חדשות  דעות  מאמרים
אוניברסיטה היא לא סופרמרקט
פרופ' שרגא שכטר
פורסם: 02.01.07, 07:54
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 122 תגובות ב-122 דיונים
1. למרות הזעקה האוניברסיטאות ימשיכו להדרדר
שלומי   (02.01.07)
לכולם "איכפת" שהאוניברסיטאות ישגשגו, גם לממשלה, אבל לא רוצים לשלם. הסחורה שמציעות האוניברסיטאות לא ממש עוברת לסוחר והפוליטיקאים לא יפסידו בחירות אם האוניברסיטאות ידרדרו ולא ייבחרו מחדש אם האוניברסיטאות יצליחו.
2. דברים נכונים ואין מקשיב
מצדד בהשכלה ,   נו"ש חיפה   (02.01.07)
וכי מי אמור להבין ולהפנים את דבריך? יו"ר ועדת הכספים? שר הבטחון? רוה"מ? הם צריכים שיפור תוך חודשים ספורים ולכן "יעלו את שכר המינימום" ולא יעשו את מה שעשו בדרום קוריאה או באירלנד. אין מי שיקשיב רבותי
3. אין מה לעשות, ה"הנהגה" שלנו בזיון
סטודנט ,   קמפוס מרקוס   (02.01.07)
אבל..המדינה לצערי בדיוק ראויה לה. אין כיבוד חוק במדינה, אין משטרה כבר מזמן, אין התחשבות בזולת ואין עתיד.
4. נכון מאוד
(02.01.07)
יולי תמיר - שכחת מאין באת - לפחות דעי לאן את הולכת...
5. צודק. חבל שלא משביתים את האוניברסיטאות.
סטודנט בחיפה   (02.01.07)
6. אכן כך
אני ,   ניו-יורק   (02.01.07)
בסיום לימודי התואר הראשון הייתי צריך לקבל את ההחלטה בין להישאר בארץ לדוקטורט ולקבל 3000-4000 ש"ח במשך מספר השנים הבאות, סכום שבטח יקל עלי לפרנס את משפחתי. או ללמוד בארה"ב בחינם (!) עם מילגה של 2000$ בחודש, שכר דירה מסובסד, טיסה על חשבונם וכו'. אז זהו, אחרי שרות של 9 שנים בצה"ל, עם געגועים בלב לארץ ההני כאן. כאן הכסף לא הולך לממן אברכים, ועסקנים... תחשבו על זה.
7. לצערנו, האוצר שוב מנצח
סטודנט לשעבר ,   ירושלים   (02.01.07)
מערכת ההשכלה הגבוהה שלנו לא שונה ממערכת החינוך היסודי והעל יסודי, או ממערכת הבריאות, או ממערכת התחבורה הציבורית, או ממערכת הרווחה, או ממערכת הענישה והמשפט. מה שחשוב לאוצר זה רק איך לשמור את כספי המיסים שלנו בפנים, ואיך לשמור את בעלי ההון מרוצים. אז אם כסף לא יוצא וכסף לא נכנס, אין ברירה לפגוע במי שלא חשוב - מעמד הביניים וכמובן השכבות החלשות. אולי כשנחצה את הגבול למדינת עולם שלישית הפוליטיקאים שלנו יתעוררו. אחרי הכל, אז זה יהיה פופולארי.
8. עם כל הכבוד...
עמית ,   תל אביב   (02.01.07)
ותוך הכרה מלאה בחשיבות תרומת האוניברסיטאות לחברה בישראל, אופן ניהול הכספים באוניברסיטה הוא מתחת לכל ביקורת. נושא שהוצנע פה בכתבה. לפני שנותנים עוד כסף, חובה לבחון בדיוק מה נעשה עם הכסף הנוכחי. את העובדה שהאוניברסיטות נמצאות בגרעונות לא ניתן לתלות בחוסר משאבים, רק בניהול לקוי!
9. דברי אלהים חיים
יהודית   (02.01.07)
10. בשביל מה שכתבת צריך שר חנוך מקצועי לא פוליטי
אזרחי   (02.01.07)
וכסיל.
11. בול שיט! רוב האנשים באוניברסיטה מקבלים משכורת ולא עובדים!
אלון   (02.01.07)
מה שהאוניברסיטה צריכה זה תחרות אמיתית על כל סטודנט. כדי לעשות את זה צריך לבטל את המימון הממשלתי לאוניברסיטאות ובמקום זה לממן רק מלגות לסטודנטים. הדבר ייצור תחרות בשוק אשר בזכותה תהיה לאוניברסיטאות מוטיבציה להשתפר. אין צורך במימון נוסף, רק בהתייעלות בשימוש בכסף הקיים.
