סביבה ומדע  מדע  אסטרונומיה
חוקרים: התגלה חור שחור באמצע שביל החלב
אבי בליזובסקי
פורסם: 30.11.06, 15:55
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 69 תגובות ב-69 דיונים
1. חזור שנית.....
אסף ,   מרכז   (30.11.06)
2. כתבה נחמדה ומענינת ביותר
אדי הגמד ,   השרון   (30.11.06)
במקרה אני עושה עכשיו עבודה בנושא אסטרונומיה:(-:
3. 1, אז ככה:
K 500   (30.11.06)
טלסקופ החלל "אינטגרל" של סוכנות החלל האירופית הצליח לצלם סוג נדיר של התפרצות קרני גאמא, התפרצות עצומה של אנרגיה המאפשרת לאסטרונומים להצביע על חור שחור אפשרי בגלקסיה שלנו. ההתפרצות התגלתה ב-17 בספטמבר בידי צוות של מרכז המדעים של אינטגרל (ISDC), בורסואה, שוויץ. במכון זה האסטרונומים מנטרים באורח שוטף את הנתונים המגיעים מאינטגרל, משום שקרני הגאמא עשויות להצביע על שינויים מהירים ולהדגים תופעות מרתקות ובלתי מוכרות. ”מרכז הגלקסיה הוא אחד המקומות המענינים לאסטרונומים בתחום קרני הגאמא, משום שישנם כל כך הרבה מקורות פוטנציאליים ליצירת הקרניים,“ אומר רולאנד וולטר, אסטרונום ב-ISDC וחוקר מוביל במחקר ההתפרצות הנוכחית. כדי לשקף את החשיבות של האיזור, מבצע אינטגרל תוכנית שבמסגרתה כמעט ארבע שבועות מזמן התצפיית שלו מנוצלים לחקר מרכז הגלקסיה. הדבר מאפשר לאסטרונומים להבין את מאפייני מרכז הגלקסיה וכוכבים בודדים הפעילים בתחום תדרים זה. במהלך אחת התצפיות הראשונות בכיוון מרכז הגלקסיה גילו האסטרונומים התפרצות בלתי-צפויה. בתחילה, לא ידעו החוקרים באיזו התפרצות הם מבחינים. מאחר והתפרצויות מסוג זה מתרחשות בדרך כלל לתקופה קצרה בלבד, ומיד משפיעות גם על תחומים אחרים של הספקטרום, הצליחו החוקרים להודיע במהירות למצפים עולמיים רבים להתבונן לעבר הנקודה הסציפית - ולנסות להבין באיזה סוג של התפרצות מדובר. למרבה המזל, לאינטגרל היתה גם היכולת להצביע על המיקום של אירוע כה בהיר, בדיוק רב. במקרה זה, ההתפרצות החלה לעלות בבהירותה במשך כמה ימים לפני שהחלה בדעיכה שארכה כמה שבועות. הדרך שבה הבהירות של התפרצות עולה ודועכת ידועה לאסטרונומים כ"עקומת האור". ”רק לאחר שבועים יכולנו לראות את הצורה של עקומת האור ולהבין כי צפינו באירוע נדיר“, אמר החוקר. השוואת צורת עקומת האור לזו של התפרצויות קודמות חשפה כי מדובר באירוע שאירע ככל הנראה במערכת כוכבים כפולה שבה אחד המרכיבים הוא כוכב דמוי השמש שלנו והאחר הוא חור שחור. במערכת כזו הכבידה של החור השחור קורעת את בן זוגו דמוי השמש לגזרים. הכוכב הפגוע ממשיך להקיף את החור השחור והחומר היוצא מתוכו הופך לדיסקת ההאצה המקיפה את החור השחור. לעיתים קרובות, דיסקת ההאצה הופכת בלתי יציבה ומתמוטות לתוך החור השחור. הדבר גורם לסוג כזה של התפרצויות כפי שנצפה בידי אינטגרל. האסטרונומים עדיין אינם בטוחים מדוע אמורה הדיסקה לקרוס ככה, אך דבר אחד בטוח: כאשר היא קורסת, היא משחררת אנרגיה בעוצמה של פי כמה אלפים לעומת קצב פליטת האנרגיה הרגיל שלה. מכיוון שחורים שחורים פעילים במערכות בינאריות נחשבות לנדירות בגלקסיה שלנו, האסטרונומים צופים כי אינטגרל יראה התפרצויות כאלה רק אחת לכמה שנים. הדבר הופך כל התפרצות כזו למקור יקר ערך לאסטרונומים. פשטייס?
4. We`re F**ked!
רואה שחורות   (30.11.06)
5. גלקסיית שביל החלב - צילום נאס"א....
