בורגול: לא רק בטאבולה
לא צריך להסתפק בסלט טאבולה - הבורגול יכול להחליף אורז בתבשילים, להשתתף בקציצות ובממולאים ולשדרג את הסלט פלאים
מצע בורגול בקינמון וכמון סלט טאבולה עם רימונים עדשים ובורגול בנוסח לבנוני קציצות בורגול, טופו ובצל ירוק 
בורגול, הדבר הזה שאנחנו אוכלים בעיקר כסלט טאבולה, הוא אחד המאכלים הכי שורשיים והכי נכונים לארצנו. לא במקרה הוא מופיע בגרסתו המלאה (חיטה) בראש שבעת המינים. הבורגול, העשוי מחיטה שעברה בישול חלקי וייבוש, מצריך לפני האכילה רק השריה ולא בישול (אך אפשר לבשל אותו אם רוצים‭.(‬
הבורגול הוא מצרך יסוד ברוב ארצות המזרח-התיכון, ובישראל הוא פופולרי בקרב בני עדות-המזרח, הערבים והדרוזים. ישנם מקומות בארץ שם עדיין קוצרים לבד את החיטה, מבשלים אותה חלקית, מייבשים בשמש ומחכים לטוחן שיגיע לטחון לפי הזמנה.

 

ערך תזונתי

100 גרם בורגול לא מבושל מכילים 340 קלוריות וכ‭13-10-‬ גרם חלבון, תלוי בזן החיטה. זהו גם מקור חשוב לאשלגן, אבץ, זרחן, מנגון וויטמיני ‭- B‬ במיוחד ניאצין ‭.B3‬

 

מה עושים איתו

בורגול נמכר טחון גס, בינוני ודק. הטחונים גס ובינוני מתאימים יותר לתבשילים, כתחליף לאורז, לממולאים וגם לסלטים. הטחון דק מתאים גם לסלט עם הרבה ירק, וגם לקובה או לקציצות. להכנה: יוצקים עליו מים רותחים (אם ממהרים) או קרים לכיסוי, ומחכים עד שהמים נספגים ו/או הבורגול מתרכך. מסננים את יתרת המים אם צריך. אפשר גם לבשל דקות ספורות בסיר או במיקרוגל.

 

מצע בורגול בקינמון וכמון

 

מתכון של פיליס גלזר

 

המרכיבים (4 מנות): 

1/2 1 כפות שמן זית

1 בצל קטן קצוץ דק

1 כוס בורגול בינוני

1/4 כוס אגוזי מלך קצוצים דק

2 כוסות מים רותחים

1 כפית קינמון

1/2 כפית כמון

מלח לפי הטעם

 

אופן ההכנה: 

  1. מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל עד שמזהיב.
  2. מוסיפים את הבורגול וקולים כדקה.
  3. מוסיפים אגוזים וממשיכים לקלות בבחישה מתמדת עוד דקה.
  4. מוסיפים מים רותחים, קינמון, כמון ומלח ומביאים לרתיחה. מורידים ללהבה הנמוכה ביותר, מכסים ומבשלים כ-10 דקות.
  5. מורידים מהאש ומעמידים בצד 5 דקות לפני שמגישים. אם לא מגישים עם העוף, אפשר להוסיף כוס צימוקים לקראת סוף הבישול.

 

חזור למעלה
סלט טאבולה עם רימונים

 

מתכון של איילת בן-יוסף

 

המרכיבים: 

1 חבילת בורגול

1/2 צרור נענע

1/2 צרור פטרוזיליה (אפשר לשחק עם המינון ולהוסיף / ולהחסיר את העשב שאוהבים)

2 מלפפונים ירוקים קצוצים דק

1 רימון (גרעינים בלבד)

4 כפות שמן זית

1 כף חומץ (אפשר בלסמי ואפשר רגיל)

1 כף מיץ לימון

מלח לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. משרים את הבורגול במים קרים למשך שעה לפחות. קוצצים דק-דק את הנענע והפטרוזיליה (אפשר ואפילו רצוי במעבד מזון).
  2. שומרים מעט גרגרי רימון בצד ומעבירים את כל המרכיבים לקערה, מערבבים היטב ומתקנים תיבול. אם צריך מוסיפים עוד חומץ או מלח.
  3. לפני ההגשה מפזרים מעל את גרגרי הרימון ששמרנו ומניחים בחגיגיות על השולחן.

