אוכל  מדורים  בואו לאכול
חגיגת תפוחי אדמה: הפסטל של סבתא עליזה
מיכל וקסמן
פורסם: 21.02.17, 10:17
תגובה לכתבה תגובה לכתבה
הדפיסו את התגובות הדפיסו את התגובות
חזרה לכתבה
לכתבה זו התפרסמו 65 תגובות ב-30 דיונים
1. זו פשטידת רועים.. שום קשר לפסטל
(21.02.17)
2. זו פשטידת רועים. די לחרטט זה לא פסטל
מינה   (21.02.17)
3. Dude, Its a Shepherd pie
ugh seriously?   (21.02.17)
4. מה פסטל?! Shepperds Pie, קיים מסביב לגלובוס
(21.02.17)
5. זו אותה אחת שבישלה טלה אחרי שליטפה וצילמה אותו
לא נשכח ,   לא נסלח   (21.02.17)
6. נראה סוף הדרך אני הולכת להכין
טלי ,   חולון   (21.02.17)
7. קוראים לזה hachis parmentier.
חנה   (21.02.17)
8. למדה לקשקש אחרי התוכנית עם אייל שני. יותר זיבולים מאוכל
אורי ,   ת"א   (21.02.17)
9. זה פסטל של הספרדים אבל לא מוסיפים שמן אלה ביצה בפירה ולמעלה
כרמית   (21.02.17)
מברישים עם ביצה ובתערובת של הבשר מוסיפים פריטוזיליה כמה עלים וזה המתכון המקורי
10. גם בעדה היוונית היפה שלנו
משה אלחנטי   (21.02.17)
נהוג להכין פסטל רק שעם הבשר מערבבים יחד חציל על האש , זה יוצא מדהים תודות לסבתא הידה בת ה106 שתזכה לחיים ארוכים.
11. בארגנטינה קוראים לזה pastel de papa
(21.02.17)
12. אין ולא יהיה על תפוחי האדמה של לינדה
DANY -דני ,   TORONTO טורונטו   (21.02.17)
בשלהי שנות השבעים של המאה הקודמת דהיינו 1979 לאחר אכזבתי הגדולה מאמי המאמצת מאדאם קלוז'ר מפאריס, שנפטרה ולא השאירה לי מאום בצוואתה. החלטתי באופן ספונטני, לנסוע לאמסטרדם שהייתה רווית פיתויים מכול הסוגים. דחפתי מזוודה קטנה למושב האחורי של מכוניתי הישנה מסוג ציטרואן דב שבו,שקניתי מז'ילבר פפון ,שהיה בעל חנות פרחים קטנה בפינת הרחוב הקטן שבו גרה אמי המאמצת מאדאם קלוז'ר ז"ל. אני זוכר שבישראל קראו לציטרואן דה שבו, פח-נוע.והפרסומות בעיתונים של אז בישרו שהמכונית נוסעת על הריח של הדלק בערך 50 ק"מ לליטר.ידעתי שהנסיעה תהיה ארוכה ומיגעת,יצאתי לדרכי ,במהירות מקסימלית של 50 קמ"ש ,לא בגלל שאני שומר על חוקי התנועה ,אלא שמנוע המכונית השמיע קולות של התפרקות מעבר למהירות שהוא מכתיב לי. ביציאה מפריס מיד בכניסה לאוטוסטראדה בכיוון בלגיה, נכנסתי לתחנת דלק esso ותדלקתי את הפח-נוע.ביקשתי מהמתדלק שימלא גם פח פלסטיק בן 20 ליטר ששכב בבגא'ז שיהיה לרזרבה.בכיסי היו מעט פרנקים צרפתיים ו-250 גילדן הולנדי .מיד עם סיום התדלוק ,נכנסתי למכוניתי והתחלתי בנסיעה איטית תוך עקיפה משאית שהובילה עופות למשחטה.