אווריריים, תפוחים ונמסים בפה - אמנות הקניידלך המושלמים
אוהבים קניידלך? הנה ארבע גרסאות קלילות ואווריריות לכדורי הפלא של ליל הסדר, שכולנו מחכים להם כל השנה. מתכונים לארוחת חג שהיא חגיגה
קניידלך קלאסיים קניידלך עם בצל קניידלך עם שקדים כופתאות מאודות 

הכופתאות העגולות המתערסלות בחיקו החם של מרק העוף הצח של פסח הפכו מזמן לאחד מסממניו המובהקים של החג. לא הצלחתי לחלץ הסבר משכיל לשאלה מי הניח את הכדורים האלה בצלחתם של יוצאי מזרח אירופה, אבל אין ספק שהוא קלע היטב. קרוב לוודאי שהיו אלה עקרות בית יצירתיות, שהגו גרסה "פסחית"

של הכופתאות השגורות במטבח הגרמני-אוסטרי-צ'כי.

 

עובדה בלתי ניתנת לערעור היא שרבים מתגעגעים שנה שלמה לטעמם של הקניידלך, המקפלים בתוכם זכרונות של ילדות ועולם של פעם. גם בני עדות שלא ידעו את הקניידלך אימצו אותם זה מכבר לתפריט החג שלהם. למרבה הפלא, אין וריאציות רבות מדי למאכל המסורתי, ורוב אלו שגיליתי דומות זו לזו כשני כדורי קניידלך. בכל זאת, ההבדל תמיד נעוץ בתוצאה, והיא מוצלחת כשהקניידלך תפוחים ואווריריים, ופחות מרנינה כשהכדורים בעלי מרקם צפוף ודחוס.

 

גרסאות משובחות פותחות את הארוחה ומותירות מקום וחשק להמשך, הפחות מוצלחות מותירות תחושת כבדות ו"יציקה" בבטן. למרות הסמליות והילת הטרחה האופפת אותן, הכנת הקנדיילך אינה כרוכה בשום עבודת פרך, ואפילו ילדים ישמחו לקחת חלק בכידרור הכופתאות. אפשר להכין אותן מראש ולחמם לפני ההגשה (ראו שיטות להלן). לפניכם ארבע גרסאות טעימות שיהפכו לכם את ארוחת החג לחגיגה.

 

טיפים - איך מכינים קניידלך אווריריים וטעימים

 

  • לשדרוג טעמן של הכופתאות, אפשר להמיר את המים החמים שבמתכון (אלה שנכנסים לתערובת) במרק עוף צח (אפשר מקובייה או מאבקה, אבל רצוי אמיתי).
  • להוצאת הכופתאות מהמים, אפשר להשתמש בכף מחוררת. גם סיר פסטה (חדש או כזה שהוכשר לפסח) יכול להתגלות כאביזר יעיל ביותר: אפשר לשלוף את הכופתאות בבת אחת בעזרת המסננת הפנימית.
  • אם מבשלים את הכופתאות במרק, יש להביא בחשבון שלא ניתן יהיה להשתמש במרק עצמו: נוזלי הבישול נעכרים ומתמעטים בעת בישול הכופתאות. אם אין לכם די מרק, עדיף לבשל את הכופתאות במים מומלחים. • לעומת זאת, אפשר לחמם את הכופתאות המוכנות בתוך המרק החם דקות ספורות לפני ההגשה. רבים מעדיפים להשאירן בחום החדר ולהניח למרק החם לעשות את פעולת החימום בעת ההגשה עצמה.
  • דרך נוספת לחימום היא להניח את הכופתאות במסננת מתכת עם חורים גדולים (או בחלק המחורר של סיר אידוי) ולהציב אותם על סיר המרק הרותח. הכופתאות יתחממו מהאדים.
  • אפשר לחמם את הכופתאות במיקרוגל: מניחים על צלחת שטוחה בשכבה אחת ומפעילים ל-1-2 דקות (תלוי בכמות) בעוצמה מירבית.

 

 

קניידלך קלאסיים

 

המרכיבים (לכ-24 כופתאות):

1/2 1 כוסות קמח מצה

1/2 כפית מלח

קורט פלפל

קורט אגוז מוסקט

2 כפות שמן

2 כוסות מים רותחים

3 ביצים

2 ליטרים מים מומלחים או מרק עוף צח

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את הקמח עם המלח, הפלפל ואגוז המוסקט. מערבבים את השמן עם המים ויוצקים על התערובת. מערבבים היטב. מוסיפים את הביצים ומערבבים. מצננים במקרר שעה לפחות.
  2. מרטיבים את הידיים וצרים מהתערובת כדורים בגודל אגוז.
  3. מרתיחים את המים או המרק ומבשלים את הכופתאות ב-3-4 מחזורים. הכופתאות צריכות להתבשל כשהמים ברתיחה מתונה (יש לכוון את האש בהתאם) 10 דקות לפחות. מוציאים בכף מחוררת ומניחים לצינון על צלחת.

