אוכל  טעם החיים  לבשל מהספרים  מתכונים מספרי בישול
לא רק ג'חנון: 4 מתכונים מתוך "המטבח התימני"
ynet
פורסם: 21.06.09, 10:11
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפסת כתבה הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 123 תגובות ב-54 דיונים
1. מה עם סבאייה?
אילנה   (21.06.09)

מה עם מתכון למאפה המופלא סבאייה?

ניסיתי לבקש מתכון מנשים תימניות וכולן התחמקו מלתת מתכון מדויק או שנתנו מתכון שלא היה לו קשר למה שעלה על השולחן.

אם יש מישהו/י שיכול לתת מתכון באמת מדויק אודה לו/ה מכל הלב.

2. חלקי בעולם הבא תמורת הקובאנה החומה והמתוקה של
נתן   (21.06.09)
סבתא שלי.
3. מתכון לסבאיה
תימני קטן אבל גזעי   (21.06.09)

1 קילו קמח

1 כף שמרים

3\1 כוס סוכר

4 כפיות מלח

3 כפות שמן

750 סמ"ק מים (בערך !!! זה לפי תחושה , אבל הבצק צריך להיות כמו של ג'חנון) .

 

גירסא אחת לסבאיה :

לערבב הכל בצק אחיד . בעיקרון הבצק הוא אותו בצק כמו של ג'חנון .

נותנים לבצק לנוח 15 דקות ואז מחלקים לכדורים .

אחרי שכל כדור תפח , מרדדים לעיגול דק , מורחים בחמאה ומניחים בעדינות בסיר אלומיניום עגול. ככה עושים עם שאר הכדורים .

בסוף יש לך עלים מעוגלים של בצק כשביניהם מעט חמאה .

מכסים במגבת ובמכסה ומבשלים על להבה נמוכה עד שמזהיב (חלק יוצא קריספי) . יש כאלה (כמוני) שבסוף שופכים סירופ מעל (מים+סוכר) .

 

הגירסא השנייה לסבאיה :

לוקחים את כדורי הבצק (אחרי שתפחו מעט) ומרדדים אותם כמו גחנון (משטחים לעלה דק ומקפלים-מגלגלים , כאשר מורחים ממש מעט חמאה לפני שמקפלים) .

אחרי שקיבלנו בעצם את הצורה של הג'חנון (ארוך כמו שקונים) , מורחים בביצה ואופים בתנור . לקראת סוף האפיה מברישים בסירופ של סוכר ומים (בגירסא הזו זה הכרחי לטעם ומומלץ מאוד) .

 

 

בעיקרון 2 הגירסאות ממש טובות .

בתיאבו ובהצלחה

 

4. זה משמיןןן המון קלוריות בקובנה וג'חנון סבאיה !
תימני   (21.06.09)
5. בצק בצק בשר בצק
סבתא שלי היתה תימניה   (21.06.09)

אותם מרכיבים כמעט בכל מתכון...  אותם תבלינים כמעט בכל מתכון. עושר אדיר של בצקים מה שמעלה את רמת הסוכר בדם,.. אבל יש חילבה שזה בריא ללב (אבל לא במיטה עם אישתך)...

 

המטבח התימני אולי טעים מאוד... אבל מעוף ויצירתיות קולינרית בוודאי שאין לו!

6. מילה אחרת פרט מדוחה?
בני   (21.06.09)

אוכל דל, לא בריא ומגעיל.

 

כל המצרכים זולים ופשוטים מה שתואם כמובן להוצאות הכספיות שתימני מוכן להוציא בחודש.

 

מרק עם ברכיים של פרה תאכלו אתם. תימני גם יקנה פרסות של פרה

7. יש למישהו מתכון למרק זום של התימנים?
אני ,   י-ם   (21.06.09)
8. "סו לארקי" נשמע שם תימני למהדרין...
ג'חנון   (21.06.09)

להקדיש ספר שלם למטבח כך כך פשוט ומוגבל ש-90% מהמנות בו הן ערבוב של קמח עם מרגרינה?