צ'יפופו   (01.12.06)
גדולים הנאס"א האלה, שלחו חללית שצילמה את שביל החלב מכיוון אנדרומדה!!!
6. יש אחד גם במרכז הארץ
מצטערת ,   זה פשוט מתבקש   (30.11.06)
בני ברק :) סתם, סתם אני רעה. סליחה...
7. אבי בליזובסקי, או עם זובסקי ?
(30.11.06)
8. שאלה
נברו ,   א.י   (30.11.06)
האם הארוע קרה 'עכשיו' או לפני ככה וככה שנים? (תודה מראש)
9. ל - 1
(30.11.06)
הוצאת לי את המילים מהפה...
10. קיבלתי סחרחורת בשורה ה14
(01.12.06)
11. חור שחור פעיל?
עמרי   (30.11.06)
מה זה חור שחור לא פעיל? אכל מספיק כוכבים והחליט לנוח? הרי ככל שהוא גדל הכבידה שלו גדלה יותר.
12. שו הדה?
ע   (30.11.06)
13. זה יכול לקרות גם לשמש שלנו בכל רגע
(30.11.06)
מקווה שאני ימות עד אזבלא ייסורים
14. נהדר! באירוע הקוסמי הנדיר הבא תביאו גם תמונות
(30.11.06)
15. רגע,
אסף, ,   מרכז   (30.11.06)
זה משיע איכשהוא על סביבת כדור הארץ או עליו?
16. באמא-ש'ך עזוב אותנו משטויות משלך
(30.11.06)
17. "...חור שחור באמצע שביל החלב".
216 ,   באתי בגלל הכותרת....   (30.11.06)
18. ל-2, במיוחד בשבילך ולאור בקשתך- חזרה שנית
דורון   (30.11.06)
טלסקופ החלל "אינטגרל" של סוכנות החלל האירופית צילם התפרצות גאמא נדירה בעוצמתה בתוך שביל החלב, גלקסיית הבית שלנו. לפי ההערכות, מדובר בחור שחור הנמצא בסמוך לכוכב דמוי שמש אבי בליזובסקי פורסם: 30.11.06, 15:55 טלסקופ החלל "אינטגרל" של סוכנות החלל האירופית הצליח לצלם סוג נדיר של התפרצות קרני גאמא, התפרצות עצומה של אנרגיה המאפשרת לאסטרונומים להצביע על חור שחור אפשרי בגלקסיה שלנו. ההתפרצות התגלתה ב-17 בספטמבר בידי צוות של מרכז המדעים של אינטגרל (ISDC), בורסואה, שוויץ. במכון זה האסטרונומים מנטרים באורח שוטף את הנתונים המגיעים מאינטגרל, משום שקרני הגאמא עשויות להצביע על שינויים מהירים ולהדגים תופעות מרתקות ובלתי מוכרות. ”מרכז הגלקסיה הוא אחד המקומות המענינים לאסטרונומים בתחום קרני הגאמא, משום שישנם כל כך הרבה מקורות פוטנציאליים ליצירת הקרניים,“ אומר רולאנד וולטר, אסטרונום ב-ISDC וחוקר מוביל במחקר ההתפרצות הנוכחית. כדי לשקף את החשיבות של האיזור, מבצע אינטגרל תוכנית שבמסגרתה כמעט ארבע שבועות מזמן התצפיית שלו מנוצלים לחקר מרכז הגלקסיה. הדבר מאפשר לאסטרונומים להבין את מאפייני מרכז הגלקסיה וכוכבים בודדים הפעילים בתחום תדרים זה. במהלך אחת התצפיות הראשונות בכיוון מרכז הגלקסיה גילו האסטרונומים התפרצות בלתי-צפויה. בתחילה, לא ידעו החוקרים באיזו התפרצות הם מבחינים. מאחר והתפרצויות מסוג זה מתרחשות בדרך כלל לתקופה קצרה בלבד, ומיד משפיעות גם על תחומים אחרים של הספקטרום, הצליחו החוקרים להודיע במהירות למצפים עולמיים רבים להתבונן לעבר הנקודה הסציפית - ולנסות להבין באיזה סוג של התפרצות מדובר. למרבה המזל, לאינטגרל היתה גם היכולת להצביע על המיקום של אירוע כה בהיר, בדיוק רב. במקרה זה, ההתפרצות החלה לעלות בבהירותה במשך כמה ימים לפני שהחלה בדעיכה שארכה כמה שבועות. הדרך שבה הבהירות של התפרצות עולה ודועכת ידועה לאסטרונומים כ"עקומת האור". ”רק לאחר שבועים יכולנו לראות את הצורה של עקומת האור ולהבין כי צפינו באירוע