אוכל  טעם החיים  שיעור בישול
חמצמץ וטעים: רוטב וינגרט
מאיר דנון
פורסם: 19.02.09, 10:25
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 23 תגובות ב-13 דיונים
1. ועוד כמה טיפים שלי
חיותה ,   במטבח   (19.02.09)
משהו מתוק ברוטב משדרג אותו פלאים: דבש, סילאן, ריבה טובה, אפילו קצת סוכר. עוד תוספות מעניינות: במקום מלח - מעט רוטב סויה, כמה טיפות שמן סומסום, כפית שטוחה חמאת בוטנים בתיאבון
2. אני מתה על וינגרט אבל לא יוצא לי אף פעם טעים כמו ב
(19.02.09)
במסעדות
3. ממש לא הויניגרט הקלאסי
גדי   (19.02.09)

 

4. ויניגרט בלי חומץ
רותם   (19.02.09)

למי שלא אוהב חומץ אני מכינה ויניגרט בלי חומץ. תערובת של שמן זית, חרדל דיז'ון גרגירים וסוכר ולתערובת זאת אני מוסיפה או לימון או תפוזים או פסיפלורה שאני מעבירה דרך מסננת או כל דבר חומצי.

5. בלי שום ??
גיל ,   ת"א   (19.02.09)
איזה מין ווינגרט זה בלי שום ??!!
6. לא חייבים כלכך הרבה שמן אפשר שליש
ולהוסיף יין לבן במקו   (19.02.09)
ולהוסיף יין לבן במקום או כל נוזל טעים אחר
7. מומלץ מומלץ מומלץ!!!
גסטרונומיה ,   רחובות   (19.02.09)
לאו ניגרט אבל יותר טעים: 1 לימון סחוט 1 כף דבש 1 כף חרדל 1 כף רוטב בלסמי אפשר גם קצת שמן זית למרות שהוא לא ממש דומיננטי עם כל חגיגת הטעמים פה.
8. תוסיפו לאט, תערבבו מהר
טבח ,   נודד   (19.02.09)
זה נכון שעם מנערים לפני כל שימוש אין צורך להוסיף את השמן לאט אבל כדי שהויניגרט לא יתפרק מלכתחילה יש להוסיף את השמן לאט תוך טריפה מהירה, ככה הוא ישאר בצורתו הויניגרטית לאורך שמן ולא יתפרק לשכבת חומץ ושכבת שמן
9. איזו כתבה מדליקה - סוף סוף קלאסיקה בגובה העיניים
מעיין ,   דרום   (20.02.09)
ממש ממש יפה, כן ירבו!! אגב היכן משיגים צלפים?
10. מסכימה עם 7 והמלצה נוספת
(20.02.09)

אני מכינה בדיוק כמוך ובלי שמן בכלל וזה יוצא נהדר.

מה גם שאפשר ל'שחק' עם סוגי החרדל ולשים חרדל גרגרים או חרדל וואסאבי וזה גם יוצא מאוד מעניין.

11. או שלא קוראים או שמגיבים סתם להכעיס אחרת...
אריק ,   חו"ל   (20.02.09)

אי אפשר להבין את התגובות , ולכן אסביר בדרכי הפשוטה והברורה :

א. שף דנון מלמד פה איך להכין ווינגרט בסיסי ובתוספת ארבע גרסאות נוספות . ארבע , כי גם ה"קלאסי" בנוי על הבסיס שהנו :

ב. חומץ ( ומכאן השם ) ושמן . כל כך פשוט ולא מסובך .

ואכן על הבסיס הזה ניתן ליצור אינספור ווריאציות כל אחד על פי רצונו , יצירתיותו , טעמו כיסו וכוסו , ובלבד שהרוטב יהיה בנוי משני המרכיבים הבסיסיים . נכון , ניתן להמיר את החומץ ברכיב חומצי אחר , רק זאת יש לזכור שחומץ ( רוב החומצים המוכנים והאיכותיים ) הוא חומצה חלשה מאד ומדוללת

כ 20 פעם לרמה של 5%ACETIC ACID , בעוד שחומצת הלימון ה CITRIC ACID שנמצאת ברוב הפירות ובמיוחד ב CITRUSES היא חומצה חזקה הרבה יותר . ולכן כאשר ממירים חומץ בחליף זה או אחר יש לערוך מספר נסיונות בכדי שהטעם לא יהיה חמוץ פחות/יותר , וחשוב מזה שלא יפגע המרקם , כי מדובר באמולסיה חלשה ובלתי יציבה .

בעולם קיימים אינספור רטבים , רובם ככולם טעימים , אחרת למה הם קיימים ומדוע צורכים אותם ? רובם דווקא לא ווינגרט למרות שהם טובים בפני עמצם .

עם כל הכבוד למגיבים , ויש לי כבוד כלפי כל אחד, הטור הזה אינו טור רוטב כללי וההתייחסות אמורה להיות בהתאם , ומשפט כמו " נכון , זה אינו ווינגרט אבל" וכו , לא שייך לעניין . ובא השלום על ישראל , שבת שלום .

12. ל-11: או שלא קוראים טוקבקים או שלא כותבים אותם!
(20.02.09)

עם כל הכבוד כלפייך אדון אריק, ויש כבוד:

אחד הדברים המהנים בטוקבקים הוא לקבל רעיונות מאנשים אחרים, בעיקר בכל הנוגע לקולינריה.

לכן - אפילו שהטור מסביר על ויניגרט קלאסי ואף הגדיל לעשות ונתן

גירסאות נוספות, לי אישית מאוד נחמד לראות איך עוד אנשים משדרגים את הרטבים שלהם - גם אם הם "כלליים" מדי, ולא תמיד קשורים לנושא.

אינך חייב לקרוא טוקבקים כלל, אך תן לנו להנות מהם כמו שאנו נהנים.

ואגב - מעניין מה היה אם מישהו היה אומר לממציא ה"ויניגרט תפוזים" שיפסיק לטקבק..... היינו נשארים עם אותם הדברים, ללא חידושים. תחשוב על זה.

 

13. ברוטב הקלאסי צרך להוסיף מלח ופלפל ?
רן ,   צפון   (11.03.09)
חזרה לכתבה