כלכלה  נדלן  חדשות הנדלן
"כשל כפול": מי מתנגד להסכמי הגג?
הילה ציאון
פורסם: 11.06.15, 17:49
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 6 תגובות ב-6 דיונים
1. תתחילו לבנות במקום לשבת בוועדות
זיווה   (11.06.15)
ותתי וועדות. יד מתי צעירים לא יוכלו לתכנן את עתידם בהפקרות הזו?
2. שיסתמו את הפה שלהם העמותה הזאת רק מנסים לשים רגליים
רוני   (11.06.15)
הסכמי הגג מעולים אנטרסנטים העמותה הזאת לשווק כך כמה שיותר ולחתום איתם
3. אל תאמינו לאף מילה של מקרקעי ישראל
(11.06.15)
4. כמה שחברי מרחב צודקים !!!! שוב תאספנה שכונות ללוא מטרה,
שולי ,   ת-א   (11.06.15)
ללוא אורבניות וקשר לעיר עצמה, לא פיתוח תעסוקתי במקום, ועוד עשור לאחר מכן שוב תיווצרנה שכונות מרוקנות וחסרות חיים. כן הכוונה לסלמס...!!!!
לא תשתיות מתאימות, וכמובן תחבורה לא מתוכננת כהלכה,,,,,,,
5. הבעיה בישראל היא קודם כל עודף ביקוש, ורק אח"כ היקף הבניה:
הנה 16 סעיפים   (11.06.15)
1) דירה זה לא ליטר בנזין. המחיר שלה זה לא עלות הבניה + מס. ולכן הגדלת המס לא תשפיע על המחיר. מחיר דירה נקבע בין כמה אנשים שבאו לראות אותה, וזה שהיה מוכן לשלם הכי הרבה הוא זה שיקנה וכך ייקבע המחיר. פחות ביקוש לדירות = פחות מחיר.

2) יודעים שיש עודף ביקוש כי המחירים במרכז ת"א עלו ב 50% במהלך שנת 2009 לבדה. זה לא קשור למחסור בהיצע, לא בונים במרכז תל אביב כבר 30 שנה ובכל זאת המחירים היו יציבים או שעלו לאט לאט.

3) בנק ישראל קבע בדצמבר 2010 ששני שליש מעליות המחירים המטורפות של 2009-2010 זה בגלל הורדת הריבית, ורק שישית בגלל מחסור בהיצע.

4) ב 2011 הוציא בנק ישראל דוח נוסף ובו ציין שמעל 50% מהגורמים לעליה במחירים זה הריבית.

5) מבקר המדינה ציטט דוח של בנק ישראל, ולפיו 75% מהתייקרות שכר הדירה זה בגלל מחסור, אבל בנוגע למחירי הדירות עצמן, רק 37% מוסברים על ידי מחסור בהיצע.

6) שכר הדירה התייקר הרבה פחות מהמפורסם בתקשורת. סדרה 120460 של הלמ"ס משמשת לקביעת מדד המחירים לצרכן והיא המדויקת ביותר. לפיה בשנת 2008 היה זינוק בשכר הדירה שנבע מעליה חדה מאוד בשער הדולר (אז שכר דירה היה עדיין בדולרים). הזינוק הגיע לאחר הוזלה משמעותית ב 2006-2007 בגלל ירידה בשער הדולר. אם נלך 10 שנים אחורה ל 2005 נראה ששכר הדירה עלה רק 27% בעשר שנים. השכר הממוצע בישראל עלה בסך הכל בשיעור דומה מאוד. השכר המשפחתי עלה יותר מ 30% באותה תקופה. מכאן ברור שההתייקרות מוסברת על ידי עליה בכמות הכסף שיש לכל משפחה ולא קשורה למחסור.

7) משרד הבינוי הודה שלמרות שמספר משקי הבית עלה מהר יותר ממספר הדירות שנבנו, הרי שלכל משק בית יש פתרון דיור (אחרת הוא לא היה נקרא משק בית).