מיותר לגמרי.

9. שאלה לגבי מרק רגל
רונן ,   מרכז   (21.06.09)
האם אפשר לבשל את במרק בתנור במשך הלילה.
10. תערובת של קמח ומרגרינה לא בריא ומשמין בטירוף!
(21.06.09)
המיטבח התימני הכי דל ומשעמם  מכל עדות  המיזרח כמו שאמרו לפני פה ואני כותב זאת שאני תימני בעצמי
11. מה יותר תימני מלחוח? אפשר לקבל מתכון?
(21.06.09)
12. גזענים חסרי ידע בסיסי
תימני   (21.06.09)

האוכל התימני לא משמין בכלל , לא שמתם לב שהתימנים רזים ?

 

מי שמשמין זה אשכנזים שבנוסף אוכלים אוכל שמן ומגעיל. (חיבים תמיד קינוח מתוק וחלבי אחר מאכל בשרי. איכס )

 

הכי מצחיק שאשכנזים , אלו עם האוכל התפל וחסר הטעם, מתלוננים על אוכל מתובל וטעים.

 

מלבד זאת, הקמצנים הגדולים ביותר, אלו הם העשירים ביותר.

 

התימנים בסך הכל מחושבים כלכלית

13. ספר בישול תימני ?????????????? על מה ?
(21.06.09)
14. מספיק עם הגזאוננות הזאת!
חננה אשכנזי   (21.06.09)
15. מתכון למרק זום(=מדיד אצל חלק מיוצאי תימן)
שחור זה יפה   (21.06.09)

כ-10 מנות

2 שמנת 15% שומן(אפשר גם אשל)

5 כפות קמח גדושות

מים

1/2 כף מלח

1 כפית סחוג

25 גר' מרגרינה(או סמנה למי שיש)

1/2 1 כף זעתר(אפשר יותר למי שאוהב)

3/4 כוס בורגול טחון גס מבושל בנפרד ומסונן

(אפשר להחליף את הבורגול באורז מבושל ומסונן)

 </P&g

gt;מערבבים היטב שמנת וקמח עד שנעלמים כל הגושים

מוסיפים מעט מים ומערבבים -מוסיפים שוב ןמערבבים

עד למילוי הסיר(כ-4 ליטר נפח סיר) כ-3/4 מגובהו.

מבשלים על אש גדולה תוך בחישה מתמדת עד לרתיחה(זהירות-גולש!)

מנמיכים אש-מוסיפים תבלינים מרגרינה ובורגול(או אורז)מבושל.

מבשלים 5-10 דק' נוספות על אש קטנה.

 

מצוין לשבירת צום יום כיפור

 

 

16. מרק חם בקיץ מי אוכל אני לא מסוגל !
מרק תימני   (21.06.09)
17. מי צריך את כל המאכלים השמנים האלה בקיץ?
שולה ,   הרצליה   (21.06.09)

מרק עצמות?  מי אוכל בקית מרק? אתם יודעים כמה שומן יש במרק עצמות?

כל המלוואח והג'חנון זה הכל עושים עם מרגרינה - אסון אמיתי.

כל הטיגונים זה אסון.  סתם מאכלים שלא נותנים שום טיפת בריאות .

18. ספר בישול תימני? מה זה מטבח תימני בכלל? מצחיקים.
יונה העוזרת ,   כרם התימנים   (21.06.09)

ממתי לתימנים ישז מטבח? מלוואח ג'חנון ומרק כירשה זה מטבח?

מה אוכלים תימנים? ירקות ופיתות בטבון עם חילבה. בשביל זה צריך ספר ??