 

חזור למעלה
עדשים ובורגול בנוסח לבנוני

 

מתכון של בני סיידא  

 

המרכיבים: 

1/4 1 כוסות עדשים חומות או ירוקות, מבוררות

1/2 כוס שמן זית

2 בצלים קצוצים דק

6 שיני שום קצוצות

1 עגבניה קלופה וקצוצה

2 כוסות בורגול גרוס גס (הסוג המשמש לסלט טבולה)

מלח פלפל שחור טחון טרי

3 כוסות מים (או מרק עוף צח)

להגשה:

יוגורט מתובל בשום ונענע

 

אופן ההכנה:

  1. שורים את העדשים במים למשך 3 שעות. מסננים שוטפים, שמים בסיר ומכסים במים. מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים עד שהעדשים רכות. מסננים.
  2. מחממים את שמן הזית בסיר כבד, מוסיפים את הבצל והשום ומטגנים עד שהם מזהיבים קלות. מוסיפים את העגבנייה ומטגנים 3 דקות. מוסיפים את הבורגול ומטגנים עוד 3 דקות.
  3. מוסיפים את העדשים והמים או המרק הצח, מתבלים במלח ובפלפל ומכסים היטב את הסיר. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה עד למינימום ומבשלים 15 דקות.
  4. מסירים מהאש, מערבבים, טועמים ומתקנים את התיבול. מגישים עם היוגורט המתובל.

 

חזור למעלה
קציצות בורגול, טופו ובצל ירוק

 

מתכון של יעל גרטי

 

המרכיבים: 

1 כוס בורגול יבש

1 כף שמן זית

1 בצל יבש (או החלק הלבן מ-4 בצלים ירוקים)

2-3 כוסות מים רותחים

4 בצלים ירוקים רק עלים חתוכים גס

2 ביצים

1-2 כפות נבט חיטה

1 גוש טופו במשקל 280-300 גרם

מלח

פלפל שחור גרוס גס

שמן תירס או קנולה לטיגון

 

אופן ההכנה:

  1. קוצצים דק את הבצל יבש או את החלקים לבנים (פקעות) של הבצלים הירוקים. מטגנים בכף שמן זית בסיר, עד להזהבה יפה.
  2. כשהבצל זהוב, מוסיפים לסיר את הבורגול היבש לטיגון מהיר. מוסיפים לסיר מים רותחים, בכמות שתכסה את הבורגול, ממליחים ומפלפלים. מעבירים את הסיר לאש קטנה ומבשלים עם מכסה סגור עד שהמים מתאדים. מורידים מהכיריים ונותנים לבורגול לנוח עם מכסה סגור - 10 דקות.
  3. מכניסים למעבד מזון את הבורגול המבושל, הבצל ירוק והטופו. מרסקים ומוסיפים את הביצים, נבט החיטה, מלח ופלפל. מרסקים לתערובת יציבה ממנה ניתן ליצור כדורים. אם התערובת נוזלית מדי - מוסיפים עוד נבט חיטה, אם התערובת מתפוררת - מוסיפים עוד חצי ביצה טרופה. טועמים את התערובת ומתקנים תיבול במידת הצורך. סוחטים כל כדור בידיים לפני שמעבירים אותו לטיגון.
  4. יוצקים לסיר טיגון רחב כמה כפות שמן קנולה ומטגנים את הקציצות על אש בינונית-גבוהה עד להשחמה יפה משני הצדדים. מניחים את הקציצות המטוגנות על גבי צלחת שרופדה בנייר סופג. מגישים בתוספת יוגורט קריר או לבנה.

 

חזור למעלה
    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה בורגול: לא רק בטאבולה
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מתכונים גרגריים
    לא רק לצמחונים. קציצות בורגול טופו ובצל ירוק
    צילום: דניה
    ynet ספיישל
    לבשל עם יעל
    משהו מתוק
    תיק אוכל
    מתכון לבריאות
    הבולסת חוקרת