אוכל  טעם החיים  לבשל מהספרים  ביקורת ספרי בישול
עמבה, עיג'ה וחמוצים: מתכוני סבתא עיראקיים
רינה כהן
פורסם: 25.06.13, 10:04
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 190 תגובות ב-73 דיונים
1. מי שלא יודע, עמבה במקור זה הודי. עוד לפני שהגיע לעירק
אמרתי לכם   (25.06.13)
2. האם מי שהוא יודע לשפד כבב ,ושלא יפול מהשיפוד.
סייד מאקווי ,   כפר ענא   (25.06.13)
3. וואלה, מה אגיד לכם, יש לי.......
מוישה ,   רעננה   (25.06.13)

במשרד לידי (רו"ח) יושבת גב" עיראקית  אסלית, ומידי פעם, מביאה את  מטעמי המטבח שלה, בייחוד בימי א"  (כנראה שאריות משבת), והמשרד מה זה מסריח, חבל על הזמן.....מה היא לא מביאה:

קיצ"רי, טביט, עיג"ה,  עמבה,  עמה......

הריחות הן בלתי ניסבלים, ומסריחים, ומריחים אותם  מק"מ......

אני  אשכנזי גאה,= מסתפק  במרק ירקות מעולה, על טהרת העוף  הטרי+  ירקות טריים חתוכים, או סלט גזר אמיתי, מגורד  על פומפייה עם צימוקים מעל, לקינוח,= זה  מעדן אמיתי, ואוכל בריא, שמתעכל גם מצויין בגוף.

המאכלים  הנ"ל  הם   פסולת  לגוף  שלכם,    זהירות!!!!!!!!!!!!!!

4. אצלנו מוסיפים סולת ומעט בשר קצוץ דק לקציצת "הירק"
יאממי   (25.06.13)
5. ואמרו שרק אשכנזים שמים סוכר באוכל
(25.06.13)
6. כמה זמן ניתן לשמור עמבה במקרר?
(25.06.13)
7. פאצ'ה זה הכי הכי טעים
ציון   (25.06.13)
זה בעצם טביט לחגים עם מעיים של כבש . ומזה טביט: טביט זה כמו החמין של האשכנזים אך במקום תפוח אדמה מכניסים אורז קוקרקבנים ורסק עגבניות. עכשיו מרוב מחשבה נהיתי רעב. טוב הולך לאכול סנדביץ.
8. מוישה אתה רמאד לא מבין כלום
עירק   (25.06.13)
9. ל-3!!
אביב   (25.06.13)

אתה די סתום!

אתה בן אדם חשוך וטיפש ומסיק מסקנות מטופשות.

אם היתי אתך במשרד היית שופך עליך קופסת אמבה שתיהיה מסריח כל השנה

מאותם מאכילי זבל שהוד רוממותו האשכנזי כל כך סולד מהם.

בחיית ראבק תתעורר על החיים שלך??

אוכל מסריח חח

טיפש!!

10. מה אתה מבין באוכל,אוכל אחד מהנאות החיים , תמשיך לשתות מים דל
רותי   (25.06.13)
11. בדאלק אתה רוצה עמבה בפיתה
מאדים ,   מאדים   (25.06.13)
תודה על המתכונים

http://bit.ly/12GeZma
12. נאס תאכל דיג'אג' ונאס תימשי בלעג'אג' !!!
ביזונה   (25.06.13)
۩*)☼(*۩
13. כן, מתכונים לעמבה על הבוקר
זה מה שאני צריך ,   איכסה מגעיל   (25.06.13)
14. אני הוזה?
ישראלי   (25.06.13)
או שברצינות פרסמתם מתכון לחביתה, שיניתם את זה לשם מזרחי וזה נהיה בסדר?
15. סליחה! עמבה זה מאכל הודי, זה כמו להגיד שפיצה זה אוכל תמני
הודי ,   רמלה   (25.06.13)
16. אבל הכי פשוט תקנו במעדניה של דוד אמיגה בשוק התקוה
שכחתם את החילבה   (25.06.13)
17. עירקי שאכל עמבה אני מריח ממרחק 200 מטר !!
פצצת סירחון מהלכת   (25.06.13)
۩*)☼(*۩
18. שלא יספרו לי סיפורים..
חיים   (25.06.13)
אין על האוכל המרוקאי האסלי!
כל השאר חיקויים עלובים!

נשלח מהסלולארי שלי
19. שלא יספרו לי סיפורים..
חיים   (25.06.13)
אין על האוכל המרוקאי האסלי!
כל השאר חיקויים עלובים!

נשלח מהסלולארי שלי
20. איזה גבינה מלוחה שמים בעַגַ'ה??
גל   (25.06.13)

 

21. זה מריח רע מאד ..
שלום אורן   (25.06.13)
22. %%%% אין על האוכל של סבתא שושנה זל
שכנה   (25.06.13)
הערוק לא כמו שכתוב אצלה זה מושקע עגבניה בצל ירק קמח תבלינים קהי שאני לא  השכלתי ללמוד עגה בגיבין טעים להפליא ריבת תאנים חבל על הזמן כל מי שרוצה לפנות אליי אני יתקשר  ויקבל מתכון מסבתא שושנה יהי זיכרה ברוך סבתא של כל השכונה של כל המשפחה
23. עמבה במקור מאכל הודי ולא עירקי
(25.06.13)
24. איפה קונים מנגו ירוק? אני כל שנה מחפש ולא מוצא
(25.06.13)
סבתא שלי תמיד אומרת שזה לא בעיה למצוא אבל אני לא מוצא...
25. אין אין על המטבח העיראקי
שולה   (25.06.13)
אוכל פשוט טעים!

