אנציקלופדיה  האנציקלופדיה עונה
למה אתם קוראים כחול?
אנציקלופדיה ynet
פורסם: 05.03.07, 16:52
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 15 תגובות ב-14 דיונים
1. טעות חמורת היחידות הן אנגסטרום ולא ננומטר
רון   (10.04.07)
פיזיקה של כיתה י"ב
2. ל-1: לא זה לא
אהד ,   חיפה   (29.04.07)
זה ננומטר, ילדון בכיתה י"ב...
3. לא עניתם על השאלה (ולא בטוח שניתן)
גיא ,   חיפה   (13.05.07)
כי העובדה שאותם תהליכים במוח האחראים לתפישת הצבעים קבועים אצל כולנו (והאמת, אני לא בטוח שינתן לומר אפילו את זה, מכיוון שעדיין אין ידע מושלם לגבי פעולת המוח בתחום הזה), אין להסיק ממנה כי המוח מעבד אורך גל זהה אובייקטיבית לצבע זהה סובייקטיבית. כל (או רוב) תהליך עיבוד האות המגיע מהעיינים במוח עדיין עלום.
4. ירוק הוא צבע יסוד?
מיקה   (14.05.07)
אולי התכוונתם לצהוב במקום?
5. השאלה היא על פירוש הצבעים
אורי   (25.05.07)
השאלה היא בעצם, על אף פי שאנו רואים את אותו הצבע, האם הוא באמת מתפרש באותה הדרך בדיוק? יתכן שאני מפרש אור באורך גל מסויים ככחול, ואדם אחר יראה אותו כאדום. הבעיה היא שאין דרך לדעת זאת מאחר שאנו קוראים לאור הזה "כחול". בערך כמו שפות שונות: על אף שמדברים על אותו החפץ, אני יכול לקרוא לו כיסא, ואדם אחר יכול לקרוא לו chair. וכן, ירוק הוא אכן צבע יסוד, ולא צהוב. משום מה נחשב צהוב לצבע יסוד באומנות, למרות שמבחינתינו זהו הצבע הירוק. אם תערבב ירוק עם אדום, תקבל צהוב. שמעתי שלנשים יש סוג נוסף של קולטן(בדר"כ), ולכן אין להן אף פעם עיוורון צבעים. מעניין מה הן רואות.
6. הן רואות כל מה שגברים לא טורחים לראות.
אשה   (16.06.07)
7. ל-5
את החלק הראשון של הת ,   גובה דוקא אהבתי...   (03.07.07)
אם מערבבים ירוק ואדום,מתקבל הצבע חום.שהרי זהערבוב של שלושת צבעי היסוד:אדום,צהוב וכחול.ולא כמו שאמרת ירוק אדום וכחול.אם אני טועה,אשמח שתתקנו אותי,למרות שאני מטילה בזה ספק BIG TIME!
8. ל-5
יבגני   (25.09.07)
לנשים יש סיכוי קטן יותר להיות עיוורות צבעים מכיוון שהגן של עיוורון הצבעים נמצא על כרומוסום X. כידוע, לגבר יש רק כרומוזום X אחד (בן הזוג שלו הוא כרומוזום Y) ואם במקרה הגן עליו פגום, הוא עיוור צבעים. לעומת זאת, לאישה יש שני כרומוסומי X, וכדי שאישה תהיה עיוורת צבעים שני הכרומוסומים צריכים להיות בעלי גנים פגומים... והסיכוי לכך קטן יותר.
9. השאלה מתייחסת לתחום הסובייקטיבי של תפיסה אותו לא ניתן לחקור
(30.07.08)
10. למספר 4
רוני   (30.07.08)
צבעי היסוד כפי שרובנו מכירים הם אכן אדום צהוב וכחול שמערבוב שלהם ניתן להגיע לכל הצבעים אולם באופטיקה וגם במערכת הראיה שלנו מתרחש "חיסור צבעים" ולא חיבור לכן צבעי היסוד הם אדום כחול וירוק. בצורה אינטואיטיבית- אם תערבבי אדום צהוב וכחול תקבלי שחור בעוד אם תקריני אור ירוק אור כחול ואור אדום בו זמנית תקבלי לבן
11. לדעתי התשובה שגויה. הסבר:
אור   (09.08.08)
תהליך הראייה מורכב: 1. האור שמגיע אל עיננו נקלט ע"י הקולטנים שבעיניים, והקלט עובר אל המוח 2. המוח מעבד את המידע 3. המוח מפרש אותו- כלומר, אנו מזהים את הצבע כחול לדוגמה, או ירוק. כפי שמצויין בתשובה הקולטנים בעיניים של כולנו קולטים את את אותם צירופים של שלושת צבעי הבסיס, והמדוכים שבעיננו מגיבים לאותם אורכי גל. אך הבעיה בתהליך הראייה של הצבע היא הפיענוח במוח את מה שהקולטנים בעיניים קולטים- או שלב העיבוד. אותו קלט מן העיניים יכול להגיע אל המוח שלי ואל המוח שלך, אך את הקלט הזה יכולים לפרש המוחות שלנו באופן שונה, כלומר את תראי כחול, וגם אני אראה צבע שאני מכנה כחול, אך אולי בעבורך הצבע הזה הוא ירוק, כלומר הפירוש שהמוח שלי נותן למידע על אורך גל כחול יכול להיות הפירוש שהמוח שלך נותן לאורך גל ירוק. לא אמרתי שזה מה שקורה, אמרתי שזו אפשרות שאי אפשר לשלול עדיין, כלומר, עד שנסיים את חקר המוח. צודק או לא?
