כלכלה  כלכלה בארץ
משברים כלכליים בהיסטוריה של ארץ-ישראל
צבי לביא
פורסם: 31.10.08, 10:39
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 16 תגובות ב-16 דיונים
1. הכלכלה היא כמו גלי הים פעם למעלה ופעםלמטה
ריבי ,   תל אביב   (31.10.08)
כתבה יפה המאירה את עינינו למצב הכלכלי ששרר בארץ לפני עשורים גם אז היא הייתה מושפעת ממה שקרה במדינות אחרות במיוחד היכן שהיה ריכוז של יהודים בעלי ממון
2. כתבה יפה
(31.10.08)
3. החורבן הכלכלי של ארידור יחי הליכוד
זוכרים   (31.10.08)
שכמעט החריב את המדינה
4. שנות ה-80 הנוראיות לא אשכח
טלי ,   צפון   (31.10.08)
הולכים לישון קמים בבוקר ולא יודעים מה מחיר הלחם. לאחרונה מדברים הרבה על משבר המשקנתאות בארה"ב. אני לא אשכח את משבר המשקנתאות של שנות ה-80 בישראל. הלואות צמודות לא למדד אלא לדולר כששער הדולר זינק לשחקים כל יום. קראו לנו אז נפגעי המשקנתאות שלא מטמטום אלא מתמימות נתנו אימון בבנקים שדחפו ( סליחה על הגסות ) לנו הלואות עם ריבית משתנה. יבורח שמעון פרס על שחולל מהפכה במשק.
5.  ההיסטוריה של הכסף הישראלי
כלכלן   (31.10.08)
התפתחות שטרות הכסף בישראל, מימיה הראשונים ועד היום. http://www.slidex.co.il/watch/356
6. הבנתי,תמיד אוכלים חרא חוץ מהמקורבים כמובן
ארנונה..??   (31.10.08)
7. כתבה מעולה אך חסר המשבר הכלכלי מ- 97
רונן ,   השרון   (31.10.08)
מזמן לא קראתי תקציר הממצה את ההיסטוריה בכזו בהירות וענייניות. בהחלט כתבה שתשמש אותי. יחד עם זאת, לא ציינת את המשבר משנת 1997 בערך. לדעתי, תהליך הקליטה של העליה מרוסיה מהווה נס כלכלי. קליטת 800 אלף עולים ויותר (גידול של כ- 17% באוכלוסיה ויותר) בתוך 6 שנים כאשר יותר מחצי מהם בגיל תעסוקה וקליטת רובם לעבודה, לא היה כמעט אח ורע לכך בהיסטוריה. עם זאת, בהמשך למפולת המניות בישראל בשנת 94 עד מרץ 95, (מפולת אמיתית - העמך הקטן השקיע בבורסה וביחד עם קופות הגמל שקיבלו אישור באוקטובר 93 להשקיע 15% מהכספים במניות, יצרו בועה שהתפוצצה, ראה הודו וסין כיום, לעומת ארה"ב, אירופה וישראל שהעמך לא מושקע בהם ישירות)יתרת כספי המשקיעים בתוספת כספי העליה שחולקו לעולים, יצרו ביקושים גדולים במשק לדירות מכוניות ופריטי צריכה אחרים דבר שיצר המשך פרוספריטי בישראל למרות המפולת אך במהלך 97 כילו הוותיקים את יתרת חסכונותיהם העולים סיימו את רכישותיהם ואילו הקבלנים והיצרנים והיבואנים שראו ביקושים גדולים ב- 96, הגדילו את הזמנותיהם והשקעותיהם עוד יותר מבלי לקלוט שהביקושים נעצרו ומכאן החל תהליך מיתון ארוך וכואב שכלל פיטורים רבים אם כי מרביתו הורגש בקרב העולים ואולי זו הסיבה שמשבר זה לא קיבל תהודה רבה למעט ענף הבניה בארץ ששקע למיתון ארוך עד לאמצע העשור הנוכחי.
8. גלי הים הם כמו ההסטוריה פעם למעלה פעם למטה
בירי ,   תל חפיף   (31.10.08)
כתבה נחמדה הזורה אור בעיני הקורא בהקשר למצב הקלקלי ששרר בארץ לפני מאות שנים וגם אז היא היתה מושפעת מיהודים בעלי ממון שהיו במדינות אחרות.
9. יותר חשוב - למה מכונות השתייה לא מזהות 2 שקל ?
MAN UTD ,   UK   (31.10.08)
הוצאתם מטבע חדש של 2 שקל והמכונות לא קוראות אותו ?! נו באמת היה כדאי ושווה.. תתקנו את זה מדינה מצחיקה ישראבלוף !