וממש ביציאה מהתחנה עמדה בחורה בלונדינית נחמדה, מלאה במקומות הלא נכונים.בחיוך רחב נופפה בידה לעברי .עצרתי לה, ואמרתי לעצמי טובים השניים מן האחד.זה היה ציטוט של רבי מנדלמן שהכין אותי להפטרת הבר-מצווה.שמי לינדה הציגה את עצמה, אני רוצה להגיע לאמסטרדם,אבל ארד בכל נקודה שתרצה ,העיקר שזה יהיה בכיוון שלי.הצגתי את עצמי ,דני סטודנט ישראלי לספרות צרפתית מתקדמת בסורבון.אני נוסע לאמסטרדם לפרוק את העצבים שחטפתי ממאדאם קלוז'ר ,אימי המאמצת .לינדה אמרה שהיא מאושרת שיש לה טרמפ מצוין עד אמסטרדם.כשהתחלתי לנסוע במהירות 50 קמ"ש הבינה לינדה לאיזה צרה היא נכנסה וחישבה מתי היא תגיע לאמסטרדם.התחבבתי על לינדה עם סיפורי הגבורה שלי ממלחמת ששת הימים ומלחמת יום כיפור.סיפרתי לה שאני טייס קרב, בצורה זו חשבתי לכבוש אותה ,למרות שהייתה שמנמנה במקומות הלא נכונים.סיפרתי לה על מלחמתי בנתרן שגורם ל-PTT בכבד ,על שומנים וערכים לא נכונים במזון.ראיתי שלינדה לא מגיבה סובבתי את פני לכיוונה לינדה וראיתי שאין עם מי לדבר,לינדה נרדמה עמוקות.אני מאמין שכנראה זה קרה מרגע שהתחלתי לספר על הPTT- בכבד. את השתלשלות הנסיעה עד אמסטרדם אספר אולי בפעם אחרת ,כולל הסיפור על הארוחה המוזרה של האיכר פיליפ בישונה ,מכפר שונבון על גבול בלגיה. לאחר יומיים וחצי בדרכים, הגענו בשעות הלילה המאוחרות לאמסטרדם,ישר לביתה של לינדה,שהזמינה אותי למנוחה וארוחת ערב קלה.לינדה בזריזות הכינה מרק תפוחי אדמה,המרק היה ללא מלח שגורם ל-PTT בכבד. נראה לי שלינדה למרות שישנה בדרך שמעה כל מילה שיצאה מפי על המלח. לאחר הארוחה ,נרדמתי כמו בטטה על הכורסא בסלון. למחרת בבוקר נכנסתי למקלחת, ולא היו מים חמים.צעקתי ללינדה שהייתה על המרפסת עם הסיגריה הממולאת ,כשהיא משקיפה לכיוון הגשר שחצה את הצומת.לינדה,אין מים חמים ואני קופא מקור.לינדה הלכה לכיוון דוד החשמל בדקה ואמרה לי דני ,הדוד קפוט.הדוד מקולקל.בוא ניסע לוונדל פארק.יש שם ספא מים חמים ומאוד נעים שם. ואני אזמין גם כמה חברות שלי..בהגיענו לספא קיבלתי ערימת מגבות ומפתח ללוקר נכנסתי לאולם המחומם, תאי הלוקרים מולי.התפשטתי עירום מבגדי, ויצאתי לכיוון המקלחות החמות .לפתע ראיתי את לינדה נכנסת עם עוד כמה חברות שהזמינה, הם היו עירומות.נבהלתי וחשתי את מבוכתי עולה ומזדקפת. היום זה MIX ,גברים ונשים ביחד אמרה לי לינדה בהבחינה במבוכתי.לאט לאט נרגעו אבריי מהמצב המביך. התקלחנו במים חמים, נכנסנו לסאונה שם ישבו המון בנות מכל הגילאים.נראה לי שהייתי הזכר היחיד בכל הספא.יצאנו החוצה לחצר הספא עירומים ,שלג קל התחיל לרדת.