דיגיטל  אינטרנט
דיגיטליות, עוצמה והמעמד החדש בישראל
גיורא רוזן
פורסם: 07.03.03, 14:11
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 19 תגובות ב-19 דיונים
1. כתבה טובה - ספר בטח מעניין אבל...
מוזר   (07.03.03)
פשוט לא אכפת לי מכלום כל עוד האינטרנט ימשיך לזרום. אילו החיים
2. מה חדש? וקודם לא שלטו אותם גורמים?
Kiko ,   קקה   (08.03.03)
לפחות היום יש אינטרנט, לעם
3. 1984
מציאותי ,   הרצליה   (08.03.03)
לי זה ברור כשמש: מידע הנמצא במחשבי השבכ על אזרחי ישראל מוצלב עם מידע הקיים ברשויות המס מוצלב עם מידע הקיים ברשות להלבנת הון מוצלב עם מידע בדבר מס הכנסה על פקדונות בהתאם לרפורמה במס מוצלב עם מידע על חייבים ומוגבלים מוצלב יחד עם מידע גלוי מהאינטרנט ומשרד הפנים והרי לנו 1984 בישראל
4. צודק,יש להגן על האזרח הקטן
צבי   (08.03.03)
בישראל,נוצר הרושם שכמה אליטות מסחריות,תקשורתיות, ובירוקרטיות שולטות על האזרח הקטן.(מישהו פרטי הגיש פעם בגץ?). המחוקק אמור להגן על האזרח תיאורטית.פרקטית,הוא מגן על עצמו כיסו,מגזרו ומשפחתו.חבל!.
5. ספר על המהפכה הדיגיטלית
מיכאל ,   ירושלים   (08.03.03)
ספר זה הנו דוגמה לניסיון תפיסת טרמפ על פחדי הצבור ומציג גישה פראנואידית לנושא.
6. שטויות
אלעד   (08.03.03)
מאז התפתחות האיטרנט היכולת של האזרחים להעביר מידע רלוונטי ביניהם עלתה והיכולת של השלטונות להסתיר אותו ירדה. אף אחד לא מסוגל לפקח על כמויות המידע העצומות שעוברות באינטרנט בכל רגע. אבל אפשר לעזור לבודדים שסובלים מפאראנויה...
7. לשוחרי אמנות
שי   (09.03.03)
http://www.art-israel.com/
8. ילדים - תתעוררו!!! (שימו לב 5, ו-6)
גילעד ,   תל אביב   (09.03.03)
ידע הוא כוח. מעולם לא היה בידי הרשויות השלטוניות כל כך הרבה מידע, קרי: כל כך הרבה שליטה על האזרחים. אם סטלין היה מתעורר היום הוא היה טופח על שכמם של ממציאי הטכנולוגיה, ויותר מכך - על כתפי השלטונות שמנצלים אותה לצרכי עריצותם. תתעוררו! נותנים לכם קצת אינטרנט (בעיקר ציצים ומוזיקה), ואתם חשים חופש מידע. אתם ילדים. תתבגרו. שולטים בכם! כל הכבוד על הספר!
9. איזו תמימות - זה היה תמיד. רק המדיה השתנתה.
(09.03.03)
10. מאז חורבן בית המקדש, ניתנה הנבואה לשוטים.
choopy   (09.03.03)
11. מרקסיזם
דורון ,   גבעתיים   (09.03.03)
למה נראה לי שמי שכתב את זה הוא מרקסיסט. מאד פרנואידי. תמיד יש יתרון לבעלי הידע. וכבר היום אנשי שיווק מסווגים לקוחות לקבוצות שהלקוחות לא נולדו לתוכם. אז מה?!