10. בתקופות משבר אלו נפגע גם שוק הנדלן!!
רונן ,   הוד השרון   (31.10.08)
11. מה קורה בשורה התחתונה ?
אני רק שאלה   (31.10.08)
יפה סיכם הכותב בשורה התחתונה שהבורסה אינה המשק , בורסה ממריאה אינה בהכרח כלכלה בריאה ולהפך . אפשר כבר להוסיף את המשבר הנוכחי , יש כאלה שקוראים לו משבר הסאב פריים אבל לדעתי אפשר לקרוא לו משבר הריבית הנמוכה . כל החוליים של הכלכלה נובעים מריבית נמוכה שמנתבת משקיעים להשקעות מסוכנות כמו סאב פריים . לכאורה הריבית אמורה לאושש את הכלכלה אבל בעצם מטרתה היא להחזיק את שוק המניות ואת בעלי ההון והחברים שלהם בשוק הפיננסי . המשבר הוא בלתי נמנע ואת המחיר נשלם כולנו , גם אלה שלא בבורסה . השאלה רק מה יהיה הנזק ולצערי בנק ישראל והאוצר מחקים את האידיוטים בארה"ב וכולנו יודעים מה הם גרמו לכלכלה האמריקאית ...
12. המשפט האחרון מדהים
רועי   (31.10.08)
גם בנכונות שלו וגם באומץ של הכתב לכתוב אותו.
13. מה שאנשים לא קולטים
עפר ,   תא   (31.10.08)
זה שכל אחד מהמשברים הללו היו ממוטטים את כלכלת ישראל לולא קיבלה סיוע חוץ מסיבי כדי להציל אותה. היום ארה"ב במשבר. מתוך כל המשברים, זה בשנים 74-85 הוא הכי דומה למשבר שעוברת היום ארה"ב. רק שלארה"ב אין מי שיבוא מבחוץ ויציל אותה.
14. המשבר הקרוב מתקרב אבל זה לא בגלל הכלכלה שלנו
חיים   (31.10.08)
המשבר היום הוא עולמי וכמו נהר אדיר העולה על גדותיו הוא סוחף את כולם איתו.הנגיד פישר בנה ''סכרים'' לתפארת אבל ''הזרימה'' בנהר כל כך חזקה שחלק מהסכרים אינם מספיקים לעצור את הטעון עצירה.גם משק יציב כמו המשק הישראלי יקלע לקשיים בעיקר בגלל שלכולם מסביב אין כסף לקנות את המומרים המיוצרים כאן.בגלל הכלכלה היציבה יחסית השקל חזק כנגד רוב המטבעות ואז האפשרות לייצא מצטמצמת דבר שבהכרח יביא להאטה,לצימצום העבודה,להגדלת האבטלה ולירידות בהכנסה.המשבר כאמור בדרך ולכן כדאי וצריך להיזכר.אל תאמינו לבורסות למיניהם.הנסיון שם הוא להעלות מחירים אבל במציאות אנו רואים שלכולם ישנה שחיקה עצומה ברווחים וחברות רבות בכלל אינם מרוויחות.הבנקים בכל העולם נמנעים מלהלוות וכל השוק העולמי בהמתנה נוראית.החוסר וודאות הזה הוא הבעיה.כולם עומדים על הקו ,בעמדת הזינוק ואף אחד לא יוצא לדרך כי הדרך מלאה מהמורות ואלו שעל קו הזינוק עדיין פצועיל וחבולים מכל הנפילות האחרויות.בקיצור היזהרו.
15. יש פיתרון! אבל...
מיקי ,   רמה"ש   (01.11.08)
משברים כאלו נפתרים בדרך כלל בפעולות מלחמה או בהתפרצויות אמטישמיות. אין לנו אלא לחזק את עצמנו מבפנים. בחשיבה רגועה נוכל לנצל את המצב לבניית פרוייקטים חדשים שיספקו עבודה מיידית ופרנסה לאלפי משפחות. הפרוייקטים שיוקמו יהיו תשתית חשובה לימים הטובים שיגיעו לאחר המשבר. אבל... עם הנהגה שלא חיה באהבה הדדית אין סיכוי שיעשו זאת. לכן הכל נשאר תלוי ביזמים פרטיים בעלי חזון.
16. הזינוק בכלכלה בעשורים הראשונים למדינה
דודי   (01.11.08)
ואחרי 67 לא נבע מהשילומים ולא מתרומות מחו"ל. אלה היו רק עוד גורמים במשוואה, ולא החשובים ביותר.
חזרה לכתבה