כוס אורז פרסי מלא 2.5 כוסות מים רותחים 2 כפות שמן זית מלח לפי הטעם מטגנים היטב את האורז בשמן (אני לא משרה אותו במים, בשביל מה?). מוסיפים מלח. שופכים פנימה את המים הרותחים, מכסים מייד, מנמיכים את האש ומבשלים כ-30 דקות על אש קטנה, כשהסיר מכוסה במגבת. לאחר שמכבים את האש יש להותיר את הסיר כמות שהוא מכוסה כ-15 דקות, ורק אז לפתוח אותו. בתיאבון!
37. ל- 33 ו-34 כך מכינים "גהי":
אפרת ,   ת"א   (07.01.03)
זה מאד פשוט - בסיר נירוסטה, או זכוכית (רק לא אלומיניום), מניחים את החמאה - אני לא עושה פחות משתי חבילות גדולות (400 גר'), רצוי להכין אפילו כפול. ממיסים את החמאה על אש קטנה - אסור בשום אופן שהחמאה תשרף/תכרך, אם זה קורה - יש לזרוק את החמאה ולא להשתמש בה. מניחים לחמאה לבעבע בעדינות, ללא מכסה, במשך 20 עד 30 דקות. במשך הזמן הזה יופיע למעלה קצף (זה המים שבחמאה, שמתאיידים), ולמטה גושים בהירים (אלה מוצקי החלב, שנפרדים מהשמן). אפשר לקפות מדי פעם (להסיר את הקצף), ובכל מקרה - חשוב לשמור על הגהי ולא להשאיר אותו לבד על האש... כאשר מתחילים להשמע קולות ביעבוע של טיגון, אפשר להסיר מהאש. השמן צריך להראות זהוב וצלול, עם משקעים בהירים בתחתית. מניחים להתקרר קצת, ומעבירים (רצוי דרך בד חיתול) לכלי זכוכית עם מכסה. אין צורך לשמור במקרר. הגהי נקרש כשהוא מצטנן - זה נורמלי. גם עם נראה כאילו הוא קצת נפרד, ויש קצת שמן נוזלי מלמעלה - זה נורמלי. לא יודעת כמה זמן זה מחזיק (אני עושה כל פעם כמות שמספיקה לי לשבועיים), אבל נראה לי שבטח כמה שבועות. בקשר לקניית גהי - קראתי באחד הטורים של אנה וגנר באתר זה, שאפשר לקנות בפחיות גדולות, לדעתי רק בשווקים ערביים, או בחנויות של מוצרי מזון הודיים (בטח אפשר להשיג ברמלה). לבריאות!
38. ליסמין - אורז מלא נטו
עדי ,   ת"א   (09.01.03)
שמים 1 כוס אורז מלא בסיר על האש (אפשר לקלות כמה דקות) מוסיפים 2.5 כוסות מים ו-1 כפית שמן שומשום מכבישה קרה וקצת מלח. מביאים לרתיחה, מכסים ושמים על אש קטנה 40 דקות. בתאבון עדי.
39. כמה קלוריות?
דנה ,   ת"א   (07.12.03)
מישהו יודע כמה קלוריות יש באורז מלא לעומת אורז רגיל? נשמע לי משמין יותר...
40. אם מרגילים ילדים קטנים
היידי   (07.12.03)
לאורז המלא, הם יעדיפו אותו על הלבן. לילדים שלי אני מוסיפים גרגירי תירס ומתבלת בכורכום ומלח. יוצא אורז צהבהב וטעים.