19. מה שאתה אומר לא מדוייק - הסבר בפנים
אמיר ,   גבעתיים   (21.06.09)

 

 האוכל התימני שהוכן בתימן היה עשוי מחומרים איכותיים ובריאים יותר:

 

הקמח היה קמח מלא ולא קמח לבן והבשר היה טבעי ולא מוזרק כך שכל הערך התזונתי של המזון והשפעתו על הגוף היו אחרים. בנוסף לכך, יהודי תימן עסקו ברובם בעבודות פיזיות : צורפות, רעיית צאן נפחים וכו' כך ששרפו הרבה קלוריות.

גם עקרת הבית שרפה קלוריות רבות בתחזוקת משק ביתה. גם הריקודים התימניים שורפים לא מעט קלוריות.

 

אישית אני מכיר לא מעט תימנים ותימניות שמנים אלא ש:לא בטוח אם הם השמינו מקובאנה או ממקדונלד.

20. לא מאמינה
אלינור ,   ניו יורק   (21.06.09)

ממש עצוב בסה"כ נתנו לכם מתכונים של אוכל תימני

אתם לא חייבים להכין אותו או לאכול אותו

ההפסד כולו שלכם

21. תימנים
תמניה גאה   (21.06.09)

ימותו כל הקנאים, רוב התימנים הם רזים ודקיקים

למרות הבצק של הג'חנון והכובנה והלחוח,  אנחנו

נשארים רזים זה בגנים, מי ששמן שלא יאכל את האוכל

הזה... בעצם שלא יאכל בכלל.

האוכל התימני טעים מאוד... מפסידים!!!

22. הלאה הגיזענות
נינה   (21.06.09)
תפסיקו להשמיץ ושכל אחד יאכל מה שבא לו אבל לעזאזל תלמדו לכבד אחרים.
23. אוי את צודקת!
דלמטית   (21.06.09)
אני בת תערובת וזוכה לגלויי גזענות משני הצדדים.ולעזאזאל, כל פעם נעלבת מחדש בשם אחת העדות.
24. לבני....ולמי שבאמת תוהה
אמיר ,   מנהל ה"פורטל התימני"   (21.06.09)
מצד אחד עצוב לראות כמה בורות וטיפשות יכולה להיות בתוך בן אדם אחד.
מצד שני זה משמח...אתה לא משלנו. שהעדה שלך תסבול....

הרי זה ממש לא משנה לך אם היו כותבים פה על מרוקאים, כורדים, עיראקים, או חייזרים ירוקים עם זנב...

לעצם העניין,
המטבח התימני מבוסס על מרכיבי המזון הזמינים והקיימים במדינה המדברית:
בשר/חלב - מהצאן בקר
מאפים - שעורה/חיטה/תירס
המטבח התימני הנו פשוט אך לא דל....מי שראה מה סבתא תימניה יודעת להכין...יודע !

בתימן לא קיימת חקלאות מבוססת גם כיום.
בתימן גם לא השתמשו במרגרינה ובשמן במהלך הבישול - ה"פטנט" נרכש בארץ.
המזון התימני אינו משמין מעצם העובדה כי הוא כלל אינו זהה למה שמוכר לכם בארץ. המזון בושל ונאכל מייד. (לא היו מקררים ולא מזון משומר/מקופסאות)
הקמח היה קמח מלא, בישול ללא שמן, ובשר ללא מרכיבים נוספים.
מחלות הקשורות בתזונה, כמו השמנה, מחלות כלי דם, לב, וכולסטרול לא היו קיימות בתימן וכמעט שאינן קיימות גם כיום.
עם העלייה לארץ וברבות השנים השתנו גם הרגלי התזונה ולכן ניתן לראות כיום תימנים הסובלים מסימפטומים אלו.
ולמרות הכל...חלקם היחסי באוכלוסיה זעום.

