קנסות ענק: מעסיקים - הישמרו מחוקי עבודה

החוק להגברת האכיפה של דיני עבודה נולד מאבסורד. אבל הוא הפך את שנת 2013 לסוערת – ויקרה עד מאוד – עבור מאות מעסיקים בישראל, ששילמו יותר מ-15 מיליון שקל עקב אכיפה מאסיבית. מה אומר החוק, מי שילם בגללו ומה צריכים עובדים ומעסיקים לדעת לקראת 2014? מדריך

עו"ד דריה כנף | פורסם 17:12, 21/12/2013

ןעוט...
צילום: shutterstock

* 2 באפריל 2013. בית הדין לעבודה בבאר שבע הרשיע את חברת "רנואר" בעבירות על "חוק עבודת נוער" ו"חוק שעות עבודה ומנוחה", וגזר עליה קנס פלילי בסך 250 אלף שקל.

* בשנה החולפת הוטלו קנסות בגובה 5,856,200 שקל על מעסיקים שהפרו את הוראות "חוק שכר מינימום".

* בשנה האחרונה הוטלו קנסות בגובה 661,320 שקל על מעסיקים שלא הקפידו על מסירת "הודעה לעובד".

 

שלושת הנתונים שלעיל הם רק דוגמאות מקריות משנת 2013 הסוערת, שתיזכר אצל מאות מעסיקים במשק הישראלי כשנת אכיפה מאסיבית של חוקי העבודה. מי שחולל את כל הסערה במשק העבודה בשנה האחרונה היה "החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה", שנכנס לתוקפו ביוני 2012.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט של ynet:

 

נעים להכיר: חוק זה נועד לייעל את הליך האכיפה של דיני העבודה. כלומר, למרבה האבסורד חוקקו חוק חדש שיעזור לרשויות לאכוף את החוקים שכבר קיימים. בנוסף לאפשרויות שהיו קיימות עד אז נתן החוק הליך אכיפה מנהלי שבמסגרתו ניתן להטיל עיצומים כספיים – ללא קיום הליך משפטי - על מעסיק שמפר חוקי עבודה. זאת בנוסף למנגנון האכיפה הפלילי שכבר היה קיים, ומבלי לפגוע כמובן בזכותו של עובד להגיש תביעה כספית נגד המעסיק לבית הדין לעבודה.

צילום: shutterstockאילוסטרציה. קנסות כספיים ללא הליך משפטי (צילום: shutterstock)

על מי החוק חל, ובאילו תחומים?

1. אכיפת דיני עבודה בין מעסיק לעובדיו. החוק חל על מעסיקים שיפרו הוראה אחת או יותר מתוך רשימה של עשרות הוראות הקיימות בחוקי העבודה שונים, ובהן:

  • חוק חופשה שנתית
  • חוק הגנת השכר
  • חוק שכר מינימום
  • חוק שוויון הזדמנויות בעבודה
  • חוק עבודת הנוער
  • הוראות שבצווי הרחבה בנושא פנסיה
  • חוק עבודת נשים
  • חוק הודעה מוקדמת לפיטורים והתפטרות
  • חוק שעות עבודה ומנוחה

 

2. עובדי קבלן. על מי שמזמין מחברת קבלן שירותי ניקיון, שמירה ואבטחה או הסעדה (במידה שהשירות ניתן לעובדי המזמין) מטיל החוק חובות שונות כלפי עובדי הקבלן (!) במטרה לשמור על זכויותיהם. ראוי להדגיש: המזמין מחויב כלפי העובדים של הקבלן. החובות חלים עליו בשלושה מישורים: אזרחי, פלילי ומנהלי.

 

לכן, חובה על כל מי שמקבל שירותים מקבלן להכיר את החוק היטב, ולנסח את הסכם ההתקשרות עם הקבלן בהתאם להוראות חוק האכיפה הנ"ל.

 

אז כמה זה יעלה לכם?

הקנסות מתחילים מ-2,500 שקל (למשל ליחיד שאינו עסק, שהעסיק נער ללא פנקס עבודה), ועד 35 אלף שקל (למשל לעסק שהעסיק נער בעבודת לילה ללא היתר). הסכומים

מתייחסים להפרה אחת, והם משתנים בהתאם לסוג ההפרה ולזהות המפר.