8) שכחו לספור יחידות דיור בלתי רשומות שנוספו: בתים במגזר הערבי, פיצולי דירות בערים, מחסנים שהוסבו לדירות במושבים וקיבוצים.

9) גורמים רבים בישראל וגם בינלאומיים, הזהירו שיש פה בועה. בועה זה עודף ביקוש מטורף כי אנשים מאמינים שהמחיר רק יעלה ומסתערים על דירות. ההסתערות אכן גורמת לעליה במחיר. זה מצב מסוכן כי בועה מתפוצצת כשאנשים

קולטים שהמחיר כבר לא עולה. אז המחיר נופל ומאות אלפים מגלים ששילמו חצי מיליון שקל יותר מדי. לכן יש לקטוע את הבועה בצורה מלאכותית, עוד לפני הפיצוץ הטבעי.

10) פיצוץ טבעי יבוא כשהריבית תעלה ב 2% או יותר. זה יקרה ב 2017-2018 לפי הערכת סטנלי פישר שעובד בבנק המרכזי של ארה"ב, שהוא זה שבאמת קובע את הריבית בעולם.

11) השוק הפרטי בונה דירות רק כשזה טוב לו. כשאין ביקושים הוא לא בונה וגורם תוך כמה שנים למחסור שגורם להתייקרות. כשיש ביקושים חזקים הוא כן בונה, אבל אז ברור שהמחירים עולים בגלל הביקוש החזק.

12) שינוי ביקוש משפיע מייד על השוק. סגירת ברז ההיצע מצד הקבלנים לא תעזור להם. בספרד ואירלנד עצרו בניה חדשה לחלוטין, המחירים המשיכו לרדת 6 שנים וירדו כבר 50%

13) בגלל ששכר הדירה בישראל עולה לאט, אבל מחירי הנכסים בהשתוללות - מוצדק לבצע צעדים שיעצרו את מחירי הדירות גם אם זה יפגע קצת בשכר הדירה

14) ניתן למנוע פגיעה כלשהי, אפילו קטנה, בשכר הדירה, אם ימשיכו לבנות מהר יותר מהריבוי הטבעי.

15) לא משנה מי קונה את הדירות- אם אף משקיע לא יקנה יותר, עדיין יהיו דירות להשכרה חדשות בגלל שצעירים רבים קונים על מנת להשכיר (אפילו שזו דירה ראשונה). אבל גם את הדירות האלה לא ממש צריך - כי אם בונים הרבה ומשקיעים לא קונים, בהכרח הקבלנים יאלצו למכור לצעירים שהיום גרים בשכירות ועדיין לא קנו נכס אף פעם. הקבלנים יאלצו להוריד מחיר עד שיפגשו את הצעת המחיר הכי גבוהה שהם יכולים לקבל מצעירים. כל צעיר כזה שקונה, יוצא מדירה שהוא שוכר היום, ומפנה אותה לאחרים בתור היצע זמין להשכרה.

16) אפשר לדאוג שהתחלות הבניה יעלו. ניתן לאלץ קבלנים לבנות על קרקעות שהם מחזיקים (מאות אלפי דירות) בעזרת היטל כספי. ניתן לשווק קרקעות ללא מחיר מינימום תוך התחייבות לסיום בניה תוך 3 שנים. ניתן לעשות מחיר למשתכן (אין סיכון יזמי ליזם). קבוצות רכישה ימשיכו לבנות. חברות בניה יגיעו מארצות אחרות.
6. חשיפת הבלוף של הסכמי הגג
דרור ,   חיפה   (15.06.15)
הילה, הצלחת בכתבה קצרה מקצועית וממצה להעביר את המסר ולכתוב במדוייק על הבעיה. תודה כמובן על הקרדיט. דרור גרשון
חזרה לכתבה