12. כל מילה בסלע
ברק ,   אונ' בן גוריון בנגב   (02.01.07)
13. אני לא בטוח מה דעתו של הכותב ביחס לשכ"ל
פיתגורס ,   סאמוס   (02.01.07)
אבל בכל אופן, נכון שגובה שכ"ל כפי שהוא עכשיו גורם להרבה תלמידים שרוצים להשקיע את מנם בספרייה בהעשרת הידע בתחום שבו הם מתמחים, להתמחות בהנדסת ציונים, ללמוד מספיק בשביל לשרוד בכבוד את המבחנים, משום שבחוץ מה שחשוב זה התעודה והממוצע. איכות של אקדמאים תהיה כאשר התלמיד יוכל להשקיע את כל כולו בלימודים והעשרת הידע ולא בפיתוח תמרונים בין עבודה ללימודים, שהמתוחכמות של חלק מהתמרונים הללו ראוייה לפרס נובל לכלכלה.
14. אני מכבד את הפרופסור, ומבין את חששו מהתערבות,אך בתור חבר סגל
זוטר לשעבר חיב להעיר   (02.01.07)
ברור שתקציבים הם חיוניים, ושמצבנו האקדמי העולמי מתדרדר. אבל לצערי כל מי שנמצא בתוך האוניברסיטה מספר שנים וראה איך עובדים הדברים מבפנים (ואינני מדבר ממרירות אני מנכ"ל חברה היום, מאושר ומרוצה) אינו יכול שלא לחשוב שמידה מסויימת של פיקוח היא הכרחית. הרי גם בצבא שלנו משרתים טובי בנינו, ובכל זאת הוא היום מערכת מסואבת שמצליחה למצוץ כל תוספת תקציב עבור משכורות קבע וצ'ופרים לאנשי הקבע או לחבריהם שבחברות הבטחוניות. אז למה שהאוניברסיטה תהיה שונה? פרופסורים שהם מורים וחוקרים גרועים, פרופסורים שעיקר עיסוקם יום ולילה הוא פעילות נמרצת נגד קיום מדינת ישראל, פרופסורים שכל עיסוקם בהבטחת הנסיעות המבוקשות לכנסים בחו"ל - לא יזיק להם מעט יותר פיקוח.
15. קודם אחריות תקציבית והתייעלות ואח"כ עוד כסף
אבי ,   קריות   (02.01.07)
אני מסכים לדברי הדובר שיש להשקיע בהשכלה הגבוהה למען עידוד המחקר ורמת ההוראה, אבל זה אינו מבטל את הצורך האמיתי של הנהלות האוניברסיטאות להפסיק את "החגיגות" ולהתנהל באופן נאמן לתקציביהן, ולחדול מהתנהלות מופקרת של כניסה לגרעונות ואחריי המבול. לאמור, ידע כל מנהל שהוא עתיד ליתן דין וחשבון על פעולותיו הבזבזניות ולשלם בגינן מכיסו הפרטי.
16. צודק מאה אחוז
דוקטורנט חיפני   (02.01.07)
אכן, הקיצוצים הם הבעיה המרכזית באקדמיה הישראלית. הקיצוצים הובילו לצורת העסקה מוזרה. המון מורים מן החוץ שלא יהיו סגל, דבר שפוגע במוטיבציה ובמחקר. חייבים להזרים יותר כסף לאקדמיה, וכך לשפרה. ואולי להחליף את הנשיאים מלחכי הפינכה.
17. רק שכחת להזכיר...
סטודנט   (02.01.07)
1. את השכר העתק שמרוויחים בכירי האוניברסיטה, בעיקר במנגנון המנהלי שמשכורתם מגיעים ל-50,000 ש"ח בחודש. כמו כן כל הבכירים - ראשי פקולטאות, רקטורים ודיקנים - שכר של 70,000 ש"ח. 2. מגלומניה בבנייה - בונים המון בניינים סתם שאחר כך יוצרים חור בתקציב מאחר וצריך לתחזק אותם. בקיצור - יש הרבה מה לייעל באוניברסיטה.
18. השליטים והעשירים רוצים עבדים נבערים וחסרי שכל. הכי טוב.