 

חזור למעלה
קניידלך עם בצל

 

המרכיבים (ל-24 כופתאות):

1 בצל

4 כפות שמן או שומן אווז (או מרגרינה)

200 גרם קמח מצה (2 כוסות)

1/4 כפית מלח

קורט פלפל

1 שקית אבקת אפייה

3 ביצים

1/2 1 כוסות מים חמים

2 ליטרים מים מומלחים או מרק

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את הבצל וקוצצים אותו. מחממים את השמן או שומן האווז במחבת ומטגנים את הבצל על להבה נמוכה עד שמשחים.
  2. מניחים את קמח המצות בקערה. מוסיפים את המלח, הפלפל ואבקת האפייה ומערבבים היטב. טורפים את הביצים ומוסיפים אותן לתערובת הקמח עם הבצל המטוגן, השומן שבו טוגן והמים החמים. מערבבים את החומרים לתערובת אחידה. משהים כשעה.
  3. מרטיבים את הידיים וצרים מהתערובת כדורים בגודל אגוז.
  4. מרתיחים את המים או המרק ומבשלים את הכופתאות ב-3-4 מחזורים. הכופתאות צריכות להתבשל כשהמים ברתיחה מתונה (יש לכוון את האש בהתאם) 10 דקות לפחות. מוציאים בכף מחוררת ומניחים לצינון על צלחת.

 

חזור למעלה
קניידלך עם שקדים

 

השקדים מוסיפים למרקם ולטעם.

 

המרכיבים (לכ-24 כופתאות):

150 גרם קמח מצות (1/2 1 כוסות)

100 גרם שקדים טחונים

1 כפית סודה לשתייה

1 שקית אבקת אפייה

1/2 כפית מלח

קורט פלפל

קורט אגוז מוסקט

2 ביצים גדולות

1/4 כוס שמן

1 כוס מים רותחים

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים את קמח המצות והשקדים בקערה. מוסיפים את הסודה לשתייה, אבקת האפייה, מלח ופלפל ומערבבים.
  2. טורפים את הביצים. מערבבים את השמן עם המים הרותחים ויוצקים על תערובת קמח המצות. מוסיפים את הביצים ולשים לתערובת חלקה. משהים למספר דקות. מרטיבים את הידיים ומעצבים כופתאות בגודל אגוז.
  3. מרתיחים את המים או המרק ומבשלים את הכופתאות ב-3-4 מחזורים. הכופתאות צריכות להתבשל כשהמים ברתיחה מתונה (יש לכוון את האש בהתאם) 10 דקות לפחות. מוציאים בכף מחוררת ומניחים לצינון על צלחת.

 

חזור למעלה
כופתאות מאודות

 

רעיון המניב כופתאות שחומות ומבריקות. במקום לבשל את הכופתאות במים רותחים או במרק, מאדים אותן בסיר

אידוי או בסלסלת אידוי מנירוסטה.

 

המרכיבים (לכ-24 כופתאות):

200 גרם קמח מצה

קורט פלפל

1 כוס מרק עוף חם

2 ביצים

50 גרם מרגרינה רכה

1 שקית אבקת אפייה

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים את קמח המצה מעורב במלח, פלפל ואגוז מוסקט בקערה, יוצקים את המרק החם ומערבבים. משהים ל-5 דקות. את הביצים ומוסיפים אותן לתערובת המרגרינה ואבקת האפייה. לשים בידיים עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  2. מרטיבים את הידיים וצרים מהתערובת כדורים בגודל אגוז.
  3. מרתיחים מים בתחתית סיר אידוי או בסיר רגיל, שבו מניחים סלסלת אידוי מנירוסטה. מניחים 1/3 או 1/2 מכמות הכופתאות (תלוי בשטח בסיס הסיר) בשכבה אחת ובמרווחים. מכסים היטב את הסיר ומאדים על להבה בינונית 15 דקות.

 

  • הערה: הכמויות חושבו ל-3-4 כופתאות קטנות לאדם, כלומר 6-8 מנות. אפשר להכין גם כופתאות גדולות יותר ולהגיש 1-2 למנה. כופתאות גדולות יש לבשל כ-15 דקות או לאדות 20 דקות.

 

חזור למעלה
    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה אווריריים, תפוחים ונמסים בפה - אמנות הקניידלך המושלמים
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    פסח שמח
    צילום: סי די בנק
    מחכים כל השנה. קניידלך
    צילום: סי די בנק
    ynet ספיישל