לעדה התימנית מסורת מפוארת בה שמרה על צביונה היהודי והאותנטי גם בגלות במשך 2000 שנה בניגוד ליהדות אירופה בה חלה התבוללות.
גם החיים תחת שלטון מוסלמי, גזירות ופרעות שהתחוללו במהלך השנים לא שינו את אמונתם.

אתם מוזמנים לקרוא וללמוד עוד באתר הפורטל התימני :

http://www.temani.org.il

25. כמו שנאמר
התימני ,   שעריים   (21.06.09)

חלה ושויה ומעשים טובים

והמבין יבין

26. מרק רגל+ברך.....ואוכל תימני בכלל....
דיוויד ,   ת"א   (21.06.09)

כאשכנזי אסלי :-)  מת על האוכל התימני....

לא אשכח את היום בפנימיה שחזרנו מהחופש ובנות הכרם (נילי חג'בי ועוד) הביאו סחוג בצנצנת קטנה....מרחנו אותו על לחם ומרגרינה.+עגבניה...והתאהבתי....כן כן, שרף לי בתחת אחר כך אבל היה שווה לסבול.

מת על ג'חנון+ביצה חומה ורסק עגבניות בשבת בבוקר...

חולה על מרק רגל בכרם עם לחוח והמון חילבה (מוריד סוכר בדם ובריא לעור)

לכן טרחתי ללמוד להכינו  ממשפחת ברזילי  בכרם ( היי נוגה:-)

את האוכל הזה אוכלים במידה כלומר  ג'חנון רק בשבת בבוקר....מרק רגל רק בחורף  פעם בשבועיים.

מת על התימנים  אחלה של בני אדם...אחלה שירים.... אוהב אתכם!!!

27. מעניין,החמין של האשכנזים עם הקישקה או גריוולך ,יותר טוב?
יפה ס ,   תל-אביב   (21.06.09)

לקרוא את התגובות ולמות!

למה אי אפשר להינות מכל העולמות?

לאכול כבד אווז זה בסדר?ומה עם גריוולך? או חמין אשכנזי עם קישקה

לדעתי אפשר לאכול ולקחת את הטוב ביותר מכל עדה - ויש - לא צריך פלצנות יתר!

נכון שהמטבח שלהם דל,אבל תראו לי בית בארץ שלא נהנה מג'חנון+ביצה קשה עשוי  כמו שצריך ,כמו כל דבר צריך לאכול במידה!

מגיע לתימנים התנצלות גדולה על כל העליהום - לא יפה!

28. תסתלבטו מכאן ועד מחר!! אבל תראו לי מסעדת אחת!!
roy ,   los angeles   (21.06.09)

רק אחת שמצליחה כמו נאפיס...שנפוצה כמו נאפיס....

אז כן,גם אם שכחתם - נאפיס זאת מסעדה תימנית!! קודם כל...

 

אה כן..ותראו לי מישהו שלא אכל שם...

 

גם המגיבים הציניים למיניהם...גם אתם אכלתם שם חמודים..וגם הילדים שלכם יאכלו שם וגם הילדים שלהם....

מה לעשות...האוכל טעים..רק אתם צריכים לדאוג בקשר למשקל ואנחנו התימנים לא..הודות לגנים...ותודה לאל..

 

אז אל תשנאו..וד'חפו איזה לחוח לפה..

ושאני לא אתחיל לדבר אפילו על הזמרים בארצינו...

29. סך הכל כתבה על אוכל
שיר   (22.06.09)

וכל הרפש של הישראלים יוצא.

לא מוצא או עדות,ישראלים!,גזענים.

30. מה זה השטויות האלו?
תימני ,   מרכז   (22.06.09)
מה כל הזיבול מוח על כך שיש "מטבח תימני" לא זכור לי שבתימן היה לנו בכלל מטבח! אז מאיפה הנפיצו את המושג "מטבח תימני"? יאללה תוציאו מהמדעה (נרגילה) את העראק ותחזירו את המים הג'יפה.
תגובות נוספות
חזרה לכתבה