אדם   (02.01.07)
19. לימור לבנת והליכוד - בראש הורסי האקדמיה בישראל
מודאג מהבערות   (02.01.07)
התקווה הגדולה היא שהממשלה הנוכחית, עם יולי תמיר בראש, יובילו לתיקון ההתייחסות לאוניברסיטאות. הכותב פשוט צודק.
20. צריך להעדיף אוניברסיטאות על מכללות
מרצה   (02.01.07)
לא יעזור כלום: המחקר האמיתי, האקדמיה במיטבה, ההתקשדמות המדעית והאקדמית היא רק (או בעיקר) באוניברסיטה. מכללות זה נחמד - אבל לא מ- 20 מוסדות ברחבי הארץ שמקבלים כמעט כל אחד, תבוא לנו הישועה.
21. ברבו
Moti ,   Vienna   (02.01.07)
נכון מאד. הרעבת האוניברסיטאות בשיטת שלום-עליכם שהרעיב את סוסו תביא למותן כמו הסוס של שלום עליכם, ולא תצליח לקבל אותן תוצאות מצוינות בחינם כפי שהסוס לא למד לחיות בלי אוכל. השאיפה למכנה המשותף הנמוך ביותר נובעת מאי הבנה של השוויון - צריך שוויון הזדמנויות ולא שוויון סוחף שבו כולם יהיו חסרי השכלה בחינם.
22. זה לא מעניין את הפוליטיקאים
מיקי ,   תל אביב   (02.01.07)
כל מה שכתוב נכון. כל חבר בוועדת שוחט מבין את זה, וגם כל מי שמינה את הוועדה, אבל הם מתעלמים מזה במודע בגלל שיש דברים יותר חשובים: לשמור על הקואליציות, לייצר כותרות בחדשות. והם יודעים שכשנלך לקלפי, זה לא הנושא שיכריע במי נבחר, למרות שבפועל חנק ההשכלה הגבוהה מסוכן לעתיד ישראל לא פחות מחמאס או חיזבאללה... פשוט חבל.
23. אונ' היא שוק-בוחרים רק אשכנזים.
(02.01.07)
24. אבל
ירון   (02.01.07)
הממשלה זקוקה לטמבלים! שילחמו עבורה, שימותו עבורה, ושיבחרו בה מחדש!
25. כל מילה בסלע - אין לנו עתיד אקדמי!!!!!
תלמיד MA ,   ירושלים   (02.01.07)
כרגע ברור לי שאין לי שום סיכוי לקבל עבודה באוניברסיטה כי אם ימשיכו בקיצוץ התקנים גם את המורים הצעירים יעיפו לפני שיגיע זמני. לגבי הדיפרנציאליות - גזר דין מוות על מדעי הרוח
26. תודה
מילכה התנ"כית   (02.01.07)
היה מאוד מעניין לקרוא
27. מדגל השן האקדמי
דני ,   רחובות   (02.01.07)
לצערי, הכותב אינו מודע להרכב ההוצאות של האוניברסיטאות בישראל. עיון קצר בספרי התקציב שלהן מעלה כי רק חלק זעום משולם כשכר למרצים וחוקרים. רוב ההוצאות הן עקב ניפוח מנגנונים מנהלתיים כמו מזכירות, אבטחה, תחזוקה, ניקיון, מעונות ומנהלה. טול קורה מבין עיניך!
28. אוסטרליה וסינגפור numero uno, לא ישראל!
שמואל ,   רמת אביב   (02.01.07)
שרגא, אתה כותב "אם מחלקים את מספר המוסדות של כל מדינה שנכנסו לקטגוריה הזאת, במספר התושבים של אותה המדינה, ישראל עומדת בראש הטבלה". אבל מה עם אוסטרליה? לפי טבלת ה-times higher education supplement, האוניברסיטאות שלה הרבה - אבל הרבה - יותר טובות מאלה הישראליות. אני מדבר, למשל, על Australian National University , אוניברסיטת קווינסלנד (The University of Queensland), אוניברסיטאות מונאש, מלבורן, סידני, UNSW... כולן מבין 50 הראשונות בעולם. האוניברסיטה העברית אפילו לא בין ה-120 הראשונות. מספר תושביה של אוסטרליה קצת יותר מפי 3 ממספר תושבי ישראל. איפה הם ואיפה אנחנו!
29. גם ישיבות הן לא מכולת. אז איפה אקנה בננות?
(02.01.07)
30. יש לבקש עזרה באוצר מנהרי. או שאצלו רק תורה?
(02.01.07)
תגובות נוספות
חזרה לכתבה