שלח להדפסה  
שונות

לחצו כאן להגדיל הטקסט לחצו כאן להגדיל הטקסט

אורז לסושי - המתכון הבסיסי / גליה דור, מתוך הספר "סושי"

מתכון המתאים להכנת אורז לכל סוגי הסושי. אם אין ברשותכם אורז דביק יפני, ניתן להשתמש בכל סוג של אורז עגול, אך הימנע מאורז ארוך, שאינו מתאים לחלוטין להכנת סושי.

אם תשאלו שף סושי יפני מהו המרכיב החשוב ביותר להכנת סושי, אין ספק שתשובתו תהיה - האורז. למעשה, מקדיש השף היפני את שנות לימודיו הראשונות ללימוד הדרך הנכונה לבישול ולהכנה של אורז הסושי: בחירת האורז, הזמן והדרך הדרושים לבישולו, הכנת תערובת החומץ ודרך הוספתה לאורז המאודה, ועוד. בנוסף שומר כל שף על המתכון הסודי שלו, ובמיוחד על היחסים הנכונים בין החומץ, הסוכר והמלח, ליצירת התערובת המוספת לאורז. כדי לקבל אורז טעים, דביק כראוי ובעל דרגת קשיות נכונה, חשוב למלא אחר ההוראות במתכון זה.

ממתכון זה מתקבלות 3 כוסות אורז סושי מוכן לשימוש, המספיקה להכנת שלושה גלילי סושי, שמכל אחד ניתן להכין 8-6 פיסות סושי. כמות זו מספקת 1-3 אנשים (ביפן הכמות המקובלת היא כוס אחת של אורז לא מבושל לסועד).


חומרים
1/3 1 כוסות (270 גרם) אורז עגול בלתי מבושל
1.75 כוסות (380 מ"ל) מים
פיסת אצת קונבו (לא הכרחי)
לתחמיץ:
4 כפות חומץ אורז יפני משובח
2 כפות סוכר
1/4 כפית מלח
אופן ההכנה
  1. "טיפים" חשובים לפני שמתחילים: בשלו את האורז ביום שבכוונתכם להכין את הסושי. אל תשתמשו באורז שנשמר במקרר (שכן גרגריו לא יידבקו זה לזה). סושי טוב נעשה רק מאורז טרי.
  2. אסור שהאורז יהיה רך מדי או קשה מדי. צריך שיהיה לו מרקם נגיס - כמו שמבשלים פסטה - "אל-דנטה".
  3. אל תשתמשו במרכיבי מילוי קרים מדי (מהמקרר), שכן אלה עלולים לפגום באיכות הסושי. אם מרכיבי המילוי שהו במקרר, מומלץ להוציא אותם לפני ההכנה ולהניח להם להגיע לטמפרטורת החדר.
  4. הכנה: שמים את האורז במסננת, ושוטפים במים קרים עד שהמים צלולים.
  5. מעבירים את האורז לסיר כבד, או לסיר חשמלי המיוחד לבישול אורז. מוסיפים לאורז את כמות המים הדרושה, ואפשר להוסיף פיסה של אצת קונבו, שתעניק לאורז טעם מעודן. משאירים את האורז במים למשך חצי שעה לפני הבישול. מבשלים על אש בינונית ומביאה לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים, ומאדים רבע שעה. מסירים מהאש, ומוציאים את האצה מהאורז. משאירים מכוסה כרבע שעה.
  6. בינתיים מכינים את תערובת החומץ: מערבבים במחבת את החומץ, הסוכר והמלח. בוחשים ברציפות על אש קטנה עד שהסוכר נמס, ונמנעים מלהביא לרתיחה. מסירים מהאש, ומצננים.
  7. מעבירים את האורז החם לקערת עץ. בעזרת כף עץ גדולה מפרקים את הגושים ומפרידים את גרגרי האורז. יוצקים בהדרגה את תערובת החומץ, ובוחשים כך שהחומץ יחדור אל ה"תעלות" שנוצרות באורז – ייתכן שלא תידרשו לכל כמות החומץ, אסור שהאורז יהיה רטוב ו"בוצי". בשלב זה רצוי לצנן את האורז במניפה או בעזרת מאוורר קטן, פעולה שמוסיפה לאורז ברק ועוזרת לבודד את הגרגרים למרות דביקותם.
  8. אין לבחוש את האורז לעיסה!
  9. עד השימוש באורז רצוי להניח על הקערה מטלית נקייה, ולשמור אותו בטמפרטורת החדר.
  10. הערות: כדאי להכין את הסושי תוך שעתיים משלב זה. אם האורז עדיין חם מדי, יש לחכות מעט עד שיצטנן (אורז חם מדי עלול לפגוע בפריכות האצה העוטפת אותו).
  11. אין לשמור אורז סושי במקרר עד השימוש - הקור יפחית את כושר ההידבקות של גרגרי האורז - והסושי עלול להתפרק.
  12. כדי שהאורז לא יידבק לאצבעות ולסכין, רצוי מאוד להרטיב את האצבעות ואת הסכין בתערובת טזו (תערובת של 1 כוס מים ו-2 כפות חומץ-אורז), אך גם הרטבה במים רגילים תעזור למנוע הידבקות.
חזרה