12. הסבר מורכב
אורי ,   כרמיאל   (09.08.08)
1. בעין יש שלושה סוגי קולטנים של צבע. הם לא בדיוק אדום-ירוק-כחול ויש חפיפה ביניהם. כל צבע מורכב מקומצינציה של שלושה אלו ויחס הרגישות ביניהם. הרגישות של צופה "סטנדרטי" מבוטאת בעקומה כדוגמת CIE שנבנתה ע"י ממוצע של הרבה אנשים ע"י השוואות בין צבעים שונים. כמובן שיש הבדל קטנים בין אנשים שונים, ולכן יש הבדלים קלים באינטרפטציה של אנשים שונים לצבע מסויים. עבור אנשים ללא עיוורון צבעים ההבדלים יהיו קטנים ולא יהיה מצב של ירוק נראה ככחול וכדומה. יכולים להיות הבדלים קטנים למשל האם זה תכלת או טורקיז וכד'. דרך אגב, עבור צבע מונוכרטמטי, כלומר אורך גל אחד (למשל לייזר), ההבדלים יהיו מזעריים כיוון שקולטן אחד יהיה יותר דומיננטי והבדלי עוצמה לא משנים את הצבע הבודד. 2. לגבי הצבעים, בעין מתרחש תהליך של חיבור צבעים של שלושת צבעי היסוד אדום-ירוק-כחול. יש מערכות כמו מדפסות ששם תהליך הצביעה נעשה על ידי חיסור צבעים מדף לבן הכולל את כל הצבעים ואז צבעי היסוד להדפסה הם צהוב-מג'נטה וציאן. לכן גם במדפסות אלו שלושת ראשי הדיו שקונים. שלושה צבעים אלו הם המשלימים של שלושת צבעי היסוד של החיבור, כלומר לבן פחות כל אחד מצבעי היסוד נותן את צבע היסוד לחיסור צבעים.
13. אני חושבת שלא רואים אותו הדבר
אני   (14.08.08)
אני אפשט את השאלה שאמורה להישאל. נגיד יש לנו 3 צבעי יסוד: אדום, צהוב, כחול. וכל צבע מהווה אחוז מה100% של הצבע המלא לדוגמה כתום יכול להיות 0% כחול, 60% צהוב ו40% אדום.. או כל יחס הגיוני בין אדום לצהוב. והשאלה שתישאל היא: האם כשאני "רואה" שולחן כתום ביחס של 52.8 לטובת צהוב חבר שלי לא רואה את אותו שולחן בצבע של 51.2 לטובת הצהוב? שנינו מגדירים את הצבע ככתום אבל אנחנו רואים גוונים שונים של כתום. אני מנסה להקביל את זה לעיוורי צבעים החלקיים לדוגמה לאבא שלי חסר פיגמנט ספציפי של ירוק, כלומר אם תתנו לו את הצבע בז' או צבע ירקרק בהיר הוא לא יראה הבדל ביניהם (זה מסביר למה המרפסת שלנו צבועה כיום בירוק מזעזע). כשאני ואבא שלי רואים את הצבע של פרח כלשהו שנינו נסווג את הצבע כורוד אבל אין ספק שהוא רואה ורוד אחר ממני כי חסר לו פיגמנט מסויים. אי אפשר לבדוק את העניין הזה כי כל אחד מאיתנו "למד" את שמות הצבעים וקישר אותם למה שהוא "רואה". ובחזרה לעניין האחוזים בגלל שאבא שלי לא רואה גוון ירוק מסויים תמיד היחס בין הצבעים שהוא "רואה" יהיה שונה מהיחס שאני "רואה". ואם ניקח את זה ממש רחוק ייתכן שאבא שלי "רואה" צבע כחול כשהוא "רואה" ירוק... מקווה שירדתם לסוף דעתי
14. אני יודע בוודאות שהתשובה שגויה
בש גיול   (05.01.09)
אני לא ממציא את זה: בשנת 1996 היו כמה חודשים ששתי העיניים שלי ראו באופן שונה צבעים כתומים: לעין אחת הם היו אדומים יותר, ולשנייה חומים יותר. אם הייתי מביט על משטח כתום ומחליף בין העיניים ההבדל היה אדיר. גם אצלי הרצפטורים אותם רצפטורים וכן הלאה כמו בתשובה - ומכאן ברור שהתשובה שגויה.
חזרה לכתבה