שלח להדפסה  
לחם ומאפים

לחצו כאן להגדיל הטקסט לחצו כאן להגדיל הטקסט

לחמניות להמבורגר ולחמניות לנקניקיות / לינדה קוליסטר, מתוך הספר "לחם"

אם אכלתם רק את הגרסות המשעממות הנמכרות במרכולים, הרי שלחמניות לבנות ועשירות אלה, שגם תוכן וגם קרומן רכים והן אידיאליות לחצייה ולמילוי, ידהימו אתכם. הן ראויות לקציצות הבשר או לנקניקיות החריפות המשובחות ביותר. אני משתמשת בהן להכנת כריכים במלית לובסטר ממיין, מעדן הצהריים שלי לקיץ.


חומרים (18 מנות)
650 גרם קמח לבן קשה ללחם
1 כף מלח ים
2 כפיות סוכר זהוב
50 גרם חמאה ללא מלח או מרגרינה, חתוכה לקוביות
15 גרם שמרים טריים
400 מ"ל חלב פושר או מים פושרים
1 ביצה גדולה, טרופה
זרעי שומשום לזרייה
לזיגוג:
3 כפות חלב או 1 ביצה טרופה וקורט מלח
כמה תבניות אפייה שטוחות משומנות
אופן ההכנה
  1. מערבבים את הקמח, את המלח ואת הסוכר בקערה גדולה. מוסיפים את החמאה (או המרגרינה) ומפוררים פנימה בקצות האצבעות עד שהתערובת מקבלת מרקם פירורי. יוצרים גומה במרכז.
  2. מפוררים את השמרים לתוך קערה קטנה, מוזגים לתוכה כרבע מכמות החלב או המים ובוחשים ליצירת נוזל חלק. יוצקים את הנוזל לתוך הגומה יחד עם שארית החלב או המים והביצה. אם הבצק דביק, מוסיפים קצת קמח, 1 כף בכל הוספה. אם נותרו פירורים יבשים בקערה, או שהבצק נוקשה ויבש, מוסיפים עוד קצת מים פושרים, 1 כף בכל הוספה.
  3. מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח קלות ולשים היטב במשך 10 דקות, עד שהבצק נעשה חלק כמשי וגמיש מאוד. מחזירים את הבצק לקערה, מכסים בניילון נצמד ומניחים לתפוח במקום חמים אך לא חם עד שהוא מכפיל את נפחו, כ-1 שעה.
  4. מעבירים את הבצק המותפח למשטח עבודה מקומח קלות וחובטים בו כדי להוציא את האוויר. מחלקים את הבצק ל-18 חלקים שווים.

    - להכנת לחמניות להמבורגר, צרים מהבצק כדורים. מכסים על הכדור בכל כף היד, כשהאצבעות ופרק כף היד נוגעים במשטח העבודה. מסובבים את כף היד בעדינות כדי לגלגל את הבצק שמתחתיה עד שהוא הופך לכדור חלק ועגול. משטיחים אותו בעדינות להכנת לחמנייה שקוטרה כעשרה סנטימטר.

    - להכנת לחמניות לנקניקיות, צרים מכל חלק גליל או נקניק באורך של כ-15 סנטימטר. בקצות האצבעות לוחצים על קצות הגליל כדי להצר אותם.
  5. עורכים את חתיכות הבצק המעוצב, מרוחקות במקצת זו מזו, על התבניות המשומנות, מחליקים את התבניות לתוך שקית פלסטיק גדולה, מנפחים אותה, סוגרים ומניחים לתפוח כמו קודם עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו, כ-45 דקות. בינתיים, מחממים את התנור ל-230 מעלות צלזיוס.
  6. מסירים את הכיסוי מעל הבצק ומברישים קלות בתערובת של חלב ומלח או בביצה הטרופה. על לחמניות ההמבורגר אפשר גם לזרות זרעי שומשום.
  7. אופים בתנור מחומם מראש במשך 5 דקות, ואז מורידים את הטמפרטורה ל-200 מעלות ואופים עוד 5-10 דקות עד שהלחמניות מקבלות גוון זהוב-שחום והן מוצקות. כדי שקרום הלחמניות יישאר רך, מצננים אותן על רשת, מכוסות במגבת מטבח.

    * מוטב לאכול את הלחמניות בתוך 24 שעות, או קלויות. אפשר להקפיא עד חודש.

    * כדי להשתמש בשמרי בזק מיובשים, מערבבים שקית שמרים של 7 גרם עם הקמח, המלח והסוכר. מוסיפים את החלב או המים ואת הביצה וממשיכים כמו במתכון העיקרי.



חזרה