שתף קטע נבחר

נפטרה השחקנית ג'טה לוקה

בשנותיה האחרונות סבלה ממחסור ומהפניית עורף. אמורה היתה לחגוג 80 בעוד שבועיים

שחקנית התיאטרון הוותיקה ג'טה לוקה הלכה לעולמה הבוקר (יום ד') בבית החולים הגריאטרי "מלבן" בנתניה. לוקה, ילידת רומניה, היתה אמורה לחגוג את יום הולדתה ה-80 ב-4 בספטמבר. היא הגיעה לישראל בשנת 1948, הופיעה במלחמת העצמאות ובשנות ה-50 הפכה לקומיקאית מוכרת ואהובה עם שירים כמו "אני חדש בארץ", "מי זה דופק בדלת" ו"היא לא יודעת עברית". לוקה היתה בין מייסדי התיאטרון בארץ ושיחקה בראשית ימי המדינה בתיאטראות "לי, לה, לו", "דו, רה, מי", "המטאטא", "סמבטיון", "התיאטרון הורוד" ו"תילון". מאוחר יותר שיחקה בתיאטרון הלאומי "הבימה" ("אמלי" ו"השושנה המקועקעת")ובתיאטרון באר-שבע. לוקה ליוותה את תיאטרון באר-שבע משנותיו הראשונות וזכתה בו להצלחה גדולה. בין התפקידים הרבים שגילמה ניתן למנות את בובולינה במחזה "זורבה היווני", בו השתתפה לצדו של אריה אליאס; מוד ב"הרולד ומוד"; ולייבלה ב"שני קונילמל". אחת מההצגות החשובות בהן השתתפה היתה "אחת זקנה", מונודרמה אוטוביוגרפית שכתבה במיוחד עבורה נאוה סמל, איתה הופיעה בבתי-ספר ברחבי הארץ. המחזה האחרון בו השתתפה היה "חנוק אותי אהוב", שהועלה בשבוע התיאטרון המקורי בתיאטרון הסמטה בשנת 1989. לוקה הופיעה גם על מסך הקולנוע בסרטים כמו: "איי לייק מייק", "רק בלירה", "שוד הטלפונים הגדול", "קזבלן", "דודה קלרה" ו"אבא גנוב".
דודו דותן, יו"ר אגודת אמני ישראל (אמ"י), אמר ל-ynet: "הדבר האהוב עליה ביותר היה הקשר עם הצעירים, היא הילכה עליהם קסם. בהתחלה היו רואים בה אישה זקנה ומהר מאוד היא פשוט כישפה אותם".
שנות חייה האחרונות של לוקה היו קשות במיוחד. חברה הקרוב, השחקן אילן שני, מספר: "היא החלה את הקריירה שלה כבדרנית, עם שירים כמו 'אני חדש בארץ' ו'הופ הופ, זה נורא שמח' ובגיל 50 כבר לא רצו אותה יותר. החליטו בשבילה שהיא מבוגרת מדי. לא היה לה מה לאכול, היא היתה חסרת-כל והיו תקופות בהן לא יכלה להיכנס למכולת לקנות לחם. היא החליטה לעשות הסבה מקצועית ולהפוך לשחקנית. ג'טה לוקה היתה אישה בריאה, היה לה בית פתוח בפני כל, לפעמים היא היתה עושה חלטורה רק בשביל להזמין אנשים אליה הביתה. פתאום אנשים שכחו אותה ולא באו אליה; זה הרס אותה, העובדה שאנשים מגיעים כשיש לך כסף וכשאתה מופיע על לוח המודעות, וכשאתה בלי אמצעים, הם שוכחים ממך".

המאבק על הקבורה

לפני מספר שנים עברה ג'טה לוקה להתגורר תקופה קצרה בבית בתה, רחל טוכמן, בנתניה, ומאוחר יותר אושפזה בבית-החולים הגריאטרי בעיר. היא סבלה ממספר אירועים מוחיים ובחודשים האחרונים הפסיקה לזהות את המעטים שעוד הגיעו. דותן, שהיה בין המעטים שפקדו את מיטת חוליה, אומר: "במקצוע שלנו יש כל-כך הרבה צדדים זוהרים מצד אחד, ומהצד השני כך-כך הרבה עליבות, שבאה לידי ביטוי בסיפור חייה של ג'טה. הצורה שבה כולם הפנו לה עורף חריפה בטרגיות שלה כשמדובר בשחקנית שזכתה להצלחה כל-כך גדולה כשעמדה על הבמה".
אגודת אמני ישראל ביקשה את התערבותו של ראש עיריית תל-אביב רון חולדאי על-מנת שלוקה תזכה להקבר בחלקת האמנים שבבית הקברות קרית-שאול, אולם עד כה נאמר לאמ"י כי אין יותר מקום בבית-הקברות. דודו דותן אמר בתגובה: "לזכותו של חולדאי יש לומר שהוא השתדל, אבל כנראה בחברה קדישא מנסים להתנקם בו על מינוי רב יחיד לעיר. נראה שגם למות צריך לדעת מתי". מלשכת הדובר של עיריית תל-אביב נמסר בתגובה: ""עיריית תל-אביב עשתה מאמצים רבים כדי לסייע למקורביה של ג'טה לוקה לקבור אותה בחלקת האמנים שבקריית שאול. העירייה ערכה מספר שיחות עם ההנהלה הבכירה של חברה קדישא, אולם לצערינו הרב תשובת ההנהלה, לאחר שלטענתה בדקה את הנושא באופן יסודי, הינה שהדבר אינו ניתן משום שאין מקום בחלקה". הלוויתה של לוקה תתקיים מחר בשעה 11 בבוקר בבית הקברות ירקונים. הקהל מוזמן לחלוק לשחקנית כבוד אחרון.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
ג`טה לוקה.
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
לאתר ההטבות
מומלצים