12. Fuck the system
החכם בלילה ,   הי שם..   (09.03.03)
13. כתבה סהרורית
דוד בר-חנה ,   אשדוד   (09.03.03)
הכותב פשוט לא יודע מה מתרחש בנושא בעולם ובישראל ולו רק מעט על הדיונים האינטנסיביים באיגוד האינטרנט הישראלי ובאשנב ובודאי ברמה האקדמית. המאמר מלא סופרלטיבית וחושב שמאמר בעיתון יכול להופיע גם בספר וחבל
14. עצם לא יכול להיות טוב או רע
רענן אבידור ,   רמת השרון   (09.03.03)
תשתית היא תשתית, היא לא טובה או רעה. אנחנו משתמשים בתשתית לטובה או לרעה. אינטרנט זה רע? דוא"ל זה טוב? ככל שהטכנולוגיה משתפרת כך יוצרו מסדי נתונים גדולים יותר שיכלו לתקשר עם מסדי נתונים גדולים אחרים. יהיה בהם מידע רב מימדים על כל אחד. זה טוב או רע? השאלה מה נעשה עם המידע הזה. לא הבנתי את הבעיה בשיבוט החברתי. אז ישייכו אותי לתת-קבוצה פיקטיבית, אז מה? אז חוץ מהיותי בקבוצת האדם, הישראלי, היהודי ועוד עשרות של קבוצות אמיתיות אני אהיה חבר גם בקבוצת ID2003ST. ביג דיל. גם עתיד הטלוויזיה מעניין את קצה ה... שלי. שתהפוך למרכז הגרלות, מה אכפת לי באיזה מדיום אני מקבל את הצריכה התרבותית שלי? ומה הקשר של שני הנושאים לעיל למאמר בכללותו? הדיגיטליזציה של חיינו קורה ותקרה. הדיגיטליזציה תשפיע על הדמוקרטיה לבטח (לדעתי חזרה לדמוקרטיה אתונאית יותר, לטוב או לרע). הנתיב לשליטה של כוחות השוק בחיי הפרט זהה לנתיב שכוחות השוק יחויבו בשקיפות לפרט (וזה מה שיקרה לדעתי).
15. דוגמה פשוטה לסכנה
מישהו   (09.03.03)
סיפור אמיתי: (שקרה כבר לפני יותר מ-10 שנים) כל השמות בדויים - אבל הסיפור אמיתי: דליה - בחורה נחמדה יצאה מספר חדשים עם אשר - ויום אחד הגיע איתו לבית הוריה והודיע להם בחגיגיות שהם החליטו להתחתן. ההורים - שלא כל כך אהבו את אשר - ניסו לדבר עם דליה ולהסביר לה למה לא נראה להם השידוך הזה - ולאחר שדליה המשיך להתעקש - פנו לידיד שלהם - שהכיר מישהו שיש לו בן דוד שמשרת ביחידת מחשב צבאית. תמורת כך וכך אלפי שקלים (לא הרבה מדי) התחבר אותו בן דוד - שהיה אחראי על חדר תקשורת דיגיטלית, בשעת תורנות לילה, למאגר הנתונים האישיים של אג"א ולפי מס' ת"ז של אשר שלף את נתוני התיק האישי שלו. הסתבר שאשר היה בטיפוך פסיכיאטרי כבד ולא שרת בצבא בשל סעיף נפשי. הוא גם מטופל באופן קבוע בתרופות ונמצא במעקב פסיכיאטרי. את כל זה כמובן דליה לא ידעה. כמובן שלאחר שהמידע הזה נחשף בפני דליה - והיא אימתה אותו מול אשר - החבר שלה - הכל התפוצץ. מה שדליה לא ידעה, הוא שאשר - בעקבות הטיפול האינטנסיבי שקבל על עצמו - למעשה החלים ממחלתו - ולמעט ביקורת פעם בשנה - רק כדי להיות בטוח - אין לו כרגע שום זכר לבעיה שממנה סבל. אשר - בגלל הקלות הבלתי נסבלת של דליפת מידע - נחרב עליו עולמו, הוא הפסיד את אהבת חייו - ויכול להיות שגם מעסיקים שונים יפעלו בדרך דומה - כך שהוא גם לא יוכל להשיג עבודה טובה למרות שאין כל סיבה לכך. פרטיותו נדרסה ברגל גסה ע"י האפשרות הקלה כל כך וחוסר האכיפה של החוק נגד השימוש הלא חוקי במידע שגוף גדול ודורסני כמו הצבא אגר עליו. תחשבו גם על ההשלכות שיכולות להיות למדע שגוי שיכול להכנס למאגר מידע כזה ולהכתים את בעליו לעד - או אפילו מידע שקרי בזדון. מידע כזה - מרגע שהוא נמצא במאגר מידע כזה הופך להיות אמת בפני עצמו - ולאדם הפשוט קשה עד בלתי אפשרי למחוק אותו.