41. מעונין להצטרף לצוות שלך
מרינה ,   מרכז   (07.12.03)
רון שלום בן דודתי (בן36) הוא שף מאוד מוכשר ויצירתי ומחפש עבודה אם במקרה יש לך מה להציעה אשמח מאוד לתווך ביניכם. בברכה מרינה
42. תגובה אמיתית ליסמין
טבעוני   (07.12.03)
מאז שאני אוכל אורז מלא אורגני איכות החיים וההרגשה אחרי האוכל השתנו לגמרי. כבר אין את תחושת הכבדות המעיקה אחרי האוכל. הכל יושב טוב בבטן - ועכשיו למתכון:אורז חום מתבשל יותר זמן מאורז לבן. על כל כוס אורז חום מוספים 2 כוסות מים (קרים) מבשלים על אש בנונית-קטנה מדי פעם מערבבים וזהו. בלי שמן ומלח!!! כשהמים מתאדים מכבים את האש ומשאירים עם מכסה סגור ל5-10 דקות. ניתן גוון ע"י הוספת שמיר טרי לסיר בסוף הבישול . בצלחת אני שופך על האורז קצת רוטב סויה מופחת נתרן + טחינה + מנת טופו וירקות. חשוב מאוד!!! לקנות רק אורז מלא אורגני ולא את הזבל שמוכרים בסופרמרקטים !!!!!!
43. בסיר לחץ !! למי שמפחד לפספס .
ניסוי ותהיה   (07.12.03)
25 דקות בסיר לחץ ,יחס מים 1:2 ,אש נמוכה לאחר רתיחה ,סיר לא מולחץ ,לטבל בסוף!!!!!!!!
44. לכל המעונינים אורז מלא פשוט וטעים מאוד ככה מניסיון
מנוסה מאוד ,   בריא לילדים מאד   (07.12.03)
על כוםס אורז מלא שתיים וחצי כוסות מים רותחים וכשלוש כפיות שמן קנולה או רגיל מעט פלפל לבן ומלח חצי כפית בערך שמים ביחד רותח מיד מנמיכים ליותר מעשרים דקות עד שנהיה מעין חורים באוז ורב המים אכן נספגו האורז מושלם וטעים תנסו ותגידו
45. מתכון נוסף - מומלץ
תהילה   (07.12.03)
אני שונאת את הטעם של האורז המלא, אבל כשטעמתי את האורז הזה ממש התלהבתי ובכל פעם שאני מכינה כולם משבחים ואומרים ש"לא מרגישים שזה אורז מלא". ולהלן המתכון: מטגנים בצל קצוץ וכשהוא משחים מוסיפים גזר מקורר וצנוברים (אפשר עוד סוגי אגוזים וגרעינים, לא חובה). שמים בתבנית אורז מלא (לפי הכמות שרוצים) ועל כל כוס אורז שמים 2 כוסות מים רותחים. מוסיפים מלח, שום כתוש ואת תערובת הבצל-גזר-צנוברים. מכסים את התבנית בנייר כסף ומכניסים לתנור עד שנגמרים המים (שעה+). הנאה מובטחת! בתאבון!
46. איך מכינים אורז מלא נטו!
קרן ,   ראשל"צ   (07.12.03)
לאחרונה התחלתי לאכול אורז מלא וגיליתי את טעמו הוא מלא , משביע ובהחלט שונה מהרגיל - אפשר לעשות אותו כמו אורז רגיל רק להוסיף יותר מים ולבשלו יותר זמן. נהדר !!
47. אורז מלא בסיסי-הכנה במיקרוגל
שרה   (07.12.03)
לשטוף פעמים במים רותחים. בקערת פיירקס:שתי כוסות אורז מלא+מלח+2 כפות שמן+פלפל שחור+4.5 כוסות מים רותחים. 25 דקות במקרוגל. בתאבון.
48. עדיף להשרות קודם
dali ,   tel aviv   (07.12.03)
ההשרייה מקצרת את זמן הבישול, וכן האורז קל יותר לעיכול אחרי השרייה
49. גם לי יש מתכון אורז מעולה (עירקי)
מורן   (07.12.03)
אורז עם פול מבחינת כמויות מים ואורז זה ככתוב על האריזה. מטגנים אורז. מוסיפים מים. למים מוסיפים פול של סנפרוסט (בערך חצי חבילה על כמות של כוס וחצי אורז) מוסיפים פלפל, אבקת מרק, שום כתוש (בערך 2 שיניים) ובערך שלושת רבעי חבילה של שמיר קצוץ דק. אחרי שהמים רותחים לבשל 20 דקות על אש קטנה. אפשר לאחר שסוגרים את האש לחכות עוד 5 דקות עד שפותחים את הסיר. אפשר לאכול את זה לבד או עם מרק קובה. ותודה על המתכון המדהים לאמא של לילך חברה שלי.