נדיר“, אמר החוקר. השוואת צורת עקומת האור לזו של התפרצויות קודמות חשפה כי מדובר באירוע שאירע ככל הנראה במערכת כוכבים כפולה שבה אחד המרכיבים הוא כוכב דמוי השמש שלנו והאחר הוא חור שחור. במערכת כזו הכבידה של החור השחור קורעת את בן זוגו דמוי השמש לגזרים. הכוכב הפגוע ממשיך להקיף את החור השחור והחומר היוצא מתוכו הופך לדיסקת ההאצה המקיפה את החור השחור. לעיתים קרובות, דיסקת ההאצה הופכת בלתי יציבה ומתמוטות לתוך החור השחור. הדבר גורם לסוג כזה של התפרצויות כפי שנצפה בידי אינטגרל. האסטרונומים עדיין אינם בטוחים מדוע אמורה הדיסקה לקרוס ככה, אך דבר אחד בטוח: כאשר היא קורסת, היא משחררת אנרגיה בעוצמה של פי כמה אלפים לעומת קצב פליטת האנרגיה הרגיל שלה. מכיוון שחורים שחורים פעילים במערכות בינאריות נחשבות לנדירות בגלקסיה שלנו, האסטרונומים צופים כי אינטגרל יראה התפרצויות כאלה רק אחת לכמה שנים. הדבר הופך כל התפרצות כזו למקור יקר ערך לאסטרונומים. מקווה שהפעם הבנת ;-)
19. מה זה : "מערכות בינאריות"?
עדי ,   טורונטו   (01.12.06)
20. למי שלא הבין ורוצה הסבר פשוט
אבי בליזובסקי   (01.12.06)
טלסקופ החלל "אינטגרל" של סוכנות החלל האירופית הצליח לצלם סוג נדיר של התפרצות קרני גאמא, התפרצות עצומה של אנרגיה המאפשרת לאסטרונומים להצביע על חור שחור אפשרי בגלקסיה שלנו. ההתפרצות התגלתה ב-17 בספטמבר בידי צוות של מרכז המדעים של אינטגרל (ISDC), בורסואה, שוויץ. במכון זה האסטרונומים מנטרים באורח שוטף את הנתונים המגיעים מאינטגרל, משום שקרני הגאמא עשויות להצביע על שינויים מהירים ולהדגים תופעות מרתקות ובלתי מוכרות. ”מרכז הגלקסיה הוא אחד המקומות המענינים לאסטרונומים בתחום קרני הגאמא, משום שישנם כל כך הרבה מקורות פוטנציאליים ליצירת הקרניים,“ אומר רולאנד וולטר, אסטרונום ב-ISDC וחוקר מוביל במחקר ההתפרצות הנוכחית. כדי לשקף את החשיבות של האיזור, מבצע אינטגרל תוכנית שבמסגרתה כמעט ארבע שבועות מזמן התצפיית שלו מנוצלים לחקר מרכז הגלקסיה. הדבר מאפשר לאסטרונומים להבין את מאפייני מרכז הגלקסיה וכוכבים בודדים הפעילים בתחום תדרים זה. במהלך אחת התצפיות הראשונות בכיוון מרכז הגלקסיה גילו האסטרונומים התפרצות בלתי-צפויה. בתחילה, לא ידעו החוקרים באיזו התפרצות הם מבחינים. מאחר והתפרצויות מסוג זה מתרחשות בדרך כלל לתקופה קצרה בלבד, ומיד משפיעות גם על תחומים אחרים של הספקטרום, הצליחו החוקרים להודיע במהירות למצפים עולמיים רבים להתבונן לעבר הנקודה הסציפית - ולנסות להבין באיזה סוג של התפרצות מדובר. למרבה המזל, לאינטגרל היתה גם היכולת להצביע על המיקום של אירוע כה בהיר, בדיוק רב. במקרה זה, ההתפרצות החלה לעלות בבהירותה במשך כמה ימים לפני שהחלה בדעיכה שארכה כמה שבועות. הדרך שבה הבהירות של התפרצות עולה ודועכת ידועה לאסטרונומים כ"עקומת האור". ”רק לאחר שבועים יכולנו לראות את הצורה של עקומת האור ולהבין כי צפינו באירוע נדיר“, אמר החוקר. השוואת צורת עקומת האור לזו של התפרצויות קודמות חשפה כי מדובר באירוע שאירע ככל הנראה במערכת כוכבים כפולה שבה אחד המרכיבים הוא כוכב דמוי השמש שלנו והאחר הוא חור שחור. במערכת כזו הכבידה של החור