16. להשתמש בטכנולוגיה בחיוב - להחזיר את השמחה
דולפין היי-טק   (09.03.03)
בכל טכנולוגיה ניתן להשתמש גם לחיוב. תסתכלו באתר שבניתי: http://www.hitech-dolphin.com. זה נכון, אנו נמצאים במהפיכה דיגיטלית. ואנחנו נשארים יצורים אנלוגיים. הטכנולוגיה מתפחת בצעדי ענק - ואנו זכאים למידע המתאים על השפעותיה. עלינו להישאר בהתייחסות וחיובית - זה המקום היחיד שבו ניתן לעשות דברים. שפע ברכה, אמנון
17. נושא מעניין מאוד, וכתבה שטחית מאוד
פרוטוקלס ,   סייבר   (09.03.03)
קראתי בשקיקה את הכתבה מתחילתה ועד סופה. וחוץ מלחזור שוב ושוב על המילים דיגיטציה, מהפיכה, שינוי, וריכוז מידע אין בה כלום. מהן הסכנות שעלין מדבר הכותב? איך הם ישנו את פני החברה? הכל נפנופי ידיים.
18. טכנופובים, הנה לכם עוד משהו שיפחיד אתכם
Yogev   (09.03.03)
נו בחייכם, היום כשאני הולך לביטוח לאומי שואלים אותי איפה אני גר, נתון שרשום בעוד 10,000 מקומות במשרדי ממשלה שונים, כשבשליש מהם רשוםה הכתובת הקודמת שלי, אבל הם לא יכולים לעדכן את זה כי מספר הת"ז שלי רשום ללא ספרה אחת שנמחקה כשהם רצו לשדרג לקראת באג 2000 והצליבו נתונים עם משרד הרישוי שבו הוקלד שמי באופן שגוי אבל הם לא יודעים על כך כי לפי הפקס שהם קיבלו ממס הכנסה השם שלי הוא לא יוגב אלא יואב, דבר שלעצמו מוזר שכן אין להם רשומה כזאת, אז הם פתחו אחת חדשה וכך יש לי שתי רשומות במשרד הרישוי. אבל כשחזרתי מהמילואים, קיבלתי במשרד מילואים טופס כתוב בכתב יד על כך שעשיתי מילואים, ואת הטופס הזה הייתי צריך להגיש באופן אישי לביטוח לאומי, שכן זו רשת התקשורת היעילה ביותר - משלוח נתונים ע"י מסירה. שם עידכנו את הסכום שאני צריך לקבל על השרות ושלחו לי הודעה על כך לכתובת הישנה, שם במקרה גר יואב, שקיבל בשמחה את המכתב והפקיד אותו בבנק אשר שם מנוהל החשבון עפ"י שם ולא עפ"י ת"ז. הסכום הופקד אך משום שיואב לא שילם את האגרה על הטלויזיה אשר נשלחה בטעות אלי, עוקל הסכום הזה מחשבונו והגיע לרשות השידור. שם פקיד קשיש ממיין את הכסף שנכנס לפי צבע המעטפה, והקשיש שכבר איבד את יכולתו להבחין בין כחול לירוק שם את המעטפה ב"דואר יוצא", המעטפה הגיעה לדוור אשר חשב שהיא לא הגיעה ליעדה והחזיר אותה לשולח - שבמקרה המיקוד של הבנק הוא 696 והמיקוד של הבית שלי הוא 969. כך קיבלתי את כספי על שירות המילואים שלי בזכות רשת התקשורת המתוחכמת והמוצלבת של מדינת-ישראל. יחי עם ישראל - תחי הטכנולוגיה!
