סביבה ומדע  מדע  גליליאו וחידושים  מדעים מדויקים וטכנולוגיה
מהיר, פשוט וגאוני
מיכל סחף, גליליאו
פורסם: 10.05.07, 00:18
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 25 תגובות ב-25 דיונים
1. כבר הוכח מזמן שהיחסות זה שטויות.אני מזמין את כולם לקרוא
דוד   (10.05.07)
2. מדהים איך שהפשטות מאפשרת שימוש מושכל
הכל יחסי   (10.05.07)
יותר במערכות הכי מורכבות או בחישובים הכי מסובכים. אם ליישם את העיקרון לתחום הפסיכולוגי, הרי שכל בעיה, אם נביט בה מנקודת הייחוס של מישהו אחר, או משהו אחר, יכולה להיות פתאום פשוטה וקלה יותר לפתרון. ותודה לאיינשטיין, לורנץ ו-ויי.
3. ידע הוא כח
אורלי ,   שומרון   (10.05.07)
חשוב מאוד שכל המדענים "קטנים" כגדולים יפרסמו באור זרקאורים את תהליכי העבודה וכמובן נושאי מחקרים ותוצאותיהם- ההשלכות אדירות ונוגעות לכל תחומי החיים. ממש מדהים שהחוקר חשב שכול עובדים כך- ובעצם לא ..... רק חבל שלא מדובר בחוקר ישראלי (סליחה- אין תקציב נורמאלי למעבדות ומחקר בכלל....)- דבר שהיה מעלה את קרנינו ברבים....
4. מה ?
דני רופ ,   מרכז   (10.05.07)
5. ברור שהבנתי. כל מילה.
גיל ,   ר"ג   (10.05.07)
6. אם הוא היה סטודנט בארץ והוא היה מגיש את הרעיון כעבודה
שקר כלשהו   (10.05.07)
הוא היה מקבל בחזרה הערה מהבודק: "לא ברור מה עשית פה, אנא הצמד לתירגולים" .....עצוב
7. מגניב לגמרי
אורי   (10.05.07)
כמה פשוט, ככה מגניב.
8. זה גם נכון
ROMREZ ,   ELECTROLAND   (10.05.07)
וגם מגניב! מחשבים יעבדו בצורה "נבונה יותר" שווה לחכות:)
9. טוב שיש עצלנים בעולם...
אני   (10.05.07)
תמיד מחפשים את הדרך הקלה יותר לבצע דברים
10. לו אינשטיין היה רוצה ללמוד בארץ
ישראל   (10.05.07)
לו אינשטיין היה רוצה ללמוד בארץ, היה נדחה כי הציון בבחינה הפסיכומטרית שלו היה נמוך מידי. הראו לי פרופ' אחד בארץ שהיה עובר את הפסיכומטרי בציון מעל 400. התוצאה: לימוד בחו"ל, כלומר המדינה איבדה אזרח מעולה.
11. מדהים.. פשוט מדהים..
סטודנט מת"א   (10.05.07)
נהניתי לקרוא את הכתבה. וכן, כולנו כבר הבנו שדווקא ה"פתרון הטריוויאלי" (תלוי למי הוא נחשב טריוויאלי) הוא הפתרון הנכון והמהיר ביותר.. אני גם נאלץ להסכים עם תגובה מספר 6, למרות שאצלנו פשוט היית מקבל וי על כל התרגיל מבלי שבאמת היו בודקים לך אותו.. עצוב שככה בודקים אצלנו. כבר מצאנו מספיק פעמים שהכנו כמה אנשים אותה שאלה בדיוק אותו דבר וקיבלנו וי איקס או ויקס כמו באיזה משחק בינגו..
12. מה אני אגיד לכם...
אורי זוהר ,   בני ברק   (10.05.07)
גם זמר גם פיסקאי מחונן. אין על האריק הזה.
13. way to go Michal, please write more
555 ,   in the air   (10.05.07)
14. 1, אולי זה כך מנקודת המבט שלך, אבל אני חושב אחרת
(10.05.07)
והפואנטה של המשפט הזה היא, "שהכל יחסי". מי שמודד או צופה בתופעה מסויימת בעולם, עושה זאת מנקודת מבטו, ומקבל נתונים בהתאם ומגדיר נתונים בהתאם. מישהו שהיה צופה ב"אותה תופעה" מנקודת מבט אחרת (או יותר נכון עם יכולת מבט אחרת), קרוב לוודאי שההגדרות שלו שונות והנתונים שהוא מקבל הם שונים. אם לא הבנת, אפשט זאת: מי מקיף את מי, כדור-הארץ את השמש או השמש את כדור הארץ?
15. ממש שימושי
(10.05.07)
פעם הבאה אני לא אתקרב למהירות האור..
16. יש לי הרגשה שאף אחד מהמגיבים לא באמת הבין
זאב   (10.05.07)
אתם בטוחים שתורת היחסות זה מה שאתם חושבים שזה?
17. נכון , אבל...