 

שימו לב: החוק מאפשר גם הטלת עיצומים כספיים על מנכ"ל התאגיד עצמו, אם זה לא ישעה להתראת מפקח העבודה שתישלח אליו, ולא יוכיח שעשה "כל שניתן" כדי למלא את חובתו בשמירה על החוקים השונים.

 

המעסיקים שילמו מיליונים

מאז אישור החוק גייס מינהל הסדרה ואכיפה במשרד הכלכלה כוח אדם נוסף לצורך האכיפה המנהלית, הגדיל את פעילות האכיפה וקיצר את זמן הטיפול בתיקי חקירה. במקביל חל גידול במספר התלונות שהתקבלו נגד מעסיקים במינהל. בעניין זה נמסר השבוע ממשרד הכלכלה כי מאז כניסתו לתוקף של החוק התקבלו שם יותר מ-2,500 תלונות ונפתחו 2,912 תיקי חקירה בהליך המנהלי.

 

החל מדצמבר 2012 ועד היום הוטלו 203 עיצומים כספיים בגובה 15,179,040 שקל ויצאו 2,775 התראות מנהליות ל-990 מעסיקים שהפרו את חוקי העבודה השונים.

צילום: shutterstockאילוסטרציה. בוס, חשוב שתכיר את כול החוקים (צילום: shutterstock)

טיפים למעסיקים

על מנת שאת או אתה לא תהיו המעסיק הבא שמככב ברשימות משרד העבודה, או בכותרות העיתונים, מומלץ להכריז על שנת 2014 הבאה עלינו לטובה כשנת הפנמה ואכיפה (אישית) של חוקי העבודה בעסק/בארגון שלכם. לצורך כך מומלץ לנקוט ארבעה צעדים חשובים:

 

1. אי ידיעה אינה פוטרת מעונש. חשוב להכיר את כל חוקי העבודה שחלים עליכם. לצורך כך ניתן וכדאי להיוועץ בגורמים מקצועיים שמכירים את דיני העבודה על בוריים. כך למשל, הידעתם שעליכם לנהל "פנקס חופשה"? ושלא תקין שתוכנת השכר שלכם לא כוללת פנקס חופשה? מדובר בקנס של 5,000 שקל בגין הפרה אחת.

 

2. יודע? עכשיו תיישם. הקפידו על כל זכויות העובדים, קטנה כגדולה, ואל תזלזלו בהוראות "טכניות" כגון פרסום תקנון הטרדה מינית (במשרד ובו יותר מ-25 עובדים), מסירת "הודעה לעובד" או פרסום מודעה בדבר גובה שכר המינימום. 

 

3. אחריות אישית על מנכ"ל. מנכ"ליות ומנכ"לים יקרים: חובה עליכם לעשות כל שניתן על מנת למנוע הפרת זכויות עובדים בארגון. מספיק שאדם אחר שעובד בארגון יעבור על החוקים כדי שאתם תיתנו את הדין. למשל, האם ידעתם שבמשך ארבעה חודשים אחרי חופשת הלידה אסור להעסיק אישה בעבודת לילה בלא הסכמתה בכתב? האם המנהל הישיר של אותה עובדת יודע זאת? לא בטוח. כמובן שתוכלו להוכיח שעשיתם כל שניתן כדי למנוע את ההפרה, אבל בשביל להצליח להוכיח זאת עליכם לבצע פיקוח ובקרה מלכתחילה.

 

4. נהלים קבועים ובדיקות שוטפות. הקפידו על בניית כללים ונוהלי עבודה קבועים בארגון, המתייחסים ליישום הוראות חוקי העבודה השונים וביצוע בדיקות שוטפות.

 

שתהיה לכולנו שנת פרנסה טובה.

 

 

לצפייה בפרויקטים חדשים בנדל"ן לחצו כאן
הצטרפו וקבלו עדכונים שוטפים גם בטוויטר
 לכתבה זו התפרסמו 59 תגובות ב-38 דיונים