19. השיח החברתי והפוליטי מתקיים
יעקב הכט ,   ירושלים   (09.03.03)
הנני מבקש להגיב על הכתבה שהתפרסמה על ידך "דיגיטאליות, עוצמה והמעמד החדש בישראל". אנו סבורים כי הבעיה שהעלית עומדת כבר תקופה ארוכה לדיון בישראל ובעולם מה גם שהתחזיות של רבים מהפילוסופים טרם התגשמו והסבירות להגשמת האופציות שהזכרת במאמרך כנראה, נמוכות מאד. אולם כל זמן שהדיון הוא ברמה האקדמית ניתן לקבלו או לדחותו אבל כאשר אתה מנתח את המציאות בישראל הרי שיש עובדות שהתעלמת מהם לחלוטין. השיח החברתי והפוליטי מתקיים כבר תקופה ארוכה בישראל הן במישור האקדמי (למשל, מכללת רמת גן, אוניברסיטת חיפה, אורנים) והן במישור הציבורי (למשל,איגוד האינטרנט הישראלי, אשנב) . אין ספק שהשיח הציבורי הוא תהליך ארוך ולא ניתן לממשו (רגולציה, חוקים, תקנות, כללי אתיקה) כהרף עין בקביעת המחוקק או החברה האזרחית. אגב, רבים מהחוקים שנקבעו בארה"ב, שהזכרת במאמרך, עומדים מחדש לדיון ואינם מתממשים! בעוד על הניסיונות בישראל שנעשו על ידי מכון התקנים, משרד החינוך, מועצת העיתונות וכו' נאמר "טוב יעשו לכולנו אם יחדלו מניסיונותיהם לאלף את האינטרנט בכלים קהים וחלודים" (יובל דרור הארץ 30.12.02). כנראה שבמקרים רבים אין התערבות המחוקק בהכרח מועילה שכן חלק מהסוגיות אינן ניתנות כלל לאכיפה באמצעות חקיקה במרחב הווירטואלי. למצב זה תורם בין היתר, השוק הגלובלי הצומח בחסות האינטרנט, שוק המגלה אדישות לגבולות הפיזיים של המדינות בהן חלים חוקים על השטח הריבוני. יש לזכור כי המייחד את המרחב הווירטואלי בכך שהיא חוץ גופית, ומנותקת מסביבה חברתית, פוליטית או זהות ספציפית וכתוצאה מכך נוצר מתח בין טבעו של העולם הקיברנטי ועולמות הנורמות והחוק. מתח זה מקבל לעיתים לבוש של פאניקה מוסרית שמניעיה עלולים להיות בין היתר, טכנו-פוביה ותוצאותיה כאוס משפטי המחייב, לכאורה, את הפעלתם המלאה של מנגנוני הרחקה והשתקה. שכן מתברר כי באותם מקרים שבהם כבר ניתן לממש גבולות ותחומים ולקבוע רמות גבוהות של מיסוד ופיקוח (לגאלי ונורמטיבי) יש כנראה, ירידה בשיעורי הפופולאריות ואופייה כזירת פעילות רוחשת שוקעת. איגוד האינטרנט הישראלי דן כיום בין היתר הצעדים הנדרשים לביצוע בארץ של הסדרה עצמית של תכנים באינטרנט הסדרה עצמית (self regulation) מוגדרת כחקיקה עצמית של סדרת כללים במשטר עצמי בתוך קהילה משותפת אחת ללא מעורבות ממשלתית. ההסדרה העצמית בשנים האחרונות ישנה הכרה ברורה מצד ממשלים ומלומדים ברחבי הארץ ובעולם כי תכנים רבים בתחום האינטרנט לא ניתנים להסדרה באמצעות הממשל אלא באמצעות הסדרה עצמית או באמצעות הסדרה משותפת (co-regulation) שכוללת מרכיבים של הסדרה מטעם הממשל ומרכיבים של גופים קהילתיים. כמו כן נבדקות יוזמות בינלאומיות ומגמות רגולטוריות של ארגונים עולמיים כמו ISOC, W3C, UNESCO, OECD וכד' הננו גם להפנות אותך למגזין ברשת של איגוד האינטרנט הישראלי www.isoc.org.il/magazine בו תמצא כמה מאמרים שיבהירו לך את הנושא.
חזרה לכתבה