מיקרוסופט   (10.05.07)
העקרון שמורכבותן של בעיות תלויה במערכת היחוס שנבחרה לנצגת הבעיה הוא משחק מתמתי ידוע. למשל הפתרון של המשוואה e^x=1 הוא מסובך. אבל ע"י טרנספורמציית log הפתרון הוא מיידי. כך גם משוואות דפרנציאליות מסויימות שטרנפורם פוריה הופך אותן לטריוויאליות. אבל האם יש בנמצא טרנספורמציה שמקטינה את מספר דרגות החופש במערכת? האם ישנה מערכת קואורדינטות "מיוחסת" שבה לאטום ארגון אין 18 אלקטרונים זהים אלא חלקיק אחד חשוב וכל שאר ה-17 לא וניתנים להזנחה? זו תהיה טרנספורמציה שמקלה באמת על חישובים נומריים. מישהו מכיר?
18. למחבר היקר, השנויים אינם ב"תפיסה"
מוהנדס אל יאהודי ,   אורשולים אל קודס   (10.05.07)
השוניים בגיאומטריה אינם שנויים בתפיסה של המתבונן, אלא שנויים ממשיים התלויים במערכת היחוס.
19. אני לא כל כך בטוח.
צווישטיין ,   אולם, גרמניה   (10.05.07)
לא שאני חסיד גדול של הפסיכומטרי. הנקודה היא שהסיפורים שמספרים על איינשטיין, בדבר כישלונותיו בבית הספר, אינם אלא אגדות. אינשטיין כניוטון, גלילאו, ארכימדס, ואריסטו היה תמיד משיכמו ומעלה כמעט בכל התחומים.
20. זה נכון בכל מקום בעולם.
ד"ר אבא טיחי ,   חיפה   (10.05.07)
כל דבר בלתי שגרתי נתקל, בצדק, בהתנגדות ובהסתייגות. על כל איינשטיין צודק, יש אלפי "איינשטיינים" משוגעים. אחד מהם, למשל, הוא הד"ר רון שהמציא את ה"פל-קל". זוכר ?
21. ל 10
עש   (11.05.07)
זה הכל מיתוס-איינשטיין היה מקבל 800 בפסיכומטרי.הוא היה גאון מתמטי טוטאלי.
22. הכל יחסי בחיים רק תדאג שזה לא יהיה ביחס אלייך
תרשום תרשום?!   (11.05.07)
23. 14 - כאן אתה טועה...
(10.05.07)
תורת היחסות לא אומרת שהכל יחסי. להיפך, יש קבוע אחד מוחלט. מהירות האור בריק קבועה לכל צופה ללא קשר למהירות בה הוא נע. סליחה על הפדאנטיות... :-)
24. למגיב מ"מיקרוסופט"
קובי ,   חולון   (11.05.07)
1. מבחינת הסיבוכיות כפי שמודדים במדעי המחשב, הטרנספורמציה למערכת הייחוס (בה מקבלים מינימום ביחס שבין המרחק הגדול ביותר לקטן ביותר) לא שינתה אותה מהבחינה המהותית, אלא רק בגורמים הקבועים. 2. שאלת אם יש טרנספורמציה שמקטינה את מספר דרגות החופש. התשובה היא שלילית אם אתה מתעקש לשמור את מלוא המידע על המערכת. מה שכן נאמר בכתבה שהטרנספורצמציה מאפשרת לפעמים שימוש בקירובים מתמטיים (שהם באמת מורידים את מספר דרגות החופש שבבעיה על ידי ויתור על מלוא המידע שהמשוואות מספקות), ומן הסתם הקירובים נעשיים כך שהתשובות לשאלות המעניינות את הפיסיקאים לא משתנים במידה רבה ביחס לתשובה האמיתית במידה רבה. 3. אני אשמח אם יתפרסם קישור למאמר.
25. ל- 14
יחסות   (19.05.07)
קודם-כל, שים לב שבדברייך כתבת "קרוב לוודאי", מה שאומר שגם אתה לא בטוח במאה אחוזים בדברייך ואין נימה חד-משמעית (ב- 100 אחוז) בדברייך. שנית, כאשר תופעת טבע מתקיימת אז היא פשוט מתקיימת בהתאם לטבע. זה שאנשים שונים יתארו באופן שונה, אומר שחלק טועים וחלק צודקים (אגב, זה מה שהפיסיקה מנסה לעשות בין היתר- לתת הסברים (נכונים) לתופעות הטבע). עכשיו תשאל מה זה נכון? את הנכון הזה לא יגלו לעולם שכן למען זאת יצטרכו לערוך אינסוף ניסויים שיוכיחו זאת. אבל העיקר שהבנת למה התכוונתי. ודבר אחרון, בנוגע לכדוה"א והשמש- זה נכון שישנם דברים שניתן להתווכח עליהם מבחינת ההסבר שלהם (וזה לא שיש סתירה בדבריי), משום שאלה מקרים ספיציפיים שבהם הסבר יכול לבוא בכמה וריאציות, אבל אין לדבר זה שום עקרון מיוחד שאיכשהו משפיע על הבנת התופעה. - יכול להיות כי לא הסברתי עצמי ממש טוב כי זה אולי טיפה מסובך לי. עם-זאת, נראה לי כי תורת היחסות עוסקת יותר במה שקורה כאשר מדובר במהירויות גבוהות מאוד של גופים, ולא בנושאים כמו שאתה דיברת עליהם ונתנתה דוגמא עליהם (עם השמש וכדוה"א).
חזרה לכתבה