26. אין על המאכלים העיראקיים!!!
לימור   (25.06.13)
27. בדאלק, תריד תאקל גיגי או עיגה או קהי או קצרי
לואיזה,,,,,,,,,,,,,,   (25.06.13)
או בז ובסל או שלרם או ערוק או בבינגן או חשיוה  בדאלקום  סירתם אדמי תקלון ותפוסון
28. אין עכשיו לפת,רק בחורף.ושכחתם את החילבה במרכיבי העמבה
יובל   (25.06.13)
29. פינת הלשון ועוד כמה טיפים.
IBRAHIM ABOU KHALIL   (25.06.13)
תודה על הבאת מתכונים מן המטבח היהודי עיראקי ודומני, בעיקר הבגד אדי יען כי אני חושב שהמטבח של יהודי ומסוגל, למשל, מן.פע מן המטבח הכורדי. אז נתחיל בלקסיקון קצר בו נזהה ושנכתב את המילים חזרה לערבית תקנית (לאחר עמל רב וממש מאמץ בלשי למה התכוון המשורר יען כי התעתיק הראשוני מערבית לעברית, עם כל הכבוד הראוי, לגמרי לא מוצלח.
1. לפת צהובה ״עמבה מאילשלג׳ם״ عمبة مالشلغم. ״שלג׳ם״ בעיראקית פירושה לפת.
2. עאמבה, אין בעיות מלבד החילבה שהיא חלק עיקרי מן התבלון ה-״צובע״ בריח כל מה שזז בבית. טיפ: נסו פרי קטנטן בראשית התפתחותו עם הגלעין ועם הקליפה. עמבה מבוג אחר!
3. ערוק באלח׳ידאר عروق (عيراقى) بالحضارة. ערוק בעיראקית הוא שם גנרי לכל מיני סוגי קציצות מבשר או כמו במקרה שלפננו מירק.
4. לפת מח׳ללה או בערבית اللفت المخللة מהערבית ח׳ל (בניין מפעלל) שפירו ״חומץ״ ומכאן בעברית להחמיץ, מוחמץ, מחמצים וכו׳, וזאת להבדיל מאמצעי שימור אחרים של ירקות כגון مملح או מומלח או مكبوس مكابيس ״כבוש״ (הביטוי הנפוץ בפי ערביי ישראל והשטחים). ברם בהכירי את המטבח הערבי/ מזרח תיכוני ממעטים מאד מאד בכבישת ירקות בשימוש בחומץ בשים לב כי בעבר החומץ, שלא כמו היום מסונתז בתעשייה, היה מוצר לוואי של תעשיית היין האסור באיסור חמור על המוסלמים ובמידת מה על היהודים (בעיות ניסוך) ולכן הרבו להשתמש במלח לשמר ירקות.
5. עג׳ה בג׳ן عجة بالجبن עג׳ה (עוגה?) היא פשוט חביתה וג׳בן, גבינה. במקום קמח אני מציע פירורי לחם איכותיים וקורט אבקת אפיה. עושים פלאים במתקון הזה.
6. אִינְגְרִיי בַּבַּינְגַ'אן??? אנג׳ר בערבית انجر פירושו צלחת, פלטה. ו-בדינג׳אן (ולא בבינג׳אן) כשה-״ד״ נהגית כמו TH באנגלית. האמת לא מצאתי מה הקשא בין שתי המילים אף כי ברור שהתבשיל הוא נזיד חצילים (מבלי לדאוג לניקוז המרירות וחתוכים לעיגולים,הפיכסא!). אם מישהו יכול לעזור בשיחזור הביטוי העיראקי המקורי, אז אנא.
ולבסוף שתי הערות כלליות: בכל מתכני הכבישה והבישול לא מוזכר הוספת שום. מטבח עיראקי ללא שום? אתמהה. כמו כן לעניות דעתי במטבח העיראקי של הימים ההם לא ידעו מהזה פפריקא. לדעתי הוספת גוון אדמדם השתמשו או בסומאק SUMAC או בתבלין אחר שהוא תחליף מצויין לזעפרן היקר מפז הלא הוא ה-SAFFRON או בערבית العصفر שהוא (או היה) בשימוש נרחב במטבח הערבי והמזרח תיכוני.
30. גב' הקובה
לא חשוב   (25.06.13)

פעם בשכונה (התקוה, התקוה), ברח' אצ"ל , המעוז העירקי שהיום הוא בירת סודן החדשה , היו דוכנים של אוכל עירקי , בעיקר צנצנות עמבה ובפסח גם צנצנות סילן. בינהם ישבה גב' אחת שכל מה שמכרה היה קובה עירקי (לא דומה לסורית, עשויה סולת , נראת כמו צלחת  מעופפת וממולאת בבשר, צימוקים ובצל וכן, לא מטוגנת). היו לה 5-6 צלחות פלסטיק מהסוג שהיה פעם בצבא וכל אחד היה מקבל קובה אחת כזו גדולה אוכל בעמידה והולך. הצלחת לא נשטפה, חלילה, אחרי שאכלו ממנה. היא פשוט ניגבה את הצלחת בסמרטוט שהיה לה והגישה עליה קובה לקונה הבא.

ושאלה: מה עם מתכון לקובה העירקית ? ואגב, זה לא גזעני אבל עמבה באמת מסריחה נורא ודיר באלאק אל תיכנסו לשירותים אחרי שהיה בהם מישהו שאכל עמבה. ראו הוזהרתם.

תגובות נוספות
חזרה לכתבה