השחור קורעת את בן זוגו דמוי השמש לגזרים. הכוכב הפגוע ממשיך להקיף את החור השחור והחומר היוצא מתוכו הופך לדיסקת ההאצה המקיפה את החור השחור. לעיתים קרובות, דיסקת ההאצה הופכת בלתי יציבה ומתמוטות לתוך החור השחור. הדבר גורם לסוג כזה של התפרצויות כפי שנצפה בידי אינטגרל. האסטרונומים עדיין אינם בטוחים מדוע אמורה הדיסקה לקרוס ככה, אך דבר אחד בטוח: כאשר היא קורסת, היא משחררת אנרגיה בעוצמה של פי כמה אלפים לעומת קצב פליטת האנרגיה הרגיל שלה. מכיוון שחורים שחורים פעילים במערכות בינאריות נחשבות לנדירות בגלקסיה שלנו, האסטרונומים צופים כי אינטגרל יראה התפרצויות כאלה רק אחת לכמה שנים. הדבר הופך כל התפרצות כזו למקור יקר ערך לאסטרונומים
21. שאלת תם, אנא תשובתכם
תוהה ,   בסתר   (01.12.06)
האם ניתן לצלם את מרכז הגלקסייה שלנו ? זה לא כמו לצלם את חור התחת מהזוית של הכתפיים בלי לזוז ? יש לנאסא חלליות שמגיעות עד לשם, ושולחות לנו נתונים ? חשבתי שמערכת השמש גדולה עלינו, אז הגלקסייה שלנו ? תשובות, רבותי המלומדים
22. ל-6: בחורה שנונה ומצפונית... אהבתי!
(01.12.06)
23. יום אחד גם אנו נגיע אל אותו חור שחור
לכל אלו שלא הבינו   (01.12.06)
בל נשכח שאנו צופים באירועים שהתרחשו בעבר. הכוכבים מסתובבים סביב החור השחור כמו שאנו מסתובבים סביב השמש. ההבדל, כוח המשיכה של החור השחור עצום והכוכבים נשאבים לתוכו ומתרסקים תוך כדי התופעה שהוזכרה בכתבה.
24. למס' 19 מערכת בינארית-
איל   (01.12.06)
היא מערכת של שני כוכבים שלכודים זה בכבידתו של זה. יש מערכות בינאריות של פלאנטות (כוכבי לכת) ושל כוכבים (שמשות, כוכבי שבת)
25. למס' 21 צילום הגלקסיה
איל   (01.12.06)
ניתן לכוון טלסקופ לכיוון מרכז הגלקסיה, ולא, זה לא דומה לדוגמא הציורית שהבאת. לשלוח לשם חללית יהיה לא ממש פרקטי, אבל לצלם התרחשויות הקרובות למרכז הגלקסיה אפשר ואף רצוי. התמונות שמגיעות מראות לנו כיצד נראו אותם גופים לפני X שנים, שהוא הזמן שלקח לאור שלהם להגיע לטלסקופ שלנו.
26. למס' -23 הנשאב לתוך החור השחור
איל   (01.12.06)
בכלל לא ברור שגופי הגלקסיה שלנו נשאבים כל העת לתוכה ולתוך החור השחור שבמרכזה. כמו שכוכבי לכת יכולים להסתובב מסביב לשמש שלהם מבלי להשאב פנימה, יכולים כוכבי שבת להתסובב סביב חור שחור. אם הם מתקרבים או לא זה עניין של חישובי מאסות ומכניקה אורביטלית, אבל זה לא מובן מאליו כלל וכלל. זאת ועוד, לכל הדעות, בקצב הנוכחי של הדברים השמש שלנו תגמור את הדלק שלה (ותהפוך לענק אדום, ואז לגמד לבן) הרבה הרבה לפני שנתקרב למרכז הגלקסיה. יש לציין שאנחנו ממוקמים באחת הזרועות הפתוחות והמרוחקות ביותר של הגלקסיה.
27. ל-8
סיון ,   אי שם   (01.12.06)
תלוי מה מגדירים 'קרה' אבל מרכז הגלקסיה רחוק מאיתנו אלפי שנות אור (לא זוכרת בדיוק כמה) ולכן אנו כמובן רואים זאת הרבה זמן אחר שזה קרה...
28. ואוו גיליתי שגם לי יש חור שחור :..בין הישבנים
(01.12.06)
29. יש עוד חכמולוג שרוצה לחזור בשביל 1?
אתם כולכם ממש ,   ממש שנונים   (01.12.06)
30. ל-19 מערכת בינארית -
תשובה   (01.12.06)
זוג כוכבים שנמצאים בשדה המגנטי האחד של השני (קרובים מידיי!!)
תגובות נוספות
חזרה לכתבה