50. איפה ואיזה קונים?
שרון ,   ירושלים   (07.12.03)
מה ההבדל בין אורגני לרגיל, ולמה זה אמור לשנות לי? איפה אתם קונים (באיזור ירושלים) ושל איזה פירמה? כנ"ל לגבי קמח מלא, תודה מראש שרון
51. לחדווה- 19
אני   (04.06.05)
חבל שאת מוסיפה אבקת מרק- יש בו מונוסודיות גלוטמט שמאד לא בריא ואפילו ממכר
52. אורז
(18.03.06)
עושה רושם טוב ,,, אנסה,,
53. בהרט
חנה בהט ,   ירושלים   (21.04.06)
תערובת תבלינים 1/2כפית פלפל שחור גרוס 1/2 כפית אגוז מוסקט 1/2 כפית ג'ינג'ר טחון 1/2 כפית קינמון 1/2 כפית פלפל שור טחון.
54. ל-19 חדווה ו ל-51
יפה ,   חולון   (30.04.06)
בעניין אבקות מרק ובכל מוצר שמכיל מונוסודיום גלוטומט, יש לקנות מוצרים כשרים לפסח, הם המוצרים עם הכי פחות חומרים מסוג זה היות והם מוגדרים כחמץ. אני באופן עקרוני מזה שנים - קונה א.מרק מפסח לפסח בלבד - רק בריאות לכולם.
55. אורז מלא בסושי?
דפנה   (01.07.06)
האם זה יכול לצאת טעים? כי האורז של הסושי הרגיל הכי נתקע בגוף.. אשמח לקבל טיפים מיודעי דבר. תודה!
56. 8- הרגת אותי מצחוק
אני   (16.10.06)
57. לאפרת ת"א (לכל משמיצי האורז הלבן)
לאה ,   מרכז   (07.07.07)
לא הייתי בהודו וגם לא בנפל אבל זה נראה לי הגיוני!!
58. גהי - חמאה מזוקקת - סמנה
תימני ,   לא בתימן   (22.09.08)
הגהי לא הומצא רק בהודו. גם למרוקאים יש את החמאה המזוקקת וגן לתימנים. אמא שלי (תמנייה כמובן) מכינה את הסמנה (כך זה נקרא בתימנית) כל השנה. אין קובנה או סביה בלי סמנה. ואני מוסיף אותה לפסטה ואורז. מי שרוצה טיפ קטן להכנה מושלמת: עושים כמו שכתבה אפרת. הסוד הוא בשלב השפיכה לקופסת הזכוכית. ממש לפני ששופכים מדליקים ענף קטן של עץ פיקוס (כי הוא עושה המון עשן) ומכניסים לקופסא לכמה שניות ומוציאים. ואז הקופסא מלאה בעשן. ורק אז שופכים מהר את החמאה המזוקקת פנימה וסוגרים. החמאה מתערבבת עם העשן ובעצם זה מה שנקרא חמאה מזוקקת ומעושנת. ככמה עושים סמנה אמיתי! יש גם כאלה שמוסיפים קצת גיחטה (קצח) וגם קצת חילבה (שזה המאכל הבריא ביותר שידע האדם). בהצלחה לכולם...
59. הרתעות?! אני מתה על הטעם של אורז מלא!!
..   (28.12.08)
60. מתכון נוסף לאורז מלא - פשוט וטעים!
מלי   (26.12.09)

לחמם כף או שתיים של שמן בסיר, להוסיף 3 כפות פפריקה אדומה (מתוקה או חריפה) ולערסל במיידית שלא ישרף, להוסיף מים רותחים וכמות רצויה של אורז ביחס של 3 כוסות מים על כוס אורז ולבשל. לקראת סיום להוסיף מלח לפי הטעם. זהו. אני מכינה את זה הרבה ואף פעם לא נשאר גרגר אחד בסיר. כולם אוכלים גם הילדים!

לגבי היחס בין האורז למים, אף פעם לא מדדתי אבל זו הערכתי, אם אורז לבן זה יחס של 1 ל2 אז אני מניחה שאורז מלא לוקח קצת יותר. 

תגובות קודמות
תגובות נוספות
חזרה לכתבה