בחצר הספא היו 2 בריכות מים,אחת חמה והשנייה מי קרח.לינדה קפצה לבריכה החמה שחתה מעט כאשר יצאה מהבריכה ,נשמה מספר נשימות עמוקות וקפצה לבריכת מי הקרח.כשיצאה התעטפה במגבת ואמרה לי גיבור ישראל, טייס קרב אמיץ. בוא תנסה גם אתה , זה מרענן את הנפש והגוף.ללא מחשבה נוספת ,יצאתי מהבריכה החמה ,פתיתי שלג צנחו עלי, רצתי לכיוון הבריכה הקרה .שאגתי קריאת קרב, וקפצתי ראש.לא אספר לכם מה הרגשתי באותו רגע. בערב מול האח החם של לינדה בסלון ,אנו יושבים וצופים בסרט "גרון עמוק" זוללים שוקולד מריר, פתאום אני מרגיש כאבים ולחץ חזק מאוד בחזה.לינדה שראתה אותי רועד מזיע וגונח מכאב,רצתה להזעיק את ד"ר יורגן.ביקשתי ממנה שתחכה ,זה בטח יעבור לי. ביקשתי ממנה שתחמם את מרק תפוחי האדמה.ושלא תוסיף מלח למרק. כי אם אני אמות, שלא אמות מהמלח שיגרום ל-PTT בגופתי
13. Pastel de papa - פאי רועים - זה כמעט אותו דבר
Ariel   (21.02.17)
הכנתי בשבת במיוחד לבתי שחזרה מהצבא
אני הוספתי לבשר ביצה וכוס ין אדום
14. סבתא שלי מכינה
ראובן   (21.02.17)
עם שכבה של פרוסות ביצים קשות בין הבשר לתפו״א העליון
15. העם
העם   (21.02.17)
העם היהודי חייב לצאת בהמו יו נגד הגרבוזונים השמאלנים שהכניסו חייל יהוד גיבור לכלא
16. בקיצר שפרד פאי
(21.02.17)
17. אקרילאמיד
אקרילאמיד ,   אקרילאמיד   (21.02.17)
אקרילאמיד
18. קראתי כתבה שלמה על פאי רועים?
דפנה ,   טבעון   (21.02.17)
19. אין הפעם איזו תמונה של העגל לפני ששחטת לו את הצוואר ?
רותם   (21.02.17)
תמיד המתכונים שלך עטופים בסיפורים על סבתא כלשהי או על איזה כפר פסטורלי. אבל האמת שאת יחצ"נית של משחטות ומתפרנסת מרצח של גורים.
20. אני מכיר שפסטל זה כמו זה רק עם בצק
אלון ,   מודיעין   (21.02.17)
אמא של אפי מכינה כזה, מכיתה ד' אני מתנחל אצלו
21. שכחת ביצה בתפוח אדמה וגם פטרוזיליה בבשר. בקיצור לא מדויק.
אני   (21.02.17)
22. אצלנו זה נקרא פשטידת הרואים
(21.02.17)
רואים ..זה פסטל
23. פסטל אלעק לפסח...
דודו ,   חיפה   (21.02.17)
השם הוא פשטידת רועים בעין .ובאנגלית shepherd's pie
24. וואו זה נראה כל כך טעים!
איזה יופי של מאפה ,   ינוסה בהקדם!   (21.02.17)
25. כל ה"ידענים" שצועקים "פאי רועים" לא יודעים בכלל מה זה
כמה התמרמרות ,   ועל מה? על כלום   (21.02.17)
אפשר לחשוב שכולם פה בריטים מלידה ונורא חשוב להם איך קוראים למאפה.
אז לידיעתכם, ממורמרים שכמותכם, פאי רועים עושים משאריות בשר מבושל שמוסיפים להם ירקות ואת שכבת תפוחי האדמה שמים רק למעלה ולא כמו פה.

אבל העיקר שאפשר להתמרמר ולצעוק ולהרגיש נעלים וידענים, גם אם זה סתם קשקוש.

איזה עם זה. מפחיד ממש.
26. בדיוק כמו של סבתא שלי!
המרוקאית   (21.02.17)
כל מי שטועם מבקש מתכון!
27. לכולם כולל הכותבת
(22.02.17)
פסטל הוא כמו בורקס - מאפה סגור שבא ממדינות דוברות ספרדית ויש מדינות שמכינות אותו מקמח תירס ממלוא בשר טחון ועטוף בעלה מיוחד ומכינים אותו לחג המולד הנוצרי. זה באשר לפסטל. באשר לשפרד פאי- זה מאכל שלא מכינים משאריות בשר כמו שכתב כאן מישהו אלא מאכל שמכינים בעיקר מבשר כבש עם המון ירקות ואחר כך מעבירים אותו לתבנית ומצפים אותו בתפוחי אדמה פירה ושמים בתנור. מה שקוראים בארץ ארוחה בקדרה אחת. המאכל שמביאה כאן הגברת וקסמן הוא - לפי כל מה שקראתי באינטרנט - מאכל ספרדי בעיקרו ומכינים אותו בכל המדינות הדוברות ספרדית מספרד עד מדינות דרום אמריקה. ובעיקרו הוא מאכל שעשוי כמו בורקס סגור או משהו דומה מבצק. או מכל חומר אחר כי מה שקובע במאכל הזה שיש לו שתי שכבות שעשויות מאותו החומר ובאמצע שיכבה שניה מכוסה משני צידיה. זה גם יכולה להיות עוגה שממולאת במשהו ושני חלקים מכסים את המילוי. בתיאבון
ולגברת וקסמן במיוחד: למה כל כך הרבה שמן? נסי פעם למעוך את תפוחי האדמה שלך עם קצת חלב חם וחמאה ולשים בבשר קצת ירקות חתוכים לקוביות קטנות (סלרי, גזר, קצת בצל ושום, קצת ירק תיבול כמו פטרוזיליה וכוסברה ואולי איזו כף של רסק עגבניות לשיפור הטעם) אולי זה יעשה את המאכל קצת יותר טעים מאשר כל השמן הזה. ואם את לא רוצה חלב וחמאה בגלל "כשרות" את יכולה להשתמש בחלב סויה ובמרגרינה ולא בשמן לשם הפיכת תפוחי האדמה לפירה טעים. עם קצת אגוז מוסקט ומלח הם יהיו יותר טעימים כורכום עושה רק צבע ולא נותן טעם לתפוחי האדמה. נסי ותיווכחי בעצמך. וד"ש לסבתא עליזה...
ממני
סבתא שרה
28. הסבתא עליזה תגיע לקבר מהר מאוד - יותר מדי שומן ומלח !!! מיכל
DANY - דני ,   TORONTO - טורונטו   (21.02.17)
הסבתא עליזה תגיע לקבר מהר מאוד - יותר מדי שומן ומלח !!!
מיכל וקסמן - אנא תחזרי לבית הספר של היום - כיצד להסתגל לעולם של היום ...!
הבצל לא צריך 50 סמ"ק - כן פחות - של שמן. אפילו פחות ממחצית (כף אחת = 15 סמ"ק) זה מספיק. בתור "שפית" את מוכרחה לדעת כי בבשר יש גם שומן נוסף !!
עבור "היום", עוד רעיון - את לא "ממליחים בנדיבות" את המים לבישול !!!
זה בסדר איתי אם אתם האנשים בעלי ה"ראשים החמים", החכמים רוצים לסיים מהר בקבר ...
29. לא פסטל ולא מתכון, פשוט כלום!
נאורה   (22.02.17)
30. סבתא יקרה המתכון נראה טעים ומגרה....לא להתייחס לאנשים קטנים
koco   (05.07.18)
תגובות נוספות
חזרה לכתבה